Скопје или провинција?

Каде повеќе би сакал да живееш?

• Скопје

Гласови: 82 48,8%
  • Провинција (Битола, Штип, Кавадарци, Струмица,Охрид и сл)

Гласови: 86 51,2%

• Вкупно гласачи
    168
Статус
Затворена за нови мислења.
па со тоа сликата некако ко навреден ми изгледаше - бар така делуваше... пред некоја година имаше вест дека се „растурале“ за тегла ајвар па камо ли за да нешто повеќе... само една работа не ми се свиѓа што ја прават тие дојденците ама ај да не зборам ке с еосети некој навреден можда

Те разбрав малце поинаку од што требаше и избрзав со одговорот, ама ти реков дека има вистина во тоа. И верувај не е само така со Скопје, ги има и низ другите градови таквите девојки. Јас лично знам неколку од Ѓевгелија, Богданци, Валандово и другите места близу Струмица кои се растураат за пари за да можат да си ја платат ќиријата за станот/куќата каде што живеат додека да завршат со Факултет. Тоа е, најстарата професија сеуште е активна во сите држави и слоеви на општеството.

Незадоволни, уфилмани, Разгалени.... Прво мислев дека ќе ја затворат темава, после мислев дека ќе има иронични коментари и ќе го напаѓаат авторот заради имево на темава, а кога после гледам се отворило сериозна дискусија за дали "провинција" ( еј ало, разгалени смрдулки, провинција?? ) или во метрополата, Скопје. За Срамота !

А не јас, и сите од останатите 33 града во државава ни, да ви плаќаме за триумфални капии, пушки и пиштоли кои ни вие не ги сакате.
Извини што те цитирам тебе,општо за сите што го пишале ова...
Овие чуда кој не ги сакаме највише се градат ради вас од другите градови(може не тебе) ,мене сеедно ми е дали ќе изградат капии или ќе ви инвестираат кај вас..Ја ли сум крив што сите политичари потекнуваат надвор од скопје и после забораваат за својот град и си фокусираат на скопје.Внимавајте што гласате,може ти не си таков али 90% од луѓево од помалите градови се такви,се гордеат што го изградиле скопје поише од мене ко некое фајде да ќе видат.
Само за пример прочитај го цитро и ќе ти стане јасно.

Те разбрав малце поинаку од што требаше и избрзав со одговорот, ама ти реков дека има вистина во тоа. И верувај не е само така со Скопје, ги има и низ другите градови таквите девојки. Јас лично знам неколку од Ѓевгелија, Богданци, Валандово и другите места близу Струмица кои се растураат за пари за да можат да си ја платат ќиријата за станот/куќата каде што живеат додека да завршат со Факултет. Тоа е, најстарата професија сеуште е активна во сите држави и слоеви на општеството.

Браво бе Шерлок ............ се си знаеш ти :tapp:
Се растурале за да си ја платат киријата ............ како да не !
Точно е тоа дека одреден помал процент од студентките од внатрешноста тука ќе се омажат и ќе го продолжат животот, еве баш пред некој месец мој братучед се ожени со една девојка од источна Македонија која беше дојдена во Скопјево да работи, се запознаа и после 2-3 месеца бидна работата, но дечките стварно се сакаа, никој никого не зел заради пари аллооо ........... и батка едно да ти кажам нитуедна нема да ти/ни даде за тегла ајвар, две червени и слични глупи муабети кои ги има по форумов, ко еден дебил што отвори тема на форумов пред некој месец како студентките од внатрешноста се давале за 1-2 тегли ајвар !
Б.Т.В. Како прво студентите и студентките од внатрешност кои доаѓаат да студираат тука во СК повеќето од нив се од ситуирани семејства !

Браво бе Шерлок ............ се си знаеш ти :tapp:
Се растурале за да си ја платат киријата ............ како да не !
Точно е тоа дека одреден помал процент од студентките од внатрешноста тука ќе се омажат и ќе го продолжат животот, еве баш пред некој месец мој братучед се ожени со една девојка од источна Македонија која беше дојдена во Скопјево да работи, се запознаа и после 2-3 месеца бидна работата, но дечките стварно се сакаа, никој никого не зел заради пари аллооо ........... и батка едно да ти кажам нитуедна нема да ти/ни даде за тегла ајвар, две червени и слични глупи муабети кои ги има по форумов, ко еден дебил што отвори тема на форумов пред некој месец како студентките од внатрешноста се давале за 1-2 тегли ајвар !
Б.Т.В. Како прво студентите и студентките од внатрешност кои доаѓаат да студираат тука во СК повеќето од нив се од ситуирани семејства !

Не реков дека знам се, не реков дека секоја девојка што дошла во Скопје се ебе за пари или за тегла ајвар, и не реков дека неможе да се ожени со некој поради љубов. Реков дека знам НЕКОЛКУ од околината на Струмица и блиските градови кои тоа го прават за пари и си стојам на тоа што го кажав бидејќи ги знам и сум ги гледал што прават. Да, голем дел од тие што студираат во Скопје доаѓаат од добро ситуирани семејства, да не речам богати семејства, ама тоа по автоматизам не значи дека не се курви нели? Шо дека доаѓа од богата фамилија и има пари? Ако сака да си направи ќееф ќе ја сопре некој...?

Еве ти чисто онака еден пример само какви се ги има по светов:

Не знам зошто ама секогаш ме погодува тоа како е замислен терминот "провинција", "провинцијалци" и сите негови варијации. Многу од постирачите на форумов имаат една замисла за терминот, а тоа е и како насловот на темата - скопје или провинција.
Трето нема.
Гледав и на минатата тема која беше некако... Скопје низ призмата на провинцијалец, напишана со стил сличен на романтизмот и тука исто се осеќаше многу напнатост и омраза па кога можев ја прескокнував. Ете на оваа тема пак истиот муабет.

Аналогно на тоа дека сељакот и селанецот се сосема различни поими и дека за да бидеш сељак не треба да бидеш од село, туку тој термин се однесува на карактерот - епа и зборот провинцијалец се однесува на карактерот на еден човек. Џабе во кој град израснал или живее. Ете ја таа Версаче од погоре, како и уште неколку членови што спомнаа дека се освен Скопје е пустелија и сите сакаат, ко демек, да живеат во Скопје. Мене искрено таквите мислења ми се баш провинцијални, затоа што јас, што сум од град 200 км оддалечен од метрополата, никогаш не сум ги подредувал луѓето спрема тоа во кој дел од Македонија живеат и дали се од Ново Коњарево или од Капиштец.
Таквото мислење мене сигурно не ме прави провинцијалец, макар и на марс да живеам, а ставот кој го држите, like "mah vo Skopje ima spomenici i balet, vie nemate ni zgradi", "zenite vasi kaj nas doagjaat da se mazat" е типично онака... провинцијалски и сељачки. И се што можете да добиете од тоа е ограничувањето кое сте си го поставиле да живеете со него. Не е до географската распределба, до карактерот е. Исто ко сељак што е карактер, така и провинцијалец.

Now I shall leave.

Кога подобро ќе размислам, а богами и разгледам околу мене .............. да, имам конечен став ..................
Skopje is one big, dirty, full and deep butthole madda fakka yeah ! :LOL::P

Ак не ви чинит, не идајте.​
За Скопје зборам.​

Попрво би одел Солун одколку Скопје, главниот град кој е фуран 50 години само тој, и кој граѓаните мислат дека се на седмо небо а уствари се исти како и сите други, и во Солун би ме прифатиле 1000 пати подобро одколку некој да ме гледа намќор оти сум било од "Провинција" а пола од народот да го слушам како зборува како да сум во Косово.....ви се мочам во таа "метрополата" - нема ни М

Скопје какво такво никакво,мое си е..Тука детството ми е.Тука животот ми е..Смрди на гомна и расипан народ,ама тоа е Скопје.Некогаш мед и млеко,некогаш пукната цевка од канализација на сред партизанска.
И така..Не се дааме бе..
Убао мириса скопје насабајле..Има и дрвје и лисје,има и планиње..
Те тера да се замислиш,нели се замислуваш?Знам.Те осеќам сестро/брате.
--- надополнето: 6 октомври 2012 во 20:39 ---
Попрво би одел Солун одколку Скопје, главниот град кој е фуран 50 години само тој, и кој граѓаните мислат дека се на седмо небо а уствари се исти како и сите други, и во Солун би ме прифатиле 1000 пати подобро одколку некој да ме гледа намќор оти сум било од "Провинција" а пола од народот да го слушам како зборува како да сум во Косово.....ви се мочам во таа "метрополата" - нема ни М
Шо си толку нервозен бе братче?Ај лизни прст,фати се за увце и викни ВУУУУУЗАААААААА..

Здраво,

Се надевам дека темата што ке јас започнам нема да навреде некој и нема да прерасне во навредување меѓу Скопјани и луѓе од провинција.

Јас лично потекнувам од провинција, но извесно време живеев и во Скопје (не повеќе) и лично мислам дека за мене подобро место за живеење е провинција некој град како Битола, Велес, Штип, Кочани, Кавадарци, Струмица и слично, секако и јас не би сакал да живеам во место со помалку од 30.000 жители но не би можел и да живеам во Скопје во некој стан на 8-ми спрат горе со птиците. Едноставно за мене Скопје е пренаселен град (дури ненормално пренаселен), и со тоа што ги прошируват улиците не е некое решение едноставно Партизанска е како низ градот да ти поминува автопат. Истота така 50,000 евра за стан од 40 м2, па дали се нормални и да имам толклу пари дали би било паметно да дадам 50,000 евра за стан стар 60 години :sick:, истотака што ми смета во Скопје е храната, едноставно хранта е тотално ужасна, 90 посто вештачка (сега со carrefour ке стане 100 посто вештачка), иако не сум стар но најверојатно сум старомоден но јас едноставно признавам Home Made Food. Едноставно може да идам за Скопје некој викент преку ден на ручек, да прошетам на 3-4 часа и назад во провинција или да идам на некој концерт во Скопје што во последно време и тоа го избегнувам и претежно со пријатели одеме на концерт во Софија или Солун бидејки таму почесто гостуваат пејачи.

Како што гледате јас сум повеќе за провинција Ве молам за Ваше мислеше и да гласаме на анкетата. :)

На 8ми спрат со птиците:pos:
Интересно го доживуваш Скопје. Недај боже да отидеш во Лондон, ќе се шлогираш.
Скопје е мал град, од автокоманда до ѓорче се вози за 15 минути, ако не и помалце.
Можеби е пренаселен, јас не го доживувам како таков.
А да, и во Скопје се јаде готвена храна:LOL:

Какво Скопје бе, секогаш ќе гледам првен во својот роден крај да успеам, оти е така најнормално и логично. И ако можела Венеција да бара независност и јас барам независност за Кавадарци (y)

Скопје е провинција.
Не цело. Центар, аеродром, лисиче и сл. Водно, карпошм капиштец се ок. Другото е срање. Мислам го направија срање.
--- надополнето: 6 октомври 2012 во 20:54 ---
Аха да, ќе те прифатат. Очигледно никад не си бил у Солун.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom