Што е подобро: Прениски или превисоки очекувања?

Член од
27 септември 2007
Мислења
1.028
Поени од реакции
440
Во граници на нормала, ни премногу високи, ни па предвреме да суди дека нема да биде некоја работа.

А тоа што добиваме најчесто зависи од самите нас, мислам нема врска дека оние со прениски очекувања добиваат повеќе од оние со повисоки очекувања,од каде таа констатација? Напротив мислам дека оние со повисоки очекувања можат да постигнат повеќе бидејќи ако ги имаат тоа повисоки очекувања за некоја работа ќе се стремат кон тоа да ги остварат своите цели, повеќе се мотивирани.

А тоа колку ќе добиеме исто зависи од нас, ако се потрудиме околку нешто тоа и ќе го добиеме, а ако не нема да добиеме ништо, најнормално.

Ја сум во групата на луѓе кои имаат повисоки очекувања, и супер ми е :smir:

rossoner stefan

Модератор
Член од
5 декември 2007
Мислења
1.770
Поени од реакции
192
Абе златна средина, најдобро спрема мене:pipi:
Се што правам го правам со одредена доза на умереност и не очекувам ни нешто фантастично ни па нешто катастрофално.За мене вака е најдобро.

АМБРОЗИЈА

случајна минувачка
Член од
22 декември 2008
Мислења
351
Поени од реакции
74
Ни прениски , ни превисоки, едноставно реални очекувања, што секој кој е доволно самосвесен знае да си ги определи.
Прениските очекувања од една страна се позитивни затоа што сатисфакцијата од поголемиот добиен успех од очекуваниот е повисока, додека пак од друга страна може да бидат негативни, затоа што до некаде претставуваат голем демотивирачки фактор.
Превисоките очекувања исто така имаат две страни: позитивната е што преку нив се ,,пука,, на високо и претставуваат амбиција во распон, а негативната страна им е што има шанси 50-50 да завршат со разочарување од фидбекот, доколку е негативен, доколку е позитивен пак, сатсфакцијата од постигнатиот успех можеби и нема да биде толку екстатична како во гореспоменатите очекувања.
Јас не ги практикувам ни едните ни другите скоро секогаш ме води интуицијата, знаците и реалноста, само така доаѓам до очекувања и резултати кои се блиску до мојот ,,животен пат,,:toe:

Smile=)

културно-вулгарна
Член од
13 октомври 2008
Мислења
510
Поени од реакции
27
Ни прениски , ни превисоки, едноставно реални очекувања, што секој кој е доволно самосвесен знае да си ги определи.
Прениските очекувања од една страна се позитивни затоа што сатисфакцијата од поголемиот добиен успех од очекуваниот е повисока, додека пак од друга страна може да бидат негативни, затоа што до некаде претставуваат голем демотивирачки фактор.
Превисоките очекувања исто така имаат две страни: позитивната е што преку нив се ,,пука,, на високо и претставуваат амбиција во распон, а негативната страна им е што има шанси 50-50 да завршат со разочарување од фидбекот, доколку е негативен, доколку е позитивен пак, сатсфакцијата од постигнатиот успех можеби и нема да биде толку екстатична како во гореспоменатите очекувања.
Јас не ги практикувам ни едните ни другите скоро секогаш ме води интуицијата, знаците и реалноста, само така доаѓам до очекувања и резултати кои се блиску до мојот ,,животен пат,,:toe:

Same here..:toe:

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Реалист до јаја. Никогаш не претерувам со очекување и никогаш не сум песимист за нешто. Реалистично се си сваќам.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Јас појше би да неам никакви очекувања, за да не се разочарам ако се прениски а сакам превисоки, или да не ме мавне срце ако се превисоки а очекувам прениски...така да што ќе ми сервира животот тоа...

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.785
Поени од реакции
8.309
Превисоки,така е поинтересно.:smir:

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
Средина.Ни средни ни високи.
Не треба да имаме некои прениски очекувања и да се задоволуваме со малку.Треба да сме амбициозни и секогаш да се стремиме кон врвот.Меѓутоа ако не успееме не треба да се откажеме туку да продолжиме да се трудиме да ги исполниме нашите очекувања.Освен тоа не треба и да сме многу лакоми и да гледаме да добиваме се што сакаме или пак тоа да го правиме на сметка на другите.Значи најдобро е средина:smir:

Член од
24 август 2008
Мислења
132
Поени од реакции
2
Прениски очекувања - потценување на себеси и своите способности
Превисоки очекувања - многу чести разочарувања
Најдобро е кога знаеш до каде ти се можностите и според тоа да ги определуваш очекувањата. Лично јас скоро секогаш имам високи очекувања и скоро секогаш се разочарувам.

Член од
12 август 2008
Мислења
501
Поени од реакции
30
Кога очекувам повеке секогаш се разочарувам,а кога не очекувам секогаш се изненадувам...така да прениски очекувања,не се надевам многу(песимист):toe: :)

Член од
20 мај 2008
Мислења
961
Поени од реакции
43
Ако имаме превисоки очекувања, тогаш и разочарувањата се големи. Прениски очекувања, пак, мислам дека тоа е потценување на самиот себе. Сметам дека секој си знае за себе колку е способен и колку може да очекува од себе (е сега за претерана ароганција...)

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
никакви... како и да очекуваш ке се разочараш... вака нека си дојде само по себе

Oblivion

Matt Akisson
Член од
12 септември 2007
Мислења
3.526
Поени од реакции
128
Па имам прениски очекувања, а.к.а. скоро и да немам. Не се потценувам себеси, но прифаќам се како што ќе ми дојде, без правење филмови за некои работи, дали вака или онака би биле, без разлика на добро или лошо. Знам дека сум сеуште млад, 18 години, ама барем засега животот ме научи дека премногу не треба да се очекува (бидејќи тоа не доведува до поголеми разочарувања), туку да се прифати тоа што ќе се случи, како што ќе се случи (зборувам за очекувања од страна, на пример, за некоја љубовна врска, за спортски натпревар и слично... јас си ги знам моите способности и нема што друго да очекувам освен резултатот базиран на нив).

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Јас нема да бирам златна срдина и ќе се задржам во рамките коишто крејзи ги поставила. ако целам прениско ќе станам летаргичен,неамбициозен и ќе тапкам у место.
А ако целам превисоко , ќе се трудам со сите сили да одам што е можно погоре, па и да не успеам ќе си речам барем дадов се од себе. така да согласно мојот карактер го одвирам она дека е подобро да целиш превисоко. Иако...што е превисоко...зашто да си поставувам лимит...па јас целам на највисоко....sky is the limit!!! Не се плашам од неуспеси, тие ме зацврснуввааат и се нормална појава на патот до успехот.

Ајанта

Македонка
Член од
21 декември 2008
Мислења
580
Поени од реакции
37
Превисоки, дефинитивно, така се оди напред ( не може да отстрелаш орел ако целиш в земја).

Kajgana Shop

На врв Bottom