87ми американски филмски награди (Оскари 2014)

Кој е вашиот фаворит?

• American Sniper

Гласови: 4 4,3%
  • The Imitation Game

Гласови: 25 27,2%
  • Selma

Гласови: 3 3,3%
  • Birdman

Гласови: 18 19,6%
  • Boyhood

Гласови: 8 8,7%
  • The Theory of Everything

Гласови: 3 3,3%
  • The Grand Budapest Hotel

Гласови: 5 5,4%
  • Whiplash

Гласови: 26 28,3%

• Вкупно гласачи
    92
Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Whiplash, Selma и American sniper, уште не ми се гледани ама до недела ќе ги изгледам...

Мислите би дошол Ди Каприо чисто како гостин годинава да ги почести сите таму со своeтo присуство? :)
:love:

Гласот за Budapest Hotel е мој...
:)

Последно уредено:
Член од
25 септември 2014
Мислења
264
Поени од реакции
394
American sniper ...иако мислам дека на друго место ке отиде оскарот.:)

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.972
Е така. :D

American Sniper и Selma не ми се гледани ама не ми менува многу тоа. Whiplash ми е фаворит, а мислам дека Boyhood ќе земе.

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.958
Boyhood иако нема да се противам Birdman да го земе...
Снајперот и The Imitation Game не ми се изгледани, Селма не ни планирам, Theory ќе го гледам во недела пред оскарите.

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.921
Поени од реакции
11.298
My take.

The Imitation Game 7.5/10

The Theory Of everything 7.5/10

Birdman 8/10 Китон може да биде загрозен само од Хокинг :)

Boyhood 7.5/10
Додека го гледав не ми беше воопшто монотон затоа што го добив од него тоа што го очекував, прикаска за едно семејство/момче. Иако сметам дека можеше да биде 30-40 минути пократок. Фан сум на Линклејтер и на Итан (потценет глумец) тоа има додатен момент. Но, Линклејтер бил потежок, позаебан, посодржаен од ова. Знам дека ќе го повтори тоа во иднина. Момчево од друга страна ми беше копија на Ник Стал. Имам замерка зашто за овој филм дискусијата беше прекратка, одма го ставивте Whiplash кој беше величен од сите, уште пред дискусиите. Малку повеќе пишав за овој зашто беше со најподелени мислења.

American Sniper 6.5/10 не очекувам позначаен оскар за овој, на тежина добива дека е вистинита приказна, иначе немаше ни 5 да добие можеби.

The Grand Budapest Hotel 5.5/10 Да не беше Фајнс и одличното светло/камера (иако Birdman има боље камера), воопшто кинематографија, ќе му дадев 3. Номинацијата за 9 оскари е во најмала рака смешна.

Bonus Take

Interstellar 8.5/10

Да не тупам, мој фаворит за најдобар филм е Birdman, а за најдобра машка улога Китон (ако не го сјебе Хокинг).

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.947
Добро ајде, идеме лека полека, еден по еден.

American Sniper - пa добро, ми се допадна адаптацијата на книгата и она како Клин Иствуд го создал филмот, ама мислам дека можел многу подобро да го направи, и глумата воглавно ми се допадна. Не заслужува оскар за најдобар филм но сигурно заслужува оскар за најдобро адаптирано сценарио. Една солидна 8ка.

The Imitation Game - ги сакам ваквите биографски филмови, кога се зборува за WW2, глумата на Бенедик дури повеќе ми се допадна од таа на Мајкл Китон од Бирдман, гледав некои го хејтаа крајот (сеа да не ве спојлерисувам) но мене многу ми се допадна како филмот заврши, кој знае за Алан Туринг сигурно веќе ќе е барем малку запознаен што се случува во филмот и каков е крајот, јас за енигмата имав слушано, ама за Алан Турнинг многу малку, дури пребарував по интернет да читам биографии за повеќе да се запознаам со него, интересен лик. 9

Birdman - Mногумина му лупнаа 10ка, но јас се истребувам од тоа друштво, мене Бирдман не ми беше за 10ка, веќе еднаш се изјаснив ми фалеше нешто од самиот почеток, но камерата, глумата, сценариото, саундракот, сето тоа ме обзеде во текот на филмот, и крајот ми се допадна истотака, но нешто ми фалеше, ќе го гледам пак можеби за некој ден и не верувам дека ќе си го сменам мислењето за него. 9ка и втор фаворит за најдобар филм.

Boyhood - Пошто овој филм излезе втор од сите номинирани на добра снимка, го погледнав и тогаш ми беше фаворит меѓу овој и хотелот будимпешта, тука некаде ми беа израмнети но самото знаење дека е сниман 12 години веднаш ти дава плус нешто кога почнуваш да го гледаш, се изјаснив во темата кога беше филм на тапет, филмот е добар за себе, една добра животна приказна за едно младо момче за кого се е опфатено во филмот, неговото растење. Осмица

The Grand Budapest Hotel - Kој очекуваше хотелот да издоминира во номинациите за оскари, жал ми е што има тешка категорија, филмот е доста добар за својот жанр, доста коментиравме во генералната тема за филмот дека немал комедија во него, јас се смеев на некои дешавки, пример самиот лик ми беше смешен, и на моменти кога го гледав се смеев. Треба да зеде некој оскар сигурно, но за најдобар филм не, таму конкуренцијата му е вон нормала. Осмица.

Whiplash - Колку добро сценарио, штета што лани направил режисерот краткометражен филм па ќе игра во категорија најдобро адаптирано сценарио, штета. Филмот е легендарен, во топ 3 мјузикли на сите времиња ми е, легендарна глума, особено таа за Симонс, како одглуми бе маме му јебем, ме остави со отворена уста. Стварно добар филм, се изјаснив неколку пати низ темите, за мене ова е врвот на годината, 10ка, една и единствена во категоријата најдобар филм, иако знам дка нема да земе, мојата подршка ќе ја има до крај.

Selma i Theory of Everything немам во план да ги гледам. Фала на разбирањето, со среќа на сите оскаровци.

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.921
Поени од реакции
11.298
Сум го пропуштил Whiplash погоре. 8/10 Да не беше Birdman за него ќе бев вајда.

Kajgana Shop

На врв Bottom