Добро е што нема црнци во Македонија. А ефтиниот обид кој почна со Дбек да направите некаква паралела и да правите конфликт Македонци-Албанци, или да го споредувате проблемот со малтретирањата од Грција, нема да ви успее. Не на ова прашање. Двете заедници се строго против и вашите подмукли провокации нема да вродат со плод.
Жал ми е што морате да пристапувате кон таков однос, но ве разбирам, која би ви била инаку алтернативата?
Ти, бе, Никола, ептен добро стоиш со
проекци, изгледа. Мене ми се чини дека омилена форма за бегство од себе самиот ти е токму оваа перцептивна грешка. Тоа е кога човек го проектира на други она од кое му се гади во себе самиот.
Луѓето кои го прават ова се во длабок конфликт со себе самите и мислат дека со оцрнувањето и навредувањето на другите, пред себе ќе бидат подобри луѓе. А не се.
Законот за дискриминација нема ништо да промени.
Всушност може да им даде сила на педерите да се бунат за нешто, ко јавно презентирање на сопствените настраности и истото ќе им се удри од глава или гз.
Не можеш да се заебаваш со ставот на поголемиот дел од луѓето, да правиш играчка и да парадираш.
Епа, Никола, баш можеш, и тоа се вика прогрес. Извини што овој волшебен збор го користам во конотација која кај тебе ќе предизвика презир, мачнина и гнасење, ама тоа си ти. Додека не се најдеш во мир со сите - ќе ти пречи, ќе те мачи и фрустрира.
Сите револуции на човекот се случиле кога некој одлучил да
се заебава со ставот на поголемиот дел од луѓето. Отпочеток, конзервативните сили влечат назад, преплашени да не се загубат себе во новото, и прават се за да се зачува статус кво.
Ова не е само за педерите, црнците или правата на малцинствата - важи за секоја промена во една заедница.
Имаш прогресивни и конзервативни сили. Ти си, очигледно, оваа втората.
Јас искрено едвај чекам повеќе да се експонираат педерите. Тек тогаш ќе бидат особено ранливи и подложни на секакви напади од било кој.
Тажно е што паметен дечко, каков што очигледно си, има толку омраза и агресија во себе. Уживањето во болката и страдањето на другите е нешто што се победува со работа на себе и учење за диверзитетот на човештвото.
Секако дека е страшно да дознаеш дека нема еден прототип на човек, дека нема дефиниција која ќе важи за сите, а уште помалку за тебе. Ама верувај, откога ќе се запознаеш со еден педер (и ќе видиш дека нема да ти го бапне ако не сакаш и не сака он), кога ќе зборуваш со црнец и ко ќе видиш дека е и он човек, како тебе, мислам дека ќе ти биде полесно да се прифатиш и себе и другите
онакви какви што сте, а не онака како што некоја конзервативна
форма ти кажува за да си ја задржиш комоцијата на познатото.
Не мрзи, Никола и не се плаши. Стравот предизвикува омраза. Озбилно. Опушти се и остави ги луѓето да си го живеат самите својот живот онака како што мислат дека е најдобро. Тогаш ќе видиш дека омразата ќе ти се замени, најпрвин со прифаќање, а потоа со толеранција и љубов за
човекот и
се на планетата.