1001 Albums Generator

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.414
Поени од реакции
25.305
Беше крај на август или почеток на септември. Скролав по реддит како и секогаш, кликни - скролни - врати назад, кога наидов на еден пост за хоби или така нешто. Некој пишал „Еве веќе пред скоро две и нешто години го почнав овој предизвик, при крај сум со генераторот“.

Постот ме однесе до https://1001albumsgenerator.com/. 140 дена подоцна, ми светнува дека не сум го споделил ова со моите кајгана другари. :unsure:

Накратко, 1001 албумс генератор е направен според книгата 1001 албуми што треба да ги слушнеш пред да умреш, или така нешто. Креаторот на овој сајт, некој скандинавски програмер, ја имал книгата долго време ама во пандемијата му светнало - ќе креирам сајт кој на присутните ќе им дава по еден албум од книгата, сосема рандом, без некоја логика, азбучен ред или хронологија. Онака баш рандом.

Сепак, 1001 албумс нема 1001 албум, туку има 1089 моментално. Тоа е ради што книгата доживеала неколку реизданија, па додала албуми (последниот, најнов албум е од Лана Дел Реј од 2021 година).

Денес креираш урл профил, добиваш албум. Утре се будиш, ти дава опција да напишеш рецензија (не мора) и оцена, па ти генерира нов албум. Јас го правам ова веќе 140 дена - се будам, го оценувам албумот од претходниот ден, ми дава нов. Ништо страшно и ако не слушнеш албум, т.е., ако немаш време. Има опција Didn't listen, ќе ти генерира нов албум, па после во History табот можеш да му дадеш оцена кога ќе го преслушаш, дали за една недела или два месеци, неважно.

Сѐ е објаснето на почетната страна и е прилично едноставно. Јас кликнав опција да ми генерира албуми и за викенди, така ќе го завршам каталогот побрзо.

Откако ќе го завршиш, можеш да предложиш албум што мислиш дека требало да биде во каталогот и е од огромно значење. По слушање на 1089 албуми за 1089 дена, тоа ти е наградата, но во истиот момент, ти се „отклучува“ опција да ги слушнеш албумите што ги предложиле тие што завршиле пред тебе. Мислам дека околу 300 и нешто луѓе досега го завршиле каталогот, но кога јас ќе стигнам до 1089тиот ден, очекувам бројката да биде околу 5000 луѓе затоа што расте групата филмски ентузијасти кои го начекале сајтов случајно, или некој им кажал за тоа.

Интересно е како Graduation на Kanye беше првиот албум на кој му дадов 5 ѕвезди. Ми падна на третиот ден. Досега добив два Beatles албуми, еден Dire Straits, два Iron Maiden. Имав многу тежок ден во некој ноември, и го паметам по тоа што ми падна Goodbye Yellow Brick Road на Елтон, се потсетувам кој албум го слушав откако ја оставив колата на сервис (беше на The Stooges), првиот ден од 2025 ми го одбележа Steely Dan, за роденден ги добив AC/DC.

Клик тука за моето патешествие досега

Мој најдобар другар е веќе на 60 и кусур албуми, секој ден си праќаме по вибер што сме добиле, па после се проверуваме кој што оцена дал.

Ако споделувате профил, споделете го од Summary страната.

@Zlatikevichius @Erich Zann @Sussaro @wot @Io Sono Interista @Syn @Ska Maniac @Scirea @Smert @FilipMKD007 @Darklady @Хептаграм XI @StoleD @AceCaleb @moongoses и останатите што заборавив да ве тагирам, ве чекам да ми се придружите, па здравје за едно три години да го „свртиме“ генераторот со еден жетон. :smirce:

п.с. ако сакате да видите што сѐ има, листата е тука. Најмногу албуми мислам дека имаат Битлси, Бови, Нил Јанг, Пинк Флојд...

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.173
Поени од реакции
37.758
Интересно изгледа, ама искрено, јас не поминувам еден час дневно во слушање музика, понекогаш можеби месечно не слушам толку. Ќе пробам, не велам не, ама тешко дека ќе стигнам далеку. Да имаше нешто слично за филмови, ама пред неколку години, а не денес, ќе беше закон!

Во секој случај, профилот направен, првиот албум веќе врти на Spotify, па ќе видиме кај ќе ме одведе предизвикот.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.926
Поени од реакции
22.018
Искрено ја мислу дека само на електронски албуми до ск иам потрошено неколко живота,а не па 1001 албуми у едн живот.
Искрено.

Член од
28 јуни 2022
Мислења
2.861
Поени од реакции
9.917
Колку музика иам преслушано... Само штета што добар дел немам запаметено, а ептен добра музика :) има поминато низ ушиве. Запишување на артисти и албуми е топ работа, али треба навика и за тоа.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.696
Поени од реакции
34.217
И јас не слушам до толку музика, нели се многу 1001 албуми за сите да се сметаат задолжителни пред смрт? Мора да се вкалкулираат тогаш и некои што допрва ќе искачаат. Да беа песни мислам дека лесно би ве дружел со минирецензии.

Rock on \m/

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.173
Поени од реакции
37.758
Колку музика иам преслушано... Само штета што добар дел немам запаметено, а ептен добра музика :) има поминато низ ушиве. Запишување на артисти и албуми е топ работа, али треба навика и за тоа.
Затоа ќе си направиш Last.fm акаунт и сам ќе си запишува. До душа, не секогаш и не се, ама кога слушаш од youtube, spotify, deezer и други слични платформи - ги меморира. Еве пример за мене:

1739288179483.png

2014 ми е рекордот, со 2418 преслушани песни. Лани, во 2024 само 1420. Откако користам, вика дека сум преслушал 12 854 песни. Процентот на целосно ислушани албуми во сите овие е многу мал, иако не успеав да најдам податок колкав е. Нај-scrobble-ната песна ми е Do I Wanna Know од Arctic Monkeys и Lonely Boy на The Black Keys на второ место. Најслушани изведувачи - Of Monsters and Men, Ed Sheeran, Arctic Monkeys, Poets of the Fall и Тоше Проески.

1739288923836.png
01. Инаку, on-topic, чудово вчера ми го даде Electric Warrior на T.Rex - некојси мек глам рок, што не е баш my cup of tea. Само една песна знаев од албумов од претходно - Get It On, веројатно позната и на другите, ама ни таа ни останатите кои горе-долу сите наликуваа една на друга не ми направи некој особен мерак. 4 му ставив на албумот, ама можеби требаше тројче. Самиот албум бил доста ценет зашто го гледаат како зачетник, како предвесник на целото глам-рок движење. Значи јасно зошто е албумот на листата, само мене едноставно не ми направи многу мерак. Да не се изразам погрешно, ама глам-рокот некако го гледам ко педерски рок, не само по аутфитот, фризурите и воопшто изгледот на изведувачите, туку и по најчесто пискавите вокали, и воопшто музиката која е премека за мој вкус. Класика си е класика.

1739288993052.png
02. Вториот, од денес, е сосема друга приказна - Bad на Мајкл Џексон и музиката со која пораснав. Јес да албумот е од 1987, кога сум имал само 3 години, но овие песни и видеа се вртеа по ТВ и радио станиците и низ деведесетите. Мајкл го обожавав, иако нешто подоцна, во 1991 со Black or White од албумот Dangerous е најверојатно првата англиска песна која ја обожавав како дете и од која ги имам најраните спомени од детството. Кон крајот на 90-тите почнав и да му ги купувам албумите (на аудио-касети). Тоа е лик кој го одбележа тоа време, затоа невозможно е да не ги знам и Bad, и The Way You Make Me Feel, I Just Can't Stop Loving You, Man in the Mirror, Smooth Criminal (која е најверојатно една од најпознатите на албумов) или неверојатната Dirty Diana. По четворката за Electric Warrior, не преостанува друго освен да морам да дадам чиста 5/5 за Bad, иако мислам дека ќе треба да ги заострам критериумите ако продолжам со ова. :D

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.173
Поени од реакции
37.758
1739360476032.png

03. Веќе трет ден и ми се паѓа masterpiece! The Dark Side of the Moon на Pink Floyd (1973), веројатно еден од најдобрите албуми некогаш направени, ако не и најдобар. Не знам што би коментирал тука, секој збор би бил вишок. :cuc: 5/5, нормално.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.173
Поени од реакции
37.758
1739461939907.png

04. Music for the Masses - Depeche Mode (1987) Што знам. Не можам да речам дека сум некојси фан на Depeche Mode, ама не ме ни нервираат како Pet Shop Boys, на пример. Плус, нормално, постојат песни како Enjoy the Silence, Personal Jesus, Master and Servant и сл. кои може да се рече дека многу ги сакам. Ама на овој албум таква песна нема. Strangelove и Never Let Me Down Again дефинитивно отскокнуваат, а остатокот е ОК, онака. Во секој случај - музика која не ме заморуваше и иако не можам да речам дека ме запрепасти, можам да кажам дека на некој начин уживав и во овој албум. Само реков, мора критериумот за оценување да го заострам, па така ова е за 4/5.

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.230
Поени од реакции
2.301
Може да ти генерира нов албум ако си го ислушал албумот за тој ден веднаш, т.е. дали може повеќе од еден албум дневно да се слуша?

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.173
Поени од реакции
37.758
ab67616d0000b2736aa9314b7ddfbd8f036ba3ac.jpeg

05. I Never Loved a Man the Way I Love You - Aretha Franklin (1967) - 41 минута и 26 секунди врескање! Ја спаси само Chubbchubbs почетокот (Respect), зашто таа ми е стварно забавна песничка, инаку ќе имаше чист кец. 2/5

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.463
Поени од реакции
28.793
Џими 5 дена размислувам за твојава понуда и да не се лажам прво сам а да не те лажам ни тебе, немам дисциплина да слушам 1 рандом албум дневно.
Од омилени албуми да треба да бирам па нема секој ден да го направам тоа а не па од рандом.
Можеби порано кога бев помлад имав живци за вакви работи, сега веќе за ништо немам ни живци а и воља и енергија.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.173
Поени од реакции
37.758
0f1b44a6e96d2a36b63957997836373be667be34.jpeg

06. Transformer - Lou Reed (1972) Интересен feeling е да шеташ по скопските улици во едно вака тмурно претпладне: небото над тебе - сиво, асфалтот под нозете, сив, а и воздухот кој го исполнува просторот измеѓу е во голема мера сив, и додека студен северец ти ги мрзне очните капаци, од слушалките тече Perfect Day. :D Инаку, ова е можеби најкомерцијалниот албум на Lou Reed и првиот со кој доживеал mainstream популарност по заминувањето од Velvet Underground, и мене ми се допадна. На википедија прочитав дека и ова е окарактеризирано како glam rock, иако мене не ми звучеше баш така. Има песни кои се cheesy и повеќе тераат кон поп, ама генерално - кратко и слатко албумче кое го преслушав со уживање. 4/5

Kajgana Shop

На врв Bottom