Летна сезонска работа во Грција

• Креатор на темата Креатор на темата daydream
  • Време на започнување Време на започнување
на овие што се на власт и сега и претоа и да им дадеш 100 милиарди јуреци, они ке им го најдат крајот без гајле, и ништо нема да се смени на подобро... дури ке започнат боштум некои проекти и на крај со кредити ке го довршуваат... мислам, веќе видено е ова, па 20 години не се мал период... нафта да пиевме до сега ќе сфатевме колку е саат... реков јас, друга опција, т.е. трета опција што не е вмро или сдсм... некоја опција што ке ги спои народите и лугето со мислите и желбите за напредок... еве погледнете ги грците, колку се единствени по политичките прашања а и богами по економските? решила власта да намалува лимит на минимум за плата, цела грција излезе на улица.. решија да им го кренат ддв-то од 18 на 21 па на 22 посто, цела грцја пак на улица... и младо и старо и машко и женско... а ние пак ке идеме кај нив на печалење зашто сепак се они појаки.. е појаки се зашто не се исцепкани на милион делчиња како што сме ние исцепкани... па добро бе, колку само вмро партии има? дпмне, дп, народна, ваква онаква... се тоа се луѓе што на времето биле единствени а сега се исцепкани и поделени т.е. не сложни сме... тоа е тоа...

а кој сака нека ме нарече предавник или анти патриота зашто идам во грција на работа и на одмор... кој сака нека каже, јас пак ке идам... таму има пари, таму има работа и нај битното е што ТАМУ ИМА СТАНДАРД а кај нас нема... кај нас кој како стигне те ребрачи и те е*ава во здрав мозок...

Каде е најдобро да се отиде и дали може сега ако отидам на најдам некоја работа?

на овие што се на власт и сега и претоа и да им дадеш 100 милиарди јуреци, они ке им го најдат крајот без гајле, и ништо нема да се смени на подобро... дури ке започнат боштум некои проекти и на крај со кредити ке го довршуваат... мислам, веќе видено е ова, па 20 години не се мал период... нафта да пиевме до сега ќе сфатевме колку е саат... реков јас, друга опција, т.е. трета опција што не е вмро или сдсм... некоја опција што ке ги спои народите и лугето со мислите и желбите за напредок... еве погледнете ги грците, колку се единствени по политичките прашања а и богами по економските? решила власта да намалува лимит на минимум за плата, цела грција излезе на улица.. решија да им го кренат ддв-то од 18 на 21 па на 22 посто, цела грцја пак на улица... и младо и старо и машко и женско... а ние пак ке идеме кај нив на печалење зашто сепак се они појаки.. е појаки се зашто не се исцепкани на милион делчиња како што сме ние исцепкани... па добро бе, колку само вмро партии има? дпмне, дп, народна, ваква онаква... се тоа се луѓе што на времето биле единствени а сега се исцепкани и поделени т.е. не сложни сме... тоа е тоа...

а кој сака нека ме нарече предавник или анти патриота зашто идам во грција на работа и на одмор... кој сака нека каже, јас пак ке идам... таму има пари, таму има работа и нај битното е што ТАМУ ИМА СТАНДАРД а кај нас нема... кај нас кој како стигне те ребрачи и те е*ава во здрав мозок...

Зарем и сега има работа таму за нас, кога Грција е во длабока економска криза, кога им се намалија платите на сите. Не мислам дека Грција во моментов е баш добар избор и дека има стандард кој е завидно ниво.

Зарем и сега има работа таму за нас, кога Грција е во длабока економска криза, кога им се намалија платите на сите. Не мислам дека Грција во моментов е баш добар избор и дека има стандард кој е завидно ниво.
:smir:

Гејците се сега вакви
help2tw5.jpg

сега има и повеќе од порано... нивното височество елада мен не работи за ниски плати... е ако... ние работиме за 10 пати повисоки од дома а за вас не доволно високи...

Има ли сега негде понуди за во Грција за работа ? Агенти , компании или некои вебсајтови има ? Би сакал да видам што понуда има

сега има и повеќе од порано... нивното височество елада мен не работи за ниски плати... е ако... ние работиме за 10 пати повисоки од дома а за вас не доволно високи...

Ти го прочитав претходниот пост и од една страна те сфаќам зошто одиш таму да работиш, и во право си. Но, друго е за тебе, бидејќи имаш и претходно работено, имаш добра струка( занает) кој се плаќа насекаде добро во светот, освен кај нас. Си се снашол и луѓето те знаат и те бараат. Јас не велам да не се работи за 10 пати поголема плата, дури и за 3 пати поголема плата отколку тука се исплаќа. За секого тоа е индивидуално.
Муабетот ми беше дека ние што немаме претходно во Грција работено, не е препорачливо сега да почнуваме да 'градиме' кариера на црно таму, освен ако не осеќаме дека сме во вистински раце. Се надевам ме разбираш што сакам да кажам. Навистина се лоши времиња, а јас не сум спремна да се преттсавам дека сум Скопјанос :)

не се секирај бе... само ти треба храброст... ТЕ УВЕРУВАМ дека не ти треба ни претставувањето да ти биде скопјанис... тоа само на тв се гледа и се крева тензија... 90% од грците ги боли патка за тоа каква политичка војна се води меѓу владите...оние 10% што сеуште тераат некој шовинизам се постари луѓе од времето на четрсратот и од нив чувај се по настрана, како и да им речеш па таман и да им речеш дека си грк што живееш во скопје (рм) нечиниш и ќе се намрштат... се што е докај 50-55 години ама ич не ги интересира тоа прашање...

јас мислев дека прашањето го постави од економска гледна точка затоа и така одговорив...

Кај циганиве кои себеси се нарекуваат Грци(?!), не работам никако, ни под кои услови.
Инаку...да...има некои одат таму, работат...берат портокали, работат таму нешто во туризмот, одат таму ороспилак работат некои...
И, од оние со кои сум правел муабет а работеле таму, велат дека заработувале некои 500 евра од берење портокали...чисти...

За петриотите вождот дава и по 2000 евра за да седат, но требе да лижешшшшшшш......??????????
Башка модринки на градите....:jaj:

Муабетот ми беше дека ние што немаме претходно во Грција работено, не е препорачливо сега да почнуваме да 'градиме' кариера на црно таму, освен ако не осеќаме дека сме во вистински раце. Се надевам ме разбираш што сакам да кажам. Навистина се лоши времиња, а јас не сум спремна да се преттсавам дека сум Скопјанос
icon_smile.gif
Скопјанци мора да сме таму? Налет такви пари, а во контекст на она "народ со свиткана кичма"...па таму испаѓа повеќе виткаш кичма (за 270 степени) неголи тука.

И, од оние со кои сум правел муабет а работеле таму, велат дека заработувале некои 500 евра од берење портокали...чисти...
Аха, иам една роднина од Струмица, не е вработена ниту има земја па иде таму и носи добри пари.

Ти го прочитав претходниот пост и од една страна те сфаќам зошто одиш таму да работиш, и во право си. Но, друго е за тебе, бидејќи имаш и претходно работено, имаш добра струка( занает) кој се плаќа насекаде добро во светот, освен кај нас. Си се снашол и луѓето те знаат и те бараат. Јас не велам да не се работи за 10 пати поголема плата, дури и за 3 пати поголема плата отколку тука се исплаќа. За секого тоа е индивидуално.
Муабетот ми беше дека ние што немаме претходно во Грција работено, не е препорачливо сега да почнуваме да 'градиме' кариера на црно таму, освен ако не осеќаме дека сме во вистински раце. Се надевам ме разбираш што сакам да кажам. Навистина се лоши времиња, а јас не сум спремна да се преттсавам дека сум Скопјанос :)
Занаетот се исплаќа секаде, дури и кај нас. Во просек повеќето (не сите, нормално) занаети се подобро платени со таа разлика што повеќето пак од нив плаќаат минимални суми за давачки на државата (некои ниту денар), а тоа е плус предност за нив пред другите струки. Овие предности занаетчиите ги имаа и во бивша Југославија и ден денес.
Инаку точно, секаде низ светот со занает човек ќе се снајде и заработи, па не е чудно и за грција. Но ако немаш занает, во грција те чека бааги мачна работа најчесто на берба на сезонски производи...и таму е капитализам, не даваат пари туку така :)

Ако му се спие некому по штали, нека оди таму да заработи месечно 500 евра повеќе од тука. Јас поарно би седел тука со 250 евра отколку да кршам кичма таму и да ме навредуваат како да не сум личност!

.... Јас поарно би седел тука со 250 евра отколку да кршам кичма таму и да ме навредуваат како да не сум личност!

е токму ваквите изјави даваат тотално грешна слика за вистината на работењето во грција... исто и она погоре со “спиењето во штали“... толку голема грешка е што коментирате со 100% сигурност за нешто што не сте го виделе, ама затоа сте слушнале од еден комшија, или еден роднина, или пријател на пријателот... да не очекувате можда дека кога идете на печалба да бидете сместени во хотел со 5 звездички? нормално е дека тоа нема да биде луксузно, ама терминот “спиење во штали“ е далеку од вистинскиот...

види... не ве убедувам јас да идете... секој со својот ум и мисла, се разбира на крајот и со сопствена одлука.... јас само споделив МОЕ искуство и какојас правам... нити виткам кичма пред некого, нити сум анти патриота, туку само печалам пари за да може моето семејство да живее колку толку подобро во оваа бедотија... или кратко речено го обезбедувам средства за живот, ки овде неможам да ги обезбедам...

еден човек што го знам, македонец што изгради вила со апартмани во грција го рече следново:

јас продавам таму кафе за 2 евра, сок за 2 евра и рентам апартмани за 50 евра од ден... заработувам 3 пати повеќе одколку истиов објект за истите пари да го направев во охрид, па нек ме викаат издаица или анти патриота... мене ми е убаво... бизнис си е бизнис т.е. пари си се пари....

.... Јас поарно би седел тука со 250 евра отколку да кршам кичма таму и да ме навредуваат како да не сум личност!
Аце, нема да кршиш кичма. Замисли да патуваш во грција со натпис -Македонија Турист :) и никому ништо. Никој не ги пипнал.
Не била грчка она што била. Сеа од човек што беше таму неколку денови слушав, менаџерот на хотелот дошол и личноги испраќал македонците, претходните вечери ја пееле македонско девојче (заедно со србите) и други македонски песни. До кај стасаа, тоа последната деценија беше незамисливо. Едини туристи у хотел биле македонци и срби, ништо од големиот грчки туризам.

И...сеуште не давале фискални и краделе на каса, ѓупци.

Планирам да пичам за некој ден накај Грчка, со цел наоѓање некоја работа у угостителство за едно месеципол-два.
Е сеа, прашањето ми е дали има некој со тазе информации од таму у смисла има ли работа, има ли некои проблеми со оглед на кризата им или е се лабаво?
Thnx in advance.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom