На што се палат тинејџерите? Цеца, Лукас, Џогани, Миле и компанија

• Креатор на темата Креатор на темата .Sky.
  • Време на започнување Време на започнување
Доколку е така се поставува прашањето како е можно во тоа време истовремено да ,,има пазар,, и да опстојуваат бендови како Екв, Азра, Забранјено итн. Во најмала рака помалку турбофолк имало.
Пошо денеска нема ниту еден таков бенд. Т.е. освен турбофолк и селско техно нема ништо друго. Тоа е муабетот.

Бендовите кои ги наброја збираа публика од стотици, до неколку илјади максимум.
За разлика од рок турбо фолкерите Дугме со “милион“ на Ајдучка Чешма...

Бендовите кои ги наброја збираа публика од стотици, до неколку илјади максимум.
За разлика од рок турбо фолкерите Дугме со “милион“ на Ајдучка Чешма...

>рок турбо фолкери

Се слушаш ли што збориш? Dugme не се турбо, колку и да сакаш да веруваш во тоа.

Ако слушаш турбофолк, тогаш си сељак со ниско IQ
Ако слушаш метал, тогаш си наркоман
Ако слушаш рап, тогаш си напален тинејџер
Ако слушаш реге, исто така си наркоман
Ако слушаш џез, тогаш си старомоден (а и луд)

Затоа ако сакаш да те сметаат за нормален, на прашањето "каква музика слушаш?" најдобро е да одговориш Калипсо или Блуграс зашто ретко кој знае што е тоа.

>рок турбо фолкери

Се слушаш ли што збориш? Dugme не се турбо, колку и да сакаш да веруваш во тоа.

Која е разликата меѓу Чорба/Дугме и турбофолкот? Ако ти е потешко, тргни од сличноста :)
Мала помош, пробај да се сетиш на човек што слуша турбофолк, а не слуша Чорба или Дугме.

Вметнување на гитара не мора да значи рок.

Која е разликата меѓу Чорба/Дугме и турбофолкот? Ако ти е потешко, тргни од сличноста :)
Мала помош, пробај да се сетиш на човек што слуша турбофолк, а не слуша Чорба или Дугме.

Вметнување на гитара не мора да значи рок.
Го нема у позадина она "тинунинунааанинунааа" што го има у турбофолкот и песните што граничат со тоа. Еве ова пушти го (само пази пошто знаејќи те тебе ќе ти крвават ушите коа ќе го чуеш такада намали :D) од 00:35 негде :) Има разлика меѓу Дугме и ова, прилично голема. Али двете ги поштуем лично :)

Го нема у позадина она "тинунинунааанинунааа" што го има у турбофолкот и песните што граничат со тоа. Еве ова пушти го (само пази пошто знаејќи те тебе ќе ти крвават ушите коа ќе го чуеш такада намали :D) од 00:35 негде :) Има разлика меѓу Дугме и ова, прилично голема. Али двете ги поштуем лично :)
Aj искрено одговори на ова :D Дали другарчите/другарките кои ги имаш, а слушаат слична музика со тебе, обавезно слушаат Дугме и Чорба? Дури да бидам и поконкретен, им ги знаат и пејат песните, ги слушаат и сакаат? Си размислувал некогаш ли зошто и како ?

Не е тешко да се заклучи околу ова работа, треба онака само да се испули чоек и да види дека таа е таргет групата, која наоѓа нешто привлечно и во тие ,,рок" бендови. Можеби во времето на Бебек не толку колку што во времето на Ален ИсламовиЧ. И признај Рики дека го сакаш Ален, го слушаш и на мерак ти е неговиот глас :D

Aj искрено одговори на ова :D Дали другарчите/другарките кои ги имаш, а слушаат слична музика со тебе, обавезно слушаат Дугме и Чорба? Дури да бидам и поконкретен, им ги знаат и пејат песните, ги слушаат и сакаат? Си размислувал некогаш ли зошто и како ?

Не е тешко да се заклучи околу ова работа, треба онака само да се испули чоек и да види дека таа е таргет групата, која наоѓа нешто привлечно и во тие ,,рок" бендови. Можеби во времето на Бебек не толку колку што во времето на Ален ИсламовиЧ. И признај Рики дека го сакаш Ален, го слушаш и на мерак ти е неговиот глас :D
Аа не. Не, не, баш спротивно. И тие што ги знам што слушаат музика ко мене, не ги сакаат Дугме и Чорба. И обратно, тие што ги сакаат, не го поднесуваат моево. Кога ќе размислам, не познавам друг што ги слуша двете.

Иначе и Ален и Бебек ми се топ, али да, Ален поише :)

Дугме се рокери само со Бебек, со Ален и Тифа се баш рок турбо фолк.

Аа не. Не, не, баш спротивно. И тие што ги знам што слушаат музика ко мене, не ги сакаат Дугме и Чорба. И обратно, тие што ги сакаат, не го поднесуваат моево. Кога ќе размислам, не познавам друг што ги слуша двете.

Иначе и Ален и Бебек ми се топ, али да, Ален поише :)
Јас обратно велам :)
Дури седев в студентски, 90 проценти од околината-другарчиња, слушаа турбофолкче. Истите тие постојано слушаа и Чорба и Дугме, без никаква мака. На пример не слушаа ниту Азра, ниту Шарло Акробата. Најмногу Ч и Д, а по некогаш и Плави Оркестар и Црвена Јабука (овие повеќе валјда дека бегаат на кај поп-рок, поп). Исто е и со луѓево кои ги познавам и си живеам, а се љубители на турбото. Сите песни ги владеат од овие два бенда :D

Дури седев в студентски, 90 проценти од околината-другарчиња, слушаа турбофолкче. Истите тие постојано слушаа и Чорба и Дугме, без никаква мака. На пример не слушаа ниту Азра, ниту Шарло Акробата. Најмногу Ч и Д, а по некогаш и Плави Оркестар и Црвена Јабука (овие повеќе валјда дека бегаат на кај поп-рок, поп). Исто е и со луѓево кои ги познавам и си живеам, а се љубители на турбото. Сите песни ги владеат од овие два бенда :D
Секој со свое искуство значи :) Али пак, кога ќе ги споредам двете, има сличности, не викам не, али преголема е разликата за да се стаат у ист кош.

Вечер ќе одам на концерт на Бело Дугме во Битола (само Ален ќе биди ама така ги лажат луѓето) и баш ќе видам дали ќе има некој од тие што беа претходно на Харис Џиновиќ. :icon_lol:

Иначе многу чест а поприлично глуп израз на т.н. музичка сцена ми е - „јас одлучив да се бавам со музика...“. Како побогу може некој да одлучува дали да се „бави“ или не со уметност, во случајот музиката!? Се раѓаш или не се раѓаш како уметник, сите имаме пусти желби да бидеме нешто што не сме. Тоа е исто како Сунѓерот или Ѓурѓи да речат „јас одлучив да се бавам со микробиологија“ а главите само за стрижење ги носат.
Турбо фолкот е „бавење“ со музика, форсирање на антиталенти за маса на која им пречи хармонијата или тишината, површни фаци на кои се им е сеедно се додека не станува збор за нивното Его.
Често се спомнува дека тоа е музика за пиење, а тоа е затоа што станува збор за совршена комбинација за блуење комплекси. Јас лично сум голем почитувач на туѓа волја за било што, но за страстните турбофолкери немам толеранција затоа што кога се наоѓаат во состојба на „разбуктавање најнижих страсти“ знаат да бидат навистина безобразни..

Мене Азра и Хаустор ми се најдобри екс-ју бендови, но ги сакам и Дугме, Чорба, Парни Ваљак, Казалиште, ЕКВ, Индекси и и многу други, а мерак ми се еден куп песни од Тома, М.Илиќ, Шаулуќ, Тозовац, З.Богдан, Х.Бешлиќ.

Дали сум турбофолкер? :confused:

Мене Азра и Хаустор ми се најдобри екс-ју бендови, но ги сакам и Дугме, Чорба, Парни Ваљак, Казалиште, ЕКВ, Индекси и и многу други, а мерак ми се еден куп песни од Тома, М.Илиќ, Шаулуќ, Тозовац, З.Богдан, Х.Бешлиќ.

Не се прајте со сила то шо не сте.........

Едноставно е. Имаш тубофолкер другарче со сите метании. Голема е веројатноста да ги слуша Чорба/Дугме зато шо носат нешто шабанско во себе.

Изгледа дека дркате поими, турбофолк е од Лепа Брена наваму. Тома и компанија се далеку пред тоа.
За мене дефиниција за турболкер е „прода краву и сними плочу“. Немам ништо против тие што ги слушаат, ама ми е дегутантно да ми ги натураат под нос како „естрадни уметници“ со нивниот холивудски лајфстајл (Цеца како дете во Житораѓа имала полски нужник, btw).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom