Ipsissimus
P.I.
- Член од
- 23 јули 2010
- Мислења
- 15.582
- Поени од реакции
- 12.949
Ај по трет пат:
2. Како го замислуваш вртењето на другиот образ? Дај посочи начин...
Живо ме занима Твоето размишљање, од проста причина: да увидиме дали наведениот библиски стих има потреба од точно толкување, или секој кој ќе го прочита стихот, може и смее да го разбере по свој ум у своето фантазирање и конечно, да видиме дали толкувањето е точно или приватното мислење е точно.
Кое црно толкување е потребно овде? Упатство за употреба ти треба? Што има да се "размишља" у случајов?Матеј 5:
38. ”Сте чуле дека било речено: ‘Око за око и заб за заб.’
39. А Јас пак ви велам: не противете му се на злото; туку, ако некој те плесне по твојот десен образ, сврти му го и другиот.
40. Ако некој сака да се суди со тебе и да ти ја земе кошулата, остави му ја и наметката.
Јас (Православието) сум докажал дека ересите се ереси. Спротивното не е докажано.
![Пукам од смеа! :pos: :pos:](/styles/default/xenforo/emot/pos.gif)
Ти може да се браниш, но тоа нема да има ништо со пораките во евангелијата! Војниците кои станувале христијани, итекако ја напуштале службата! Нема ништо нејасно во стиховите од 5-то поглавје на Матеј! Не возвраќај! Ако некој те удри по едниот образ, сврти му го и другиот! Ако некој ти ја земе наметката, дај му ја и кошулата! Е сега, вие саката да се ....ама да не ви .....! Сакате да се декларирате како христијани, ама да живеете спротивно на неговите принципи!Ако ми е семејството, заедницата, народот во опасност и те како ќе се браниме. Христос зарем некогаш му рекол на стотникот да ја напушти службата затоа што е војник?!!!
Христијаните за време на римското царство биле фрлани на лавови, живи да бидат изедени, па не се противеле и не возвраќале!