На што се палат тинејџерите? Цеца, Лукас, Џогани, Миле и компанија

• Креатор на темата Креатор на темата .Sky.
  • Време на започнување Време на започнување
Врти сучи, се е турбо фолк.
Од турбо турбо фолк (балканскиот), поп (американски шунд т.е. амерички турбо фолк), новиот рап (црнечки турбофолк), хаус/електро (западно европски евровизијски турбо фолк), рок/панк/метал (ха це сотонистички турбо фолк) инт.

Џез, класика, амбиент.
Нешто "неутрално" и без текст.
Може народни, световни, секуларни, world music каде што големците во индустријата немаат простор и неможат да профитираат.

Да се надополнам; турбо фолк или сељак може да биде и трансер и металика и рапер и човек со апатични погледни кон било која музика.

Однесувањето и размислувањата се најбитни.

Последно уредено:
Вирус од 90тите - Турбофолк​

Вирусот кој го произведе Србија уште од 90тите сеуште ги труе младите тинејџери, додека пак родителите нивни созреваа и слушаа рокенрол сега нивните деца слушаат музика која се нарекува Турбофолк и ги труе младите. Млади сеуште неиживеани кои бегаат од реалноста, слушаат турбофолк музика каде што се пее за спонзоруши, секс, пари итн. Деца кои се трујат со познатиот вирус на балканот и кој се нарекува Турбофолк заедно со музиката го губат индивидуалитетот и лесно се претопуваат во толпата поклоници на „врвните уметнички квалитети" како:

и уште од „врвните уметнички квалитети"...

Доколку разгледаме подобро ќе видиме дека децата се колатерална штета, повеќето родители кои јас лично кои ме опкружуваат слушаат таква музика и едноставно тоа во повеќето случаеви преоѓа на децата нивни. Низ Македонија штом дојде некоја ,,Ѕвезда" од Србија клубовите полни, децата пијат ли пијат алхолхол, и тогаш од родителите следува западот ги уништи. Доколку некогаш сте го поставиле прашањето зошто многу ретко се носат вистински музички имиња во Македонија одговорот би бил а кој би дошол на малку публика? кога сите одат на Лепа и компанија.

Моабетот е, што е тоа што тинејџерите ги привлекува да слушаат музика која не спаѓа во никаков жанр на музика, музика која е како некој вид вирус кој ги заразува децата да слушаат ,,музика" која според мене ги уништува тинејџерите, барем тоа е моето мислење. Како тоа би можело да се спречи? Што ги тера децата да слушаат таква музика? Дали вие на вашето дете би му дозволиле да слуша таква музика?

1. Турбофолк е музика. Можеби не ти се допаѓа, можеби има лоши влијание, можеби не е виртуозна ниту генијална, но е сепак - музика.

2. Ги привлекува peer pressure. Живееш во маало кајшо родителите на твоите другари го слушаат тоа пошо тоа е на телевизија и тие од наша генерација (~90s) се деца на генерација што се израснати во бивша YU. Ги пука носталгија и стара навика да слушаат српски песни. Децата дома се бомбардирани од тоа, автоматски ти влага у глаа.

Искача Тони на улица, цело друштво слуша цеца, Тони сака AC/DC. Ако слуша АC/DC, нема да го дружат, или барем ќе го заебаваат до некоја мера. Повеќето одбираат да го прават тоа што сите го прават за да не се експонираат, и на тој начин се продолжува кругот.

После Тони ќе има деца, и од навика, ќе слуша турбо, и неговото дете ке проага низ истото.

Тие што не ги боли цев за мислењето на другите, си слушаат друга музика и го кршат циклусот, но малку се во големата слика.

3. Како да се спречи... Никако, али верувам дека со тек на време ќе се изгуби тој жанр и публиката за него. Најстарите артисти се веќе при умирање или капут, новите немаат толкава популарност на балканот како на времето кога сите сме биле една Југославија. Околностите се во полза на тоа да се изгуби со тек на време, и верувам дека така и ќе бидне.

4. Би им дозволил на моите деца да слушаат, но многу тешка е веројатноста да покрај сета музика јас што ја слушам, и фактот дека сум музичар, на крај би одбрале да слушаат нешто такво. Ипак ќе ги научам ствар две за уметност па после ако сакаат да слушаат Турбо, нека си повелат, се дур не ми ечи по дома, ќе се помирам со тоа.

Ти пролетав низ постов пошо нема содржина.
Реално немам ни ја ништо против секој да слуша што сака, да гледа што сака, да праи што сака. Ама апсолутно немам ништо против, and I'm not even kidding.
И да, знам, свесен сум дека има секакви луѓе и дека сите имаме различни преференци.
Она што мене ме нервира во ситуацијава е твоето дискредитирање на моето право за тебе да мислам дека си сељак, типичен медиокритет паднат во перцептивно-илузорната замка на своето его. Некако одеднаш тоа што тебе те боли кур ја што мислам, станува мој проблем. Мене ме боли кур ти што мислиш, што слушаш, што гледаш, за мене си само букви на монитор и начинот на кој те доживувам останува мое екслузивно право чија тежина во ниеден момент не ја префрлив на тебе.
И да пеер, халелуја, искуствата не градат во тоа што сме. Се нарекува neuroplasticity, read a book. Јас тоа те прашав, каков е тој психолошки профил кај тебе што се поистоветува со шљам од музика, дали истиот е само манифест на твоето его односно илузија или е твоја суштина. Ако се прашувам ја, со овој минимален информациски инпут добиен преку читање твои постови би рекол дека тоа е твојата суштина, дека си најобично човече што се разликува од сите останати колку што една мравка се разликува од другите мравки. Солиден интелектуален капацитет, но не исполнет. Нити пак некаква реална (не илузорна) амбиција за реализација на истата која претпоставувам се должи на немање педигре. Ниско ниво на свест кое се огледа низ твојот импулс за проследување на сите најниски страсти. Но се е тоа булшит и шпекулација, само продукт на мојата свест која никогаш нема да знае како е да си Ти. Она што останува во муабетов е дека си неспособен да направиш едноставен self-analysis, односно објективно не се познаваш самиот себе си а во исто време си доволно арогантен да кажеш дека не си сељак, или во најмала рака мене да ми забраниш да те мислам за сељак. Најблиску што си дошол до интроспекција е "јебига, таков сум си", а пак некако си западнал во илузијата дека имаш некаква вредност која е инхерентно твоја и поради која јас треба да те почитувам. Од една страна велиш дека искуствата не градат, од друга страна велиш дека неможам да те судам според вкусот за музика.
Овде имаш логичка контрадикторност во чија пајажина ќе те оставам да се плеткаш затоа што е интересно да се гледа.
Сметај ме за сељак и игнорирај ме тогаш шо да ти кажам, your loss, само не ми пишувај на форумов дека треба да умрат тие ко мене.

Разгледајте го психолошкиот профил на тие што слушаат турбо фолк (балкански, „наш“) и веднаш ќе оформите социјална група и во неа ќе натрупате еден куп луѓе што ги познавате, а ако направите одредена анализа ќе забележите дека иако на моменти делуваат дека се до некаде различни, сите до еден содржат обединувачки именител. Ме мрзи да расправам ама ќе спомнам, сум приметил, дека оваа група содржи празни, агресивни и несреќни луѓе.
Тоа што се нарекува турбо фолк според дефиницијата на Рамбо (а тука спаѓа и светската поп сцена) според мене е бучава и се создава за оние персони на кои им пречи музичката уметност, тоа е толпа, тоа е збирштина.

Турбофолк под дејство на алкохол свесно припуштање на емотивна неконтрола, впрочем профилот на оние луге што слушат турбофолк е едноставен прост и еднаков, тоа се личности кои се со заклучен множител на јадрата од мозокот..... дали тоа е последица на опкружувањето општеството во целина и не е толку битно, туку е само полесен начин да се утврди генералната свесност и интелегенција на населението......
Или едноставно и просто кажано турбофолк масата е една од причините поради која нема напредок....
Now+you+understand+filthy+++humans+_a6e4202ce7f3410f84e0b4abb1ef1b34.jpg

Темава е патетика, чиста патетика!

Нека слуша кој што сака и што го исполнува во моментот. А не тука да се прават психоанализи и да се мери IQ-то на некој што кажал дека сакал турбо-фолк, а башка што скоро ниеден од „високоинтелегентните“ и со истенчен вкус на музика не ни разликуваат турбо фолк од модерен екс-ју поп, па затоа и Јелена Розга ја ставаат у турбо-фолк пеачи, затоа Т.Здравкович и Харис Џиновиќ се турбофолкери.

