Chernobyl

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Не ми беше доволно интересна четвртава епизода и не се соживеав со убивањево кучики-мачики.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.969
Поени од реакции
8.192
Не ми беше доволно интересна четвртава епизода и не се соживеав со убивањево кучики-мачики.
А со луѓето што ќе умрат чистејќи го графитот?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.235
Поени од реакции
42.987
Којзнае што гледате, амерички извитоперени верзии.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
А со луѓето што ќе умрат чистејќи го графитот?
Малку.
Језиви ми беа доста претходните епизоди, оваа не толку. Не знам, може до мене е.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.969
Поени од реакции
8.192
Малку.
Језиви ми беа доста претходните епизоди, оваа не толку. Не знам, може до мене е.
Па добро, реално е да се очекува да се оди кон крајот, да се откријат заврзламите што се направиле, да прозеленат градовите, да се прикажат луѓето што се спасиле.
Реално третата беше врвот скроз, али како приказна и учење му е погодено скроз

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.515
Добар, добар кастинг.
61371618_339963690046374_7604097885122068480_n.jpg

Патем, еве ги чистачите.
Ептен ги погодиле и нив во четворката, од чизми, преку реакции до шлем.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Mnogu malku vreme posvetija na 'biorobotite' i 'cistacite'. Ovde mozea najmalku 2-3 epizodi da izbacat okolu procesot na cistenjeto stravot i golgotata na biorobotite posebno za najradioaktivnite zoni na pokrivot.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Смешни ми беа војницине што мислеа дека ако ја стават облогата за тестисите, готово, спасени се :pos:

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.515
Смешни ми беа војницине што мислеа дека ако ја стават облогата за тестисите, готово, спасени се :pos:
Можда е за заштита од кучињата? :)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Можда е за заштита од кучињата? :)
Потенцирано беше дека е скроен од олово и Бахо му префрли на Павел, дека ако не го носел пичка ќе му се појавела :) Рандом војници, повеќето немале некое образование ниту биле свесни за радијацијата (од сведоштва на ликвидатори, некаде 90% биле на возраст од 18-22 години), не сфаќале дека и да се заштитиш од канцер на тестиси, канцерот на тироидеата или леукемијата нема да те одмине.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.854
Поени од реакции
12.387
Потенцирано беше дека е скроен од олово и Бахо му префрли на Павел, дека ако не го носел пичка ќе му се појавела :) Рандом војници, повеќето немале некое образование ниту биле свесни за радијацијата (од сведоштва на ликвидатори, некаде 90% биле на возраст од 18-22 години), не сфаќале дека и да се заштитиш од канцер на тестиси, канцерот на тироидеата или леукемијата нема да те одмине.
тие што знаеле или надредениот ги поучил, ги ваделе оловните плочи од ѕидовите и се нагрнувале со тие плочи. Иако за алфа и бета не е толкав проблем ама за гама зрачењето ништо такво тенко не сопира, но друг избор немале. Што од незнаење, што од немање друго чаре, со вотка се прочистувале

Everyone is instructed to throw a shovelful of radioactive dust and then run. Almost all the liquidators who worked on the roof of the third block were thirty-five to forty year old reservists recalled to serve in the armed forces for 'maneuvers.' General Tarakanov ordered them to remove the lead sheets covering the walls of the government subcommittee bureaus in order to make them rudimentary protective clothing. These suits were not wearable more than once: they absorbed too much radioactivity.

The smart ones made themselves a lead “fig leaf” that they inserted between two layers of underwear. But they forgot neither the lead cap that they wore as headgear nor the lead padded sole that they slipped in to their boots.[DOUBLEPOST=1559139502][/DOUBLEPOST]дел од информациите за озрачувањето

Pripyat is highly contaminated and will remain abandoned
as plutonium needs more than 24,000 years to reduce just half of its intensity.

Radiation was so strong that the eyes of firefighter Vladimir Pravik changed from brown to blue.

Последно уредено:
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Kakov li biznis se prael so nudenje tetki na armadata u cernobil. I ova nigde oficijalno ne go kazuvaat, pa ni vo doticnava miniserija. :)

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Ме чуди, малку офтопик, не сценариото на филмот туку реалното сценарио.
На страна што се криеле информации, истото се случувало и кај американските проби со нуклеарен и друг ризичен материјал на жива сила. Како е можно една од двете тогаш најголеми нуклеарни сили, да нема гајгерови бројачи, дозиметри, заштитна облека, обуки за персоналот, службите во околината и граѓаните кои живееле таму, ниту службите за спасување знаеле какви опасности крие централата. Ама апсолутно никаква заштита, никакво минимално знаење, ниту познавање што е тоа што се гаси..., како телиња на клање. Дали до толку не знаеле или е вид пропаганда против совјетскога сајуза, не знам.
Па не е дека немале никаква заштита и никакво знаење, само друг сега ја раскажува приказната и си ја раскажува како нему му се сака! Јас познавам најмалку 10 луѓе кои биле на санација! Серијата не ја гледам и не знам како се прикажува санацијата! Имало повик( регрутација) за санирање, веднаш првата недела, некои кои биле таму сеуште се живи, моја генерација се 60 тина години имаат. Раскажуваат дека пола од евакуацијата е направена за недај боже! И тука почнува славјанската приказна, лов на бенефиции, пензии, социјални и други пакети. Бакшиш станови......
Инаку од целата компанија кои се членови на мојот круг на форумот, а биле учесници на кампањата за санација, нема ниеден со последици, фала богу! 70% не ја имаат искористено можноста за предвремено пензионирање, но кога ќе се пензионираат имаат дебел процент плус ( 500 евра месечно)!

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.867
Поени од реакции
21.760
Ме радува што имаме толку многу експерти во нуклеарна физика. Не за џабе викаат дека сме бисерот на светот :)
А процентот на оние што анализираат што другите кажале е тука сме неприкосновени, N0.1 на светско ниво.

Kajgana Shop

На врв Bottom