On.net WADSL интернет

• Креатор на темата Креатор на темата Jane
  • Време на започнување Време на започнување
Јас еве не секој ден ама секој 2 ден правам тест АДСЛ спид и брзината е од 401 до 450 КБП/С.
Увек е вака

vlatko напиша:
Јас еве не секој ден ама секој 2 ден правам тест АДСЛ спид и брзината е од 401 до 450 КБП/С.
Увек е вака
Е, кажи му на Спајдер.

Jane напиша:
Ова не е точно. За WiFi-то пишува дека има загарантирана брзина од 512kbps и повеќе и тоа е точно. Мене брзината ми иде во просек 768kbps, а сите што ми кажувале за WADSL викаат дека иде отприлика 1mbps. Пишува дека загарантираната брзина е 768kbps, а иде и повеќе. Точно е и ова.
Значи Он.Нет брзината што ја пишуваат ти ја кажуваат како минимална загарантирана брзина, а не максимална како што е случајот со ADSL-от. Кај ADSL-от многу убаво пишува дека максималната брзина е 512kbps, а тоа не значи дека и треба нон-стоп да е таа брзина. И да ви даваат отприлика 300kbps они не го прекршуваат договорот зошто нигде не пушува која брзина е загарантирана.
:kajg:
1mbps? :nesvest:

Јане, ме остави без коментар со последниов пост...
Би сакал да е, ама се што напиша е во најмала рака неточно и збунувачи. Џабе содавате конфузија кај луѓето. Олади малце, дојди на некоја собиранка, во живо мислам дека многу подобро ќе се разбереме.

Тоа што го напишав погоре (за брзините и трансферите) - тоа е ориџиналот.

Мене WiFi-то ми иде со просечна брзина 95 килобајти во секунда. Значи кога почиња иде и со 150-200 ама кога ќе се стабилизира иде со 95. А 95килобајти = 760килобита. Ваљда ме разбираш што сакам да кажам. WADSL-от исто иде со брзина до 1 мегабит. Ако пишува 764, иде и повеќе. Оннет не напишале дека 764 или 512 е максимална брзина и не иде повеќе (како што е со ADSL-от). Овде тоа што го пишува е загарантирана брзина односно минимална, а се сурфа и довнлоадира со поголема. Во мојот случај, а и кај неколку другари кај WiFi-то таа поголема брзина е околу 760kbps. Еден пријател на татко ми има WADSL и он ми кажа како е брзината кај WADSL-от. А овие информации се потврдени и од вработен во оннет кој ми кажа дека таа брзина е минимална, а обично даваат поголема од неа.

Јас не рабирам ништо од битови и бајти, али знам кога се јавив во Оннет да прашам(а знам да прашувам цел ден) ми рекоа дека кога се работи за WADSL максималната брзина која они како добавувачи ја нудат т.е можат нели да ја испорачаат е 768.
Арно ама после тоа видов на едно место во договорот викаат дека ако проценат може да ја намалат таа брзина(доколку подолго време корисникот има таква брзина). Ова мене не ми е јасно...што сум ја крив ако имам максимална брзина кога ја не го регулирам тоа него добавувачот. У секој случај...интервенцијата ми е дека мене во Оннет ми рекоа дека таа што ја пишува на пакетот е максималната брзина која може но и не мора да се постигне.
Чемерикиќ тоа и не тв го кажа дека таа е макс.

abe taka stoi na site dogovori dek maks brzina e 256, 512, 768, ima sea nekoi momenti, koga brzinata pagja/raste itn itn. (pretezno pagja :( )
znam koga se prikluciv na On.net kablovski net pred nekoi 2 god ili taka nesto ides i so po 100kb/s posle toa se namali.
nego toa sto pisuva deka ke se namali taa brzina, ne mozat oni dati ja namalat brzinata dodeka ne gi pomines tie 8gb, koga ke gi pomines togas imaat pravo da ti ja namalat.
nego ne mi e jasno dali transferot ostvaren pomegju WADSL korisnici spagja u toj 8gb transfer ili se smetaat deka tie se pod iterna mreza ?
isto imam primeteno deka od mak sajtovi ide so po 300-+kbs dali info od nasi sajtovi vlaga vo 8gb transferot ? zatoa sto imase porano FTP na Telekabel/on.net i transferot ostvaren so ftpto ne se presmetuvase.

Jane, може до бескрај да се објаснуваме и пак да „тупиш” со твоите „потврдени” информации, како што беше со пластичните лагери и рамот од лего коцки на кинеските моторчиња, и нормално - на крај ќе стане се каша-попара и ќе се изпревртат работите за 1.000.000%.

Без рекла-казала, братучед-тетин-чичко, другар-другарка муабети, те молам. Ги имаш понудите на македонските провајдери на нивните официјални сајтови. Има нешто нејасно напишано? Си знаеш. :wink:

За рамот од лего коцки немам кажано јас.
Инаку ова за брзините не викам дека оннет го кажуваат тоа, туку кажувам од искуство како се движат брзините. Напишав дека идат повеќе од што пишува на оннет страницата.
А иначе еве како стои на страната на оннет (copy-paste)
Ова е за WiFi пакетот од 990 денари.
Опис на услугата
  • Пристап на интернет со брзина до 512Kbps и повеќе
  • Трансфер на податоци до 2GB
  • Без телефонски импулси и трошоци
  • Посетата на www.on.net.mk не се смета во остварен сообраќај
  • Бесплатна email адреса tvoetoime@wifi.net.mk
  • Анти спам и анти вирус заштита
  • Телефонска техничка поддршка 24/7/365
Ако нешто грешам поправи ме.

Jane напиша:
  • Пристап на интернет со брзина до 512Kbps и повеќе
WiFi:
На едно место пишува „до 512kbps”, а на друго „до 512kbps и повеќе”. Така да, ќе земеме 512kbps.

WADSL:
Брзини до 768kbps, 8GB месечен трансфер.

Ова ти е за WADSL друже, незнам ти кај виде 1 мегабит... Може си се помешал нешто. Такви понуди има само во бизнис пакетите за деловни корисници. :wink:

А дали се троши лимитот ако сурфаш по македонски страници, одговорот е да. Се троши. Освен страната на оннет не ти ја рачунаат и тоа го имам проверено.
А трансфер меѓу јузерите на интернетот незнам, но на форумот што беше за wifi мислам дека пишуваше дека и тоа се рачуна ама не сум сигурен. Јас уште со никој немам остварено конекција. Незнам ни како иде тоа. Имам пробано да влезам во неколку компјутери преку network conection но ми вика дека неможе или ако може ќе ми побара пасворд. Ако има некој WiFi нека пише да се поврземе и да пробаме како иде брзинтата меѓу нас и дали троши лимит.

abe ja ke potpisam dogovor denovive za wadsl-ot pa idnata nedela ke probame,
iam nekoi drugarcinja na wadsl pa ke vidime inace limitot na wadsl ne e od 1do 1, nego od denta koa ke pocnes pa do toj datum sledniot mesec.(mi kaza drugarcevo i se nafural na dl i sea ima dialup :( )
ti si na WADSL ili WIFI ? mislam deka ima razlika za meguseben sharing, za wadsl-mislam deka ne spagja. a za wifito VRSKA neam.
a toa za da probas so nekoj da sheruvash, neka napravi wifi/wadsl tipot open share na nekoj folder i neka ti ja kaze negovata ip adresata, posle napisi ti vo browser \\ip.adre.sa.ta :) i simni neso od nego.
mn e tapa ako sharing pomegu on.net useri vlaga vo m/transfer.

Јас сум на WiFi. Ког ке се уклучи компјутерот јас сум поврзан со оннет ама немам интернет, така да они не ме знаат кој сум. Отварам мозилата и се логирам и тогаш ме знаат по јузерот и од тогаш почнува да одбројува транферот.
Е сега според мене, меѓусебен трансфер би требало да не се наплаќа зошто ако не сум логиран они незнаат на кој да му одземат од лимитот. Би требало да биде вака. Ај некој со WiFi нека пише да пробаме.

laki_gaki напиша:
nego toa sto pisuva deka ke se namali taa brzina, ne mozat oni dati ja namalat brzinata dodeka ne gi pomines tie 8gb, koga ke gi pomines togas imaat pravo da ti ja namalat.
Del od ona sto stoi vo dogovorot za wadsl

2.2 Давателот на услугата има право:
Времено да го забрани пристапот на интернет во случај:
Доколку корисникот на услугата во подолг временски интервал ја користи максималната брзина, давателот на услугата има право да ја намали брзината, дефинирана во Прилог бр.1, став 2, точка 1. 2.3. Давателот на услугата се обврзува дека ќе ја следи политиката на цените на интернет пазарот и ќе ја ревидира цената на интернет услугата, доколку дојде до нејзино намалување.

Само не ги разбирам зошто. Испаѓа дека ако имаш макс.брзина ти си крив што е така?

A be se mislis deka ako celo vreme downloadiras odnosno ja shibash vrskata da daska deka moze da ti ja namalat brzinata. Zatoa sto ako site u isto vreme shibat do daska nemat oni kapacitet da go izdrzat toa. Ustvari nieden ISP ne moze do go izdrze toa.

Тоа ти се вика FUP (Fair user policy), или во превод - полиса на фер користење...
Ништо страшно Јаков, во сите договори со сите провајдери ја има таа ставка, можеби првпат читаш договор па затоа ти создава забуни ова. :wink:

И јас го имам тоа, а користам кабловски... Десетина минути даунлоадира со полна брзина, па потоа малку се намалува. Ти да не мислиш дека се намалува на dial-up брзина? Не, тоа е после тие 8 гига... Оваа FUP полиса е благо намалување на брзината, за да не дојде до оптоварување, и пак ќе речам - скоро секаде го има.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom