Што да одберам?

Член од
9 јануари 2010
Мислења
4
Поени од реакции
0
Наредниов месец планирам да купам нова кола па се двоумам помеѓу повеќе модели и тоа Seat Ibiza, Kia Rio, Skoda Fabia, Ford Fiesta, Hyundai i20, Toyota Yaris, Mazda 2. Максималната цена која би можел да ја платам е 11500 еур. По опременост сите модели се тука некаде. Исто и потрошувачката е горе-долу иста. 99% од времето возилото ќе биде возено во град. Важно ми е да има место за 4 возрасни лица и релативно пристоен багаж.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Fabiata zaboravi ja pogotovo 1.4 zatoa sto ne gi biva tie motori mislam ok si se motorite megjutoa imaat dobra potrosnja

M

Mario Gómez

Гостин
Брат само Сеат, ѕверски се колите. Ја би ти препорачал или Леон или Кордоба ама и Ибизата ти е добра.:)

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83
Братче земи си kia ceed цената мислам дека е тука некаде од она што ти сакаш да го дадеш за кола

Член од
9 јануари 2010
Мислења
4
Поени од реакции
0
Како може да чини моторот во Ibiza а да не чини во Fabia кога се истите мотори? Kia Ceed и Citroen C4 се стварно добри коли можда и best buy али мене не ми се интересни. Јас сакам помало возило,а друго сите имаат 1.4l мотори и реална потрошна од 10l во град (барем Kia Ceed). Мене ми е интересна Toyota Yaris. Знам дека има прилично простор во внатрешноста и прилично економичен мотор кој реално не троши повеќе од 7l градска вожња. Мој другар ја има оваа кола и е искучително задоволен од пространоста и потрошњата, само некако не ми се чини премногу задоволен со квалитетот на изработката. Тој ја купи лани ова време кога и беа на попуст од 1400 еур и мисли дека во тој период биле увезени второкласни возила (тие возила ги продаваа со 3 години гаранција и 100000км). Знам дека на 3000 km му се скина црево кое носи течност до задниот брисач и дека му прокапуваше во внатрешноста. Е сега новите модели као имале повеќе унапредувања во квалитетот на изработката (сега гледам дека ја вратиле старата гаранција од 5 години и 160000км) а цената им е 600 еур повеќе од онаа кога беа на попуст.

H

^HITMAN^

Гостин
Како може да чини моторот во Ibiza а да не чини во Fabia кога се истите мотори?
Да, моторите се исти но и Renault Megane е ист па оној склопен во Франција и оние во Турција склопени за нашиот пазар не се исти, нели? Друго е Шпанија, а сосем друго е Романија.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Ford Fiesta, ако е новата уште подобро. Германско ауто нема промашај.
Незнам зошто не го ѕирнеш и Клиото, многу добро изгледа исто и Корса, Поло, 207...

Мазда 2 ептен мала изгледа, Јарисот не е лош. Другите што си ги наброил бар за мене се класа подолу во изработка :toe:

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
na yarisot nad drugarka na 4000 i se skina lanecot sto e mesto zapcest kaish e sea dali bas ona bese maler ili ima nekoj problem so toa ne bi znael

Член од
27 ноември 2008
Мислења
5.541
Поени од реакции
4.078
Seat Ibiza sc 1.4 85 ks

Иначе за разлика од Фабијата моторот кај Ибицата е за 10 кс појак. Кај Фабијата истиот мотор е 75 кс.

Член од
9 јануари 2010
Мислења
4
Поени од реакции
0
Француска кола не земам заради лоши искуства. До сега не знам ниту еден човек што два пати купува француска кола. Corsa-та изгледа голема од надвор но е тесна внатре. 207 има слаба изработка и крајно неекономични мотори и лоша електрика (типично француски). Polo е страшна кола, изгледа како Golf а и во внатрешноста имаш исто чувство. Оваа е единствена која ја имам возено на тест. Би ја зел без размислување само има еден проблем. Со иста опрема како Ibiza е околу 14000еур (3000 еур повеќе во однос на Ibiza). Клима во сериска опрема нема ни во најскапото ниво на опрема а се доплаќа 1000 еур.
За Fiestata и за Ford имам слушнато дека немаат воопшто добар сервис, и дека дерат на редовните сервиси а не дај Боже нешто да треба да ти поправат вон гарантен рок. Освен уље и филтер да менат не ги бивало за ништо.
Од сите овие коли изгледа дека Mazda 2 има најквалитетна изработка пошто јапонците не биле задоволни од изработката во Европа па целокупната изработка ја преселиле во централната фабрика во Хирошима.

Е сега видов дека наредниов месец излегува и Punto Evo. Дали некој има некакви информации за цена, опрема и сл. Како што видов во Италија во основна опрема има 7 воздушни, ESP, клима, електрика а цената му е 9500 еур.

И уште нешто. Дали некој знае некоја web страна каде е дадена историјата на проблеми за овие возила?

Henry14

BAUCE
Член од
20 февруари 2009
Мислења
321
Поени од реакции
49
Да, моторите се исти но и Renault Megane е ист па оној склопен во Франција и оние во Турција склопени за нашиот пазар не се исти, нели? Друго е Шпанија, а сосем друго е Романија.
Шкода е Чешка, не е Романија. А и за квалитет докажано е дека Шкодите се поквалитетни од Сеат.:salut:

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
KIA дефинитивно!!! другарче ја има..има живот да видиш, хауба никад нема да отвориш, ке се прашуваш кога последен пат си стаил гориво...
шо и да е јапонско дефинитивно најдобро е.. киата зимај ја и не грешиш во никој случај!!!!

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
KIA дефинитивно!!! другарче ја има..има живот да видиш, хауба никад нема да отвориш, ке се прашуваш кога последен пат си стаил гориво...
шо и да е јапонско дефинитивно најдобро е.. киата зимај ја и не грешиш во никој случај!!!!
Кој ти рекол дека КИа е јапонска??? Киа е корејско срање, светлосни години зад Јапонците.

Од сите наведени погоре јас би размислил за Fiesta иако сервисите се скапи, не се секирај, секаде дерат на задолжителните сервиси кои се околу 100-150 евра. Понатаму, цените вртоглаво паѓаат.

Исто така би размислил за Citroen C3 1.4 HDI. Доста мала потрошувачка на дизел имаат, а и цената од 10.500 евра е топ. Остај ти човек не купува два пати француска кола, дизелите на PSA се закон мотори. Има тоа да троши 4 литри дизел низ град (вујко ми има Fiesta 1.4 TDCI од претпоследната генерација, потрошувачката проверена 45467787892123 пати), со бензински мотор тоа можеш да го сонуваш само.

Kajgana Shop

На врв Bottom