Што е тоа грев - дефиниција

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Тоа чувство се злоупотребува, точно. Во конкретниот случај страв постои од Бог или од последиците. Дали на пример се плашиш од полиција? Не, но ако не учествуваш во сообраќајот според прописи, се плашиш и тоа како :)
--- надополнето: Oct 22, 2011 11:27 AM ---
ами што не напиша дека си црнкиња, а тој кинез. Читам што пишува...јбг, не можам да читам мисли, сеуште :)
Најголем дел од луѓето се чувствуваат нелагодно,awkward или непријатно во близина на полициска униформа, бидејќи потсвесно знаат дека таа униформа е тука како стражар на државата и арачот (легалниот грабеж) и нивен непријател.

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Искрено, не знам што да ти кажам.
Некој да ми го допре кучето, а не детето, ќе се потрудам да го боли тоа до крајот на животот, исто како што тој ми ги повредил саканите суштества.
Ако дечкото и раскине на ќерка ми, нема да го осудувам, дека ми го лажел девојчето.
Ама физички да ми ја повреди, едно влакно да и фали.... не сум способна тоа да го простам.
i shto ke dobiesh so toa?
dali shtetata ke se namali, dali problemot ke iscezne ako se odmazdish
ako veke edna licnost e povredena, zoshto da bide povredena i druga?
pa site nie sme necii deca, i toj shto bi ja povredil kerkati ima roditeli, tie posle tebe ke ti se odmazduvaat i se taka vo krug...
svrti go drugiot obraz, tebe te kamenuvaat a ti gi sakash...shto poveke boli?
tebe kanemuvanjeto ili niv pomislata deka kamenuvanjeto tebe ne te nateralo da mrazish?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.831
Поени од реакции
8.862
Најголем дел од луѓето се чувствуваат нелагодно,awkward или непријатно во близина на полициска униформа, бидејќи потсвесно знаат дека таа униформа е тука како стражар на државата и арачот (легалниот грабеж) и нивен непријател.
Изгледа само јас имам чувство на топлина и љубов према полицајците. Навистина ги сакам. Многу.
--- надополнето: Oct 22, 2011 11:46 AM ---
i shto ke dobiesh so toa?
dali shtetata ke se namali, dali problemot ke iscezne ako se odmazdish
ako veke edna licnost e povredena, zoshto da bide povredena i druga?
pa site nie sme necii deca, i toj shto bi ja povredil kerkati ima roditeli, tie posle tebe ke ti se odmazduvaat i se taka vo krug...
svrti go drugiot obraz, tebe te kamenuvaat a ti gi sakash...shto poveke boli?
tebe kanemuvanjeto ili niv pomislata deka kamenuvanjeto tebe ne te nateralo da mrazish?
Нема со свои раце да го убијам, скраја да е.
Ама да гние во затвор, о да. Никогаш среќа да не види.
Ќе си ја задоволам потребата од одмазда.
Зошто моето дете цел живот со трауми ќе живее, ради некое гадно створение.
Зад решетки.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Изгледа само јас имам чувство на топлина и љубов према полицајците. Навистина ги сакам. Многу.

Зад решетки.
Ги љубиш сите 20.000+ цајкани во РМ, поединци или нивната функција и униформа?!
Онака гледаш цајкан и се топиш како сладолед на сонце!?
Се осеќаш сигурна и заштитена, како во топла мајчинска прегратка?

Што и да е тоа значи дека програмирањето во твојот случај е комплетно завршено, како што пишуваше Орвел, не е доволно да се плашиш, треба да го сакаш....:icon_lol:
Честитки.
За среќа мнозинството луѓе барем на тоа ниво, се различни од тебе.

Потажна работа немам прочитано последно време на форумов...да сака полиција некој...:(

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326

Зад решетки.
ti so vakviot nacin na razmisluvanje se stavash na isto nivo so onoj koj ti zgreshil, nema razlika
ti so vakvi misli samo pokazuvash deka si eden cekor do toa da stanesh ista so onie koi gi osuduvash, ti fali samo motiv, nishto povejke
od edna strana sakash da si go zashtitish svoeto, ama i tugoto na nekogo mu e svoe...
odmazdata ne e nishto podobra od deloto shto ja isprovociralo istata
goleminata na covekot e da saka, da prostuva, da shiri ljubov
kako mozesh da kazesh deka go sakash svoeto dete, ako ne gi sakash site ostanati luge..
neznam dali me razbirash kako shto sakam da bidam razberena...ne e bitno

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Што и да е тоа значи дека програмирањето во твојот случај е комплетно завршено, како што пишуваше Орвел, не е доволно да се плашиш, треба да го сакаш....:icon_lol:
Честитки.

Потажна работа немам прочитано последно време на форумов...да сака полиција некој...:(
Од каде ти е пак сега ова дека мнозинстото не ја сакало полицијата? Анкета некоја, истражување?
И зошто тоа според тебе е тажно? Примарна и основна цел на полицијата е да го чува редот и законот, да ги гони оние што прават штета, крадат, убиваат....(не ми се верува дека ова објаснувам). Зошто тоа според тебе е тажно? Стварно не те разбирам понекогаш.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.831
Поени од реакции
8.862

Честитки.

Се чувствувам заштитена. Униформата е во прашање.
Мислам дека тоа се должи на неколку мои лични искуства каде што сум била заштитена од страна на полицијата. Вака може делува идиотски, но во вистински опасности, си ја завршиле својата работа.
Гледам цајкан и чувствувам татковска заштита, што знам. Во секој случај знам дека кога ќе видам полицаец во автобус, колку години и да има, станувам за да седне.

Неговата работа е да го чува внатрешниот мир, а тоа што одредени фаци немаат поим што им е работа... нема никаква врска со описот на нивното работно место.

N

Nessa Alcarin

Гостин
ti so vakviot nacin na razmisluvanje se stavash na isto nivo so onoj koj ti zgreshil, nema razlika
ti so vakvi misli samo pokazuvash deka si eden cekor do toa da stanesh ista so onie koi gi osuduvash, ti fali samo motiv, nishto povejke
od edna strana sakash da si go zashtitish svoeto, ama i tugoto na nekogo mu e svoe...
odmazdata ne e nishto podobra od deloto shto ja isprovociralo istata
goleminata na covekot e da saka, da prostuva, da shiri ljubov
kako mozesh da kazesh deka go sakash svoeto dete, ako ne gi sakash site ostanati luge..
neznam dali me razbirash kako shto sakam da bidam razberena...ne e bitno
Неможеш да го сакаш секој... Јас живеев по тоа правило: Сакај го секој, заврти го другиот образ... И што добив? Сите знаат дека ги сакам и простувам, па затоа постојано ми грешат, сите знаат дека го вртам и другиот образ па клоцаат и маваат се додека не ме турнат на земја. Единствено што добив од такво однесување е: Веќе не верувам на никој, веќе мојата љубов е раздадена и немам останато за тие кои ја заслужуваат, веќе сум сама на овој свет, на најжално е што немам љубов ни да се сакам себе си ...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
сите ние живееме во страв, па и ти живееш...нормално, ако си дел од популацијата на планетата земја. Религија нема везе со стравот. Стравот е исконски, постар од било која религија.
Страв од пониска оценка, страв да не се залепи некој педофил до твоето дете, страв да не забега во несакано друштво, страв од работодавецот, страв од отпуштање, страв дали ќе успееш да издржиш со платата за семејството до први, страв да не се лизнеш на снегот... страв од било каков пад или неуспех кој ќе се одрази на твојот иден живот. Кој од овие видови страв е религиозен? 10, 9, 8... :notworthy:
Мислам дека зборуваш за грижи. Страв е нешто друго. Стравот е ирационален. Грижата е конкретна и јасно условена од нешто. За сите погорни примери можеш да ги перципираш. идентификуваш како грижа или закана и да се подготвиш и заштитиш од нив, или да ги неутрализираш.

Религиозните стравови, од друга страна, предизвикани од пост-смртните закани и, исто така, лажни ветувања, се ирационални. Зато је и фрка голема - невидливо, а опако!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Од каде ти е пак сега ова дека мнозинстото не ја сакало полицијата? Анкета некоја, истражување?
И зошто тоа според тебе е тажно? Примарна и основна цел на полицијата е да го чува редот и законот, да ги гони оние што прават штета, крадат, убиваат....(не ми се верува дека ова објаснувам). Зошто тоа според тебе е тажно? Стварно не те разбирам понекогаш.
Тоа што ти ми го објаснуваш паѓа во вода при најмал допир со реалноста.
Ја знам теоретската и официјална “намена“ на полицијата. Но од таму па до секојдневието, теоријата е бајаги разводнета...
Полицијата пред се е тука како enforcer на офанзивното законодавство и како заштита на политичката и олигархиска елита. Што не значи дека секиундарната улога не и им е да фатат понекој криминалец, од поситните.
Масовен, невиден грабеж на добра се случи во последните 2 децении во РМ, милијарди евра, но скоро никој од арамиите не беше апсен. Напротив беа чувани од цајканите.
Секаде во секој град,скоро секое маало се знаат дилерите кои имаат “амин“ од полицијата да дилаат.
Секаде е така, последните настани на Вол стрит каде цајкани садистички тепаа луѓе во одбрана на тамошната олигархија е само типичен пример.

Немам анкета, но во моето поблиско и подалечно опркужување тоа е факт. Само опишав какво чувство имаат према униформата.
Не знам зошто те вознемирува тоа, но да се “сака“ полицијата е навистина тажно,гледано од мој агол. Ти имаш активен емотивен однос со полициската униформа? Сакање?! Љубов?
Или имаш цајкан во поближа родбина (многу веројатно)...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Неможеш да го сакаш секој... Јас живеев по тоа правило: Сакај го секој, заврти го другиот образ... И што добив? Сите знаат дека ги сакам и простувам, па затоа постојано ми грешат, сите знаат дека го вртам и другиот образ па клоцаат и маваат се додека не ме турнат на земја. Единствено што добив од такво однесување е: Веќе не верувам на никој, веќе мојата љубов е раздадена и немам останато за тие кои ја заслужуваат, веќе сум сама на овој свет, на најжално е што немам љубов ни да се сакам себе си ...
Љубовта не е количински ограничена, па да немаш повеќе за останатите.
Никој неможе да ти го даде одговорот и да ти го покаже патот освен тебе. Се додека човек не расчисти со себе, и не ја дознае својата вистинска воља, ќе страда.

Зборот на гревот е ограничување. О мажу! Не одбивај ја твојата жена ако и е воља! О љубовнику, ако ти е воља напушти! Непостои врска што ќе ги соедини раздвоените освен љубовта: се друго е проклетство.
Книга на законот - Алистер Кроули.
--- надополнето: Oct 22, 2011 12:39 PM ---
Не знам зошто те вознемирува тоа, но да се “сака“ полицијата е навистина тажно,гледано од мој агол. Ти имаш активен емотивен однос со полициската униформа? Сакање?! Љубов?
Или имаш цајкан во поближа родбина (многу веројатно)...
Немам јас емотивен однос со полицијата, таа е институција која ја сочинуваат луѓе, а луѓето не се совршени.Намената на полицијата е таа, тоа што има ситуации, кога таа намена се злоупотребува, е поради несовршеноста на луѓето, и неможноста да ги согледаат причините од нивните постапки.
Ако сакаш да го смениш светот, почни од себе.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Ако сакаш да го смениш светот, почни од себе.
Нормално....
Ако почнеш од себе си, ќе знаеш каков сакаш да е светот, не само да плукаш дека не чини... и да немаш решение за тоа каков сакаш да е... Некои сакаат постојана транзиција... ТОА НЕ! :)
Може да не му чини на некој светот, бидејќи тој некој нешто прави како што не треба во однос на другите :)

Грев е да не се спознаеш и да не дејствуваш во таа насока... голем грев... Не дека ако се спознаеш се ќе оди подмачкано, но барем си на патеката која ќе ти донесе најмногу! :)

Член од
28 март 2006
Мислења
18.042
Поени од реакции
12.823
Мислам дека зборуваш за грижи. Страв е нешто друго. Стравот е ирационален. Грижата е конкретна и јасно условена од нешто. За сите погорни примери можеш да ги перципираш. идентификуваш како грижа или закана и да се подготвиш и заштитиш од нив, или да ги неутрализираш.

Религиозните стравови, од друга страна, предизвикани од пост-смртните закани и, исто така, лажни ветувања, се ирационални. Зато је и фрка голема - невидливо, а опако!
Јбг, могуќе . тнка е линијата грижите произведуваат страв, стравот произведува грижи... некој страв под разни околности и влијанија станува параноичен, но и грижата со тек на време може да помине во зависност односно болна грижа...многу се взаемно поврзани овие појави кај луѓето.

Ако веќе збориме за страв, она што за мене е к!ј34ј55хс&*п е што кај некои верници буквално постои страв од самиот свештеник (во разни религиозни заедници и групи). Тоа сум го гледал и лично кај некои...не стравопочит туку буквално страв да божем ќе ги анатемиса ако го навредат или се конфронтираат со некои негови барања или ставови...ај да се плашам од цајкан да не ме казни ама од свештеник ... :confused:

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Совеста сама ќе го покаже гревот, секому засебно.
grevot e izmislica... manipulacija so svesta...
grizata na sovest ne e realna, taa e kreacija na izmanipuliranata svest...
grizata na sovest ne e pokazatel i merilo na nashite "grevovi"
ima luge koi za najmala sitnica cuvstvuvaat griza na sovest i dozvoluvaat istata da gi ubiva sekojdnevno, a od druga strana ima luge koi ubivale, pa ne cuvstvuvaat griza na sovest... znaci istata ne e merilo na "grevovite", ne e realna

Kajgana Shop

На врв Bottom