85 издание на Оскарите

За кого навивате во категоријата за најдобар филм?

• Amour (2012)

Гласови: 10 10,9%
  • Argo (2012)

Гласови: 6 6,5%
  • Beasts of the Southern Wild (2012)

Гласови: 0 0,0%
  • Django Unchained (2012)

Гласови: 31 33,7%
  • Les Misérables (2012)

Гласови: 18 19,6%
  • Life of Pi (2012)

Гласови: 7 7,6%
  • Lincoln (2012)

Гласови: 13 14,1%
  • Silver Linings Playbook (2012)

Гласови: 5 5,4%
  • Zero Dark Thirty (2012)

Гласови: 2 2,2%

• Вкупно гласачи
    92
  • Гласањето е завршено на .
Се ближи единствениот работен ден за :
FEBE37D9B5CFDA42B7C2BCD7CEBEB89D.jpg

:D
Ааааааа аахахајахахахахаа даааа замислете како ќе го преведе Silver Linings Playbook :pos:

Best Foreign Language Film
Amour, Austria
Kon-Tiki, Norway
No, Chile
A Royal Affair, Denmark
War Witch, Canada

Нема некои филмови за кои очекував да се најдат меѓу номинираните тука. Ама и онака Amour ќе победи , што е битно.

Да се надоврзам само :
War WItch 7.0
Kon-Tiki 7.3
A Royal Affair 7.5

а од друга страна - Трето Полувреме 8.9
Добро , да бидеме реални оцената за нашиот филм треба да се движи од 7.5 - 8.0 .
Зборот ми е , покрај вакви номинации можеле да го вметнат и нашиот место некој од погорните просеци. Од наша гледна точка . И французите ги извисија годинава , тоа чудно ми падна.

А овој Чилеанскиот ми стои добар филм . Ќе треба да се види , држи оцена 7.9 на ИМДБ.

Да се надоврзам само :
War WItch 7.0
Kon-Tiki 7.3
A Royal Affair 7.5

а од друга страна - Трето Полувреме 8.9
Добро , да бидеме реални оцената за нашиот филм треба да се движи од 7.5 - 8.0 .
Зборот ми е , покрај вакви номинации можеле да го вметнат и нашиот место некој од погорните просеци. Од наша гледна точка . И французите ги извисија годинава м тоа чудно ми падна.

А овој Чилеанскиот ми стои добар филм . Ќе треба да се види , држи оцена 7.9 на ИМДБ.

Imdb не е мерило. Нашиот треба од 6.5 па до 7.5 да биде па и тоа е многу.

За нашиов цела дијаспора ставаше десетки на imdb.

Тури ги од друга страна кецовите од Блгарија :)

Финтата е што место тие 3 филма што ги набројав, слободно може да се најдат барем 5-6 филма што ги гледавме на Cinedays . Францускиот го нема , Pieta го нема , романскиот исто го нема ... И нашиот не заслужува реално номинација , но во однос на тие 3 што се избрани сигурно може да се носи.

Што ја хејтате толку Интеранка за преводите.
Не се сите наслови преводливи.
Silver Linings Playbook нај-најпорсто може да го преведе како "Сонце зад секој облак" a и претпоставувам дека така ќе го преведе

Значи овакој - Деј Луис зема за главна машка улога
Џесика Честејн - за главна женска
За споредна женска немам поим
За споредна машка - Кристоф Волц, макар што морам да кажам, добро бе кај им биле очите на овие од Академија, ДиКаприо ако со оваа улога не заслужи номинација, не знам дали некогаш ќе заслужи.
За најдобар филм, веројатно Линколн ќе тепа, макар што јас стискам палци за Џанго. Убедливо подобар. Само што тешко дека овие од Академија имаат кичма да го прогласат за победник иако иста тематика некаде третира - ропството. Само што Џанго изобилува со пукање, па нема да биде соодветно на политичката ситуација и масакрите да го прогласат за победник.

И патем, Тарантино не доби номинација за најдобар режисер. Леле, еј. Кикс. Невиден. :facepalm:

Les Miserables и Хју. :) Линколн ќе го изгледам вечер или утре. :)

Него шо е финтава Тарантино шо го има зедено пак овој австриецов у свој филм?

Се надевам дека џанго ќе ми ги исполни очекувањата, IB не беше нешто посебно освен почетната сцена и таа у барот. Ќе го гледам наредна недела.

Значи овакој - Деј Луис зема за главна машка улога
Џесика Честејн - за главна женска
За споредна женска немам поим
За споредна машка - Кристоф Волц, макар што морам да кажам, добро бе кај им биле очите на овие од Академија, ДиКаприо ако со оваа улога не заслужи номинација, не знам дали некогаш ќе заслужи.
За најдобар филм, веројатно Линколн ќе тепа, макар што јас стискам палци за Џанго. Убедливо подобар. Само што тешко дека овие од Академија имаат кичма да го прогласат за победник иако иста тематика некаде третира - ропството. Само што Џанго изобилува со пукање, па нема да биде соодветно на политичката ситуација и масакрите да го прогласат за победник.

И патем, Тарантино не доби номинација за најдобар режисер. Леле, еј. Кикс. Невиден. :facepalm:

Не мислам дека е тоа пресудно, битно е за чија кауза се пука.:) Иако го немам гледано Линколн претпоставувам дека промовира кауза на некакво мнозинство, во случајот американскиот народ. Додека Џанго исто така промовира кауза на некое друго мнозинство. И она што е жалосно е што меѓу сите тие каузи не останува место за уметноста, туку само за пораката која што сакал да ни ја прати писателот, тоа се таканаречени наменски филмови кои успеале да се пробијат само поради тоа што поддржале или исплукале real life политичко, историско, социјално или економско збиднување или појава. За мене Џанго останува најпреценетиот филм за оваа година, а мислев дека ќе биде Бетменот (овој не е наменски туку е просто лош :) ). Преценет е поради тоа што не е искрен и пробал преку еден жанр ко вестернот да постигне сосема друга цел и се изгубил сосема на пола пат, не верувам дека на планетава постои љубител на вестерн филмови, а особено не на Џанго од 1966, кога веќе е земено името Џанго и оригиналниот саундтрак, кој ќе каже дека филмов е ремек дело.:)

Вака сега...
Прво: 7,5 :P од 9 погодоци за мене во категоријата најдобар филм оваа година. Мислев дека Hitchcock ќе биде 9-ти номиниран, а Django Unchained дека би бил - кога би имало 10 номинации - тука ми е тоа пола промашување :P. А најголем fail за мене беше The Master кој по начинот на кој го криеја, како да е од злато, го рангирав на високото 5-то место, а не доби номинација. Наместо него - најпријатно изненадување за мене годинава е Zero Dark Thirty кој ми беше ставен во онаа категорија - „филмови кои најверојатно ќе извисат“, а испадна second Hurt Locker (добро де, се надевам дека нема да стигне до таму, па уште оскар и да добие).

Второ: Лут сум зошто Cloud Atlas тотално извиси! Ни една номинација?!?! Е за тоа, за инает уште повеќе ќе си го сакам! Истото му се случи пред две години на Never Let Me Go, а најверојатно знаете дека сега тој ми е најомилениот филм што некогаш сум го гледал.

Трето: Beasts of the Southern Wild е еден од нај-overrated филмовите на сите времиња! #fakt Пол Томас Андерсон, Том Хупер, Квентин Тарантино, па дури и Бен Афлек не се во друштво на најдобрите режисери заради ова???? Come on...

Четврто: По малку криво ми е и за Moonrise Kingdom - одличен филм, заслужуваше повеќе! Можеби не номинација за Брус вРИГлис :D, но зошто да не номинација за Вес Андерсон за режија (среќа што го номинираа за најдобро оригинално сценарио, инаку ќе ги убиев :tapp:)!

Петто: За споредна женска улога заслужуваа номинација или Меги Смит, или Џуди Денч за The Best Exotic Marigold Hotel. Уште еден од филмовите кои тотално извисија - don't like!

Шесто: Кај актерите се е ОК, освен едно големо изненадување - Хју Џекмен. Дефинитивно мислев дека нема да биде номиниран, мислејќи дека Џон Хоукс за The Sessions е еден од тројцата актери кои дефинитивно ќе бидат номинирани. За Ентони Хопкинс и не сум толку многу изненаден што го нема.

Седмо: Кај актерките Марион Котиљард и Кира Најтли извисија (според мојата прогноза), а на нивно место Џесика Частеин и Емануел Рива се изненадувањата. А Кју.Волис дефинитивно најнезаслужено номинирана!!!

Осмо: Кај споредните машки улоги не би менувал ама баш ништо, а кај споредните женски реков - Меги Смит или Џуди Денч за The Best Exotic Marigold Hotel наместо Џеки Вивер, на пример!

Деветто: Годинава не сум изгледал ништо од анимираните - ни кратки (а имам обичај секоја година да ги гледам), ни долги.

И за крај: До сега, од изгледани: Amour, Argo, Beasts of the Southern Wild, Life of Pi и Lincoln (ми остануваат уште четири филма, и нив не ги рангирам тука), мојот фаворит е Life of Pi!

EDIT: На анкетата ќе гласам кога ќе ги изгледам сите 9!

Не мислам дека е тоа пресудно, битно е за чија кауза се пука.:) Иако го немам гледано Линколн претпоставувам дека промовира кауза на некакво мнозинство, во случајот американскиот народ. Додека Џанго исто така промовира кауза на некое друго мнозинство. И она што е жалосно е што меѓу сите тие каузи не останува место за уметноста, туку само за пораката која што сакал да ни ја прати писателот, тоа се таканаречени наменски филмови кои успеале да се пробијат само поради тоа што поддржале или исплукале real life политичко, историско, социјално или економско збиднување или појава. За мене Џанго останува најпреценетиот филм за оваа година, а мислев дека ќе биде Бетменот (овој не е наменски туку е просто лош :) ). Преценет е поради тоа што не е искрен и пробал преку еден жанр ко вестернот да постигне сосема друга цел и се изгубил сосема на пола пат, не верувам дека на планетава постои љубител на вестерн филмови, а особено не на Џанго од 1966, кога веќе е земено името Џанго и оригиналниод саундтрак, кој ќе каже дека филмов е ремек дело.:)

Се гледа дека не си го гледал Линколн, инаку немаше да го напишеш постов.:) И двата филма имаат исто мнозинство како средишна точка - црнците робови. Линколн не е ни целосен портрет на американскиот претседател, туку го прикажува Линколн во времето кога се обидувал да го донесе 13-от амандман.

Инаку, секој со ставот, ама мислам дека е претерано да се рече дека Џанго е преценет. Џанго не е класичен вестерн со каубојци и индијанци. Јас барем немам гледано вестерн со ваков тип на приказна. Не знам што сакаш да кажеш со тоа неискрен, ама еве чисто блиц инфо кое го читав откако го гледав филмот, речиси сите актери имале проблем со приказната, затоа што е груба до немајкаде.

И да не заборавам. Уште пред номинациите да се објават имаше став во медиумите дека Џанго нема шанси за Оскар сосе Тарантино после масакрот во Конектикет. Да не заборавиме, Американците одат на политичка карта кога бираат филмови инаку некои избори човек не може ни да ги објасни како победата на Бигалоу. Тие никогаш не би рискирале во ваков момент кога се води вистинска медиумска војна околу поседувањето на оружјето да му дадат Оскар токму на тип на филм во кој истото е и повеќе од застапено.

Како бе The Dark Knight Rises не доби барем една номинација!? Срамота.
Нолан е генијалец, заслужува не еден, 20 оскари, Бетмен филмовите на Нолан се најдоброто нешто што искочило од Холивуд! И Looper исто заслужи минимум 10 номинации, многу акција имаше и тами и во Бетмен, не тука досадни филмови ми номинираат кај шо нема пукање! И како Ди Каприо не доби номинација? Леонардо е најдобриот актер во историјата на филмографијата, во Инсепшн беше маестрален, тој филм заслужи оскар во секоја категорија!
Ц ц ц, се нарекуваат академија а даваат оскари на Кјубрици и Џексони а не на Ди Каприо, Афлек и Нолан!

Lel се надевам дека ти е саркастичен постот. Бетмен најдоброто од Холивуд? Филм направен по детски стрипови да добие оскар? Пошо бил реален и dark and edgy или пошо го има режирано Нолан ( еден од најпреценетите режисери моментално ) ? Инсепшн бил за оскар lel, имаше добар CGI да али идејата е веќе видена ( The Thirteenth Foor ? )

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom