Синдикат, не знам кој дел од мојот пост не го разбираш?? Против абортусот сум! Што не е јасно?? Зошто оправдуваш убивање?!
Имплицира нешто шо напишав и го изваде од контекст, зато ти реплицирав.
А ти биди си против абортус, јас само посочив колку ирелевантен е твојот став, со оглед на то шо никогаш нема да се соочиш со ситуација да има потреба да абортираш.
И јас сум против абортус, ама сметам дека треба да е легален т.е. тој шо ја посрал работата да си одлучи. Не можи да се има радикален став на толку дискутабилно прашање. Не постои когнитивен начин да се потврди кога фактички започнува човечкиот живот.
Тие шо се против избор дефакто тврдат дека животот започнува во секундата на оплодување на јајце клетката т.е. се после тоа е одземање живот, убиство.
И тука се наметнува прашањето на day after пилулите, и тие ли се убиство? Ако одговорот е не, значи класична хипокризија. Ако одговорот е да, тогаш зошто тука се повлекува границата и шо со другите контрацептивни средства. Или лесно е да се „убие“ ако не се знае дека сте „убиле“.
Ова на кратко цела дискусија на темата ти ја сервирам. Е тука дури ги удирам сите радикални, со една интересна хипотетичка ситуација. Ве ебава некој идиот, ви го тура во пичка против ваша волја (значи најсовесни и претпазливи сте во светот, ама ете ве ебел идиот) и следниот ден ваша јајце клетка можеби се оплодила. Day after пилула или раѓате бебе на комплетен идиот зошто таква е волјата божја?
Ако одговорот на прашањето е „никогаш нема да се најдам во ваква ситуација“, фала шо се согласувате со мене и време е да си го признајте на себе си. Ако одговорот е „ќе го родам“, вие сте или фамилијарна жена или дебела и грда девица.
Чао и пријатно.