A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

Член од
14 февруари 2013
Мислења
1.802
Поени од реакции
2.370
Вакви кабли има и во Радовиш,внатре во ормарите што ги затекнав што одат по секој спрат со лим(слично на Телеком)ама овие одат од бандера до влез каде што од таа бандера после тоа пак одат до друга каде што од таму влегуваат во една цилиндрична црна кутија(ако не се грешам)и од таму излегуваат оптички кабли.Прегледај го приврзокот 184069 Прегледај го приврзокот 184069Прегледај го приврзокот 184070Е тоа се тие каблите што ви ги зборев(оптика до бандера).Можеби Вип планира да пушти некои си коаксијални кабли од нов вид,не се знае.Вип нема никогаш да се научат како треба да се биде една одлична компанија,и како да се задоволат потребите на своите корисници,уште тераат со коаксијални кабли а и пак поставуваат нови наместо да почнат со оптички кабли.Па на нив полесно ке им биде да пуштат оптика до дом а и по исплатливо наместо да копаат за нови коаксијални кабли.Со ова и Телеком во покриеност на фајбер оптика во Македонија би можеле да го постигнат ама умот не им работи за жал...
Не знам шо очекуваш од поранешни вработени у андес нет...

Член од
20 јануари 2018
Мислења
91
Поени од реакции
76
Во Куманово имам проблем со локален кабловски опреатор К-Нет од кој имам приклучено интернет кој од октомври не функционира односно се појавува жолт триаголник кај знакчето за интернет и пишува internet access. На моменти интернетот се нормализираше за по најмногу 1 саат повторно закочуваше и се блокираше. По десетици интервенции кај мене дома не успејаа да го отстранат дефектот и им предлагав да го прекинеме договорот и да ги исплатам до тука но тие одбиваа по што пријавив до АЕК. Во пријавата напишав да го проверат интернетот кај мене без да ги известат, но од АЕК не направија така не ме ни контактираа до сега, а ги контактирале нив, за што лично мислам дека АЕК или службениците кои таму работат се поткупени од кабелските оператори и работат во нивна корист а не како што пишува дека ги штитат крајните корисници. Неофицијално Дознав дека К-нет кажал на АЕК дека мојот рутер нечинел, односно дека било до мене, иако ми даваа нивен рутер на користење со кој исто така немаше интернет по што утврдија дека не е до рутереот. Така од октомври до 10 јануари чекав, Новата Година ја поминав без интернет, по што приклучив интернет од ВИП кој солидно функционира. Сега од К-Нет ми викаат дека комшискиот рутер бил многу јак и им го бутал сигналот иако со ВИП го нема тој проблем. Се уште ми доаѓа сметката од К-Нет и следниот месец ке имам 2 сметки една од ВИП за интернетот кој работи една рекет-сметка за К-нет за интернет кој не работи. За К-нет за интернет кој не работи до истекот на договорот имам уште 7 месеци а за предвремено раскинување ми бараат пенали да платам еднакви на 6 месечни претплати, иако во договорот стои дека ако не можат да обезбедат стабилен интернет договорот се раскинува . После повќе од 2 месеци некадарност да го поправат интернетот не само што не го раскинуваат договотот туку пуштаат сметки како ништо да не се случува, што е класичен рекет. Го користат договорот на 24 месеци за да имало или немало интернет да наплаќат. Би побарал помош за тоа како да се куртулам од плаќањето рекет на гореспоменатиот кабелски оператор следниве 6-7 месеци.

Член од
30 јули 2012
Мислења
135
Поени од реакции
41
Nekoj da ne znae za kablovski operqtor u dracevo? Imam maxtv sakam da go menjam nekoj predlog?

Член од
24 април 2008
Мислења
11.048
Поени од реакции
12.591
Nekoj da ne znae za kablovski operqtor u dracevo? Imam maxtv sakam da go menjam nekoj predlog?
Секој корисник на Македонски Телеком може да се префрли на Неотел, бидејќи телекомуникациската мрежа на Неотел е мала, поради што повеќето корисници ги услужуваат преку телекомуникациската мрежа на Македонски Телеком.

Ако оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком е достапна на твојата адреса, ќе бидеш уште позадоволен од Неотел.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
1.543
Поени од реакции
767
Може некој да ми каже како е интернетот од ВИП, планирам да гасам Магента, па гледам имаат само нет пакет од 599 денари. Не можам да се пожалам од нетот на Телеком, ама Интенет пакетите им се поскапи.

The Wild Boy

љепотан
Член од
26 декември 2017
Мислења
1.572
Поени од реакции
939
Може некој да ми каже како е интернетот од ВИП, планирам да гасам Магента, па гледам имаат само нет пакет од 599 денари. Не можам да се пожалам од нетот на Телеком, ама Интенет пакетите им се поскапи.
Боље иди Неотел,ако Телеком имаат оптика можеш на Неотел,но ке се прашаш зошто но еве ке ви одговорам:
Прво: Најевтин оператор од сите и доста безбеден.Ако веќе си на Оптика од Телеком смени се на Неотел, опремата ке ти остане иста(рутер,кабли...).И за ADSL мислам дека важи истото, само едино ти се мења Макс ТВ-то со смарт апарат од Неотел.Друга работа имаат многу пакети за евтини цени.Еве на пример ако плаќаш 50/50 на Телеком оптика за тие пари можеш 100/100 да плаќаш а за малце повеќе можеш и 300/300 У/Д.
Второ: Интернетот им оди под земја и е по заштитен од природни појави за разлика од Вип (Коаксијален/Оптика) или Телекабел (Само на Коаксијален) каде што интернетот во 90% од случаевите им оди по бандера.Е сега Вип немаат оптика до дом што е лошо и брзините не се А-Симетрични.Ако кај тебе нема Оптика од Телеком, Телекабел, Неотел (или само преку Телеком)тогаш иди прашај 150/5 У/Д ако го имаат тоа тогаш префрли се кај нив.Телекабел се океј со оптика, цените поевтини од Телеком за 50/50 но и они како Телеком само 50/50 и 1Гигабит пакети имаат,ништо друго.Ако има кај тебе Телеком оптика тогаш иди на Неотел,ем поевтини се од Телеком и Телекабел за 50/50,ем имаат повеќе пакети,ем андроид смарт тв апликација имаат,ем мрежа за оптика и адсл преку Телеком им иде и ем инсталацијата што ти била поставена од Телеком си останува иста,освен Макс ТВ-то.За интернетот на Вип не очекувај да ти биде стабилен за било кој пакет,можда ке ти биде брз,но нема А-Симетричен во никој случај да ти биде бидејки на нив се по бандери им иде,и како што кажав погоре тој е изложен на природни појави.Едино што е по достапен во многу градови.Тоа е тоа,сепак ти на крај си одлучуваш на кој провајдер ке се приклучиш,јас само ти препорачувам на Неотел.[DOUBLEPOST=1516536688][/DOUBLEPOST]
Драчево тешко оптика од Телеком, Телекабел или Неотел.Боље иди си на Вип 150/5 едино брз ке ти биде а за стабилност малце тешко пошто кај вип 90% се иде преку бандера,дури и оптички кабли...а Неотел ако имаат ADSL со брзини повише од 10/1 ако ти одговара,и каблите ако им се под земја тогаш зошто да не.Сепак Вип се по доминантни во Драчево па иди на нив.

Последно уредено:

The Wild Boy

љепотан
Член од
26 декември 2017
Мислења
1.572
Поени од реакции
939
Вип со оптички кабли под земја...
Сонувам јас или?
(Иначе овие стојат вака подолго време)
Ова во Аеродром е ако се прашувате,и нема да биде ништо чудно ако Вип пуштат оптички кабли пренесени под земја.
20180125_135855.jpg

Последно уредено:
Член од
24 април 2008
Мислења
11.048
Поени од реакции
12.591
Вип со оптички кабли под земја...
Сонувам јас или?
(Иначе овие стојат вака подолго време)
Ова во Аеродром е ако се прашувате,и нема да биде ништо чудно ако Вип пуштат оптички кабли пренесени под земја.
Прегледај го приврзокот 184367
Веќе ја расчистивме таа дилема - низ тие црева нема да поминуваат оптички кабли, туку коаксијални кабли, за жал.

Иако останува отворена можноста - бидејќи сепак до секој објект пуштаат по 2 црева - за оптички кабел кој би пристигнувал пред влезот на објектот преку едното црево, а пред влезот на објектот би бил поставен ормар со разделници, па од тој ормар би излегувале коаксијални кабли до крајните корисници преку другото црево, што би биле идеални услови за хибриден кабелски Интернет DOCSIS 3.1 Full Duplex со симетрични Интернет брзини исто како и кај оптичкиот Интернет на Македонски Телеком, Телекабел и Неотел.

Или па можеби планираат преку едното црево да пуштаат коаксијални кабли само за кабелска телевизија, а преку другото црево да пуштаат коаксијални кабли само за кабелски Интернет.

Но за жал, повеќе од сигурно е дека нема да биде оптички Интернет со оптички кабел до крајниот корисник.

Последно уредено:

Јефто

@JeftoMKD | Јефто™
Член од
30 октомври 2011
Мислења
2.732
Поени од реакции
1.308
Пред неколку дена беа кај мене да ми наместат за уште еден ТВ кабел, прашав за оптички интернет, рекоа тешко, не им е во план. Оптика само до пред зграда или базна станица, понатаму си знаете како е, обичен кабел. Ако сакам јас оптика или не дај Боже симетрични брзини, само да бегам на Телеком, јер немало да паѓа никогаш... Бар човекот беше искрен целосно.
За Доксис 3.1. Фул дуплекс немаше поим дали ќе биде или не.

The Wild Boy

љепотан
Член од
26 декември 2017
Мислења
1.572
Поени од реакции
939
Веќе ја расчистивме таа дилема - низ тие црева нема да поминуваат оптички кабли, туку коаксијални кабли, за жал.

Иако останува отворена можноста - бидејќи сепак до секој објект пуштаат по 2 црева - за оптички кабел кој би пристигнувал пред влезот на објектот преку едното црево, а пред влезот на објектот би бил поставен ормар со разделници, па од тој ормар би излегувале коаксијални кабли до крајните корисници преку другото црево, што би биле идеални услови за хибриден кабелски Интернет DOCSIS 3.1 Full Duplex со симетрични Интернет брзини исто како и кај оптичкиот Интернет на Македонски Телеком, Телекабел и Неотел.

Или па можеби планираат преку едното црево да пуштаат коаксијални кабли само за кабелска телевизија, а преку другото црево да пуштаат коаксијални кабли само за кабелски Интернет.

Но за жал, повеќе од сигурно е дека нема да биде оптички Интернет со оптички кабел до крајниот корисник.
Епа сега во право си,но зошто некој би бил до толку глуп да пушти вод на кој што пишува Фајбер Оптик а низ него да пушти коаксијални кабли?
Друга добра работа е што конечно барем во блиска иднина од Вип ке почнат да местат коаксијални кабли(или оптички под земја).Е сега можда до пред крајната локација ке искачаат до бандера[Пример: Се под земја па до пред раскрсница,па од таму на бандера и од бандера директно у кутија па у стан низ ормари или директно у стан во ормар]или па можда,што е подобро како што кажа и ти директно до ормар.Е сега тешко од Вип оптика до дом,но за едно 2 до 3 години цело Скопје би се покрило ако не со оптика барем со коаксијални кабли под земја.Мене ми изгледа дека ке има оптика под земја бидејќи и ти беше на терен и местеше,но сепак како што кажав за коаксијалните кабли исто и за оптичките,ке бидат под земја па до зграда каде што ке се разделат во коаксијални до корисникот и изглеа тоа ке биде Доксис 3.1 ако не се грешам.А во други градови како Радовиш ке си остане како што е освен ако не се нафатат али тешко...

