Ama ustvari vistinata e deka ne mozeme do beskraj da se vadime i da ja sminkame momentalnata nesposobnost so temnoto i neslavno minato.
Cist primer e Albanija. Tie imaa minato so mnogu poveke temnina, a sega kolku tolku sonceto poveke osvetluva kaj niv otkolku kaj nas.
Мислам дека (ако сакаат) дотичните наши водачи, ќе излеземе, но за тоа ваљда е потребен оној длабок рез кој постојано се споменува (во мојот пример да се раскопа, стави изолација и ѕидот ќе нема гајле), како и соработка со останатиот дел од светот. Најпрво соработка со соседите (кои секогаш се претставени како баба роги). Има лица кои треба да се бават со тоа, не може ударни вести да се името, грци, бугари...нас никој не не сака. А кој кого сака? Се си е интерес.
Се поврзува светот со гасоводи, нафтоводи, сообраќајници. Ние седиме настрана (настрани) и немо посматраме. За возврат ни се нуди нуклеарна енергија. Ееееј, еден испрдок од Моска или Истамбул сме, а не ни стига струја. Не ни стига вода, не ни стига ништо или сами се изолиравме. Зошто ние не се споивме на гасовод? Нечиј интерес е да се гради нуклеарка? Зошто коридорите чмаат?
Ако се каже стоп, но мислам дека не им одговара (според она што сите идат напред, а ние трчкараме во круг), дека е подобро вака. Доколку има стварно некои инвестиции, овие газди овде ќе имаат конкуренција, не одговара баш секому инвестиции.
Значи пак на крај излегуваат остатоците од минатото
Луѓето кои (бидна што бидна) ја презедоа буквално Македонија (како тој Јорданов и неговите 6 миљони евра акции и којзнае каде се вложени пари), тие истите влијаат и врз економијата и политичкиот курс кога се работи за овие промени кои ги спомнав погоре, а не се дешаваат.
Покрај тие чуѓе, неколку банки ја дрмаат Македонија, вторите и трети ешалони во администрацијата е исто од времето на ихааа...
Нели нешто мириса гадно во државава?
Заради тоа Кварк мислам на тоа минато. Не е само парите земени, многу полошо е влијанието на одредени лица, фирми...кои не држат буквално во заробеништво. А немаме ни море, едно езерце кое го укакафме до дазка
Малку ми беше поконфузно ова, но се надевам поентата е таа. Брзав