A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Па се утепав од читање на нет и можам да кажам дека Asus RT N56U е најдобар рутер, гледав неколку спидтеста и скоро даа не губи ништо од брзината. Инаку било кој од новите што подржува поголеми брзини би бил паметно решение. Барем така се надевам:) .
А Дали имаш проблеми со сликата кога си на интернет? После ќе пробам да го поместам рутерот пошто сега ми е одма до телевизорот и модемот и се надевам дека тоа ќе ми го реши и тој проблем:)

Рутер ако не е CISCO / Linksys, не е рутер :)

Член од
20 ноември 2009
Мислења
460
Поени од реакции
130
Кој рече дека пајѓа брзината преку рутер ? Еве јас имам тп-линк па истио пинг е и истата брзина

И тоа преку wireless

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Рутер ако не е CISCO / Linksys, не е рутер :)
Така е. Еве мојов TP-Link катастрофа, на пола симињање со 4,5мб/с просек ќе закочи и ќе морам од струја да го вадам па да го ставам пак многу ме нервирав...Одпрва мислев нетот да не ме зафркава, али пробав да ја утипкам 192.168.1.1 не ми даваше одговор. Го флешнав и пак ме зафркава...
Али од друга страна нема шо да се жалам - 900денари си беше бежичниот Wireless-N 150mbps рутер :D
Иначе никад не сум пробал со кабел директно уштекан у PC да си ги видам брзините, али кај мојот комшија што живее над мене и оние у истата зграда со кабел уштекан директно у PC ја добиваат истата брзина преку спидтест и преку торенти..
Едино пингот на вајрлес е мааалку поголем со рутеров (разликата е +5/6 мање-више)

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Здраво друже, фала на советите. Пробав све инаку ми беше ставен на mixed односно b/g па го ставив само на g и пак исто. Сега се мислам дека е до руторет односно дека самиот рутер неможе да ја подржи таа брзина. Инаку имам од старине створења од Циско Линксис со две антени. Сум на мисла да купам нов Н рутер од Асус или Белкин. Дали мислиш дека можеби тоа ке ми го реши проблемот? Инаку се јавив у техничка подршка и тој таму изгледа го зема правилникот и почна да ми цитира како они не гарантираат со рутери итн, па ја му викам друже ја ти се јавувам да ми помогнеш а не да те тужам. Ми кажа дека сликата немало шанси да ми сецка од опремата они што ја поставиле затоашто као биле две одвоени работи и као пак највероватно ќе да било до рутерот.
Ако има некој некаков совет нека помага! :)
Епа изгледа практичната брзина на G-mode е 20 Mbit/s, наспроти теоретската 54 :pos:. Иначе со Wireless N рутер би требало да добиеш поголема брзина, поише signal strength, поголем range(ако пример со овој рутер сигналот идел максимум до дневна, сеа ќе иде до спалната на комшијата, пошто ќе му се зголеми радиусот на ширење). Е сега зезнато е што ако земеш N рутер ќе треба секој уред на кој што ќе користиш Wi-Fi да има n-compatible картица, иначе ништо. Така да, ваљда ќе мораш да ја мењаш и wifi картицата на лаптопот, ако не поддржува N.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Епа изгледа практичната брзина на G-mode е 20 Mbit/s, наспроти теоретската 54 :pos:. Иначе со Wireless N рутер би требало да добиеш поголема брзина, поише signal strength, поголем range(ако пример со овој рутер сигналот идел максимум до дневна, сеа ќе иде до спалната на комшијата, пошто ќе му се зголеми радиусот на ширење). Е сега зезнато е што ако земеш N рутер ќе треба секој уред на кој што ќе користиш Wi-Fi да има n-compatible картица, иначе ништо. Така да, ваљда ќе мораш да ја мењаш и wifi картицата на лаптопот, ако не поддржува N.
Не е точно.

Нема потреба да се мењаат никакви картици. Картиците се B/G а рутерот е B/G/N што значи рутерот ги поддржува сите картици, само што овие ќе зимаат помала брзина од рутерот,
а и не верувам дека некогаш ќе го искористи целиот потенцијал од рутерот ОСВЕН ако не префрла фајлови од еден на друг РС безжично.

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Не е точно.

Нема потреба да се мењаат никакви картици. Картиците се B/G а рутерот е B/G/N што значи рутерот ги поддржува сите картици, само што овие ќе зимаат помала брзина од рутерот,
а и не верувам дека некогаш ќе го искористи целиот потенцијал од рутерот ОСВЕН ако не префрла фајлови од еден на друг РС безжично.
Точно, малце погрешно се изразив, не мислев на тоа дека нема да ги поддржува, туку нема да го искористат потенцијалот, кој уствари он сака да го постигне со тоа што ќе акне 4000-ки за N рутер. Така ќе испадне ко да не напраил ништо, а 4000-ки онака ги фрлил..

Член од
10 февруари 2011
Мислења
894
Поени од реакции
398
Затоа шо фаќаше сеир на Манчестер не ти го кажувам сеа :P
Хахахахахахах !! да веруеш не е за мене .. ! ја имам до 60 програми ! за едно другарче е кое исто така е за МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД !! Хахахах ! :D

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Хахахахахахах !! да веруеш не е за мене .. ! ја имам до 60 програми ! за едно другарче е кое исто така е за МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД !! Хахахах ! :D
Се шалев друже уживај, само начекав момент :) Нека проба со 0000, иако појма немам, немам таква ТВ од кај нив мада не ми изгледаат на нешто интелигентни овие да стават некој друг пин oсвен или различен пин за секого, sci fi.

Член од
10 февруари 2011
Мислења
894
Поени од реакции
398
Се шалев друже уживај, само начекав момент :) Нека проба со 0000, иако појма немам, немам таква ТВ од кај нив мада не ми изгледаат на нешто интелигентни овие да стават некој друг пин oсвен или различен пин за секого, sci fi.
Пробал со 0000 ама ништоо ..!! знам и ја пред 3 месеци имав до 120 програми , 0000 беше .. ! ама тогаш беа каблетел . ! :D

Член од
8 декември 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
Вчера инсталирав еден друг рутер што го имав Тенда Н рутер со 150 мбпс брзина за кој мислев дека е кинеско сра.. но испадна пун погодок односно сега добивам брзини до 45 мбпс со него! Така да излезе дека иако Линксис 54та со две антени е многу добар и стабилен рутер со многу добар сиигнал сепак тој неможе да достигне брзини поголеми од 21-22 мбпс. Така да боло кој нов Н рутер со појака брзина на пр. 300 мпби било супер а сега има и со 750 не ја губи брзината(мојот е 150мпбс). Така да Штипскио ти препорачувам нов Н појак рутер само гледај да е подобра фирма заради стабилноста, а брзината би требало да ја постигнеш со сите.
Што се однесува со кочењето на сликата сеуште го имам истиот проблем особено при уплоад мислам односно кога ми мери аплоад спид на спидтест се кочи целосно на доѕнлоад не. Ако ништо че ги барам пак овие у близу да пратат екипа.
--- надополнето: Dec 10, 2011 11:39 AM ---
Еве ви добра страна односно табела со најбрзи рутери:
http://www.smallnetbuilder.com/lanwan/router-charts/view

N

Nessa Alcarin

Гостин
Дечки абре зашто ми се губат пакети? Пингам било која страна на секој 50-ти пакет оди Request time out! некои 2-3 секунди и продложува. Ми кажаа од blizoo дека ќе ми пратат екипа, но ни екипа има ни ништо ...

Kajgana Shop

На врв Bottom