Цртаните на Дизни- скриени пораки и перверзија

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Мотив да ја отворам темава ми беше група на фејсбук која ми изгледаше сумљиво, каде се вели дека ако се зачлениш во неа, ќе ја дознаеш најскирената тајна на Дизни. Епа не се учленив, а побарав малце по нетов, и има интересни клипчиња во врска со тие цртани. Сега ќе ставам само еден клип, а ако сакате ставајте и вие,нормално :)

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Ова е и повеќе реално одошто мистерија а во овој подфорум верувам дека ќе си го најде местото и ќе искоментира некој навистина компетентен кој и сам ги забележал овие "грешки" во цртаните

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.757
Поени од реакции
5.032

Нема аудио ..првиот клип , па еве

Не е од Дизни ..нешо друго

SEX

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Несериозен дел. Сериозниот подолу.
Аурора, Јасмин, Бела, Пепелашка, Снежана, Ариел

Сериозен дел.
Абе добро сеа. Од сѐ можи да се најдат перверзии. Дури еве и некој намерно да се ставени, тешко се забележуваат.
А за овие масони, илуминати и незнам што. Аме бегај таму. Видеово погоре е чиста пропаганда на црквата. Мене некој ме лажел дека човекот настанал од мајмун................ Никој не ме лажел сам „верувам“ во тоа.

Мислам ајде таму. Покахонтас = дух од амбисот. Иначе покахонтас вистински постоела и имево е вистинско. Не е масонот Дизни или некој илуминат крив, туку индијанците што ја крстиле Покахонтас. Индијанците се сатанисти :pos:
Аладин кажано бавно = „Деца соблечете се“ :pos::pos:
Музиката од Кралот лав е музика од пеколот... Да бе, и Елвис беше пратеник на ѓаволот и рок ен ролот беше ѓаволска музика.

Дури, дури и се она што го кажува да е вистина. Кое дете ќе ги забележи сите тие работи.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Несериозен дел. Сериозниот подолу.
Аурора, Јасмин, Бела, Пепелашка, Снежана, Ариел

Сериозен дел.
Абе добро сеа. Од сѐ можи да се најдат перверзии. Дури еве и некој намерно да се ставени, тешко се забележуваат.
А за овие масони, илуминати и незнам што. Аме бегај таму. Видеово погоре е чиста пропаганда на црквата. Мене некој ме лажел дека човекот настанал од мајмун................ Никој не ме лажел сам „верувам“ во тоа.

Мислам ајде таму. Покахонат = дух од амбисот. Иначе покахонтас вистински постоела и имево е вистинско. Не е масонот Дизни или некој илуминат крив, туку индијанците што ја крстиле Покахонтас. Индијанците се масони :pos:
Аладин кажано бавно = „Деца соблечете се“ :pos::pos:
Музиката од Кралот лав е музика од пеколот... Да бе, и Елвис беше пратеник на ѓаволот и рок ен ролот беше ѓаволска музика.

Дури, дури и се она што го кажува да е вистина. Кое дете ќе ги забележи сите тие работи.
Тоа со Аладин беше дека тој во позадина кажува "Good teenagers take off your clothes". И целата поента е суптилни пораки, децата не мора да ги видат јасно, нешто како врежување во потсвеста...
Е сега, самите треба да заклучиме дали ова се чисти глупости или не...:)

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Во шо не ќе се најде нешо шо е случајно поврзано. Сеа и том и џери сатанисти ги направивте. Its all in your head.
Трипови безвезе, ако така гледаш ќе најдете миљарда ствари шо преведени на друг јазик значат нешо первезно или слични моменти.
Безвезе. Друга ствар, како знаеш дека некоја песна е музика од пеколот, коа никој шо бил таму(ако би рекле дека пекол постои) не се вратил за да каже шо слушаат во пеколот на радио. Незначи дека ако мелодиите во одредена композиција се мрачни дека е песна од пеколот, па еве има цели жанрови такви па ги слушаат луѓе што се верници. Нонсенс..

macaparket

Oфицијализиран Паркет!
Член од
16 јуни 2009
Мислења
281
Поени од реакции
14
Не да нема везе ова.:uvo:
Во сите цртани има насилство и тоа е докажано. Но, ова....
Мислам дека ова е ептен претерување. Да, суптилните пораки се јаки, но мислите дека деца од 3-4 години до толку ќе ги забележат и ќе ги запаметат за понатаму.
Good Teenagers take off your clothes. Мислам дека нема мн тинејџери што гледаат аладин.:smir::smir:
А во секој случај и се согласувам со бибил!:smir:

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Тоа со Аладин беше дека тој во позадина кажува "Good teenagers take off your clothes". И целата поента е суптилни пораки, децата не мора да ги видат јасно, нешто како врежување во потсвеста...
Е сега, самите треба да заклучиме дали ова се чисти глупости или не...:)
Вака нешто. Јас го гледам цртанов повеќе пати и еве сцената ми влегува во подсвеста. и што, сцена како сцена една слика и звук.
Е сега тие да не мислат од ко ти е влезена сцената, ти некако ќе го дешифрираш тоа што е скриено во сцената и тоа на некој начин исто ќе ти влезе во подсвеста и тоа ќе го правиш?

Спред мене скоро невозможен ефект. Умот не е способен да памти една сцена до точка, а камо ли да си ја премотува успорено со прецизност до точка (нормално можи да импровизира ама тоа не е прецизно). А како што и онај батката самиот кажа треба да внимаваш многу и да ја гледаш сцената успорено за да ја најдиш сокриената порака.

А и во првото мислење заборавив да кажам за перверзиите (не за масоните). Правило 34

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Нема врска поинаку се контролираат некои работи.....

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Свесни се тие дека мало дете нема да ги забележи тие работи, ваљда сакаат само да си ја пропагираат својата пасија преку цртаниот. Ваљда им е фетиш тоа, пошто, ти да стаиш дилдо у цртан, да викаш тинејџерки да се соблакаат, со ѕвезди да напишеш SEX...треба да си малце забеган :)

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.475
Мотив да ја отворам темава ми беше група на фејсбук која ми изгледаше сумљиво, каде се вели дека ако се зачлениш во неа, ќе ја дознаеш најскирената тајна на Дизни. Епа не се учленив, а побарав малце по нетов, и има интересни клипчиња во врска со тие цртани. Сега ќе ставам само еден клип, а ако сакате ставајте и вие,нормално :)
Ова е постаро од фејсбукот иначе.

Прво, приказните за Снежана, Пепелашка, Црвенкапа... оригинално биле еротски приказни кои подоцна претрпеле промени и ја смениле таргет - групата. Тоа не е ништо необично, многу од Македонските народни приказни потекнуваат од стари еротски приказни а некаде порано имав и збирка од стари Македонски еротски раскази...

Да не испадне дека забегуваме од темава, сакам само да кажам дека оригинално, приказните можеби биле поинакви, тоа е сосема нормално. Генерации и генерации на прераскажувачи кои додавале малку свое и одземале малку од предходното, ги обликувале такви какви што се денес. Многу од приказните се постари од формирањето на тајното друштво „Илуминати.“

Кога сме кај црквата, таа од секогаш била против секаква форма на забава само што изговорите биле различни. Дури и пред неколку години гледав еден наш поп кој во една телевизија се бунеше против тоа што родителите им пуштаат на своите деца цртани филмови. Тој на своите им забранувал. Изговорот беше она познатото: „да немаш други идоли освен мене.“ За попот, дизни дружината се идоли на младите генерации и наместо тоа треба да им се читаат делови од библијата... :tapp:

Далје, црквата беше и против грамофонот, автомобилите и да не набројувам... на крајот едно по едно црквата прифаќа се затоа што Panta Rei, се тече, се се менува, и не можеш да го запреш. Нивната „борба со Илуминатите“ сега зазема нова димензија: детската фантазија... Веќе не ве чекаат да пораснете. Next Stop: the Twilight Zone.

Енивеј, јас кога ќе видам текст или видео кој започнува со: ...да бидете благословени за да... одма гледам

Тоа ми е како рефлекс веќе...

Нејсе, темава очигледно не е тука, ја оставам некое време да се искажат „филмаџиите“ за ноторнава завера од мега пропорции која ни ја уништува потсвеста... после ќе најдам кај се другите теми за Илуминатите и Масоните и ќе оди таму...

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Свесни се тие дека мало дете нема да ги забележи тие работи, ваљда сакаат само да си ја пропагираат својата пасија преку цртаниот. Ваљда им е фетиш тоа, пошто, ти да стаиш дилдо у цртан, да викаш тинејџерки да се соблакаат, со ѕвезди да напишеш SEX...треба да си малце забеган :)
Ама кој?
Се спомнува Walt Disney, ама тој не ги направил Aladin и Lion King. Починат е уште во 60ти години како што знам...Така да, не знам кој курац баш него го спомнуваат :)

Б

Бат Елохим

Гостин
безразлика дали се работи за цртан или не, филмската индустрија има мнооооогу негативно влијание на децата. Прост пример: во серија или филм што се дава во пристојно време, некоја од улогите си ги сече вените. Другарка на ќерка ми наоѓа парче срча во школсиот двор и замислете си ја сече раката кај вените!!! Не длабоко, така да избегната е трагедија. Инаку девојчето има 6 годинки.
И тоа подоцна со образложување: да видам дали крвот ќе е ист како на филмот!!! Јас се запрепастив кога слушнав. И ќе каже некој, кој родител и дал тоа да гледа. А само кратка сцена на филм во 17 часот била.
А само замислете, деца се во прашање. Не дај боже да пробаат нешто од смешките (за нас) во Том и Џери.... Нема да биде ич за смеење....

I

Intex

Гостин
безразлика дали се работи за цртан или не, филмската индустрија има мнооооогу негативно влијание на децата. Прост пример: во серија или филм што се дава во пристојно време, некоја од улогите си ги сече вените. Другарка на ќерка ми наоѓа парче срча во школсиот двор и замислете си ја сече раката кај вените!!! Не длабоко, така да избегната е трагедија. Инаку девојчето има 6 годинки.
И тоа подоцна со образложување: да видам дали крвот ќе е ист како на филмот!!! Јас се запрепастив кога слушнав. И ќе каже некој, кој родител и дал тоа да гледа. А само кратка сцена на филм во 17 часот била.
А само замислете, деца се во прашање. Не дај боже да пробаат нешто од смешките (за нас) во Том и Џери.... Нема да биде ич за смеење....
Затоа постои на почетокот едно шо вика, за деца над 16, за деца над 12, задолжително со родител/старател шо ти знам таму.
Не гледам ништо лошо во цртаните, има насилство, ама е умерено. Не можеш на тоа детенце да му кажуваш дека тече мед и млеко и на крај коа ќе изезе во вистинскиот свет да биде мекуш кој нема да знае да се снајде. Бидете реални, за да преживееш во овој свет не треба да бидеш мекуш, па затоа и има насилство во цртаните.
Скриени пораки? Аман со тие пораки. Де во таЈа песна, де во друга, де ако напред ја вртиш, де ако назад ја вртиш, па де ако видеото го успоруваш. Аманте веќе, музика е музика, филм е филм, се знае која им е целта.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Мислиш тука дека ТВ сериите и цртани се криви или родителите.
Колку и да е мало детето ако му ја објасниш разликата помеѓу ТВ и реалност нема да прави глупости такви.

Ама родителите очекуваат се на тв да биде за деца friendly, ама ете кажаа и погоре и гледајќи телетабиси некое дете направило глупост, така да не до толку содржината колку што родителите со однесуваат спрема децата како да се ретардирани мајмуни, а не (мали) луѓе.

Disney, Warner Bros, Looney Toons... , се стари и изоблиуваат со насилство, само што нема толку крв како денес низ сериите. Јас никогаш немам слушнато некое дете да фрли наковална на нечива глава затоа што којотот така прави цело време. Затоа што тогаш родителите повеќе обрнувале внимание на децата.

Kajgana Shop

На врв Bottom