Летна сезонска работа во Грција

• Креатор на темата Креатор на темата daydream
  • Време на започнување Време на започнување
sekoj den i tamu e se poloso poskapuvaat cigarite alkoholot a citav sakaat da se spravat i so tie sto rabotat na crno

Многу од урлачите со критика зошто нашиот народ одел на одмор во Грција ,одат да работат во Грција ,и сега се прашуваат зошто не се дозволувало работа на црно.Европски а и секаков закон во организирана држава.
Јас дваесет години не сум бил во Грција, но не поради урлачиве, туку веќе ми е доста море, сакам малку планина и дома.А и Јадранско море е најдобро!
Да е добро кај нас овде ќе си работеа( остајте овдје?????????). Кој тоа рече дека овде било најдоброто, а одат и се иселуваат??????
Не разбирам ништо - власта ме убедува дека е мед и млеко - а како тоа да се одело на работа кај "душманите", а и биле пред умирачка, тогаш кај сме ние????
Незнам дали сум луд или ништо не разбирам.Молам умните од власта да ми објаснат!.

супер се тоа, но газдите се Грци на тоа мислев :wink:
небитно тоа, нема теоретски шанси да издржам 5 месеци САМ, дур моето друштво си го лади негде на запад ја да работам:nesvest:
самата помисла ме убива...

како што кажав, за искуство плус во животот е добро, но за ПЕЧАЛБА е апсурд!!!

има поповолни начини и поисплатливи за праење пари..[/QUOT

jas sakam eden primer za pravenje pari za period od 5 meseci

sea slusaj jas da ti kazam...mislam deka i moeto ke bide najbolje od celovo ova so go procitav do sea...

1. ic da ne se zamarash i da ne mu ja mislish kakvi se grcite ne im rabotam,so mojot eftin trud ke im ja podigam drzavata i slicno ZASTO? deka nasive degeni ti plakaat po ebani 150-200 evra a i moze da ti kasnat so plata po mesec dva.
2. ima debili grci so ke ti serat ali kazi si firom praj si kesarica i uvo da ne te boli,mada godinava sretnav mng grci so mi kazaa kazi uste ednash firom i ke jadesh samar... pa taka na sred plostatce se derevme macedonia macedonia i nikoj niso ne ni mozese! i oni koa so mi kazaa nekoj si 20% od grcite se protiv nas,drugite se openmind ali i samata politika mng sere za nas,a i nie so nasite kurcenja...
3. sea da se fatime za glavnoto! 2 godini idam za grcija i toa na IOS,MIKONOS i SANTORINI...sekoj ostrov si e svoja prica... nzm kolku godini imash ali mikonos tie za kesarica... rabotev u sank i lapav 50ce cisto na den bez nikakvo rabotno iskustvo deka otidov tamu prv put na 19 god. i baksis nekoj si 10% od vkupniot nedelen toa ti doaga nekoe dodatno 100ce, plateno spienje i u sank si se gagash sve so ti dusa saka... taka da ako ne ti raboti rakata imash cisti 1600e a ako ti raboti si gazda...e sea dobro rabota si e rabota, si go odrabotuesh tvoeto jako te plaka jako, kaj nas dremesh na rabota moze i zimash kesh za cigari jadenje i prevoz za tebe niso! U slucajov deka sum masko baksisot i ne mi beshe jaka strana, baska i bev pomosnik sanker...ali taa edna kelnerka so mene so rabotese puka tangica,marama nad nea gore bikini... i na devojkata rekord i e mesec JULI,2009 11500 evra za 8 saaati rabota 31 den :D i pred da pomislish deka ja fakale drapale i slicno... se osudi samo eden italjanec da ja fati za gz i mislam deka takov kotek nikad u zivot nema jadeno...taka da nema frki.
4. ako sakash da rabotish poveke od 3 meseci imash fori u solun te zima taksista nash te puka u kola, na 2km pred granica idesh u bagaznik te nosi pregu granica so komandirot od grckata mu davash 200-300-400evra zavisi od vreme,i kolku luge ste i nemash frki mozesh da sedish i 10godini i od koa ke si iskocish isko to da si sedela 3 meseca :D (mada ovaa godina dvajca drugari gi fatija na zeleznicka vo solun so istecena visa i jadea po 10 dena zatvor,ali niso strasno i tamu si pominale top :D )
5.taka da da sumirame zimaj pasosot 2 drugarki pod ruka i pukaj...mikonos ios santorini skijatos rodos kos i slicno!!! barem za mikonos ko ostrov so najgolema sezona mozesh da idesh od kraj na april do kraj na oktovri...normalno dnevnicite ke ti bidat najjaki vo junu juli avgust i sept ali zapomni deka nemash nikakvi trosoci... taka da ako znaesh kako da se "prodadesh" bez 10 000e ne si!!! osven ako si kamen angliski i cistish bazeni za 30e od den bez nikakov baksis...e sea samo uste edna rabota ke ti kazam so ke ti go skrsi filmot e :P deka ovaa godina grcija e mrtva nemaat evro i ne se znae kakva ke im bide godinata...mng stranci moze da ne idat i slicno ali i za lani vikaat taka (demek svetska kriza) pa za 3 meseca si vrativ 4000e cisti...taka da staj si 500ce u djeb i pici... na kraj kraeva ke si izbutkash odmor 10-15 dena na more i to e to!!! (epten mi beshe dosadno zatoa volku se iznapisuev) :D:D:D

јас работам во грција и тоа електо инсталтерски зафати, клими и слично.... во просек девницата ми излага 100 евра. работата ми е претежно на хотели и вили, а поретко на приватни куќи. тоа што грција е ви фин. криза нема никаква допирна точка со туризмот... точно дека грците немаат пари ама па туристите си доаѓаат и понатака, хотелите се веќе резервирани и со полн капацитет, цените се исто како и лани, значи работа ќе има а и пари.. зборам за оние што имаат намера да фукаат пошанкови и кафичи... ОКО ДА НЕ ВИ ТРЕПНЕ, тргајте одма... баталете муабети дека они биле татари, името нени го признаваат и слично... тоа се едвај една петина од народот кои се шовинисти и уствари тоа се повозрасните луге во грција т.е оние од 55+ години. младината а поготово бизнисмените ич не им чуе за тој спор, половината и не знаат уствари што е спорот, т.е зашто и дали воопшто имаме проблем.

околу тоа фиромец... тоа е политичка глупост на нашиве. едини момент е дека по добро е да се кажеш дека си од скопје, а бидејки јас сум од скопје тоа воопшто нем и претставува проблем... незнам за другите од македонија како ке се чуствуваат тоа е индивидуално... значи и оваа година како и сите други бев и ќе идам пак во грција и на работа и со фамилијата на одмор. за истите пари во охридон треба да идам и да спијам на кревети од ковани даски и засмрдени соби... башка идам, работам, зимам 100-че и среќен сум, далеку по среќен одколку во МК да седам дома или да работам за 200-300 евра што ми ги исплаќаат на 2-3 пати и тоа со каснење... благодарам но не благодарам... по ова прашање грците се страшно строги и прецизни... не е битно што си “скопјанис“, ти си човек од крв и месо, они тоа го почитуваат, а тоа е нај битен момент... едноставно таму не постои таа глупост спорови и имиња, тоа кај нас само се пумпа за некој екстремизам...

мој совет е пали патиките накај грција и не размислувај многу многу...

Баш така. Грците цигани, Бугарите курви, Французите педери... а ние сме тие што одиме да работиме по ниви, хотели, платформи, бродови и што уште не само за да заработиме некој денар повеќе. Патетично.
:)

Amerikancite glupi 3000$ plata nie pametni genijalni :D

јас работам во грција и тоа електо инсталтерски зафати, клими и слично.... во просек девницата ми излага 100 евра. работата ми е претежно на хотели и вили, а поретко на приватни куќи. тоа што грција е ви фин. криза нема никаква допирна точка со туризмот... точно дека грците немаат пари ама па туристите си доаѓаат и понатака, хотелите се веќе резервирани и со полн капацитет, цените се исто како и лани, значи работа ќе има а и пари.. зборам за оние што имаат намера да фукаат пошанкови и кафичи... ОКО ДА НЕ ВИ ТРЕПНЕ, тргајте одма... баталете муабети дека они биле татари, името нени го признаваат и слично... тоа се едвај една петина од народот кои се шовинисти и уствари тоа се повозрасните луге во грција т.е оние од 55+ години. младината а поготово бизнисмените ич не им чуе за тој спор, половината и не знаат уствари што е спорот, т.е зашто и дали воопшто имаме проблем.

околу тоа фиромец... тоа е политичка глупост на нашиве. едини момент е дека по добро е да се кажеш дека си од скопје, а бидејки јас сум од скопје тоа воопшто нем и претставува проблем... незнам за другите од македонија како ке се чуствуваат тоа е индивидуално... значи и оваа година како и сите други бев и ќе идам пак во грција и на работа и со фамилијата на одмор. за истите пари во охридон треба да идам и да спијам на кревети од ковани даски и засмрдени соби... башка идам, работам, зимам 100-че и среќен сум, далеку по среќен одколку во МК да седам дома или да работам за 200-300 евра што ми ги исплаќаат на 2-3 пати и тоа со каснење... благодарам но не благодарам... по ова прашање грците се страшно строги и прецизни... не е битно што си “скопјанис“, ти си човек од крв и месо, они тоа го почитуваат, а тоа е нај битен момент... едноставно таму не постои таа глупост спорови и имиња, тоа кај нас само се пумпа за некој екстремизам...

мој совет е пали патиките накај грција и не размислувај многу многу...

fala kurcu! ubavo im kaza taka treba! jaka rabota imash...nego za sezonava zborev jas so grci dosta na fb i msn i mi rekoa so ovie zborovi "now is too fucked up" pa sea soznam! ali ne se znae...samo anglicanite i skandinavcite mng se plasat za nivnata bezbednost taka da neznam dali ke gi ima vo toj broj! baska vo grcka cenite se ripnati nevideno!!! lani istovo vreme vo solun edno girce beshe 1.8 do 2.5 sea e od 2.6 pa nagore!!! toa e prost primer...taka da neznam!!! mislam deka i samite grci ke si rabotat na nivnite mesta i ke ima mesana inspekcija slovensko-grcka, grcko-germanska i slicno!!! tie so se so bug pasosh nemaat gajle...ali ipak i jas mislam idete videte so e kako e... vo krajna linija ke si iskulirate ne morence 10-15 dena i ke znaete deka ste probale...sto e mng podobro nego da dremete doma i da vikate grcite se cigani,ne im rabotam ili pak nema rabota so ke idam... lani beshe svetska ekonomska kriza pa se snajdov!!! taka da...se ostanuva na VAS!!!

Na vremeto bevme poja za grcite, nemaa i asfalt od granica do plazite i imaa eden kup amerikanski bazi.Denes koga propagaa odime da rabotime kaj niv.Tuka sme, koj pluka po ona vreme neka pluka, sega sme najdolu od site.

Од наредна година Албанија и Бугарија ќе одиме да работиме по плажите.Среќа Косово нема плажи :)

ahahahaha jas uste lani mi imaat receno deka 50e se zimalo vo bg na plazite!!! ali nikad ne sum imal ni zelba da idam!!! u grcija e kade kade bolje moreto i slicno...inace luge ne veruvajte sve so ke kazat politicarite...gledajte podaleku i pootvoreno...mediumite znaat kako da go provociraat narodot i tuka i nadvor!!! tamu grckite mediumi pod vlijanie na vlasta jadat gomna za nas i nie za niv!!! i so sakate...i nie koa gordo ke kazeme makedonija...oni si go tolkuvaat toa deka nie sakame da im ja zeeme drzavata!!! i da napraite malce poveke muabet ke se smeete i dvajcata i to je to!!! inace iskreno bolje da rabotam i kaj albancite,bugarite i grcite...za daleku povisoki dnevnici,da vratam doma poveke kesh koj ke go trosam tuka a go ziam od tamu...i sekako pari na raka za sekoj den...a ne tuka da bidam patriota...da rabotam za gazdi koi gi nasledile parite ili gi specalile nadvor...nekoj ke go plati vasiot trud a nekoj i ne!!! i slicno!!! taka da ne plukajte po komsiite i oni nema da plukaat po vas!!! inace ima golema razlika pomegu albanec i skon!!! toa da go rascistite!!! :D

Na vremeto bevme poja za grcite, nemaa i asfalt od granica do plazite i imaa eden kup amerikanski bazi.Denes koga propagaa odime da rabotime kaj niv.Tuka sme, koj pluka po ona vreme neka pluka, sega sme najdolu od site.

минато свршено време... со правите луге на власт грците за 20 години ни ги искинаа газовите и со политика и со економија... и тоа што се во криза, краткотрајно ќе биде... замаксимум 1 година ќе се исправат на нозе и ќе продужат понатака... а кога само ќе ми текне дека бевме по јаки од нив и по добри... е тоа ти е кога на власт се сератори и наратори... до сега на власт не се погоди да дојде салам човек... ни бранко, ни љуБчо, ни грујо ни никој... треба трета опција за да можеме да пркнеме, инаку ќе се радуваме и ќе идеме на ГАСТЕРБАЈТЕРЕЊЕ во соседните држави кои имаат по јака економија од нас, па макр они да биле и во финансиска криза...

човече, кога ќе размислиш стварно глупо изгледа... они се во ТЕШКА ФИНАНСИСКА КРИЗА, а ние идеме кај нив да печалиме пари зашто кај нас нема криза, ама нема ни пари... КОЈА ИРОНИЈА!!!!!

човече, кога ќе размислиш стварно глупо изгледа... они се во ТЕШКА ФИНАНСИСКА КРИЗА, а ние идеме кај нив да печалиме пари зашто кај нас нема криза, ама нема ни пари... КОЈА ИРОНИЈА!!!!!

Секој збор алтан!
Одлична паралела,навистина ова покажува колку сме економски за никаде.35% невработеност на 2 милиона жители,од кој 1 милион е работоспособно,може и помалку.И оние што работат 200 евра до 300 највисока плата.Во една Бугарија на плажа да работиш ќе донесиш 1000 евра.Најмногу мака во овој живот ми е споредбата со Бугарија,тоа никогаш нема да им го простам на владатариве.

се секавате ли кога доаѓаа кај нас да продаваат кожни јакни за 3-4 ЧЕРВЕНИ!!! тоа беше цена која се плаќаше за едно излагање во град, не рачунајки и такси... јас сум разговарал со неколку од нив во тоа време... доаѓаа со текстил, сирење, кашкавали, патики, влечки, играчки и чуда... кога се враќаа дома со парите од спечаленото, за неколку месеци коли, куќи правеа, бизниси отвараа... ДО ТОЛКУ БЕВМЕ ПОЈАКИ ОД НИВ... сега они во организирани шопинг тури доаѓаат кај нас по истото... која патетика ни е државава... со сила распадната економија и политика... слушам 1000-2000 евра за работа на шанк во бугарија на плажа... кај нас тоа е 300 евра со доручек паштета, ручек сендвич и вечера некое кифличе... КАТАСТРОФА!!!!

Кога одевме на шопинг со 100 марки цела Бугарија ја носевме дома,неможевме никако да ги потрошиме парите.Па на одмор,частење,частење по цели тури,летување по 30 дена,јадење и спиење строго по хотели.А они кутрите се радуваа како мали деца на еден лев.
Ее Македонијо колку си патетична,нема попатетична на цел Балкан.ОД овие што не водат 20 години,дојдовме на дереџе со Косово да се споредуваме.Не утепаа со стандард и невработеност,начисто не испокрадоа.А што е најжално 2010 сме,а уште не крадат на исти финти.

Кога одевме на шопинг со 100 марки цела Бугарија ја носевме дома,неможевме никако да ги потрошиме парите.Па на одмор,частење,частење по цели тури,летување по 30 дена,јадење и спиење строго по хотели.А они кутрите се радуваа како мали деца на еден лев.
Ее Македонијо колку си патетична,нема попатетична на цел Балкан.ОД овие што не водат 20 години,дојдовме на дереџе со Косово да се споредуваме.Не утепаа со стандард и невработеност,начисто не испокрадоа.А што е најжално 2010 сме,а уште не крадат на исти финти.

ќе си спомнам и Бугарите што идеа да продаваат од каравани. Лиѓи им течеа по червените (такви беа нашите пари у тоа време)
1986%20Yugoslavia%20100%20Dinar%20copy.jpg

Сосема нормална ситуација. Ние одевме таму на одмор со американски пари, сега тие се погоре (и пак грците се циганчат, доаѓаат овде да пазарат) од нас со европски пари. Интересот на големите сили е менлив и непостојан што не значи дека се нешто саглам. Ова е за грците, за бугарите не знам. Да ни дадат помош као на грците од 10 тина млрд евра, неповратна, поинаку ќе се пее песна...ама ај. Али и со милион или хххххххх евра, исти г. се у душа (као на Амди Бајрам и останата фела).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom