A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
торенти, али нема веза, се оправи на 2.2 мб после тоа пак.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Да да и кај мене беше толку ама се оправи..Им се јавив рекоа мали технички проблеми :)
Инаку на спидтест не иде сеа до 19 туку до 10mbps, али добро ваљда навечер ќе крене ко и секад :)
--- надополнето: Aug 16, 2011 3:37 PM ---
Кога сме кај мерењето на реализираниот Интернет сообраќај, да Ви обрнам внимание на една аномалија, која ја забележав деновиве.
Имено, Кејблтел на ЛАН клиентите не им го мери интранетот (реализираниот сообраќај во рамките на нивната локална мрежа). Од пред некое време, односно од 1ви април, кога ги пуштија големите брзини кон бугарските торенти, тој сообраќај исто така не го мерат.
Деновиве забележав дека не се мери и сообраќајот кон youtube.com. Девојка ми, си има направено плеј листи на youtube, кои редовно ги пушта кога доаѓа кај мене. Тоа редовно ми трошеше доста сообраќај во текот на месецот. Овој месец, гледам дека бројачите ми „стагнираат“, па решив да видам зошто е тоа така. По неколкудневно тестирање, сосем случајно видов дека кога пуштам клип на youtube, тој клип ми го стримаат од сервер со име: o-o.preferred.cabtel-skp1.v9.lscache1.c.youtube.com, или нешто слично. Пингам до тој сервер и ја добивам ИП адресата 92.53.32.82. Whois на таа ИП адреса вика дека е на: CableTEL DOOEL Macedonia. Не знам како е ова можно ова? Youtube сервери кај Кејблтел ли има? Како и да е, на ЛАН клиентите овој сообраќај не им се брои. Можеме да гледаме клипови колку сакаме!
Да да и на мене ми ги пушта клипчичата од тој сервер, го пингам и 1ms :D Чудна ствар....
На мене ми го мерат сообраќајот наспрема замунда :)

SayWhaat!?

олимпион
Член од
11 јуни 2011
Мислења
109
Поени од реакции
34
кај мене нетот иде со 1.1 мб даунлоад спид...:D

Член од
22 јули 2006
Мислења
1.265
Поени од реакции
36
Сабајлево забележав нешто чудно со download брзината, од 1,2mB/s кои што веќе 2 месеци oд кога ги користам ги добивам константно, скокна на 1,5mB/s, па отидов да зирнам во модемот. И таму лежеше зајакот...

Конфиг-от што го добивам од нив поради некоја причина е зголемен на 12288kbps наместо 10240kbps. Благодарам Cabletel. :D

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Да ама затоа на мене (ЛАН) ми ја намалија...Додуше ништо не осеќам, ова само на спидтест, а замунда пак си иде со над 3 мега у секунда...И јутуб исто брзо си се отвара

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Да ама затоа на мене (ЛАН) ми ја намалија...Додуше ништо не осеќам, ова само на спидтест, а замунда пак си иде со над 3 мега у секунда...И јутуб исто брзо си се отвара
Не обрнувај толку внимание на резултатите на Спидтест.... прифаќај ги со резерва.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Леле пингов ме изненадува :D Еве кон каде имам само 41ms :D

Инаку оваа адреса е искочена од пингање на youtube.com преку command prompt....

Ќе треба да видам колку иам пинг на кантер кон амерички некој сервер :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Не ти намалиле, брзината на Speedtest варира доста, и во реалност таа брзина е линкот кој доаѓа до теб, не брзината којашто можеш во одредени периоди да ја постигнеш. Преку Замунда, немаш ограничување и тоа треба да ти биде единствен битен тест, заедно со гледањето на онлајн стримови и дилеј во игри (ако играш) овие 3 сегмента се најбитни за одсликување на квалитетот на еден интернет.

Член од
31 август 2008
Мислења
501
Поени од реакции
38
Јас сум на 8/80ГБ. И прееска гледам торентов со 1.1 МБ/с тера цело време.. Изгледа имаат 10ка пуштено. :)

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Не ти намалиле, брзината на Speedtest варира доста, и во реалност таа брзина е линкот кој доаѓа до теб, не брзината којашто можеш во одредени периоди да ја постигнеш. Преку Замунда, немаш ограничување и тоа треба да ти биде единствен битен тест, заедно со гледањето на онлајн стримови и дилеј во игри (ако играш) овие 3 сегмента се најбитни за одсликување на квалитетот на еден интернет.
Замунда - фантастична брзина од 3 мега у секунда :)
Глеање онлајн филмови/глеање у живо канали (вклучувајќи го зулу.мк) - се отвараат без проблеми и без никакви засецкувања
Дилеј во игри - штотуку играв во америка на еден сервер (едвај најдов non-steam) - пингот ми е околу 80-90...Толку ми беше со претходниот на бугарски сервер и сепак се играше :D

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583

200/8 и сум задоволен и со брзина и трансвер а да не ги урочам во последно време некако е многу стабилен :P, заборавив да кажам дека сум на модем

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.047
Поени од реакции
6.074
Нетов моментално ми симнува со 1.3мб. Се надевам ќе остане вака, и дека нема да се врати на 1.1(default)мб.
Не би било лошо и уште да се крене брзината:D

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500

:icon_mrgr:
--- надополнето: Aug 17, 2011 5:30 PM ---
Еве и од странција, да не речат пиринг имало тука па нереални резултати :)

Kajgana Shop

На врв Bottom