Пошто нели, разголените пеачки на Пинк се најлошото нешто, а америчките курвештии како Кети Пери, Ријана, Мајли и сл. се поим на уметнички вредности или пак америчките рапери со два реда школо, грди како тролови и ти треба преведувач за да разбереш што пеатоти на англиски сигурно не зборуваат.

Сметај ме за сељак и игнорирај ме тогаш шо да ти кажам, your loss, само не ми пишувај на форумов дека треба да умрат тие ко мене.

Ја не те сметам за сељак затоа што не те знам и неможам да те сметам. Ти јадам гомна чисто од принцип зашо плачеш као трето одделенец зашо некој на форум (пази, на форум) ти исрал за срањето што го слушаш. Поентата е во тестостеронот. Ја ќе зборам шо сакам и ти ќе збориш што сакаш и никому ништо. Пошо ако зеам да се замарам на секој пост случајно на некој чувственцата да не му ги повредам, боље ич нема да пишувам. Шо све сум зборел, луѓе буквално бришеле профили ради мене. Дај порасни, не биди Гладиус. И те замарам баш тебе зашо ако нишо друго, интелигентен си доволно да ме сфатиш.

Усрасте се сс рамбу и његову дефиницију за турбо фолк.

Онтопик
Не е битно какф си и какфу музику слушаш, битно е какф си : D
Aбе боље инструментална, зшто боли ме кур за текстови и што устфари њима ги мучи у живот, која га изневерила и оставила, кој по ред ву е, скиме она спава : D Пази днска слушам текст нешто у стилу мораш да бидеш мој, безразлику дали ме сакаш, мноо се палу на тебе, макар и била бројка : D ццц да ти умре дојка(скубло скапана)

А најглупа дефиниција ми е дека кд се пие мора турбо фолк да се слуша. Море ако ми се пие и мртфа тишина нека е, докур. Ке пију и на филм, па и на цртан филм : D Ke пију и на музику кои другари гу пуштаф у позадину, на музику коју ја гу пуштам. Абе мене не ми смета нека иде било што у позадину док пиемо, али тај дефиниција страшно ме нервира.
Сфи ви што мислите дека се пие само на труло фолк, никад ракику да не пинете, шопску да не мезнете
Е такој да си знаете:cool:

Од секогаш ме интересирало зошто луѓево не можат да разграничат фолк (или етно, world или како и да е) од турбо-фолк, па се што е отпеано на екавски и ијекавски го етикетираат како турбо-фолк. Може ли некој да ми одговори на ова прашање? Еве конкретен пример со не толку познати песни од кои едната е фолк (некоја модерна, новокомпонирана верзија на босанскиот севдах), а другата турбо-фолк (шунд, кич, ѓубре), а повеќето и за двете би рекле дека се турбо-фолк:

1. Ал Дино - Коприва

2. Марина Висковиќ - Где сам грешила

Добро, не забележувате ли никакви разлики меѓу овие две песни. И самите видеа говорат, можете и на mute да ги ставите и пак да забележите разлика, ама сепак и едната и другата за повеќето се исто.

Ме чуди, зошто кога станува збор за нашите пејачи и нашата фолк и турбо-фолк сцена, веднаш ги забележувате разликите, и во никој случај не можете да ги помешате новокомпонираниот фолк со турбо-фолкот. Еве пример и за тоа:

1. Ефто Пупиновски - Туѓа си бескрајно

2. Татијана Стефановска - Менаџер

Овде јасно ги забележувате разликите, нели? Епа зошто не е истиот случај и со српските?

Полоша работа од турбо фолкот е верувањето дека родителите на младите од денешницата слушале квалитет (рок и сл).

Пошо Ханка Палдум во седумдесетите во Конго ја слушаа, не во СФРЈ...

Можеби Ханка ја слушале во Босна. Во Македонја не знам баш кој би сечел вени на „У Стамболу на Босфору“.
На радио се пушташе македонска народна музика, само во емисијата „Поздрави, желби и честитки“ можеше да се чујат песни од типот „Не келепечи нанулама“.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom