Дали треба да се учи етика?

• Креатор на темата Креатор на темата Renesans
  • Време на започнување Време на започнување
Со религијата нека си се запознаваат дома, а не во школо и на сметка на намалувње на бројот на часови од другите покорисни предмети, или пак со додавање часови а со тоа и дополнително оптоварување на учениците. Всушност дополнително оптоварување секако ќе има, плус предмет за учење.
Што е до мене покорисно е запознавањето со на пример делата на Артур Кларк.
Крштевањето на мали деца не значи ништо освен полнење на џеповите на поповите.
По кое правило мора да одредат свој бог...не мора ниеден.
Зошто глупирање, па религијата е право на избор, а изборот дава и право на промена ако мислиш дека негде си утнал.

Кон болтуваното, поо редослед:

- а како децата би се запознале со религијата „дома„, ако и нивните родители се религиозно неписмени и затуцани!!!???
- одлично! Значи, твој предлог е наместо етика или религија, да се воведе нов предмет, на пример, „научна фантастика„ (Ха-ха-ха!). Така, децата уште од мали нозе ќе живеат во некој „научно фантастичен свет„...Да не е трагично, би било комично...
- а зашто ти не станеш поп, како најлесен начин за полнење на своите џебови?
- а КАДЕ ќе ти биде понуден тој избор-на улица. меѓу гангстери и наркомани!? Да, не зае*******ј....
- а КАКО ќе откриеш дека твојот избор е погрешен? Самото ќе ти се каже!???

Кон болтуваното, поо редослед:

- а како децата би се запознале со религијата „дома„, ако и нивните родители се религиозно неписмени и затуцани!!!???
- одлично! Значи, твој предлог е наместо етика или религија, да се воведе нов предмет, на пример, „научна фантастика„ (Ха-ха-ха!). Така, децата уште од мали нозе ќе живеат во некој „научно фантастичен свет„...Да не е трагично, би било комично...
- а зашто ти не станеш поп, како најлесен начин за полнење на своите џебови?
- а КАДЕ ќе ти биде понуден тој избор-на улица. меѓу гангстери и наркомани!? Да, не зае*******ј....
- а КАКО ќе откриеш дека твојот избор е погрешен? Самото ќе ти се каже!???
-Напротив со време увиделе дека немаат потреба од религиска затуцаност!:kesa:
-Во секој случај ако веќе мора, дека е попаметно, бар ќе научат креативно и творечки да размислуваат.:toe:
-Ни на крај памет, имам попаметна, подобра и покреативна работа:vozbud:.
-Кој избор и за што? Нема потреба од избор, Всушност што избираш...која фикција ќе ја следиш. Тоа за ганстерите, наркоманите и сл. можеш негде на мачка да го закачиш!...банално е веќе!:star:
-Не се секирај ако си погрешил ќе си знаеш.....:pos2:

Твоите коментари на моите постови и понатаму се состојат од празнотија....Барем да понудеше некое алтернативно решение-макар и погрешно.
Ако...Ја отидов деновиве да се одморам а за едно 20-тина дена ќе лафееме пак.

Твоите коментари на моите постови и понатаму се состојат од празнотија....Барем да понудеше некое алтернативно решение-макар и погрешно.
Ако...Ја отидов деновиве да се одморам а за едно 20-тина дена ќе лафееме пак.

Туу , после толку исцрпувачка сезона , каде се држеше цврсто против нападите на атеистите и неверниците , време дојде и за твојот одмор .. Убао да си минеш , и немој да ти обцинуваш атеистите за тоа ако има гужва на плажата ..:star:

Јаааааа...Натурлих!....Данкешен.
Обвинувањата не се христијанска особина, ниту осудувањето. Лично, нема м потреба да ги осудувам атеисти, оти дел од нив, порано или подоцна, ќе се преумат.
Дочитање.

Да во иран бесат за менување религија.
Ги беселе и првите христијани..па ти види дали сакаш навистина да бидеш христијанин..од дома од компјутер е најлесно..малце офтопик..

Ги беселе и првите христијани..па ти види дали сакаш навистина да бидеш христијанин..од дома од компјутер е најлесно..малце офтопик..

Не не е тоа офтопик, тоа е само уште еден пример односно проблематика која ја обработува етиката како наука, односно менување на етичките норми кај една определена етика со текот на времето и факторите за тие промени.

Etika da, a veronauka e bullshit!
Vo ovaa drzava izlezot e samo so etika, zasto so veronaukata uste poveke ke imame duhovno razidinuvanje i delenje po religiozna veroispoved. Nie se uste sme daleku od demokratijata za da mozeme veronaukata realno i sustinski da ja sprovedeme i izvleceme nesto pozitivno od nea.

Etika mora da se uci, zasto se vide deka gospodata svestenici voopsto ne se podgotveni za adekvatna i metodoloska potkovanost da ja prenesat nastavnata sodrzina na Veronaukata. Zatoa i docnat so obukata na predavacite i nemaat izvadeno nikakvi udjebnici. Koga toa konecno ke go napravat, peki.

Etikata ne indoktrinira, naprotiv toa go pravi tkn veronauka.A spored zakon vo ucilistata e zabraneta politicka i verska indoktrinacija. Etikata uci da bideme luge so siroki pogledi, da ja vidime sustinata pokraj razlikite.Taa ne zapoznava so etickite ucenja na sekularnite i religioznite filozofii, ne uci sto e profesionalna etika, sto e kodeks na odnesuvanje, deka sekoja profesija ima svoja etika, deka edinstveniot nacin svetot da ostane sloboden,zaednicki i pluralen e da se sfati deka tolerancijata e vrvna vrednost kon koja se doaga preku spoznavanjeto na istoto kaj drugiot.

Etikata ne indoktrinira, naprotiv toa go pravi tkn veronauka.A spored zakon vo ucilistata e zabraneta politicka i verska indoktrinacija. Etikata uci da bideme luge so siroki pogledi, da ja vidime sustinata pokraj razlikite.Taa ne zapoznava so etickite ucenja na sekularnite i religioznite filozofii, ne uci sto e profesionalna etika, sto e kodeks na odnesuvanje, deka sekoja profesija ima svoja etika, deka edinstveniot nacin svetot da ostane sloboden,zaednicki i pluralen e da se sfati deka tolerancijata e vrvna vrednost kon koja se doaga preku spoznavanjeto na istoto kaj drugiot.
Etikata e kralicata na filozofijata koja edinstveno preku nejzinata disciplina dobiva vo prakticna vrednost i mu ovozmozuva na poedinecot da gi vospostavi vrednostnite nacela a na kolektivot da gi pocituva pravata i obvrskite na edinkata.
Filozofijata ne moze da opstane bez ETIKA, covekot ne moze da zivee bez ETIKA, covestvoto ke se raspadne ako NE SE VOSPOSTAVAT UNIVERZALNATA LJUBOV I ETIKATA. Za ova ucele Konfucie, Lao Ce, Buda, Cajna, Zaratustra, Sokrat, Isus Hristos, Muhamed i mnogu drugi.
Etikata e nad seto postoeckoto, taka sto nemalo, nitu ke ima opravdani i relevantni kritiki upateni protiv vrednosta na etikata.

Normalno deka treba da se UCI Etika ... ali Etikata treba da se stavi posle FILOZOFIJATA.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom