Што бараат атеисти на форум за религија?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.778
Поени од реакции
12.243
Од очите на Докинс, Лурц, се чита гнев према лагите, догмите и заведувањето. Тоа што си „од другата страна“ те прави да се чувствуваш нападнат и не ти дозволува да ги чуеш и разбереш неговите аргументи. Јас го поддржувам во неговата беспоштедна борба во разбивањето на илузиите и оковите на религиите.

Омразата, Лурц, јас најчесто ја гледам на телевизија, кај идиоти што урлаат „Алах е голем“ или кај морони што мафтаат со крстови, библии и транспаренти со цитати со бројки и две точки. Таа омраза, не се заебавам, ми е најстрашна од сите експресии на омраза што сум ги видел.
Хмм :raz: вака се оправдува гневот, горделивоста и бесот? Од очите на убиецот се насетува гнев према жртвата (во мозокот на убиецот, жртвата го има повредено па мора да и се освети), секој може вака да си дозволи да се оправда за постапките. Немал друга работа него снимал видеа за христијанството.

отвори ги очите, прошири ги видиците, запознај ја моноатомската состојба на елементите, својствата на водата која не е само вода за пиење и пливање...има многу што да видиш, отвори го умот за divinity, divine powers, тоа е нешто што постои колку и да подзамижуваш. Она што човек не го разбира (или не може да го види и осети) не значи дека треба да го игнорира, негира или да се плаши. Не би сакал да кажувам примери од реалноста за "оној другиот свет", кој и како го има видено/осетено, само ќе кажам дека тие луѓе се многу пореални од мене, поинтелигентни и се тотални неверувачи во ништо такво, пљус не се по верите. А виделе и осетиле. Затоа добро е да се задумаш дали е реалноста само она што ти лично (и повеќето ние) го перцепираш материјално или има нешто многу повеќе.

И би сакал да ми кажеш каде јас, Мики, Јоан, Чорбаџи, шо знам Александар...викаме низ улиците Алах/Бог е голем и палиме и убиваме? Дали си не видел негде да прајме покољ, да повикуваме на освета, грабеж. Знаеш сигурно кој прави сега покољ низ северна Африка и Јужна Америка, само ги игнорираш фактите

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Хмм :raz: вака се оправдува гневот, горделивоста и бесот? Од очите на убиецот се насетува гнев према жртвата (во мозокот на убиецот, жртвата го има повредено па мора да и се освети), секој може вака да си дозволи да се оправда за постапките. Немал друга работа него снимал видеа за христијанството.

отвори ги очите, прошири ги видиците, запознај ја моноатомската состојба на елементите, својствата на водата која не е само вода за пиење и пливање...има многу што да видиш, отвори го умот за divinity, divine powers, тоа е нешто што постои колку и да подзамижуваш. Она што човек не го разбира (или не може да го види и осети) не значи дека треба да го игнорира, негира или да се плаши. Не би сакал да кажувам примери од реалноста за "оној другиот свет", кој и како го има видено/осетено, само ќе кажам дека тие луѓе се многу пореални од мене, поинтелигентни и се тотални неверувачи во ништо такво, пљус не се по верите. А виделе и осетиле. Затоа добро е да се задумаш дали е реалноста само она што ти лично (и повеќето ние) го перцепираш материјално или има нешто многу повеќе.

И би сакал да ми кажеш каде јас, Мики, Јоан, Чорбаџи, шо знам Александар...викаме низ улиците Алах/Бог е голем и палиме и убиваме? Дали си не видел негде да прајме покољ, да повикуваме на освета, грабеж. Знаеш сигурно кој прави сега покољ низ северна Африка и Јужна Америка, само ги игнорираш фактите
Повторно не се разбираме. Мислам дека не го познаваш ликот и делот на Докинс. Во далечните 80-ти години тој го воведе концептот на Меми. Те молам прочитај за мемите, за да разбереш зошто, после 30 години маестрална научна кариера Докинс се повампири и почна да пропагира милитантен атеизам (те молам прочитај и што значи овој термин за да немаме забуни и застранети муабети). Докинс е лут на институционализираните религии. Не е лут на верниците.

Моите очи се широко отворени за духовноста. Верувам дека постојат катаљарда феномени кои допрва треба да ги објасниме. Не подзамижувам пред руските откритија за квалитетот на водата, за можностите за жнеење на колективното несвесно, за очигледната способност на човековиот ум да предвидува настани... НО, СЕТО ОВА НЕМА НИКАКВА ВРСКА СО БОГ!!! перцепцијата на реалноста и самата свесност се работи кои полека, полека ги објаснуваме. Ниту едно од тие објасмнувања не не' води поблиску до Јахве. Напротив. Сите откритија на човекот, секое од нив, само не оддалечуваат од сликата за антропоморфен Бог со бела брада кој ги избрал израелитите за посебен народ.

Значи, да се разбереме: Јас не спорам дека вакви (сеуште необјаснети) феномени постојат. Јас спорам дека за тоа е одговорен Јахве или Зевс! Исто како со земјотресите и потопите, и за работите кои сега ти му ги препишуваш на Јахве ќе се најде рационално и објективно објаснување.

За ова последново, мислам дека погрешно си ме разбрал. Јас ти зборував за омразата која сум ја видел во очите на други луѓе. Не те спомнав тебе, ниту верна форумска компанија. јас убаво ти напишав каде ги гледам тие лица. И мислам дека и ти ќе се сложиш со мене кога викам дека религиозната омраза е една од најсилните ирационални омрази во светот. Ирационални, пошто едно е човек да чувствува омраза кон некој кој директно му нанел зло, а сосем друго е да мрзиш некого само поради тоа што верува во друг измислен ентитет.

Се надевам дека ме разбра.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Моите очи се широко отворени за духовноста.
Ајде де! Ќе Ти поверував ако напишеше дека се „..широко затворени...„

--- надополнето ---

НО, СЕТО ОВА НЕМА НИКАКВА ВРСКА СО БОГ!!!
Туку со кого?....

--- надополнето ---

Докинс е лут на институционализираните религии.
.

Ако е лут, нека му стои...

--- надополнето ---

Докинс се повампири и почна да пропагира милитантен атеизам
А што друго му преостанува, кога кутриот, ништо не може да докаже, па одеднаш, „институционалозираните„ религии му тураат сопки на неговото убедување и тие се кривци за све...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.778
Поени од реакции
12.243
За ова последново, мислам дека погрешно си ме разбрал. Јас ти зборував за омразата која сум ја видел во очите на други луѓе. Не те спомнав тебе, ниту верна форумска компанија. јас убаво ти напишав каде ги гледам тие лица. И мислам дека и ти ќе се сложиш со мене кога викам дека религиозната омраза е една од најсилните ирационални омрази во светот. Ирационални, пошто едно е човек да чувствува омраза кон некој кој директно му нанел зло, а сосем друго е да мрзиш некого само поради тоа што верува во друг измислен ентитет.

Се надевам дека ме разбра.
Ами добро ама...секогаш цел рисјански свет (или сите верници) не поистоветуваш со Алаху Акбар извиците на терористите. Тој повик е всушност -Бог е Велик- каде нема ништо лошо против луѓето. А што го презеле терористите, тука не можеме да влијаеме. И паролите за фабриките на работниците се злоупотребија преку гулазите на Сталин, а истото нема врска со религија...ама ете, се десило милиони народ да изгине во Русија. Милиони само ради омраза кон нешто или некого или ради горделивоста...омраза, горделивост, самоувереност, среброљубие...водат кон смрт и зло, а не религијата.

Инаку и јас слабо добивам одговори од Дбацк :) На прашањето што мисли за будизмот, дали ја прифаќа таа филозофија, дали се согласува со неа, мислам дека (покрај толку пораки можеби сум превидел) одговор не добив.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ами добро ама...секогаш цел рисјански свет (или сите верници) не поистоветуваш со Алаху Акбар извиците на терористите. Тој повик е всушност -Бог е Велик- каде нема ништо лошо против луѓето. А што го презеле терористите, тука не можеме да влијаеме. И паролите за фабриките на работниците се злоупотребија преку гулазите на Сталин, а истото нема врска со религија...ама ете, се десило милиони народ да изгине во Русија. Милиони само ради омраза кон нешто или некого или ради горделивоста...омраза, горделивост, самоувереност, среброљубие...водат кон смрт и зло, а не религијата.

Инаку и јас слабо добивам одговори од Дбацк :) На прашањето што мисли за будизмот, дали ја прифаќа таа филозофија, дали се согласува со неа, мислам дека (покрај толку пораки можеби сум превидел) одговор не добив.
Пак не ме разбираш. Зборувам за омраза. Донекаде можам да прифатам омраза кон личност која е производ на штета нанесена лично од некој човек. Не сакам да гледам омраза која е предизвикана од ирационални верувања како што е религијата. Доколку религијата не постои (што и ќе се случи eventually) ваквата омраза нема да постои. Религијата прави повеќе зло отколку добро. Тоа ми е муабетот.

Мислам дека одговри ти се сервирани, но дека можеби не си дозволуваш да ги прочиташ. За будизмот имам напишано во повеќе наврати. Ајде пак: Од сите филозофско-религиозни учења Будизмот ми е најблизок и најприфатлив. Тоа е атеистичка религија каде целото внимание е ставено на тебе и твојот личен раст и развој. Нема закани, нема лажни ветувања и нема небулози кои се косат со рациото. Кога би морал да бирам (како што мораат да бираат повеќето луѓе во светов) јас би се пишал Будист. Среќа што на нашиот попис има графа атеист.

Одговори има, Лурц. Треба само повнимателно да читаш, а и да вратиш по некој, за да биде фер. Како на пример она со Дедо Мраз и твоето потомство, на пример.

--- надополнето ---

Ајде де! Ќе Ти поверував ако напишеше дека се „..широко затворени...„***
У реду је, Мики, бркај работа. Само прочитај, те молам, кратка биографија на Докинс, да видиш барем со што се занимавал човекот минативе 3-40 години. За да не збориш у празно ко и обично. Ти ветувам дека во неговата биографија нема да го има Луци. Озбилно.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.778
Поени од реакции
12.243
За будизмот имам напишано во повеќе наврати. Ајде пак: Од сите филозофско-религиозни учења Будизмот ми е најблизок и најприфатлив. Тоа е атеистичка религија каде целото внимание е ставено на тебе и твојот личен раст и развој. Нема закани, нема лажни ветувања и нема небулози кои се косат со рациото. Кога би морал да бирам (како што мораат да бираат повеќето луѓе во светов) јас би се пишал Будист. Среќа што на нашиот попис има графа атеист.
Види, религија е религија. Дали стои предзнак атеистичка или верување во лименка пиво...поимот религија делува збунувачки за опонентите на тековните монотеистички религии.
Еве од друго место еден линк, нешто за будизмот па...
http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17343
ОСНОВНО БУДИСТИЧКО ВЕРУВАЊЕ
Иако различните форми на Будизам имаат извесен број на различни традиции, заедно за сите нив е верувањето во реинкарнација - повторно раѓање по умирањето. Всушност, реинкарацијата е перпетуална и луѓето минуваат преку многу непрекинати циклуси на умирање и раѓање додека дефинитивно не се одделат од своето Его и желбите кои се негов недделив елемент. Тогаш се постига Нирвана - состојба на комплетно и потполно ослободување на секакво патење и страдање.
Веруваш во вакво нешто реинкарнација, карма, 10 будистички заповеди, осумкратна вистина...дали веруваш во ова
8. Медитирај за да постигнеш повисок степен на свесност.
или во ова
- сопствено просветлување
- неконформирање со материјалните вредности
- непрекината будност на свеста која не е афектирана од моменталните материјални збиднувања
- независност и ослободување од било какво материјално искушение
и како тоа се постигнува, дали е можно?

Инаку што ти велев за разни форми, гранки, правци...еве ти исто појаснување за тоа
- Теравада Будизам ( најприсутен во јужна Азија )
- Махајана Будизам ( северна Азија и Јапонија )
- Варајана Будизам ( таканаречен Тантрик Будизам ) кој некои го сметаат како дел од Махајана Будизмот На овие три главни поделби можат да се додадат уште две :
- Тибетантски Будизам ( негуван во Тибет и развиен од Теравада и Махајана Будизмот )
- Зен Будизам ( потекнува од кинескиот Махајана Будизам ) Во модерно време се појавува едно движење кое се обидува да ги спои горенаведените во една модерна Будистичка форма.
и појаснување за нивното верување во виша сила (богови)
Budistite ne negiraat postoenje na nadprirodni bitija (devi), no iako tie imaat pogolema sila od lugjeto, ne se nitu priblizhno do onoa shto se podrazbira pod terminot Bog. Devite, spored nasheto razbiranje na neshtata, mozheme da gi pretpostavime kako bogovi, no nitu edno ne e Apsoluten i Ultimativen Bog, nitu mozhe da bide toa. Ushte povekje i ovie bogovi stradaat kako lugjeto od ljubomora, alchnost, zhalenje, posesivnost, lutina i minuvaat preku svojata karma so umiranje i povtorno ragjanje dodeka ne postignat nirvana.
Не се овие наведениве исто така прикаски за мали деца како и за змејот, дедо мраз и слични? Или ова е друго, ова се Сили но не се Јахве или Бог па можеби и да им се верува? :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
У реду је, Мики, бркај работа. Само прочитај, те молам, кратка биографија на Докинс, да видиш барем со што се занимавал човекот минативе 3-40 години. За да не збориш у празно ко и обично. Ти ветувам дека во неговата биографија нема да го има Луци. Озбилно.
DBack, во моето секојдневно реално живеење, се раководам од поставките од мојата вера, така да Р. Докинс, па и било која денес позната и славна фаца, се надвор од мојот интерес.

Озбилно...

Што се однесува до Луци, на памет не ми паѓа дека ќе го сретнам во Докинсовото ЦВ, ама и тоа како го среќавам во Докинсовото учење.

Озбилно...

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Толку ти е опсегот на вниманието. Утепав 10 параграфи за да ти објаснам зошто е важен трендот на некоја појава, а не нејзината моментна состојба. Коа нема месо, нема.

Атеизмот е во експоненцијален пораст. Не се џабе постирани истражувањата. Собери малку концентрација и прочитај. Све ти лепо пише. Спореди ги бројките од '53, со оние од '90, па потоа со оние од последнава деценија. Треба дебил да си за да не разбереш. Или „наочари“ со филтер за рацио.

После вакви истрчувања на непрочитано, друже, се вика „извини, глуп сум“.

Повели.
Дибек, пак двојни стандарди а? Атеизмот бил во тренд, во пораст? Добро нека е. Само атеизмот ли е во "тренд"? Еве и ти самио9т имаше напишано дека Исламот бил се повеќе популарен, бил во пораст итн. Оти исламот да не е во право кога и тој (според тебе и тоа) бил во пораст и тренд. Ништо не бидува Дибек. Од атеизмот си заслепил, со едни очи гледаш на атеизмот, со други на религиите. Еден ист аргумент го користиш против православните, а истиот тој аргумент (кој е ептен против атеизмот) не го прифаќаш, во случај на атеизмот тој аргумент не бил битен, само за религијата. Епа дибек со ваков необјективен и нерационален ум не вреди да се дискутирта.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Будизмот е филосовско-прагматско учење од Гаетама Сидарта Буда, хиндус, а воедно обичен смртник, но неговите наследници го издигнаа на ниво од божество, до ниво од идолатриски однос кон Буда.

Знаеме веќе дека будизмот не е религија.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Abe vie znaete deka religia ne e samo vera u bog, nego odnos kon nesto sveto, ako ima sveti vistini dogmi ko u budizmot ili ko u komunizmot toa se religii no ne teisticki nego ateisticki i jas ne izmisliv topla voda nego ova go kazuam sto sum chital, a Dback aj kazi nesto za memi i Doken ili prati nekoj link bash me zanima????

Г

Господ

Гостин
Во будизмот има даааалеку помалку догми отколку во другите учења и неговите "следбеници" не се занимаваат со worshiping туку само со својот пат.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Види, религија е религија. ...
Не е така, Лурц! Будизмот е атеистичка религија/филозофија и како таков е суштински поразличен од останатите. Линкот кој си го поостирал до форумот е превод на еден од иние кои ги залепив. И таму, во првата реченица ти го пишува истото. Будизмот не признава Бог.

Не верувам во реинкарнација.

За 8-ката верувам дека држи вода. Се сложувам дека медитацијата води до смрт на егото и до спојување со „едното“.

Христијанството има 39.000 варијанти. Воопшто не ме чуди (не би требало ниту тебе) што луѓето ја валкаат прекрасната будистичка (атеистичка) филозофија со божества во кои можат да ги персонифицираат своите потреби за авторитет. Иако Буда е јасен по ова прашање, како што е Исус дециден по прашањето на молитва, цркви и дарови, луѓето го валкаат, а соодветните иснтитуции го оекплоатираат тоа.

Не разбирам што ти е навалицава со варијантите на будизмот, ама стварно! Мислам дека ти е јасно дека сум атеист - не верувам во постоење на Богови. Зошто ми ги пикаш теистичките варијанти на будизмот под нос?!

И, за крај, да, тоа се прикаски за мали деца, исто како и одењето по вода и кревањето мртви... Што мислиш дека докажуваш со ова?!?! Стварно не те разбирам.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Дибек, пак двојни стандарди а? Атеизмот бил во тренд, во пораст? Добро нека е. Само атеизмот ли е во "тренд"? Еве и ти самио9т имаше напишано дека Исламот бил се повеќе популарен, бил во пораст итн. Оти исламот да не е во право кога и тој (според тебе и тоа) бил во пораст и тренд. Ништо не бидува Дибек. Од атеизмот си заслепил, со едни очи гледаш на атеизмот, со други на религиите. Еден ист аргумент го користиш против православните, а истиот тој аргумент (кој е ептен против атеизмот) не го прифаќаш, во случај на атеизмот тој аргумент не бил битен, само за религијата. Епа дибек со ваков необјективен и нерационален ум не вреди да се дискутирта.
Не си разбрал што е тренд. Врати се, те молам, и прочитај. Ѕирни нешто и на интернет. Ќе ти се свиѓа.

Точно дека Исламот има повеќе конверзии од христијанството. Јебеш, тоа ти е.

Она што е интересното со трендот на атеизмот е каде се појавува и каков му е зафатот. Нема да се повторувам пак. Биди добар, па наврати се на спорните 2-3 поста. Сигурен сум дека со повторно читање ќе ти се разјасни.

Мојот ум е бистар како планинска река во споредба со твојот, очигледно оневозможен да проникне во суштината на постови подолги од еден параграф. Мислам дека останатите ме разбраа што сакам да кажам. Стварно не знам зошто ти имаш проблем.

Не се двојни стандарди. Прочитај.

--- надополнето ---

Будизмот е филосовско-прагматско учење од Гаетама Сидарта Буда, хиндус, а воедно обичен смртник, но неговите наследници го издигнаа на ниво од божество, до ниво од идолатриски однос кон Буда.

Знаеме веќе дека будизмот не е религија.
Де, кажи му го ова на Лурц, пошто он вика дека е религија и дека има будистички Богови.

--- надополнето ---

Abe vie znaete deka religia ne e samo vera u bog, nego odnos kon nesto sveto, ako ima sveti vistini dogmi ko u budizmot ili ko u komunizmot toa se religii no ne teisticki nego ateisticki i jas ne izmisliv topla voda nego ova go kazuam sto sum chital, a Dback aj kazi nesto za memi i Doken ili prati nekoj link bash me zanima????
Мемите се еден прекрасен концепт за тоа како се развиваат колективните односи и ставови. Ние, тука на балканот, сеуште живееме во ФЕУДАЛНА мема. Во превод, добри 200 години зад скандинавија и Канада и Јапонија. Ова, секако, го знаеме интуитивно, но Докинс многу пластично го објаснува. Така и му почна цел муабет со религиите.

http://en.wikipedia.org/wiki/Meme

--- надополнето ---

Dawkins distinguishes between an abstract, impersonal god (such as found in pantheism, or as promoted by Spinoza or Einstein[14]) from a personal God who is the creator of the universe, who is interested in human affairs, and who should be worshipped.
Ег-зектли! Одличен цитат!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom