Б
Бат Елохим
Гостин
не мислам јас ништо јас кажувам дека има премногу насилство убаво спакувано во некои цртани. Не цветаат рози во светот и животот да, ама сигурно дома нема братчето со тањири да го гаѓаш и да го подучуваш детето дека ако не е нешто како што сакаш отруј го со средствата за чистење.Мислиш тука дека ТВ сериите и цртани се криви или родителите.
Колку и да е мало детето ако му ја објасниш разликата помеѓу ТВ и реалност нема да прави глупости такви.
Ама родителите очекуваат се на тв да биде за деца friendly, ама ете кажаа и погоре и гледајќи телетабиси некое дете направило глупост, така да не до толку содржината колку што родителите со однесуваат спрема децата како да се ретардирани мајмуни, а не (мали) луѓе.
Disney, Warner Bros, Looney Toons... , се стари и изоблиуваат со насилство, само што нема толку крв како денес низ сериите. Јас никогаш немам слушнато некое дете да фрли наковална на нечива глава затоа што којотот така прави цело време. Затоа што тогаш родителите повеќе обрнувале внимание на децата.
Кажувам дека децата имаат фантазија. Има деца кои се бестрашни, љубопитни. Ти ги учиш и подучуваш да, ама не знаеш до каде може да отиде детската фантазија. И не секогаш се одговорни родителите, и не секогаш се таму, а и на крај краева и тебе родителите нешто ти зборат, кажуваат подучуваат, па за многу муабети важи она: Од едно уво влегло, од друго излегло.
И да, барам чилдрен френдли цртани и чилдрен френдли школски дворови, како поддршка + за она што јас го подучувам дома.
Ама тоа е веќе друга тема.