Член од
24 април 2008
Мислења
11.048
Поени од реакции
12.591
Епа сега во право си,но зошто некој би бил до толку глуп да пушти вод на кој што пишува Фајбер Оптик а низ него да пушти коаксијални кабли?
Друга добра работа е што конечно барем во блиска иднина од Вип ке почнат да местат коаксијални кабли(или оптички под земја).Е сега можда до пред кракната локација ке искачаат до бандера[Пример: Се под земја па до пред раскрсница,па од таму на бандера и од бандера директно у кутија па у стан низ ормари или директно у стан во ормар]или па можда,што е подобро како што кажа и ти директно до ормар.Е сега тешко од Вип оптика до дом,но за едно 2 до 3 години цело Скопје би се покрило ако не со оптика барем со коаксијални кабли под земја.Мене ми изгледа дека ке има оптика под земја бидејќи и ти беше на терен и местеше,но сепак како што кажав за коаксијалните кабли исто и за оптичките,ке бидат под земја па до зграда каде што ке се разделат во коаксијални до корисникот и изглеа тоа ке биде Доксис 3.1 ако не се грешам.А во други градови како Радовиш ке си остане како што е освен ако не се нафатат али тешко...
По барање на АЕК или според некое ново правило кое го имаат воведено, сите телекомуникациски кабли во урбаните средини мораат да одат под земја, па затоа ги пуштаат овие црева - за да ги префрлат каблите под земја.

И во мојата зграда кабелската телекомуникациска мрежа на Вип ТВ пристигнува преку коаксијален кабел преку бандера, а истото важи и за кабелската телекомуникациска мрежа и за оптичката телекомуникациска мрежа на Телекабел - сите 3 кабли пристигнуваат во мојата зграда преку истата бандера.

Единствено Македонски Телеком од самиот почеток уште кога се градела зградата пред повеќе од 40 години ги пуштиле нивните бакарни телекомуникациски кабли подземно, а истото го направија и во 2016 година кога подземно ги пуштаа оптичките телекомуникациски кабли.

Тоа што пишува Fiber Optic на цревата не говори ништо, единствено потврдува дека цревата се доволно цврсти и издржливи за да се пуштат оптички кабли низ нив, без да бидат оштетени, бидејќи оптичките кабли речиси воопшто не се еластични и лесно пукаат при поголемо оптеретување, а овие црева се доволно цврсти и издржливи за да ги заштитат оптичките кабли кои - можеби - би поминувале низ нив.

Но како што спомна @JB00F во пост #7129, веќе почнале да пуштаат коаксијални кабли низ тие црева, што говори дека дефинитивно - за жал - нема од Вип ТВ да пуштаат оптички кабли до крајните корисници.

Последно уредено:

The Wild Boy

љепотан
Член од
26 декември 2017
Мислења
1.572
Поени од реакции
939
По барање на АЕК или според некое ново правило кое го имаат воведено, сите телекомуникациски кабли во урбаните средини мораат да одат под земја, па затоа ги пуштаат овие црева - за да ги префрлат каблите под земја.

И во мојата зграда кабелската телекомуникациска мрежа на Вип ТВ пристигнува преку коаксијален кабел преку бандера, а истото важи и за кабелската телекомуникациска мрежа и за оптичката телекомуникациска мрежа на Телекабел - сите 3 кабли пристигнуваат во мојата зграда преку истата бандера.

Единствено Македонски Телеком од самиот почеток уште кога се градела зградата пред повеќе од 40 години ги пуштиле нивните бакарни телекомуникациски кабли подземно, а истото го направија и во 2016 година кога подземно ги пуштаа оптичките телекомуникациски кабли.

Тоа што пишува Fiber Optic на цревата не говори ништо, единствено потврдува дека цревата се доволно цврсти и издржливи за да се пуштат оптички кабли низ нив, без да бидат оштетени, бидејќи оптичките кабли речиси воопшто не се еластични и лесно пукаат при поголемо оптеретување, а овие црева се доволно цврсти и издржливи за да ги заштитат оптичките кабли кои - можеби - би поминувале низ нив.

Но како што спомна @JB00F во пост #7129, веќе почнале да пуштаат коаксијални кабли низ тие црева, што говори дека дефинитивно - за жал - нема од Вип ТВ да пуштаат оптички кабли до крајните корисници.
Веројатно,али дај боже да им текне па да променат па Доксис 3.1 да стават и низ тие водови да пуштат оптика до Доксис 3.1
Оптика до дом заборавете од Вип.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.048
Поени од реакции
12.591
Има ли кабел што не го сликавте последниве неколку месеци?
Се дупнавте од постирање кабли.
Секако дека има кабли кои не сме ги сликнале, барем еден во Лисиче и барем еден во Автокоманда :D , а несомнено ги има и многу повеќе на други места.

И сето тоа е во ред и целосно во склоп на конкретната тема на дискусија.

Kajgana Shop

На врв Bottom