A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

Член од
12 август 2012
Мислења
348
Поени од реакции
125
Што е разликата меѓу оптички интернет и оној обичниот што е на кабел? Зошто е подобар оптичкиот ја имам оној кабелски ?

Член од
12 јуни 2022
Мислења
1.189
Поени од реакции
550
Што е разликата меѓу оптички интернет и оној обичниот што е на кабел? Зошто е подобар оптичкиот ја имам оној кабелски ?
I jas isto koristam kabelski, optickiot ne zavisi od snabduvanjeto so el energija, ima pobrz upload, postabilen e i podrzuva pogolemi brzini isto ima pomal ping

Член од
29 август 2008
Мислења
5.769
Поени од реакции
4.191
Kratko-prosireno moe viduvajne na rabotite...
Razlikata e vo latencija i vo upload(isto i vremeto igra uloga toplo/ladno za docsis) za download i na docsis mozes 300mbps da imas ama ke imas upload 20. Na optika nemas tie variacii.... Latencija na optika 1~3ms, do serverot od operatorot davatel/na docsis od 8ms nagore prosek10~12ms)
Za Hfc mreza do nodOt, so server room e povrzan so optika koja podrzuva golemi gigabitni brzini,koi posle preku coaksijalen kabel idi do modemot....
Problemot vo Mk,e sto 80% nadvor od SK, cela mreza se gradi po banderi od Evn,a ne so podzemni kabli i FTTH, e seuste ne doraboten kako sto treba(osvem telekom)seto drugo e krpacka rabota pogotovo Telekabel(utre ke vi pustam nekoja slika da vidite kako se stava optika/kaj stignes vrzuvas kabel)!
Vo 7 godini iskustvo so A1, na docsis 3.0 se brojat na prsti kolku pati sum prijavil 10max,do sega( osvem koga mi smenija ne soodveten modem koj vo 24h,- 10 pati sam se rekonektirase -Ubee bese)i posle 3meseci nategajne mi stavija star-poloven Tc7200 i od togas nema problem,( Tv do sega ne sum imal problem)
Ova e od moeto iskustvo so docsis !

Член од
9 јануари 2021
Мислења
995
Поени од реакции
1.022
Обичниот нет има висок download т.е. линк за превземање, а низок uploud т.е. линк за прикачување. Ако немаш доволна брзина за да симнеш и да прикачиш тоа нема да биде возможно да го направиш без добар и стабилен интернет.
Оптиката е технологија на иднината, најдува примена сега скоро секаде, достапна е исклучително во неколку градови меѓу кои Скопје, Штип, Тетово каде А1 имаат нивна оптика, а останатите градови преку телеком им оди со измајмени линии за оптика. Оптиката ти е најдобра технологија и за превземање и за прикачување
Kratko-prosireno moe viduvajne na rabotite...
Razlikata e vo latencija i vo upload(isto i vremeto igra uloga toplo/ladno za docsis) za download i na docsis mozes 300mbps da imas ama ke imas upload 20. Na optika nemas tie variacii.... Latencija na optika 1~3ms, do serverot od operatorot davatel/na docsis od 8ms nagore prosek10~12ms)
Za Hfc mreza do nodOt, so server room e povrzan so optika koja podrzuva golemi gigabitni brzini,koi posle preku coaksijalen kabel idi do modemot....
Problemot vo Mk,e sto 80% nadvor od SK, cela mreza se gradi po banderi od Evn,a ne so podzemni kabli i FTTH, e seuste ne doraboten kako sto treba(osvem telekom)seto drugo e krpacka rabota pogotovo Telekabel(utre ke vi pustam nekoja slika da vidite kako se stava optika/kaj stignes vrzuvas kabel)!
Vo 7 godini iskustvo so A1, na docsis 3.0 se brojat na prsti kolku pati sum prijavil 10max,do sega( osvem koga mi smenija ne soodveten modem koj vo 24h,- 10 pati sam se rekonektirase -Ubee bese)i posle 3meseci nategajne mi stavija star-poloven Tc7200 i od togas nema problem,( Tv do sega ne sum imal problem)
Ova e od moeto iskustvo so docsis !
Прилеп А1 уште немало оптика, а за по селава ништо немало да има од кабел. Ај белким ќе се сменат времињата па нешто ќе се помрдни.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.769
Поени од реакции
4.191
Обичниот нет има висок download т.е. линк за превземање, а низок uploud т.е. линк за прикачување. Ако немаш доволна брзина за да симнеш и да прикачиш тоа нема да биде возможно да го направиш без добар и стабилен интернет.
Оптиката е технологија на иднината, најдува примена сега скоро секаде, достапна е исклучително во неколку градови меѓу кои Скопје, Штип, Тетово каде А1 имаат нивна оптика, а останатите градови преку телеком им оди со измајмени линии за оптика. Оптиката ти е најдобра технологија и за превземање и за прикачување

Прилеп А1 уште немало оптика, а за по селава ништо немало да има од кабел. Ај белким ќе се сменат времињата па нешто ќе се помрдни.
Prilep nema ni da ima optika od A1,kolku dobiv infoo,ke menuvale oprema od Hfc-docsis/veke zapocnale i site modemi trebalo da gi zamenat so tie umrenite Ubee,a tie ubee na postoeckava Hfc se padni stani,i ke pokacuvale brzini od nivniot Hub do Nod ot...

Член од
12 август 2012
Мислења
348
Поени од реакции
125
А1 ништо нема како Телеком попусти во Кино, KFC за магента корисниците. Пример у кино со пуканки карти и сокови можеш да идеш за 400 денари што реално е премија 2ца по 200 ќе делите. А1 никогаш ништо немало нема ни да има.

Член од
12 јуни 2022
Мислења
1.189
Поени од реакции
550
А1 ништо нема како Телеком попусти во Кино, KFC за магента корисниците. Пример у кино со пуканки карти и сокови можеш да идеш за 400 денари што реално е премија 2ца по 200 ќе делите. А1 никогаш ништо немало нема ни да има.
Na A1 od net sef mozes da zemes paket so internet vo stranstvo, hbo max ili gley.
Za mene toa pretstavuva prednost a na Telekom na smetka od 1200 sto ja plakjam za unlimited nemam nikakva pridobivka osven normalnite uslugi data i calls.

Член од
7 април 2015
Мислења
2.792
Поени од реакции
1.703
Тоа е повеќе за во Скопје спрема понудите, така да ако не си од Скопје не ти врши многу работа. На А1 имаше промоција за Дизер за 60ГБ размена, ама штета што ја нема повеќе, но и ХБО Макс не е лошо може да се најде интересно нешто.

Член од
7 февруари 2016
Мислења
12
Поени од реакции
3
Da mislam deka i vo Valijant ima popust, pogotovo ako rabotis marketing za Telekom

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Планирам да се префрлам на А1 кабелски интернет. Задоволни сте од нивните услуги?

Член од
29 август 2008
Мислења
5.769
Поени од реакции
4.191
Планирам да се префрлам на А1 кабелски интернет. Задоволни сте од нивните услуги?
Od prvite kombo korisnici, so stariot modem, super, so noviot Ubee, mn,loso iskustvo, bidejki toj modem-ruter ne trpi drug ruter povrzan na nage nebitno kakov mod odbiras, dali bridge na vtoriot ruter,dali na drgiot ruter isklucuvas dhcp,so staticka da zema od modemot,(ednostavno modemot se blokira nema wifi i mora da go isklucis 5sek,ipotoa se normalno)i taka sekoj den, ako go koristis toj Ubee samo na 2.4 wifi so 5ghz off, bez nisto dr,prikluceni na lan na nego(ruter) nema takvi reseti,ama pokrienosta e uzas.!

Член од
25 октомври 2008
Мислења
541
Поени од реакции
77
Здраво, дали А1 нудат тест период за интернет?

Kajgana Shop

На врв Bottom