Шминкање... Има ли последици од него?

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.650
Поени од реакции
34.074
Well, последици.. обично посабајле ги има. Just like magic. :D
Daylight kills all the makeup. :D:D

bebush

Portable Heater
Член од
4 септември 2007
Мислења
4.468
Поени од реакции
5.166
Ако не ја исчистиш навреме шминката, т.е.веднаш откако ќе си дојдеш дома, секако дека ќе има рано наутро или кога и да се разбудиш утредента:).

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Мислам дека кожата се суше од шминки....јас не користам мн...

ani4e

mega star
Член од
12 јули 2009
Мислења
158
Поени од реакции
3
pa ima posledici, kolku e dobro tolku e i stetno..na pr od iskacanje legni si-ko ke stanis ke ti se krene kosata(nema da se poznaes:nesum:)..a za nekoj si trajni posledici:toe:..valjda ako se preteruva ke ima nekogas:wink:(neso ko mene:P:P)

Член од
6 октомври 2009
Мислења
49
Поени од реакции
6
Пред се зависи од квалитетот на шминката а се разбира и од деликатноста на кожата. Денес на пазарот има секакви видови на (декоративна) козметика за осетлива кожа па не сметам дека би можело шминката да остава последици. Сепак треба редовно чистење на лицето особено навечер. Имам сретнато еден оваков податок: за време на ноќта лицето апсорбира 60% од нечистотијата на него.

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
sakam da znam dokolku se koristi sminka(na primer pudra...ne se razbiram bas sto sminki koristite ja ne koristam) mnogu cesto odnosno sekoj den... dali se ostetuva liceto... i nesto okolu toa.... ako moze i so sliki.

Moже да има...
Пред секое шминкање се става крема т.е подлога да ја задржи влажноста на кожата затоа што пудрата без разлика дали е течна, камена или во прав ја суши. Тоа сушење со тек на време знае да го забрза процесот на појавување на првите брчки.
Се бира пудра која ќе одговара на лицето. Ако се користи да речеме некоја за зрела кожа или што не одговара обично се појавуваат акни. Тие што имаат акни ако веќе користат пудра нека биде некоја што е крем-пудра. Е сега обавезно останување на шминката навечер и нанесување на вечерна крема т.е хидратантна која ја потхранува кожата на лицето и вратот.

Stre3T Danc@

The definition of #BFABB
Член од
10 април 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
146
Има има.
Најпрвин кога се купува шминка се гледа рок на траење. Кога ќе измине, нели НОРМАЛНО веќе не се користи во никој случај.
Ако е некој како мене, да ја применува речиси неприметно (значи во мали количини) си нема проблем. Само обавезно треба миење, ако не во текот на денот, тогаш пред спиење.
И миење подразбира со соодветно средство за вадење шминка, а потоа вода, бидејќи ако се измиеш со нанесување на некој сапун тој бетер ја суши кожата и си направила беља :)
За регенерирање исто така има соодветни дневни креми.
Да речеме имаш креон на себе. Сабајле се будиш со црни подочњаци и замачкани очи. А засушената шминка одвај се вади. Навлага во порите на кожата, така што кожата не дише и станува сува, без сјај. Тоа предизвикува акни, митесери и сл. нечистотија на кожата.
Од неквалитетна маскара паѓаат трепките. Потоа, од неквалитетна пудра (камена и течна..коректор), руменило, како и моливи за очи може да дојде до иритација, инфекција, црвенило...
Се зависи од типот на кожата и како ја поднесува шминката. :wink:

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Мислам дека кожата се суше од шминки....јас не користам мн...
УСтвари ич не користам....пудра немам ставено ни еднч само креон имам ставено 1 и вазелин безбоен шо ставам

Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.796
Поени од реакции
22.849
Никогаш до сега се немам шминкано..И мислам дека не треба да има никакви последици..

Fragola

највкусната јагодка..
Член од
25 септември 2009
Мислења
301
Поени од реакции
7
Па нормално дека може да има последици..се зависи од тоа кожата како ви реагира на одреден вид шминка..ако се осетат некои последици веднаш треба да се промени шминката,или пак одредено време да не се користи:wink:

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Има последици врз психата на мажите, особено наутро...

Very Nice Girl

Нојс
Член од
25 август 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
160
mnogu retko se sminkam, a deka ima posledici, ne sum primetila na moja koza :):smir:

Член од
19 октомври 2009
Мислења
42
Поени од реакции
2
Se sminkam vekje 15 god.koristam max faktor pudra nekogas revlon ili loreal nemam nikakvi problemi so liceto...sminkajte se doteruvajte se ke bidete posrekjni...ve sakam.:smir:

Пудра највеќе штети, ги затвара порите на кожата. Шминка (маскара, моливче, туш посебно) обавезно вадење пред спиење. После брчки на 30 години, е неее! Дамки и акни исто така ...
И штета на кожата предизвикува менувањето и пробувањето на различни препарати од различни производители .
не мнисе допагја одговорот мајка ми е 55 години користи пудра секој ден векје повекје од 30 години и има лице стакло:nesvest:

Член од
25 ноември 2009
Мислења
692
Поени од реакции
191
секоја шминка во себе содржи олово и по одреден временски период тоа и штети...затоа секогаш гледајте што нанесувате на вашата кожа..иначе за зависниците од пудра нека ја користат севентин е добра а макс фактор е само марка која чини многу а не вреди...севентин содржи најмалку калоген

:nenene::nenene::nenene::nenene:

Kajgana Shop

На врв Bottom