Chernobyl

• Креатор на темата Креатор на темата Darling
  • Време на започнување Време на започнување
Се закачува со перките на жица од кран.
Се багира целата механизација и роботика, сигурно и пилотот поради проблем не можел да го искоманда хеликоптерот и закачил на кранот. Не праќале неписмени пилоти да фрлаат песок па од онаква почетничка грешка да паднат ничкум, еве еден од нив, Микола Мелник https://en.wikipedia.org/wiki/Mykola_Melnyk пред да се приклучи на ликвидаторите, го вежбал истото во Москва без да знае во врска со што е вежбата.

The missions that had the most risk associated with them were completed in the first two weeks of the Chernobyl disaster. But later in the response and recovery effort, the crew of one of the Mi-8 was to pay the ultimate price. “Before the accident there were huge cranes around the reactor. After the explosion, some of these were literally hanging in the void without support” recalled Colonel Oleg Chichcov years after the disaster. Chichcov was at the time of the explosion at Chernobyl a Mi-26 helicopter instructor that was dispatched as part of the response effort. “I had been assigned to a mission area, but I refused until the cranes had been made safe.” After Chichcov’s refusal, one of the Mi-8 crews on scene was asked to complete the mission, accepting it and ultimately, never returning.

Многу хеликоптери после уривањето летале над реакторот па никој не паднал.

Мислам, од порано што сум читал, дека се заплеткал во жици ама не сум сигурен. Треба да побарам по нетов.[DOUBLEPOST=1559335802][/DOUBLEPOST]Ова, веројатно. Во кранот или во жиците. Некои претпоставуваат им се слошило од радијацијата на пилотите. Тоа никој навистина нема да го дознае.
https://www.youtube.com/watch?v=zuNtgYtF4FI

Мислам, од порано што сум читал, дека се заплеткал во жици ама не сум сигурен. Треба да побарам по нетов.[DOUBLEPOST=1559335802][/DOUBLEPOST]Ова, веројатно. Во кранот или во жиците. Некои претпоставуваат им се слошило од радијацијата на пилотите. Тоа никој навистина нема да го дознае.

Може и тоа да биде, членов прв шо ме цитираше убеден е дека му замрзнал роторот на хеликоптерот од радијацијата.

Во видеото падот почнува од 13-14 секунда (видеото од @Ilumious негде 29та секунда), но баш и не можам да се решам што е причината, посебно со оглед на тоа што често во темава носев и погрешни заклучоци :)
Овде пишува дека пред експлозијата имало кранови околу реакторот.
Овде е објаснувањето за разликата од серијата до вистинските настани

The series shows the helicopter colliding with a crane and cascading to the ground — an event that's represented even more dramatically in real-life footage.
Haverkamp said the air movements surrounding the reactor were unpredictable, but what caused the crash "was indeed hitting the crane."
Correction: An original version of this article misrepresented the cause of the helicopter crash in the HBO series.[DOUBLEPOST=1559339466][/DOUBLEPOST]мене ми е почудно што и покрај големиот број добри физичари во СССР, во санација учествува само еден (покрај белорусинката).

Последно уредено:
Во видеото падот почнува од 13-14 секунда (видеото од @Ilumious негде 29та секунда), но баш и не можам да се решам што е причината, посебно со оглед на тоа што често во темава носев и погрешни заклучоци :)
Овде пишува дека пред експлозијата имало кранови околу реакторот.
Овде е објаснувањето за разликата од серијата до вистинските настани

The series shows the helicopter colliding with a crane and cascading to the ground — an event that's represented even more dramatically in real-life footage.
Haverkamp said the air movements surrounding the reactor were unpredictable, but what caused the crash "was indeed hitting the crane."
Correction: An original version of this article misrepresented the cause of the helicopter crash in the HBO series.[DOUBLEPOST=1559339466][/DOUBLEPOST]мене ми е почудно што и покрај големиот број добри физичари во СССР, во санација учествува само еден (покрај белорусинката).
Работел цел тим, а белорусинката е измислен лик кој е агрегат на сите физичари кои придонеле.

ко шо имам јас па читано, не му бил прв лет над реакторот и самата радијација имала ефект на нивното здравје и можна причина е тоа што му се слошило на пилотот за време на несреќата.

Извонредна серија но со една замерка, да се потрудеа барем дијалозите да беа на руски. Малце без везе ми е да ја слушам бабичката како зборува англиски со баш британски акцент.

Anatoli Zakharov – Fireman
Just after 1.25am, as flames leapt 600ft into the air around the reactor hall, the alarm sounded at Fire Station No 2 of the Chernobyl plant. In the telephone room, the 6ft-square status board, with its hundreds of red lamps – one for every room in the entire complex – suddenly lit up from top to bottom.

On the night crew was fireman Anatoli Zakharov, who had been stationed at Chernobyl since May 1980. It had been an uneventful six years, but Zakharov had seen Reactor No 4 being built, from the inside out. So when he parked his fire engine beside the burning wreckage of the building, and saw the chunks of graphite scattered across the asphalt, he knew there was only one place it could have come from.

‘I remember joking to the others, “There must be an incredible amount of radiation here. We’ll be lucky if we’re all still alive in the morning.”‘

Ако ве интересираат повеќе вакви приказни, бујрум на линков http://www.chernobylgallery.com/chernobyl-disaster/liquidators/ малку подолу почнуваат

Definitivno kopterot pagja od sudar na perkite u toa kranot.. na vistinskoto video se glea kako perkite se onadeni..

Јака последнава епизода, ако сте љубители на комунизмот може и да не ја сакате :)

Fucking brilliant.
Ме скрши крајов, ми еба мамата.

aUr9JpH.jpg

Ми начна една тема за злото што ја размислувам у последно време. Цело време злото го сметаме како нешто апстрактно, ѓаволот а-у, а самото зло во животот најчесто ни доаѓа од луѓето. Луѓето полни со его, луѓето што живеат во страв поради закани, желба за моќ/пари, хиерархии...

IT'S CHEAP!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom