A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.940
Погледнете ги само понудиве на Т-Хоум, па дали се овие нормални? :LOL:

http://www.maxtv.mk/mk/201/Paketi/3_Max.html

2400 денари за 60 GB трансфер на месец?! и 8мб данлоуд , ROFL!
Имаат среќа што Кејблтел не се достапни насекаде во Македонија, иначе T-Home одамна ќе ги изгубеа сите корисници. Телекабел уште побрзо.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Имаат среќа што Кејблтел не се достапни насекаде во Македонија, иначе T-Home одамна ќе ги изгубеа сите корисници. Телекабел уште побрзо.
Ми пуштиле поголема брзина пред 1-ви т.е. пред да ми почне новиот пакет :)

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.202
Поени од реакции
6.240
Druze edno vreme i jas mislev deka ako Cabletel se dostapni sekade vo Makedonija T Home ke izgubat mnogu korisnici no da zborime realno 99% od firmite vo Makedonija koristat uslugi od Telekom a ne veruvam deka nekoja firma e korisnik na Cabletel.I da im gi zemat site dosegasni domasni korisnici pak ke se odnesuvaat vaka zatoa sto firmite im pravat golem promet imnogu mnogu ne se sekiraat dali ke imaat domasni korisnici ili ne.Plus toa drzat monopol vo infrastrukturata sto znaci mnogu operatori im plakaat kirija sto ja koristat nivnata mreza. Edinstveno Telekabel i ostanatite lokalni kabelski operatori vo onie gradovi kade sto ne stapnal Cabletel mozat da se soocat so prodazba i opasnost da bidat kupeni od strana na Cabletel sto spored mene ne e dobro zatoa sto na toj nacin Cabletel ke drzi monopol vo kabelskata televizija.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Druze edno vreme i jas mislev deka ako Cabletel se dostapni sekade vo Makedonija T Home ke izgubat mnogu korisnici no da zborime realno 99% od firmite vo Makedonija koristat uslugi od Telekom a ne veruvam deka nekoja firma e korisnik na Cabletel.I da im gi zemat site dosegasni domasni korisnici pak ke se odnesuvaat vaka zatoa sto firmite im pravat golem promet imnogu mnogu ne se sekiraat dali ke imaat domasni korisnici ili ne.Plus toa drzat monopol vo infrastrukturata sto znaci mnogu operatori im plakaat kirija sto ja koristat nivnata mreza. Edinstveno Telekabel i ostanatite lokalni kabelski operatori vo onie gradovi kade sto ne stapnal Cabletel mozat da se soocat so prodazba i opasnost da bidat kupeni od strana na Cabletel sto spored mene ne e dobro zatoa sto na toj nacin Cabletel ke drzi monopol vo kabelskata televizija.
Тоа останато е по старо, си биле на македонски телеком со телефоните и после си земаа интернет откај нив :)

А за другите луѓе има стереотип кога ќе им се спомне кабловски интернет, мислат дека е крш, паѓа цело време, а овој од Телеком дека никад не паѓа и со позлатени мегабајти работи.

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.940
Ти мислиш дека 1.000 фирми ќе прават поголем профит од 1.000.000 корисници?
Нека почнат T-Home драстично да ги губат корисниците, па ќе видиш дали нема да се свестат и да намалат цени.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Тоа останато е по старо, си биле на македонски телеком со телефоните и после си земаа интернет откај нив :)

А за другите луѓе има стереотип кога ќе им се спомне кабловски интернет, мислат дека е крш, паѓа цело време, а овој од Телеком дека никад не паѓа и со позлатени мегабајти работи.
Ќејблтел си ќинат. Да не беа кејблтел, немаше конкуренција да има пазаров, уште ќе плаќавме 1000ка за 2 мегабита и 10гига трансфер. Само они креваат јачина на услуги од сите интернет компании.
Ене телекабел беа врв у свое време, и им се рашири газот коа сите отидоа кај нив - и не мрднаа со квалитет. Телеком е античка. (осим оптикава која им е убер скупа па никој не ја користи).

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Ќејблтел си ќинат. Да не беа кејблтел, немаше конкуренција да има пазаров, уште ќе плаќавме 1000ка за 2 мегабита и 10гига трансфер. Само они креваат јачина на услуги од сите интернет компании.
Абсолутно точно, да не беше Кејбелтел сеуште ќе имаше пакети од 30-50GB, како топ/најскапа понуда од провајдериве. За 2000 денари, дигитална телевизија (120 канали) аналогна исто така, неограничен трансфер, (вистински не фер користење т.е. 150GB) 10 часа бесплатен телефон и најважно од се 50 мегабита данлоуд....

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.202
Поени од реакции
6.240
Ти мислиш дека 1.000 фирми ќе прават поголем профит од 1.000.000 корисници?
Нека почнат T-Home драстично да ги губат корисниците, па ќе видиш дали нема да се свестат и да намалат цени.
Normalno deka od firmite ne mozat pogolem profit da pravat za razlika od postoeckiot broj na domasni korisnici no mislam deka poprvo bi go prodale Telekom segasnive gazdi otkolku da gi spustat cenite vo slucaj drasticno da im se namali brojot na korisnici.Telekabel zosto ne reagira koga gleda deka im se namaluvaat korisnicite?Robi od Stip poprvo bi ja prodal kabelskata otkolku da investira vo nea.Sto se sluci so OnNet otkako gi izgubija korisnicite?Bese prodaden od strana na Telekom Slovenija koj e ista marka samo drugo pakuvanje.Oni se edinstveni sto po nadminatiot limit ti naplatuvaat po 50 den. za sekoj gigabajt i me cudi sto kaj nas ima ovci sto odat tamu na strizenje.Vo Slovenija postojano odam i mnogu dobro gi poznavam rabotite tamu.Internetot na Cabletel vo pogled na stabilnost e daleku pred onoj na Telekom Slovenija sto se nudi tamu.Poradi starata infrastruktura padni stani na konekcijata ima kolku sakas i bas im e gajle.Ti vikaat ako ti odgovara dobro ako ne baraj si drug.Vo planinskite predeli vo okolinata na Ljubljana internetot e mizerni 512kb/s a plakaat okolu 20 evra mesecno za nego i nikoj ne se buni.Tamu vistinska konkurencija Telekom Slovenija nema bidejki slovencite kako narod se daleku ponepismeni od nas bilo da se raboti za kompjuter,internet ili tehnika voopsto i mnogu mnogu ne se sekiraat dali internetot e brz ili ne i so prekini.Retko koj pravi mesecen soobrakaj pogolem od 10GB i zatoa nemaat ogranicuvanje.Bidejki ne znaat angliski i ne znaat sto e legalen a sto piratski softver vo sustina site programi gi kupuvaat licencirani na slovenski jazik a Interfejsot na windowsot obavezno e na slovenski zatoa sto nema sansi da se snajdat ako ne e na slovenski.Zatoa za Slovenija vazi praviloto GLUP NAROD SILNA DRZAVA!Od ovie primeri sakam da kazam deka samo sopstvenicite na Cabletel znaat sto znaci prav kapitalizam i konkurencija na pazarot i kako treba da se vodi edna firma vo takvi uslovi zatoa sto vo Amerika ako rabotea site kako OnNet,Telekom i Telekabel ke propadnea za 24 saati zatoa sto ke gi izedese konkurencijata.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Не. Тоа не ми се дешаваше ни пред први. Едноставно тогаш само беше висок, преку 130, ама не се дешаваше да биде во еден момент 50, а во следниот 350. Туку цело време си беше 130-150. Без разлика кој период од денот беше, значи 24/7. Тоа важи и за другите сервери. На пример кон германски сервери постојано имав пинг околу 40 без разлика кој период од денот беше.

Да, така е. Еве ти докази.

