Ilumious
Патник, педер, поет, администратор, масон
Ааааааа аахахајахахахахаа даааа замислете како ќе го преведе Silver Linings PlaybookСе ближи единствениот работен ден за :
![]()
![]()

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ааааааа аахахајахахахахаа даааа замислете како ќе го преведе Silver Linings PlaybookСе ближи единствениот работен ден за :
![]()
![]()
Ааааааа аахахајахахахахаа даааа замислете како ќе го преведе Silver Linings Playbook![]()
Best Foreign Language Film
Amour, Austria
Kon-Tiki, Norway
No, Chile
A Royal Affair, Denmark
War Witch, Canada
Нема некои филмови за кои очекував да се најдат меѓу номинираните тука. Ама и онака Amour ќе победи , што е битно.
Да се надоврзам само :
War WItch 7.0
Kon-Tiki 7.3
A Royal Affair 7.5
а од друга страна - Трето Полувреме 8.9
Добро , да бидеме реални оцената за нашиот филм треба да се движи од 7.5 - 8.0 .
Зборот ми е , покрај вакви номинации можеле да го вметнат и нашиот место некој од погорните просеци. Од наша гледна точка . И французите ги извисија годинава м тоа чудно ми падна.
А овој Чилеанскиот ми стои добар филм . Ќе треба да се види , држи оцена 7.9 на ИМДБ.
За нашиов цела дијаспора ставаше десетки на imdb.
Значи овакој - Деј Луис зема за главна машка улога
Џесика Честејн - за главна женска
За споредна женска немам поим
За споредна машка - Кристоф Волц, макар што морам да кажам, добро бе кај им биле очите на овие од Академија, ДиКаприо ако со оваа улога не заслужи номинација, не знам дали некогаш ќе заслужи.
За најдобар филм, веројатно Линколн ќе тепа, макар што јас стискам палци за Џанго. Убедливо подобар. Само што тешко дека овие од Академија имаат кичма да го прогласат за победник иако иста тематика некаде третира - ропството. Само што Џанго изобилува со пукање, па нема да биде соодветно на политичката ситуација и масакрите да го прогласат за победник.
И патем, Тарантино не доби номинација за најдобар режисер. Леле, еј. Кикс. Невиден.![]()
Не мислам дека е тоа пресудно, битно е за чија кауза се пука.Иако го немам гледано Линколн претпоставувам дека промовира кауза на некакво мнозинство, во случајот американскиот народ. Додека Џанго исто така промовира кауза на некое друго мнозинство. И она што е жалосно е што меѓу сите тие каузи не останува место за уметноста, туку само за пораката која што сакал да ни ја прати писателот, тоа се таканаречени наменски филмови кои успеале да се пробијат само поради тоа што поддржале или исплукале real life политичко, историско, социјално или економско збиднување или појава. За мене Џанго останува најпреценетиот филм за оваа година, а мислев дека ќе биде Бетменот (овој не е наменски туку е просто лош
). Преценет е поради тоа што не е искрен и пробал преку еден жанр ко вестернот да постигне сосема друга цел и се изгубил сосема на пола пат, не верувам дека на планетава постои љубител на вестерн филмови, а особено не на Џанго од 1966, кога веќе е земено името Џанго и оригиналниод саундтрак, кој ќе каже дека филмов е ремек дело.
![]()
Како бе The Dark Knight Rises не доби барем една номинација!? Срамота.
Нолан е генијалец, заслужува не еден, 20 оскари, Бетмен филмовите на Нолан се најдоброто нешто што искочило од Холивуд! И Looper исто заслужи минимум 10 номинации, многу акција имаше и тами и во Бетмен, не тука досадни филмови ми номинираат кај шо нема пукање! И како Ди Каприо не доби номинација? Леонардо е најдобриот актер во историјата на филмографијата, во Инсепшн беше маестрален, тој филм заслужи оскар во секоја категорија!
Ц ц ц, се нарекуваат академија а даваат оскари на Кјубрици и Џексони а не на Ди Каприо, Афлек и Нолан!