Што за Албанците значи соживот?

B

Borg_Drone

Гостин
Ко прво, си работел значи во стара чаршија, треба да си запознаен со Вера шивачката, Коле кондураџијата, тој стариот казанџија, кој е воедно единствениот казанџија, Дејан со земјоделскиот дуќан на самиот влез на Белградска...

Да продолжам да набројам? :)
Ако мене се обидеш да ми докажеш како е ситуацијата на стара чаршија, тоБ, бравос шо да ти кажам друго. Иди прашај ти тие што ти ги набројав како преживуваат, и дали некој намерно ги малтретира, или им прават тоа што ти го правеле тебе.
Со оглед на тоа дека на стара чаршија има еден куп македонци, а од сите нив само тебе те реметеле, друже не ќе да било до националност...јеби га, ама вистина.
Види другар постојат повеќе причини зошто тие не ги малтретирале....
Нема да напоменам зошто, али јас кажувам само како е и што е ,и верувај дека е така, еве мене не ми верувај за ова ако сакаш, но прашај други македонци што работеле на Чаршија......некои новодојденци на пример???
Инаку тие личности што ги спомна.....
Јас не ги знам али, мајка ми ги знае и ги спомнав овие личности..зошто јас работев таму 3 месеци...јас само го знаев оној што продава крзно на Чаршија и тој е македонец....фин човек е......
А ако сега фатам да ти објаснам зошто мене ме малтретирале а тие не ги малтретираат, ќе треба да откривам податоци лични и.т.н.
И не би сакал некој од форумов да ги прочита моите лични податоци :)
И тука не разговараме за преживувањето, сите знаеме како се живее денеска во Македонија со македонската плата..
Инаку имам и другари албанци од Бит Пазар....некои што работеа тука во рестораните...

П.С.

Инаку да не било до националноста, тогаш и македончето ќе вееше без проблем македонско знаме во неделата кога беше прославата на плоштадот на Скендербег??

Или???

:)

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Нема да напоменам зошто, али јас кажувам само како е и што е ,и верувај дека е така, еве мене не ми верувај за ова ако сакаш, но прашај други македонци што работеле на Чаршија......некои новодојденци на пример???

Јас не ги знам али, мајка ми ги знае и ги спомнав овие личности..зошто јас работев таму 3 месеци...јас само го знаев оној што продава крзно на Чаршија и тој е македонец....фин човек е......

А ако сега фатам да ти објаснам зошто било така, ќе треба да откривам податоци лични и.т.н.

види, коа тврдиш дека те малтретирале на национална основа, тогаш мора тоа да го поткрепиш со нешто..

Ете ти, мајка ти ги знаела тие личности, нека ти каже зашто на толку македонци во Стара Чаршија никој никого не малтретирал, па те нашле тебе само??

Колку за илустрација, во Стара Чаршија, сите новодојденци го јадат стапот, дали албанци или македонци. Тука веќе се работи за трговачки интерес. Нема да ти дозволат да се развиеш дека ќе им ја рушиш идилата што си ја имаат меѓусебно.

Нејсе, да почнам за пазарот да ти зборам, по тезгите? Каде што македонци си продаваат зелки и јабуки и кромид и ракија....и што не друго? Зашто па нив никој не ги малтретира??

Нашле па тебе...ти кажав претходно, не ќе да е на национална основа, така да погрешен ти е ставот.

П.С дека во почеток на Скул и се обрати на нејзиниот пост...Нејзе во центар ја нападнаа...а во Чаир сеуште и се нема десено ништо...

Член од
17 февруари 2008
Мислења
195
Поени од реакции
6
Lele, aj da ne zboruvame za maltretiranja i vakvi raboti, gi ima od dvete strani. I jas sum svedok na milioni maltretiranja od strana na makedonci, sum bil i svedok i zrtva, sega da ne gi nabrojuvam i raskazuvam. Ne bidete takvi. Imam kup drugari od makedonska nacionalnost, epten super decki se, za pofalba, i veruvam deka ne se samo tie, ali daj da ne preteruvame so vakvi raboti.

B

Borg_Drone

Гостин
види, коа тврдиш дека те малтретирале на национална основа, тогаш мора тоа да го поткрепиш со нешто..

Ете ти, мајка ти ги знаела тие личности, нека ти каже зашто на толку македонци во Стара Чаршија никој никого не малтретирал, па те нашле тебе само??

Колку за илустрација, во Стара Чаршија, сите новодојденци го јадат стапот, дали албанци или македонци. Тука веќе се работи за трговачки интерес. Нема да ти дозволат да се развиеш дека ќе им ја рушиш идилата што си ја имаат меѓусебно.

Нејсе, да почнам за пазарот да ти зборам, по тезгите? Каде што македонци си продаваат зелки и јабуки и кромид и ракија....и што не друго? Зашто па нив никој не ги малтретира??

Нашле па тебе...ти кажав претходно, не ќе да е на национална основа, така да погрешен ти е ставот.

П.С дека во почеток на Скул и се обрати на нејзиниот пост...Нејзе во центар ја нападнаа...а во Чаир сеуште и се нема десено ништо...
Да ама во Центар колку пати во годината пукаат бомби, а колку пати во годината пукаат бомби во Чаир, Стара Чаршија, и Бит Пазар??
А сега да те прашам тебе нешто, да се вееше македонско знаме во неделата на плоштадот на Скендербег што мислиш што ќе се случеше со тој македонец???:)
А за националноста, сакал ти или нејќел тоа е тоа, постои омраза..
Јас имам и доста другари од чаршија......Еве со нив немам проблеми секоја чест на тие исклучоци, ама што правиме со 95% од албанците кои имаат друго мислење за македонците, и македонците пример чуствуваат омраза спрема албанците, ама тоа е од веќе познати причини....
Јас искрено речено немав отворено мој сопствен дуќан за да им го нарушам пример на нив бизнисот.....
И ти реков има доста добра причина зошто нив не ги нападнале, ама тогаш ќе треба да откријам лични податоци а несакам да го направам тоа.....не на овој форум...
Но што правиме со тоа што албанците идат во групи и те провоцираат со цел да се степаш..
И малце погрешно ме разбра..
Мене не ме малтретираа , туку ме провоцираа зошто сакаа да се степам со нив....
Ме разбираш?

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
Да ама во Центар колку пати во годината пукаат бомби, а колку пати во годината пукаат бомби во Чаир, Стара Чаршија, и Бит Пазар??
А сега да те прашам тебе нешто, да се вееше македонско знаме во неделата на плоштадот на Скендербег што мислиш што ќе се случеше со тој македонец???:)
А за националноста, сакал ти или нејќел тоа е тоа, постои омраза..
Јас имам и доста другари од чаршија......Еве со нив немам проблеми секоја чест на тие исклучоци, ама што правиме со 95% од албанците кои имаат друго мислење за македонците, и македонците пример чуствуваат омраза спрема албанците, ама тоа е од веќе познати причини....
Јас искрено речено немав отворено мој сопствен дуќан за да им го нарушам пример на нив бизнисот.....
И ти реков има доста добра причина зошто нив не ги нападнале, ама тогаш ќе треба да откријам лични податоци а несакам да го направам тоа.....не на овој форум...
Но што правиме со тоа што албанците идат во групи и те провоцираат со цел да се степаш..
И малце погрешно ме разбра..
Мене не ме малтретираа , туку ме провоцираа зошто сакаа да се степам со нив....
Ме разбираш?
Nikoj nema da te napadne na carsija , veruvaj mi , vo carsijata ima nekoi prodavnici koi gi odrzuvaat makedoncite i toa so godini i godini , edniot prodava krstovi , nesto za pogrebalna , drugiot prodava nesto burinja za pravenje rakija , i gledame deka nikoj ne gi brka nim, si rabotat so godini tamu. No tie makedonci begaat samo zatoa sto vie ne idete da kupite tamu, i normalno sekoj bi kupuval od svojot ( osven ako ima razlika vo kvalitet i cena) , Slobodno odete si na carsija , nikoj nema da ve dopre , a ako ides ti so somnez , deka ke mi napravat nesto e togas ke ti se cini deka sekoj te gleda so drugo oko, i deka ne si pozelen .