4800 сервери од цел свет со пинг помал од 50. Недај боже да стаам со поголем пинг :icon_lol:
О-М-Г!!!! Ова е нешто!! Алоооууу у осло сервери пингот е 86 а ја на бугарски сервери со неотелов се мачам со 90 пинг...Хахаха чоек!!! Деновиве правам договор со кејблетел и тачка..
А ова со каков нет, мислам која брзина ти е? Пошо дали ќе има разлика ако го зеам тој од 10мбит/неограничен или нема да има?
И дали пингот игра голема улога каков компјутер имаш? Пошо мене пц-то ми е канта:
512мб sdram, 1.8ghz celeron, winxp, 80gb HDD...А се плашам и дали ќе ми симнува со цела брзина, да не закочи некаде до 600кб/с и таму да си стои па да мора да зиам нов pc...

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.940
О-М-Г!!!! Ова е нешто!! Алоооууу у осло сервери пингот е 86 а ја на бугарски сервери со неотелов се мачам со 90 пинг...Хахаха чоек!!! Деновиве правам договор со кејблетел и тачка..
А ова со каков нет, мислам која брзина ти е? Пошо дали ќе има разлика ако го зеам тој од 10мбит/неограничен или нема да има?
И дали пингот игра голема улога каков компјутер имаш? Пошо мене пц-то ми е канта:
512мб sdram, 1.8ghz celeron, winxp, 80gb HDD...А се плашам и дали ќе ми симнува со цела брзина, да не закочи некаде до 600кб/с и таму да си стои па да мора да зиам нов pc...
Ова е со пакетот 10/UN, така да јас имам 10 Mbps download/upload, али нема врска кој пакет ќе го земеш бидејќи сите имаат ист пинг.
Пингот не игра улога каков компјутер имаш, али на волку брз интернет многу понормално е да имаш и побрз компјутер :)
Иначе еве ти screenshot и од бугарски сервер :icon_mrgr:

--- надополнето: Jul 13, 2011 12:33 AM ---
Дур си мерев на pingtest, измерив и на серверот во Сараево, и го добив овој резултат.

Бидејќи прв пат гледам вакви бројки, си реков да не ми е паднат интернетот, па измерив на друг сервер и добив нормални резултати.
Потоа пак измерив во Сарајво и го добив ова.

Сега веќе почна да ми паѓа на памет дека можеби босанците имаат очаен интернет. Измерив со сервер во Сеул, и го добив ова.

За крај, уште еднаш измерив со Сараево.

Потоа отидов на сајтот на хостот на серверот (BH Telecom), и што да видам - нудат 10 Mbps/1 Mbps за 35 евра со "neograničeno korištenje na fer osnovi". Плус треба да платиш 35 евра за приклучок... Колку треба да сме среќни што ги имаме кејблтел, ејјјј....

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Ова е со пакетот 10/UN, така да јас имам 10 Mbps download/upload, али нема врска кој пакет ќе го земеш бидејќи сите имаат ист пинг.
Пингот не игра улога каков компјутер имаш, али на волку брз интернет многу понормално е да имаш и побрз компјутер :)
Иначе еве ти screenshot и од бугарски сервер :icon_mrgr:

--- надополнето: Jul 13, 2011 12:33 AM ---
Дур си мерев на pingtest, измерив и на серверот во Сараево, и го добив овој резултат.

Бидејќи прв пат гледам вакви бројки, си реков да не ми е паднат интернетот, па измерив на друг сервер и добив нормални резултати.
Потоа пак измерив во Сарајво и го добив ова.

Сега веќе почна да ми паѓа на памет дека можеби босанците имаат очаен интернет. Измерив со сервер во Сеул, и го добив ова.

За крај, уште еднаш измерив со Сараево.

Потоа отидов на сајтот на хостот на серверот (BH Telecom), и што да видам - нудат 10 Mbps/1 Mbps за 35 евра со "neograničeno korištenje na fer osnovi". Плус треба да платиш 35 евра за приклучок... Колку треба да сме среќни што ги имаме кејблтел, ејјјј....
Фала вака шо се потруди со мерењава :)
Ееепа тука лежи зајакот...Јас имам доста слаб компјутер и стварно незнам дали ќе ми се исплати да ПЛАТАМ за толкава брзина којашто НЕМА да ја добијам.. Еден мој другар имаше исто ко мојов компјутер и го имаше тој адсл со 8 мегабита, и на тој компјутер му симнуваше со 600кб/с максимум... Зема нов компјутер му шиба со 800+ кб/с без проблеми...
А пази, шо ќе праам ја со 1мб/с ? Ќе ми рикне ќумбево.

Најбоље да си го зеам оној што е 8/80..и онака е 500 денари...Таман тука у Топанско пошо сме у ЛАН може само нет да зееме...И онака не ми се исплати...И онака не сум некој тежок downloader...Мене харддисковите на лаптопот и компјутерот вкупно изнесуваат 100 гига :D...А и онака барав поевтина варијанта од неотелов шо е 814 ден. месечно за 3мбпс/30гб....

Овој ќе ми биде таман, мене ми е само пингот да е добар... Ништо друго, пошо не дека сум некој гејмер, али не сум и некој download junkie...едноставно ми треба нет и да не го плаќаме многу и то је то :)

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
Фала вака шо се потруди со мерењава :)
Ееепа тука лежи зајакот...Јас имам доста слаб компјутер и стварно незнам дали ќе ми се исплати да ПЛАТАМ за толкава брзина којашто НЕМА да ја добијам.. Еден мој другар имаше исто ко мојов компјутер и го имаше тој адсл со 8 мегабита, и на тој компјутер му симнуваше со 600кб/с максимум... Зема нов компјутер му шиба со 800+ кб/с без проблеми...
А пази, шо ќе праам ја со 1мб/с ? Ќе ми рикне ќумбево.

Најбоље да си го зеам оној што е 8/80..и онака е 500 денари...Таман тука у Топанско пошо сме у ЛАН може само нет да зееме...И онака не ми се исплати...И онака не сум некој тежок downloader...Мене харддисковите на лаптопот и компјутерот вкупно изнесуваат 100 гига :D...А и онака барав поевтина варијанта од неотелов шо е 814 ден. месечно за 3мбпс/30гб....

Овој ќе ми биде таман, мене ми е само пингот да е добар... Ништо друго, пошо не дека сум некој гејмер, али не сум и некој download junkie...едноставно ми треба нет и да не го плаќаме многу и то је то :)
У топанско имаш оптика, а интернетот на тхоме тој пакет барем, едно време идеше 600.Незнам дали уште иде.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
50 мегабита пакетот, ќе го имам од 1ви - Август, па тогаш ќе ви дадам детални информации, за следните сегементи и квалитетот на овој пакет.

1. Стабилноста на пингот и неговата варијација при играње онлајн, и евентуалниот дилеј/џитер со разни држави, како и загубата на пакети.

2. Стабилноста на данлоудот и аплоадот од Замунда, и други сервери и неговата максимална брзина и способност да ја одржи истата при целиот процес на данлоадирање/аплоадирање на одреден торент/фајл.

3. Стабилноста на самиот интернет, дали има мини-дисконекти како во минатото или не, дали паѓа воопшто, и колку? се разбира дали самата брзината и квалитетот на истиот варира во текот на денот во зависност од оптеретеноста на мрежата, пример од 17:00 до 22/23:00.

4. Стабилноста при гледање на video streams/youtube клипови и дали истото искуство е smooth или не.

Ова е она што прво ми дојде на памет, за дополнителни информации, немојте да се срамите да прашате, спремен сум да направам секаков тест во зависност од тоа што ве интересира, знам како ми било мене да сакам да се префрлам а да незнам точно што добивам :)

П.С. Телевизија не гледам, така што инфо за дигиталната и слично нема да можам баш да ви дадам, барем не детално.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Што рутер ке користиш?

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Јас ќе сум со 20 мб/с од 1ви па ќе ви кажам и од мој аспект како е.

П.С. Што qур им беше на овие? Ноќеска после 2 саат (пред тоа незнам) на секои 5 минути ми паѓаше нетот. Така не е убаво...

Kajgana Shop

На врв Bottom