A Song of Ice and Fire

• Креатор на темата Креатор на темата Body Electric
  • Време на започнување Време на започнување
Што мислите, ќе умре ли Игрит во деветтава епизода?

Така ги преведов Warlocks, не ми текнуваше како би можел подобро да го преведам името. :)
Воени магови всушност постои како термин, во епска фантастика. WarMages, би било тоа.
Warlock нема врска со war. Тоа со наш речник понекогаш го преведуваат како некромансер. Не сум сигурен колку е адекватно.

. За јајцето е претпоставка, иако може да го има најдено/украдено и во Ашаи.
Ништо не укажува, според мене, на тоа дека јајцето било од маговите.

Да, скоро сум сигурен.

Туку имам една друга теорија за наредната епизода. Кој мисли дека Слинт заменет/споен со ликот на Донал Ној, едноракиот ковач кој ја превзема командата пред и за време на нападот на Менс на ѕидот ??

Воени магови всушност постои како термин, во епска фантастика. WarMages, би било тоа.
Warlock нема врска со war. Тоа со наш речник понекогаш го преведуваат како некромансер. Не сум сигурен колку е адекватно.

Па тоа беше и кај мене проблемот, инаку некроменсери се магови кои во својата магија вклучуваат мртви (разговори со нив или изведување на магија со нивна помош или учество) и не е баш македонски збор. :)

Ништо не укажува, според мене, на тоа дека јајцето било од маговите.

Па или го добива од нив, а како што знаеме тие се екстремно заинтересирани за змаевите, или го има најдено во Ашаи, за таму се зборува дека сеуште можат да се најдат змаеви јајца.

Последно уредено:
Во фандомот се шпекулира и фузија на Торн со Нои.

Да. Јас мислам дека детето ќе ја убие.

Последно уредено:
Детето кое го пуштија да побегне и да им ја донесе информацијата во Црниот замок. Истото што го гледаме дека вежба со Џон и останатите од Ноќната стража.

Тоа што е веројатно стаено место Сатен, што било најбољи стрелец у негова колиба, што ги виде родителите како му ги убиваат Игрите & co., Тењаните што го испратија у КеслБлек.

Според мене алхемичарот е дефинитивно Faceless Man, но тоа не мора да значи дека е Jaqen.
Не мора да значи дека е Jagen но физичкиот опис на алхемичарот е сличен на тој на Јagen кога ја напушта Арија и го менува лицето.
Иначе и јас мислам дека имаат некоја лична агенда, не се во Oldtown преку некој договор за пари туку поради некоја нивна лична агенда.

Не мора да значи дека е Jagen но физичкиот опис на алхемичарот е сличен на тој на Јagen кога ја напушта Арија и го менува лицето.
Имаш право. Одамна ги имам читано книгите па сум заборавил на тој детал. Од awoiaf:
The Alchemist has a hooked nose and thick, black, curly hair, with a slight scar on his right cheek.[1] This is an identical description to that of the identity assumed by the Faceless Man assassin known to Arya Stark as Jaqen H'ghar.

Warlock http://365.com.mk/recnik/ го преведува како маѓесник но јас би го превел како вештер. Како е во книгите наши преведено?

Но не е битно воошто, не е криминал да ги пишувате во оригинал и онака мнозинството ги читаме на англиски...

Абе не требаше Станис да им дојде на помош на Ноќната стража??

Ќе дојде де, наредната епизода. Прво Jon оди кај Mance. Се радувам што тоа го зачуваа како што е во книгите, иако во книгите не отиде по свој избор баш.
Ама Pyp и Grenn....:place:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom