„Извинете, брзам. Може пред вас?”

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување
Интересно е дека скоро секој во редот е за брзање, брзале да уплатат за возачки испит, другиот за автобусот ќе му одел за 15 мин., третиот се брзал за на работа, некој ќе му затвореле во студентски прашања (од 10 дена рок за заверка во последните два дена одат 95% од студентите)...
Очигледно е дека сакаме се да завршиме во 5 до 12.Немаме почит за туѓото време, а нашето го преценуваме.Истовремено тераме без никаква организација и план и после Трајко, Петко, Митко ни е крив.
Ако имаш работа во МВР, во пошта, банка, социјално, на факултет... оддели си еден ден.Цел ден.Не планирај ништо друго.Можда ќе имаш среќа да завршиш се во истиот ден.Не три работи одеднаш.

Јас обично им кажувам да ги прашат сите што се позади мене дали може да одат преку ред и дека ако само еден не се согласи не може па колку и да му/и се брза. Многу големо непочитување е кон сите што чекаат. А ако зависи само од мене зависи од расположение и ситуација :)

Ако ме прашаат учтиво секогаш пуштам пред мене да завршат работа. Од кожа се вадам кога си идат пред тебе без око да им трепне (и старо и младо), па кога ќе ги предупредиш, се прават уште навредени као јас сум да сум сељакот што сум им посочил дека немаат тронка култура...:facepalm:

Ќе извиниш ама и мене ми се брза оа си чекм ред!!!! КРАЈ

Аууу како ме погоди темава...
Чекам ред во Стопанска, беше лето ужас топло, само што имав дадено крв сабајлето и од болница во банка. Чекам некои 45-50 мин и стигнувам втор на ред - оп две женски човеколики суштества почнаа да се туркат пред мене...Викам ајде нека ги секако чекам цела вечност ќе почекам уште..Се туркаат тие и во еден момент се врти едната и ми вика „дечко ти зошто не чекаш на ред, иди на другиот шалтер чекај сега“ - а тие се туркаа меѓусебно, излезе јас сум идел преку ред... Во моментот ми дојде преку таквото и почнав да пцујам, да колнам, да навредувам, се по ред. Едната од овие човеколики суштества вели на глас „ види каква младина, не чекаат на ред, се туркаат, навредуваат, пцујат, леле леле“... ја фатив за надлактицата и и велам „со вакви родители и баби како тебе, кои самите не се доволно воспитани, немаш никакво право да коментираш за моите постапки, а сега магла назад и двете во редот да не почнам и да мавам“. Веднаш потоа почнаа нови турканици на сите шалтери - „извини ти беше пред мене, не не иди ти“ , „господине пред мене бевте“, „кој беше последен на овој шалтер“...
Значи мора да ги поминат сите граници на толеранција, па некој да воспостави ред на сила и да почне да се почитува редот. После месец дена ставија систем со бројчиња и во оваа филијала, не е намалено времето на чекање, но барем турканиците се сведени на минимум.

Po mene ne e tolku strasno koga nekoj ke zamoli....jas se ezam od tie sto vleguvaat od "zadna vrata":confused:

Ама ако го пуштиш треба да ги прашаш сите позади тебе, затоа што и нив ги задоцнуваш и тие чекаат уште еден човек пред нив, или овој треба да ги праша сите што ќе ги заобиколи не само тој што е на ред. Или пак ако сакаш да му помогнеш дај му го твоето место а ти иди на неговото последно место......... вака е правилно, инаку и јас некогаш пуштам некој некогаш не зависи, но сепак мислам дека погоре кажанотот е најправилно

Бар да каже нешто.. Ама не. Доаѓа од врата и одма на шалтер.
Ќе каже некој нешто, да прашам само да прашам.. И 20 мин прашува, па уз пат и ќе си среди што му треба ако се бутнал само за прашање. Или најчестите изговори да се провнат први:
Брзам, ме чека такси, децата надвор сами ми се..
За постари граѓани ич не правам проблем и сама им отстапувам место, ама некоја пицната теткица што се прави будала..
Ама што ќе им правиш.

не пуштам никој преку ред поради една глупа стара баба... се возм во автобус и една баба ми вика дечко може ли да станеш јас да седнам...дозволив и и знаете што ми рече еее уште имало глупави млади деца е и од тогас никој не рецкам ма било да има пролив или да е пред умирање има да чека

Секој кој ме прашал на културен начин поминал пред мене сум го пуштил но доколку се бутка како улав преку сите ондак кој сака нека е може и една повратна да добие . Тоа е ми е некако педерска работа буткањето преку ред

не пуштам никој преку ред поради една глупа стара баба... се возм во автобус и една баба ми вика дечко може ли да станеш јас да седнам...дозволив и и знаете што ми рече еее уште имало глупави млади деца е и од тогас никој не рецкам ма било да има пролив или да е пред умирање има да чека
:facepalm:

Ако сум расположена, може да го пуштам. Ако не сум, не пуштам па ни Бред Пит да е.

Ако е постаро лице, трудна жена, или мајка со дете...
Пуштам без размислување!

1.Зависи колку време чекам јас
2.Зависи до човекот(обично возраста и начинот на кој ме прашал)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom