- Член од
- 22 април 2005
- Мислења
- 2.492
- Поени од реакции
- 1.120
Нема по реномирана историја. Се знае кои се изворите за АлександарOBDN напиша:A vo sekoja po renomirana istorija za Aleksandar ke najdes izvadoci od pisanija za negovata seksualnost
Другата литература се е толквање. Тоа може секој да го напише. Што не значи дека е така и обратно
Нема такви извори кои ќе го потврдат едното или другото.
Мене се некако ми е за верување дека бил "би"
другарче немој погрешно да ме сватиш само сакам да укажам нешто на некој друг. ОК?
Се работи за Птоломеј, :wink: Тенкју мај френддругарче напиша:На почетокот на филмот, стариот тип шо збори (не ми текнува името)... убаво ми доаѓа кога кажува
Само ми поткрепи нешто. И уште еднаш, немој погрешно да ме сватиш :wink:
Па не само Филип, и Александар владеел со грчкиот свет.The`bItCh напиша:Знам што ќе напишеше ама, тоа што неговиот татко владеел со Грција и тоа што Аце имал грчки војници во својата војска не му дава за право да се декларира како Грк нели!?
Различен бил приодот на Александар и Филип. Филип ја возобновил и издигнал македонската држава и сакал сам (само со македонска војка) да оди на Дариј.
Александар сметал дека помошта од грчките држави била неопходна.
На почетокот на походот војската на Александар не располагала со морнарица. Сметал дека помошта од грчката морнарица била единствен ресурс да и се спротистави на персиската морнарица (дотогаш најмоќна) во случај на напад. Со тоа што Александар бил хегемон на грчкиот свет, значело дека кога сака може да ја стави на располагање морнарицата. Исто така сметал дека сосема исправно би било доколку Македонија и Грција заедно го водат походот, при тоа рачунајќи дека кога ќе биде далеку од Македонија, помал би бил ризикот за освестување на грчкиот свет и евентуалниот обид од нивна страна да ја ослабат Македонија и да ја преземат доминацијата. Доколку не би било така, грчкиот свет силно би го искористил отсуството на Александар. Особината на Филип да манипулира со грчкиот свет и тоа како умешно ја наследил и Александар.
Ете ја од прилика причината зошто Александар се решил на заеднички поход. Резултатие подоцна покажале дека не згрешил.
Филип на грчкиор свет гледал со презир. Александар имал различен приод. Потолерентен... често и македонсите генерали му забележувале и го предупредувале да ги гледа прво македонските интереси.
Не се сеќавам дека во филмот Александар јасно се декларира како грк :? :? Реков, има "грчки" моменти... но од друга причина. Ја кажав погоре. Онаа која е актуелна и ден денес...