Штанд на плажа во Охрид? Добар бизнис?

Milovoe

деЧак со оЗЛОгласен СмешаК
Член од
13 декември 2009
Мислења
90
Поени од реакции
24
Да прашам , ако некој знае воопшто , еден мој другар планира да отвори штанд на плажа (не шанк , значи најобилчен штанд за сваштарија.. или Тетовирање) , е сеа , дали некој знае колку ова се исплати и кој е целиот пат што треба да се пројде за да се оствари идејата. Кој да се исконтактира , дали треба контакт со некој воопшто или само да никне од никаде штандов и нема проблеми ..

Дали треба да имаш фирма за да отвориш штанд , кои би биле давачките и сл.

Ае да ве видам сеа.. :P

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.444
Сите навредливи коментари се избришани, а кон членовите кои користе навреди се преземени соодветни мерки (бан). Темата е рестартирана, продолжете со дискусијата.

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.729
Поени од реакции
897
Единствен проблем можат да направат од УЈП (во смисла камо фискална, дозвола за работа, такви ствари).

Сепак се плаќа данок на се :D

Друго не знам. Сепак мислам (би требало) прогледуваат низ прсти за вакви ствари. Низ цел свет вакви тезги постојат па сеа кај нас ќе биде различно. Туризам, јбш

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Да прашам , ако некој знае воопшто , еден мој другар планира да отвори штанд на плажа (не шанк , значи најобилчен штанд за сваштарија.. или Тетовирање) , е сеа , дали некој знае колку ова се исплати и кој е целиот пат што треба да се пројде за да се оствари идејата. Кој да се исконтактира , дали треба контакт со некој воопшто или само да никне од никаде штандов и нема проблеми ..

Дали треба да имаш фирма за да отвориш штанд , кои би биле давачките и сл.

Ае да ве видам сеа.. :P
Да отвори фирма,глупо би било да треба..заш тој штанд ќе биде од времен карактер, нема потреба од фирма ја мислам.. туку мислам дека треба некое одобрение,дозвола од општина или евентуално од концесионерот на плажата... И нормално ќе плати некоја пара, ако нејќе треба да биде нон-стоп на штрек и да собира кутиите :tv:

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Acid а зошто го избриша мојот коментар, дека сум скопјанец од Охрид !? М !? (џоук) ;)

Него еднаш правев муабет со еден продавач на коштани пред ГТЦ и ми кажа дека се вади дозвола дури и за продавање на коштани и дека општината ти определува каде точно ќе продаваш и не смее друг да ти го земе тоа место. Дали истото важи и за Охрид не знам, ама парите сигурно ќе ги извадиш, штом се исплати коштани во Скопје, сигурно ќе се исплати и „драмбулии“ (без навреда не знам што ќе продаваш) во Охрид.

Најубаво да си се јавиш во општината и да си прашаш, мислам дека ќе помогне и ако имаш некој пријател од Охрид кој би ургирал кај градоначалникот. ;)

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.444
Да отвори фирма,глупо би било да треба..заш тој штанд ќе биде од времен карактер, нема потреба од фирма ја мислам.. туку мислам дека треба некое одобрение,дозвола од општина или евентуално од концесионерот на плажата...
Да бе, нека дојде некој златар, пекар или скараџија и нека продава „привремено“ било каква роба. Нема потреба од фирма. И нема да го чепне ниедна инспекција. Е сега, зошто едните да бидат поразлични од другите? Дај ве молам, не зборете глупости. Ако се оди по легален пат, мора фирма и фискална каса. Ако се оди на ризик, тогаш ќе ве третираат исто како оние што продаваат на картонски кутии. Не давајте совети кои воопшто не се корисни за тој што ја отворил темата и го водат во погрешна насока.

Дури и да не треба фирма, тогаш сигурно треба некакво одобрение од општината и сопственикот/концесионерот на плажата. Нормално дека ќе мора да се платат некакви давачки кон државата/општината/концесионерот.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Да бе, нека дојде некој златар, пекар или скараџија и нека продава „привремено“ било каква роба. Нема потреба од фирма. И нема да го чепне ниедна инспекција. Е сега, зошто едните да бидат поразлични од другите? Дај ве молам, не зборете глупости. Ако се оди по легален пат, мора фирма и фискална каса. Ако се оди на ризик, тогаш ќе ве третираат исто како оние што продаваат на картонски кутии. Не давајте совети кои воопшто не се корисни за тој што ја отворил темата и го водат во погрешна насока.

Дури и да не треба фирма, тогаш сигурно треба некакво одобрение од општината и сопственикот/концесионерот на плажата. Нормално дека ќе мора да се платат некакви давачки кон државата/општината/концесионерот.
Мислев да плаќа паушал некој,дали на општина , дали на држава.. А ти би ли отворил фирма за 2 месеци да продаваш на тезга ѓинѓуви..И колку чини да се отвори фирма, па после да ја затвори..колку ќе заработи он, па уште и толкави давачки да плаќа.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.444
Јас не би отворал. И не би плаќал ни 50 евра за плукање. Ама не е финтата дали јас би или не би, туку дали морам или не морам.

Член од
13 мај 2010
Мислења
569
Поени од реакции
437
Со оглед на тоа што се’ повеќе и повеќе плажи во Охрид ги изнајмуваат(од кога ќе платат одредена сума за плажата, имаат право да забранат пристап и на обични луѓе, да не зборуваме за тие кои работаат на диво без разлика дали со крофни, штандови, педалинки и слично) батиња кои отвараат шанкови, редат лежалки и наплаќаат во просек по 150 ден за нив, тешко дека некој ќе го остави другар ти со штандот на неговата плажа.
А ако сака да постави, најдобро е да се одлучи за популарна плажа(да биде сигурен дека ќе има доволно промет) и да се договори со човекот кој ја има изнајмено. (во тој договор, ако се постигне, веројатно би требало другарот да плати одредена сума) А потоа, за инспекциите, не сум баш сигурна дали може да му прават проблеми. Во секој случај нека се распраша :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Охрид е карактеристичен во тој поглед.Мораш да имаш одобрение од Општина каде точно ќе ти дадат локација,неможе каде што ќе ти текне. Се плаќа некој паушал кон градот.
Без дозвола летно време газот ќе му го изгорат,инспекторите се 24/7

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
мене ме запираа 100 души да не продавам нешто, а носев фрижидерче на плажа (пластична корпа со мраз внарте)

Milovoe

деЧак со оЗЛОгласен СмешаК
Член од
13 декември 2009
Мислења
90
Поени од реакции
24
Mnogu e jasno deka frchat Inspektori od site strani :) Kako najposetena plaza bi ja zemal Slavija eve.. E sea neznam dali ima koncesioner na taa plaza zatoa sto ima pogolem broj na hoteli na istata , dali sekoj hotel ima svoj del ili pak plazata e na opstinata neznam. Kako i da e , odobrenie kolku sto gledam od diskusijava mora da ima , od Gradonacalnikot (toa moze da se sredi pa i ne veruvam deka bi koshtalo mnogu za nekoi 2-3 metri kvadratni.) ili da se plati na koncesionerot... znam deka za da iznajmis BAR na plaza e nekade 10-15.000 evra od cela sezona (ama se vadat parite ;).

Klucnoto so ostana nejasno e , dali treba firma ili ne... na plaza fiskalni ne sum visol da davaat do sea :P ama ne sum u tek so politikava mozda i takvo cudo da ima. (ps. nemav MKD font)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Не треба регистрирање фирма.

Kajgana Shop

На врв Bottom