А со луѓето што ќе умрат чистејќи го графитот?Не ми беше доволно интересна четвртава епизода и не се соживеав со убивањево кучики-мачики.
Малку.А со луѓето што ќе умрат чистејќи го графитот?
Па добро, реално е да се очекува да се оди кон крајот, да се откријат заврзламите што се направиле, да прозеленат градовите, да се прикажат луѓето што се спасиле.Малку.
Језиви ми беа доста претходните епизоди, оваа не толку. Не знам, може до мене е.
Можда е за заштита од кучињата?Смешни ми беа војницине што мислеа дека ако ја стават облогата за тестисите, готово, спасени се![]()
Потенцирано беше дека е скроен од олово и Бахо му префрли на Павел, дека ако не го носел пичка ќе му се појавелаМожда е за заштита од кучињата?![]()
тие што знаеле или надредениот ги поучил, ги ваделе оловните плочи од ѕидовите и се нагрнувале со тие плочи. Иако за алфа и бета не е толкав проблем ама за гама зрачењето ништо такво тенко не сопира, но друг избор немале. Што од незнаење, што од немање друго чаре, со вотка се прочистувалеПотенцирано беше дека е скроен од олово и Бахо му префрли на Павел, дека ако не го носел пичка ќе му се појавелаРандом војници, повеќето немале некое образование ниту биле свесни за радијацијата (од сведоштва на ликвидатори, некаде 90% биле на возраст од 18-22 години), не сфаќале дека и да се заштитиш од канцер на тестиси, канцерот на тироидеата или леукемијата нема да те одмине.
Па не е дека немале никаква заштита и никакво знаење, само друг сега ја раскажува приказната и си ја раскажува како нему му се сака! Јас познавам најмалку 10 луѓе кои биле на санација! Серијата не ја гледам и не знам како се прикажува санацијата! Имало повик( регрутација) за санирање, веднаш првата недела, некои кои биле таму сеуште се живи, моја генерација се 60 тина години имаат. Раскажуваат дека пола од евакуацијата е направена за недај боже! И тука почнува славјанската приказна, лов на бенефиции, пензии, социјални и други пакети. Бакшиш станови......Ме чуди, малку офтопик, не сценариото на филмот туку реалното сценарио.
На страна што се криеле информации, истото се случувало и кај американските проби со нуклеарен и друг ризичен материјал на жива сила. Како е можно една од двете тогаш најголеми нуклеарни сили, да нема гајгерови бројачи, дозиметри, заштитна облека, обуки за персоналот, службите во околината и граѓаните кои живееле таму, ниту службите за спасување знаеле какви опасности крие централата. Ама апсолутно никаква заштита, никакво минимално знаење, ниту познавање што е тоа што се гаси..., како телиња на клање. Дали до толку не знаеле или е вид пропаганда против совјетскога сајуза, не знам.
А процентот на оние што анализираат што другите кажале е тука сме неприкосновени, N0.1 на светско ниво.Ме радува што имаме толку многу експерти во нуклеарна физика. Не за џабе викаат дека сме бисерот на светот![]()