Член од
23 јануари 2005
Мислења
899
Поени од реакции
22
дардан! глупчо тупчо:drk: дај молим те избриши се веќе од форумов :) и ако си ти ДОБАР човек, не мешам националност, шири љубов.

B

Borg_Drone

Гостин
Е добро де не реков дека ме нападнале, туку провоцираат доста луѓе со една цел да се степаш со нив.....значи провоцираат....
Го знам и дуќанот каде што се продаваат крстови.......ама не го знам човекот...
Јас мислам дека веќе кажав и зошто нив не ги напаѓаат, зошто они се тука еве да кажам, староседелци.... и сите ги знаат во околината....а и има уште една причина зошто не ги напаѓаат не би сакал реков да кажам бидејќи ќе треба да откријам лични податоци....
А вака да отидеш преку ден да се прошеташ да никој нема да те допре.................ама ако работиш некаде во некој дуќан а знаат дека си македонец.........тогаш ќе те провоцираат..........
Ако знаеш албански нема да те провоцираат но ако незнаеш албански и им кажеш дека си македонец ќе те провоцираат тоа е сигурно :) :wink:

Член од
20 февруари 2008
Мислења
210
Поени од реакции
3
А ако сега фатам да ти објаснам зошто мене ме малтретирале а тие не ги малтретираат, ќе треба да откривам податоци лични и.т.н.
И тука не разговараме за преживувањето, сите знаеме како се живее денеска во Македонија со македонската плата..
Инаку имам и другари албанци од Бит Пазар....некои што работеа тука во рестораните...

П.С.

Инаку да не било до националноста, тогаш и македончето ќе вееше без проблем македонско знаме во неделата кога беше прославата на плоштадот на Скендербег??

Или???

:)
pred da ja napisas vtoriot tekst si pomisliv deka tvojot problem tamu vo pazarot e vrzen poveke so tvoite licni raboti i sega vo vtorito tekst izleze deka e vistina sto pokazuva deka problemot ne ti e zs si makedonec tuku drugi personalni raboti...
ok ne sakav da komentiram drugo so imat loso albancite i sto makedoncite zs ima edne kup ot dvete strani site imame balkanski mentalitet i mislime samo kako drugiot da ja vidime se podolu...no treba da se ucime od grskite o tie greski so se praeni vo minatoto od bivsata jugoslavija kako na primer greskite so gi prael srbija vo 1970 koga ja zede kosovskata avtonomija i drugite pravi do masakrite vo 1999 . potoa vo 1990 koga vo noviot ustav na R.M albancite gi ostava bez elemntarni prava obrazovanie,simbolite i drugi... so sakam da kazam so ova??pa eve reultatite gi vidite sami srbija go izgubi Kosovo(iako nikogas ne bilo toa del od srbija) a vo R.M se sluci toa so se sluci u 2001...
dali treba seuste da se prodolzi so toj nacioanlizam i da vlezeme pak u vojna??
zs i nie da ne zeme mal primer od evropskite drzavi belgija,svajcaria svedska i drugi na koi drzavata mu imaat davano isti prava na site drzavjani so drugi nacionalnosti i ne mie problem kako zname ke vee kakva pesna ke pee i dr..
jas mislam deka na Makedonia mu trebat mnogu albancite pa ne gledate deka od nasite so se vo evropa sekoja godina tuka vlezat milioni evra i toa e golem faktor za ekonomijata tuka.
jas sum od struga, pa ako poznavate nekoj makedonec so ima nekoj mal biznes vo struga prasjate go dali ke moze da prezivee bez albancite ova ne go kazam jas tuka stotina makedonci.drugo sto mozat albancite da pravat za Makedonija pa ve ubedam 100 % ne daj boze da imame vojna so grcija na primer nie ke bideme prvi sto ke ja branime drzavata.
vreme e da prestanite so ovie gluposti nacionalizmi , srbizmi i drugi raboti.vreme e albancite da se cuvstvuvat drzavjani na RM ne samo vo list tuku de fakto zs samo taka MK moze da prezivee...

B

Borg_Drone

Гостин
Не не е заради тоа што викаш ти туку , ете да речеме дека сум помлад од тие што работат таму....
Они се староседелци ги знаат сите таму, познати им се на сите они, а еве јас пример сум помлад.......и сега што мислиш со постарите луѓе или со помладите они ќе си ја бараат кавгата???
А со национализмот наш, да те прашам нешто..
Кажи ми кога македонците отварале логори за чистење на албанското население???
Кажи ми кога македонците ги терале албанците да купуваат лепче со крст???(како што им правеше пример Аркан на косоварите)??
Кажи ми кога македонците ви забраниле на вас да си зборувате на ваш сопствен јазик во куќите..
Никогаш..
И вие бевте тие првите што се одлучија да ги решаваат работите со пушка не ние, а работите ако ги решаваме со пушка тогаш тоа веќе не е демократски...вас ви ги испраа мозоците......
Вие ја немате судбината на македончето.......незнаете што е геноцид и протерување..........нас сите соседи ни правеле чистка па и вие..
Баба ми е од Западна Македонија, ми има кажувано што правеле балистите таму и таа вашата дивизија Скендер бег......
Само ај сега да не зборувам ,зошто темава има да ја направиме лајно од препукувања...

И кажи ми кога тоа вие не сте се чуствувале за државјани...
Ние никогаш не сме ви забраниле да зборувате на сопствен мајчин јазик......

Е сега другар имало пример одсекогаш омраза, ама сега тоа е тоа...
Оди во Америка, црнците на пример, повеќе од 150-200 години се таму, и ден денеска чувствуваат омраза спрема американците....

Тоа секаде е така............за омраза имало и ќе ја има........

Член од
12 февруари 2008
Мислења
29
Поени од реакции
0
Е добро де не реков дека ме нападнале, туку провоцираат доста луѓе со една цел да се степаш со нив.....значи провоцираат....
Го знам и дуќанот каде што се продаваат крстови.......ама не го знам човекот...
Јас мислам дека веќе кажав и зошто нив не ги напаѓаат, зошто они се тука еве да кажам, староседелци.... и сите ги знаат во околината....а и има уште една причина зошто не ги напаѓаат не би сакал реков да кажам бидејќи ќе треба да откријам лични податоци....
А вака да отидеш преку ден да се прошеташ да никој нема да те допре.................ама ако работиш некаде во некој дуќан а знаат дека си македонец.........тогаш ќе те провоцираат..........
Ако знаеш албански нема да те провоцираат но ако незнаеш албански и им кажеш дека си македонец ќе те провоцираат тоа е сигурно :) :wink:
Aj ne lupaj gluposti i ne siri veke videni propagandi, neosnovani, ako nigde drugo vo carsija sto posto si najsiguren, i ti garantiram deka dukandjiite poveke gi postuvaat makedonscite otkolku albancite, idi preku den vo Bit Pazar i gledaj kako skopskite curi probuvaat naocari od 100 den, i nikoj ne gi zakaca. Idi kaj furnata vo Cair posle 3 po polnok ke vidis koj jade tamu, pola Skopje posle grad ide tamu da jade, gi zakaca nekoj niv? Ili pak podolu kaj donerdjijata ( giro ). Sekoj makedonec sto nema predrasudi i ne im veruva na vakvite lazni propagandi kako tvoite onaka bez problemi si seta po cair i voopsto nikoj ne go zakaca.

B

Borg_Drone

Гостин
Aj ne lupaj gluposti i ne siri veke videni propagandi, neosnovani, ako nigde drugo vo carsija sto posto si najsiguren, i ti garantiram deka dukandjiite poveke gi postuvaat makedonscite otkolku albancite, idi preku den vo Bit Pazar i gledaj kako skopskite curi probuvaat naocari od 100 den, i nikoj ne gi zakaca. Idi kaj furnata vo Cair posle 3 po polnok ke vidis koj jade tamu, pola Skopje posle grad ide tamu da jade, gi zakaca nekoj niv? Ili pak podolu kaj donerdjijata ( giro ). Sekoj makedonec sto nema predrasudi i ne im veruva na vakvite lazni propagandi kako tvoite onaka bez problemi si seta po cair i voopsto nikoj ne go zakaca.
Се обидов да кажам некои работи што се стварно вистинити, овој ме обвини за ширење пропаганди....
За шетање низ Стара Чаршија и Бит пазар мислам дека реков ако се прошеташ ништо нема да ти направат, но ако работиш таму........и ако незнаеш албански........
Но и шетањето понекогаш исто така може да стане ризично....
Но ајде другар, биди жив и здрав.....
јас си го кажав своето..па сега сакаш верувај, сакаш не верувај твој проблем..

Член од
12 февруари 2008
Мислења
29
Поени од реакции
0
Се обидов да кажам некои работи што се стварно вистинити, овој ме обвини за ширење пропаганди....
За шетање низ Стара Чаршија и Бит пазар мислам дека реков ако се прошеташ ништо нема да ти направат, но ако работиш таму........и ако незнаеш албански........
Pa i pred mene lugeto se obiduvaa da te ubedat deka i ako rabotis nikoj nisto nema da ti pravi, ama ti pak djabe , si teras po svoe. Kazi mi koga na nekoj makedonec mu bil iskrsen dukanot zosto bil makedonec, a vidi od drugata strana desetici primeri na demolirani dukani na albancite. Zatoa daj oslobodi se od tie predrasudi, i prestani da siris lagi, za da posle ne mi trebaat saati vreme da ubedam nekoja devojka da dojde na ovaa strana, zatoa sto nekoj tamu i rekol deka vo 3 denski vo Bit Pazar siluvale. Gluposti nevideni.

Член од
17 февруари 2008
Мислења
195
Поени од реакции
6
Dobro be brat, ti ni kaza edna prikazna...kazi mi da ti raskazam jas tebe nekolku od stotici prikazni so gi znam jas,tepanje, maltretiranje, ponizuvanje i sto znam drugo. Pa ne e toa poentata. Veruvam deka bi bilo dobro da gi zaboravime...

B

Borg_Drone

Гостин
Сега и лаги испадна дека ширам...
Офф мори мајко.....
Ајд не вреди да зборувам со тебе за соживот..

Mr.M[][]N;1179066 напиша:
Dobro be brat, ti ni kaza edna prikazna...kazi mi da ti raskazam jas tebe nekolku od stotici prikazni so gi znam jas,tepanje, maltretiranje, ponizuvanje i sto znam drugo. Pa ne e toa poentata. Veruvam deka bi bilo dobro da gi zaboravime...
Не во ред јас само си кажав што и како се случува на Бит Пазар со македонците, новодојдените нормално...

Член од
17 февруари 2008
Мислења
195
Поени од реакции
6
Сега и лаги испадна дека ширам...
Офф мори мајко.....
Ајд не вреди да зборувам со тебе за соживот..
Ne be brat, ne rekov deka e laga. Prosti, loso se izraziv, ne prikazna tuku slucaj.
Jas samo sakav da te zamolam da ne pocneme sega so ovie raboti, ne jas ti napraviv ova, ne ti na mene ova. Kraj nemaat ovie raboti. Znam deka sekogas ke ima omraza, ali vredi da se potrudime, i na kraj kraista luge sme. Ke se tepame, pa ke se smirime, sakame ili ne delime ista drzava

Kajgana Shop

На врв Bottom