Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
курдиса е збор од Егејска Македонија -и не верувам дека некој во Македонија го знае , а уште помалку и да го употребува
се користи во поголемиот дел од југозападна македонија, како синоним за натокми, намести (на пример часовникот)курдиса е збор од Егејска Македонија -и не верувам дека некој во Македонија го знае , а уште помалку и да го употребува
се користи во поголемиот дел од југозападна македонија, како синоним за натокми, намести (на пример часовникот)
тоа ми беше и мене поентата, не е баш некој непознат збор. ама е во склад со насловот на темата, чуден еАман бре. Широко познат и користен дијалектен збор го направивте како да сте ја откриле топлата вода на Цацко.
Се користи во цела Македонија освен можеби во крајните северни дијалекти и говори.
курдиса е збор од Егејска Македонија -и не верувам дека некој во Македонија го знае , а уште помалку и да го употребува
Курдиса = се намести, се натокми. Исто и часовникот се курдисува (навива - за да работи).
Шушумига = некој што е “ветрушка“ во умот, што не му “тежи“ многу...
Не се работи за збор, но интересно е дека Македонците (барем јас колку што знам) се единствена нација на светот која за своја сопствена рожба вели: Спие како заклан![]()
Не се работи за збор, но интересно е дека Македонците (барем јас колку што знам) се единствена нација на светот која за своја сопствена рожба вели: Спие како заклан![]()