Скопје или провинција?

Каде повеќе би сакал да живееш?

• Скопје

Гласови: 82 48,8%
  • Провинција (Битола, Штип, Кавадарци, Струмица,Охрид и сл)

Гласови: 86 51,2%

• Вкупно гласачи
    168
Статус
Затворена за нови мислења.
Тие шо гласале "провинција", гласале така само поради хејтот кон Скопје. Или поради тоа што не им успеало да останат во Скопје. Колку сакате прајте се будали, Скопје е метропола и сите се довлечкувате овде.

Во предходниот пост е за вакви баш зборував ...

Што мислат дека дека на сите животен сон им е да живеат во Скопје.
Што мислат дека само заради тоа што живеат во Скопје се некој и нешто, а може “вода“ во очите немаат.

А метропола со добар дел автобуси од втора светска војна не бидува, со еден куп канализации од кои се шири смрдеа, со тоа што на секој чекор се наоѓа исфрлано ѓубре насекаде а канта за ѓубре е непостоечки поим во Скопјево.. повеќе канти за ѓубре ќе најдеш во Босилово отколку во нашата метропола. Како што реков немам ништо против да стане метропола впрочем и би ме радувало сепак Македонец сум а Скопје е град во Македонија не е независна држава.. ама за да стане метропола ќе мине уште многу време.

Ако бе. Не ни чини градот. Не е метропола. За никаде е. Вие само не доаѓајте. А ако ви се малце 3те илјади плата у вашата вукојебина и доаѓате овде да преживеете ондак не го ругајте Скопје.

А ова со рибата и со работата ти е обид да ја сведеш дискусијава на навреди на лично ниво. Тешко да играме на таа карта.
Развиваш локален патриотизам или?

Не бе. Таман работа, локален патриотизам. Едноставно Скопје е мој град. Факт е дека сите се доселуваат во Скопје и после не им чини. Разликата е што вас ако не ви чини имате каде да се вратите. Јас немам. Јас живеам во Скопје цел мој живот, како и татко ми, како и дедо ми. Ние градов не го глеаме ко ороспија, искористи ги можностите и после какај го. Ако студирате, работите и живеете во Скопје, ондак почитувајте го.

А причините поради кои сте вметнати во мојата генерализација, троа проанализирајте ги.

Скопје е метропола
Да метропола е, само што
навечер освен такси немаш друг превоз,
имаш два базени, од кој 1 е скоро направен на 600.000 жители
ако се случи една сообраќајка во центарот, ако заврне дожд, ако некој протестира се прави таква гужва што мислиш дека живееш во Бангладеш, макар и таму е посредено.

Тие шо гласале "провинција", гласале така само поради хејтот кон Скопје. Или поради тоа што не им успеало да останат во Скопје. Колку сакате прајте се будали, Скопје е метропола и сите се довлечкувате овде.
Метропола не се станува со градење на Триумфална порта,30 метарски споменик на Алекс и City Mall.Само жално е што не знаете ни што значи метропола.Ако е Скопје поразвиен град од Охрид,Битола,Велес,Кавадарци абе од цела Македонија ,не значи дека е метропола.

Ако бе. Све ова супер шо го кажавте. НО, ако не ви се допаѓа, никој со сила не ве тера да седите овде... шо се мачите без превоз, без базен, со 1000 споменици, со некојси City Mall. Седете си дома и гајле ќе си немате. Таму и онака не ви треба јавен превоз во 2 километарското градче. Остајте не да тонеме во незнаењето наше.

Ако бе. Све ова супер шо го кажавте. НО, ако не ви се допаѓа, никој со сила не ве тера да седите овде... шо се мачите без превоз, без базен, со 1000 споменици, со некојси City Mall. Седете си дома и гајле ќе си немате. Таму и онака не ви треба јавен превоз во 2 километарското градче. Остајте не да тонеме во незнаењето наше.

Ок али тогаш не им ги зимај парите.

.

Не сум живеел ниту студирал во Скопје, туку во друг град.Не останав ни таму да живеам или да работа.Во Скопје одам еднаш во 2-3 месеци, некогаш и поретко, немам потреба за почесто.Ама заебано е да видиш вакви работи, секако од државните институции сме последна алка, вложувањата се само во Скопје...

Во меѓувреме реагираа и од Tinex, но само понудата важи за Скопје. Граѓаните од другите градови реагираат...
http://www.facebook.com/pages/TINEX/290396751009786
548243_414732331909560_173821420_n.jpg

ДНЕВНИК напиша:
Дневник...
Желбата на битолчани за аеродром е стара неколку децении. Таа неретко беше политички подгреана пред избори. Така, во 2002 година владата на Љубчо Георгиевски на заминување потроши 1,8 милион евра во изградба на контролна кула, спални, училници, хангари во Логоварди. Требаше да профункционира пилотска школа, се купија три авиони. Власта се смени, новата го прекина проектот и авионите отпатуваа за Скопје.
Оhridnews.com напиша:
Јитка Пантучкова: „Охридска банка“ ја реорганизира филијалата во Охрид
btn_textsize_sm.gif
icon_at_textsize.gif
btn_textsize_lg.gif
OB.jpg
Затворањето на експозитурите на „Охридска банка“ во Т.Ц. „Амам“ и „1-ви Мај“ во Охрид, е дел од реорганизацијата на системот на експозитури, што се прави во интерес на граѓаните и клиентите, :tapp: вели во изјава за „OhridNews“ Јитка Пантучкова, претседател на Управниот одбор на „Охридска банка“. Таа посочува дека банката по влезот на „Сосиете Женерал“ постојано ја развива својата мрежа на експозитури во Македонија, како и дека
постои идеа за трансфер на седиштето на „Охридска банка“ во главниот град.

“Во изминатите пет години, од влезот на Сосиете Женерал во Македонија, мрежата на експозитури на Охридска банка се зголеми од 13 на 28 експозитури, односно Банката инвестираше во 15 нови експозитури во Македонија. Минатата недела свечено го одбележавме отворањето на новата експозитура во Гевгелија, а ги зајакнуваме позициите и во останатите 15 градови. Со ова ги потврдуваме нашите напори да го развиваме брендот на Охридска банка од локален во национален, што претставува еден од клучните принципи на Сосиете Женерал Групацијата.

Реорганизацијата на мрежата на експозитури е еден од стратешките приоритети на Охридска банка, вклучувајќи ги и експозитурите во Охрид. Минатата година Охридска банка ја пренесе и целосно ја релоцираше експозитурата 1 Мај во Дирекцијата во Охрид, а неодамна ја затворивме експозитурата Амам со цел да постигнеме интегрирана услуга за нашите клиенти во Охрид.

Идејата за трансфер на седиштето на Банката од Охрид во главниот град преовлaдува од преземањето на Банката од страна на Сосиете Женерал.”-изјави Јитка Пантучкова, претседател на Управниот одбор на „Охридска банка“.

Како што веќе информиравме „Охридска банка“ неодамна го продаде деловниот простор во ТЦ „Амам“ за 700.000 евра, а на продажба е и деловниот простор на банката во поранешната стоковна куќа „1 Мај“, за кој е распишан втор оглас. Банката овој имот го проценува на 1,7 милиони евра.

(ДЕ)ЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА напиша:
Тиквеш Кавадарци АД Скопје
Пелистерка АД Скопје, полнето во Битола

Скопје:
Водата не чини
Воздухот не чини
Сообраќајот не чини
Недвижнините се изгор.
Цените се изгор(Треба да бидат поскапи бидејќи сепак Скопје е главен град, но премногу се исфорсирани барем 100% се поскапи од реалната цена.
Платите во Скопје во целина земено им се мали, навистина ги жалам кој успева да преживее на тие цени со толку ниски плати.
Таксито е скапо.(Беше ОК па го зафркнаа сега нешто попусти ова она па пак се движи накај ОК)

Луѓето се генерално земено ОК
Автобусите се ОК
Статуите се ОК(Беа супер и после претераа сега накај лошо се движат)

Добро е што има повеќе места за излегување.
Има Кино,Куглана.
Има места кои работат 24 часа за храна.
Има места за љубители на уметност(Театар,Опера итн)
90% од концертите се организираат во Скопје.
Фудбалски натпревари се одвиваат во Скопје(Мислам на важни натпревари).
Поради поголемото население еден плус е што можеш да сретнеш најразлични карактери на луѓе.

Тоа е тоа можеби ако ми текне нешто друго ќе додадам.
Јас доколку би имал избор не би живеел во Скопје туку некаде надвор од неговите граници и би идел во Скопје по потреба дали за работа или журка не е важно.
И доколку би се решил за живот никогаш не би живеел во центарот, што подалеку од центар тоа подобро.

Не гласам на темава поради тоа зборче кое ми ствара гнев кога и да го видам и почнувам неосновано да го хејтам главниот град, каде имам многу драги пријатели и другари.

Инаку Прилеп не си го давам за што и да е. Здравје, тука сакам да работам, печалам и основам фамилија. Шмизлите и неинформирани скопјани го кварат впечатокот за градот, за жал. Кога ќе имаме развиена локална самоуправа, со добра регионална политика, се ќе биде добро во државава и рамномерно ќе се развиваат градовите, како што доликува во една 2 милионска држава. А не јас, и сите од останатите 33 града во државава ни, да ви плаќаме за триумфални капии, пушки и пиштоли кои ни вие не ги сакате.

Jaс живеам во една Скопска приградска населба од раѓање, значи не сум тазе доселеник, мојата фамилија е тука точно 50 год. и воопшто не ме интересира и не сум заинтересиран за Дизнилендот наречен СК-2014, одам/проаѓам низ центаров на градов од што морам по потреба, ниту пак сакам да живеам во Центар, Карпош, Аеродром... само не ми е јасно што е тоа толку многу прекрасно, средено и елитно во тој централен дел од градот да цените на становите бидат изгор скапи, еден квадрат од 1000 евра па нагоре, стварно не ми јасно...
Која среденост кога и низ Центар на секој чекор се шири смрдеа од преполните контејнери, на секој ќош има диви отпади, огромни кратери по некои улици, смрдеа од канализацијата, паркинг нема ни за жива глава и.т.н. е сега добро има градска плажа, фонтани ди говни, врби, набрзо и бродови ............... :tapp:

Условите во скопје налагаат народот да ги напушти такозваните “провинции“ или поточно кажано помали градови што никој не вложил, и да се пресели во скопје,заради имање подобри услови и стандарди за живот. Многу е нормално дека нема да се случи некоја журка или концерт во пробиштип на пример, туку ќе се донеси главната ѕвезда во Скопје. Али,во помалите градови, проблемот со немаштијата си го прави своето, народот го напушта и стануваат градови на мапа само, додека според бројката на жители што останале во него, а и според она што е вложено, изгледа на едно мини-урбанизирано село.
Афалт, интернет, струја, вода, телвизија,каблоска - да, нормално дека ги има во сите градови овие некогаш луксузи, денес секојдневни потреби, али перспективата што ја нудат помалите градови е околу 3 % спрема она што го понудува скопје, со оглед на тоа што се е централизирано во скопје. За младите нојќниот живот некаде, сеуште значи кафаната во која дедо им пораснал, биртијата во која сите певаљки изградиле кариера, и дискотеката која беше подрум. И да сака човек подруго, не би имал можност да го добие.
Многу пати, сум идел до скопје, за да ја купам само една книга, која низ нашиве мини градчиња сум ги вртел книжарите. А за нив, стварно е научна фантастика одредено дело или енциклопедија, кога се сведени на тоа да бидат школска опрема наместо место за читателската публика каде би набавила нова доза книжевен серум.
Не би сакал ни да навлегувам во полемики, каде локал-патриотизмот владее, сите на некој начин ги сакаме градовите кај што сме пораснали, со исклучоци што ги мразат, али централизирањето и форсирањето на еден град во глобала со вистинското значење на зборот СЕ на едно место, е нависитна малце чудно,глупаво и непрактично.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom