Јесте... се’ е кажано... 2 = точен одговор!
Кој програмирал во животот, посебно ќе обрати внимание на вакви „финти“.
Незнам дали примети ама дечкото што го цитираше констатираше дека 288 е точен одоговор а не 2...

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Јесте... се’ е кажано... 2 = точен одговор!
програмирањето и реалната математика се малце различни, програмирањето оди во линија, математиката неЈесте... се’ е кажано... 2 = точен одговор!
програмирањето и реалната математика се малце различни, програмирањето оди во линија, математиката не
48/2(9+3) е исто што и 48:2х(9+3), ако се оди мал чекор понатаму 48:2х12 се ќе биде јасно ако си го следите редоследот
кажете ми пријатели вие мене од која страна читате во која насока? од лево кон десно или од десно кон лево?
да бидам искрен незнам кое е Implied а кое explicit ама поентата е тааDoes implied multiplication and explicit multiplication have the same precedence on TI graphing calculators?
Implied multiplication has a higher priority than explicit multiplication to allow users to enter expressions, in the same manner as they would be written. For example, the TI-80, TI-81, TI-82, and TI-85 evaluate 1/2X as 1/(2*X), while other products may evaluate the same expression as 1/2*X from left to right. Without this feature, it would be necessary to group 2X in parentheses, something that is typically not done when writing the expression on paper.
This order of precedence was changed for the TI-83 family, TI-84 Plus family, TI-89 family, TI-92 Plus, Voyage™ 200 and the TI-Nspire™ Handheld in TI-84 Plus Mode. Implied and explicit multiplication is given the same priority.
:tv:Треба да си ретардиран и да го пишеш првиот одговор... или да си министер кој сака да забошоти 286 илјади *празно место ( *пиши што сакаш: евра, денари, долари).![]()
тоа што го кажуваш во случај да беше „горна“ и „долна“ страна на равенството ќе беше точно, но во случајов имаме три страни не двеПрво записот 48/2(9+3) е крајно лош.
Второ верувале или не 48/2(12)=/=48/2*12(и дај боже да немора да објаснувам како е добиена 12)
Левата страна на равенството гласи 48 поделено со 2 пати 12(два пати дванаесет), десната страна на неравенството гласи 48 поделено со 2 помножено со 12
мислам дека во второ или трето одд се учи дека најголема предност при сметање имаат заградите, потоа множењето/делењето и на крај собирањето/одземањето
во случај
Се повикуваш на тоа дека го изедначиле приоритетот на експлицитно и имплицитно зададениот оператор????
Мене па муабетов ми беше "Without this feature, it would be necessary to group 2X in parentheses, something that is typically not done when writing the expression on paper. " Потребен ли е превод?
П.С, Стварно Y/K(X) го интерпретирате како Y/K*X а не како Y/(K*X)?
![]()
Извор
http://www.purplemath.com/modules/orderops2.htm
начинот на кој ќе ја запишеш на тој и ќе ја решиш, поставеноста на задачата е многу битна во математикатаП.С. Проблемот кај вака прикажаното равенство е самиот начин на запишување. Користете LaTex ќе ви го олесни животот.
секоја операција каде нема знак пред заграда подразбира множење, на пр 2(9+3)=2х(9+3)1. 48/2(12) - операција во заградите
2. 48/24 -се губат заградите
3. ..... -нема потреба да објаснувам со ке се случи
начинот на кој ќе ја запишеш на тој и ќе ја решиш
288 е дефинитвно! Иако напраив грешка у анкетата :F
48/2(9+3) = 288
48/(2(9+3)) = 2
fala na vnimanieto