48/2(9+3) = ?

• Креатор на темата Креатор на темата Turpis
  • Време на започнување Време на започнување

48/2(9+3)=?

• Вкупно гласачи
    88
Јесте... се’ е кажано... 2 = точен одговор!
Кој програмирал во животот, посебно ќе обрати внимание на вакви „финти“.

Незнам дали примети ама дечкото што го цитираше констатираше дека 288 е точен одоговор а не 2... :)

Јесте... се’ е кажано... 2 = точен одговор!
Кој програмирал во животот, посебно ќе обрати внимание на вакви „финти“.
програмирањето и реалната математика се малце различни, програмирањето оди во линија, математиката не
48/2(9+3) е исто што и 48:2х(9+3), ако се оди мал чекор понатаму 48:2х12 се ќе биде јасно ако си го следите редоследот

кажете ми пријатели вие мене од која страна читате во која насока? од лево кон десно или од десно кон лево?

програмирањето и реалната математика се малце различни, програмирањето оди во линија, математиката не
48/2(9+3) е исто што и 48:2х(9+3), ако се оди мал чекор понатаму 48:2х12 се ќе биде јасно ако си го следите редоследот

кажете ми пријатели вие мене од која страна читате во која насока? од лево кон десно или од десно кон лево?

Изгледа дека и не е баш така(за болдираното ми е муабетот)
http://epsstore.ti.com/OA_HTML/csks...nge=null&fStartRow=0&fSortBy=2&fSortByOrder=1

истиот линк те порекнува тебе пријателе само читај го постот до крај

Does implied multiplication and explicit multiplication have the same precedence on TI graphing calculators?

Implied multiplication has a higher priority than explicit multiplication to allow users to enter expressions, in the same manner as they would be written. For example, the TI-80, TI-81, TI-82, and TI-85 evaluate 1/2X as 1/(2*X), while other products may evaluate the same expression as 1/2*X from left to right. Without this feature, it would be necessary to group 2X in parentheses, something that is typically not done when writing the expression on paper.

This order of precedence was changed for the TI-83 family, TI-84 Plus family, TI-89 family, TI-92 Plus, Voyage™ 200 and the TI-Nspire™ Handheld in TI-84 Plus Mode. Implied and explicit multiplication is given the same priority.
да бидам искрен незнам кое е Implied а кое explicit ама поентата е таа

Сите згрешивте во анкета, откако го прочитавте ова...
Треба да си ретардиран и да го пишеш првиот одговор... или да си министер кој сака да забошоти 286 илјади *празно место ( *пиши што сакаш: евра, денари, долари). ;)
:tv:

Прво записот 48/2(9+3) е крајно лош.
Второ верувале или не 48/2(12)=/=48/2*12(и дај боже да немора да објаснувам како е добиена 12)
Левата страна на равенството гласи 48 поделено со 2 пати 12(два пати дванаесет), десната страна на неравенството гласи 48 поделено со 2 помножено со 12
тоа што го кажуваш во случај да беше „горна“ и „долна“ страна на равенството ќе беше точно, но во случајов имаме три страни не две
како што кажав погоре
48/2(9+3) = 288 значи си оди редоследно

48/(2(9+3)) = 2 значи дека косата црта важи за сите членови во заградата, не само за тој веднаш до неа

Се повикуваш на тоа дека го изедначиле приоритетот на експлицитно и имплицитно зададениот оператор????
Мене па муабетов ми беше "Without this feature, it would be necessary to group 2X in parentheses, something that is typically not done when writing the expression on paper. " Потребен ли е превод?
П.С, Стварно Y/K(X) го интерпретирате како Y/K*X а не како Y/(K*X)?

order12.gif

Извор
http://www.purplemath.com/modules/orderops2.htm

мислам дека во второ или трето одд се учи дека најголема предност при сметање имаат заградите, потоа множењето/делењето и на крај собирањето/одземањето
во случај

"Точките одат пред цртичките" :D поздрав

http://www.wolframalpha.com/input/?i=48/2(9+3)

Не знам што не е јасно тука. Ко да кажеш дека 2-3+5 = -6.

--- надополнето ---

Се повикуваш на тоа дека го изедначиле приоритетот на експлицитно и имплицитно зададениот оператор????
Мене па муабетов ми беше "Without this feature, it would be necessary to group 2X in parentheses, something that is typically not done when writing the expression on paper. " Потребен ли е превод?
П.С, Стварно Y/K(X) го интерпретирате како Y/K*X а не како Y/(K*X)?

order12.gif

Извор
http://www.purplemath.com/modules/orderops2.htm

И шо праиме сега?

Стварно шо?
Основан процедура за решавање на равенки (макар и лошо нотирани како оваа) е она што се нарекува PEMDAS (Загради, степени, множење/делење,собирање/одземање).
Хиерархиски се подередени и да делењето и множењето се на исто ниво меѓусебно, како што е и собирањето со одземањето. Важно е дека заградите се императив т.е. прво се работат и тоа не само просто да се изработат операциите во нив туку целосно да се исфрлат од равенството.
По ова следува
48/2(9+3)
1. 48/2(12) - операција во заградите
2. 48/24 -се губат заградите
3. ..... -нема потреба да објаснувам со ке се случи
@Petkovsky
2-3+5 Се употребува (конкретно за овој случај) мнемоника другар 2+(-3)+5 за полесно да се разбере проблематиката
И за двете равенства пак се оди од лево кон десно , операциите сепак се извршуваат хиерархиски.
П.С. Проблемот кај вака прикажаното равенство е самиот начин на запишување. Користете LaTex ќе ви го олесни животот.

П.С. Проблемот кај вака прикажаното равенство е самиот начин на запишување. Користете LaTex ќе ви го олесни животот.
начинот на кој ќе ја запишеш на тој и ќе ја решиш, поставеноста на задачата е многу битна во математиката
заградите се ставени да дадат предност на собирањето не на множењето
П.С. очигледно е дека јас и ти нема да се сложиме никако така да јас не коментирам повеќе на ова

--- надополнето ---

1. 48/2(12) - операција во заградите
2. 48/24 -се губат заградите
секоја операција каде нема знак пред заграда подразбира множење, на пр 2(9+3)=2х(9+3)
во случај
2. 48/2(12) - се губат заградите, заградите ќе се изгубат на начин: 48/2х12

288 е дефинитвно! Иако напраив грешка у анкетата :F

ti si definitivno 2ro odelenie

--- надополнето ---

48/2(9+3) = 288

48/(2(9+3)) = 2

fala na vnimanieto

ако е / значи е дропка така да прво ке се помножи 2 со 12 и ке се добие 24 од доле а горе си е 48 ...wtf ..... повели и друф пат

48/2(9+3)=
=48/2*12
e сеа, ако гледаш како (48/2)*(12/1) тогаш ќе е 576/2=288
а ако гледаш како 48/(2*12) тогаш ќе е 48/24=2

Еве ви една задача за мислење.

1 1 1

ова се три единици во декаден броен систем...додадете математички oперации за резултатот да е 6 (декадно исто така)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom