Црква!

G

galaxy

Гостин
...
Нема да навлагам многу во религија факт е и целосно се согласувам дека црквата како претставник на бога има скршнато од патот предодреден за неа за неколку илјади километри,но тоа е тоа.
Како „но тоа е тоа“? На пример некој верува во тој бог, во правилата кои ги препорачал итн... И сега верникот ја следи црквата каква што е, со тоа го разлутува богот и со секој ден следење на погрешна црква или религија го прави уште поразлутен.

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Сосема е ирелевантно што прави државата во однос на канонските (библиските) закони.
Црквата (Исусовиот храм and whatever) не смее да профитира. Постои и опстојува од милостина.
Имено не продава ништо, ама баш ништо, и не зема пари за ништо - кај нас имаш тарифа за венчавка, крштевка, светење вода...
Ништо од тоа црквата не смее да го наплаќа, а кај нас не само што го наплаќа, туку и не плаќа данок за истото.
--- надополнето: 4 март 2012 во 19:43 ---

:facepalm:
А тебе што ти е поважно, да си ја негуваш ,,традиционално,, религијата, или онака како што навистина ти наложува истата таа религија?
Мене ништо не ми е важно од тоа,но несакам кога некој ќе види нешто и ќе рече “е да така е“
До пред 10 години никој нестапнуваше во црква а сега еден куп експерти по религија и религиозни толкувања :)

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.755
Поени од реакции
4.526
Како „но тоа е тоа“? На пример некој верува во тој бог, во правилата кои ги препорачал итн... И сега верникот ја следи црквата каква што е, со тоа го разлутува богот и со секој ден следење на погрешна црква или религија го прави уште поразлутен.
Па поентата ми беше дека треба да се смени,но јас сигурно нема да ја водам револуцијата.
Според мене едукацијата е главен проблем на сите полиња.
Еве кога беше прочка и нешто има некој адет со јајце и ми вика мајка ми гледајте ќе треба на децата да им покажете.
Јас и објаснувам пагански обичаи ова она ама џабе кога не ме сваќа.
"It is useless to try to talk to him ,you cannot lift the clouds from the heart of a boy who has never seen a blue sky"
И затоа викам тоа е тоа.
Ако некогаш во иднина имам моќ да ги сменам нештата би го направил тоа,но сега мене не ми е сеуште времето дојдено.

G

galaxy

Гостин
Па поентата ми беше дека треба да се смени,но јас сигурно нема да ја водам револуцијата.
Еве кога беше прочка и нешто има некој адет со јајце и ми вика мајка ми гледајте ќе треба на децата да им покажете.
"It is useless to try to talk to him ,you cannot lift the clouds from the heart of a boy who has never seen a blue sky"
И затоа викам тоа е тоа.
Ако некогаш во иднина имам моќ да ги сменам нештата би го направил тоа,но сега мене не ми е сеуште времето дојдено.
Па ни црквата која ја бранеше погоре не прави ништо за да смени нешто во тие „пагански“ ритуали.

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.755
Поени од реакции
4.526
Па ни црквата која ја бранеше погоре не прави ништо за да смени нешто во тие „пагански“ ритуали.
Е за жал не прави.
Но ти изгледа не си го прочитал постот.
Јас не ја бранев црквата туку протестирав кон генерализација на нештата.
Не можеш да кажеш ако еден црнец силувал девојка дека сите се исти така и за црквата корумпираност има многу,но има и многу исклуцоци.
Нереално е да кажеш дека нема ниту еден исклучок,а членот борд_дроне ги стави сите на исто купче и добри и лоши

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Не е лошо да не се знае... ама непоправливо е кога се мисли дека се знае!

Еден тон предрасуди и поднаслушнати работи на страна кајганска....

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Мене ништо не ми е важно од тоа,но несакам кога некој ќе види нешто и ќе рече “е да така е“
До пред 10 години никој нестапнуваше во црква а сега еден куп експерти по религија и религиозни толкувања :)
Jaс се до овој јануари, немав стапнато во црква добри 10-12 години. Овој пат морав, иначе ќе требаше да се пресметувам и објаснувам со 40 души.
И сепак, повеќе од сите нив заедно знам за нивната религија.
И најчесто е така - атеистите подобро ги знаат религиите од самите верници.
--- надополнето: 5 март 2012 во 00:49 ---
Немојте да споредувате никогаш што прават другите ,тоа им е правило на однесување,како што им е на муслиманите да ги соблекуваат чевлите, и не би рекла дека и ние треба да го прифатиме тоа како правило и дека тоа е најисправното ...според мене носењето на шамија ништо не претставува ,голема улога има пристапот кон Бог,со каква душа пристапуваме ,Тој ни го знае образот и така и вака и тоа ми делува како прикривање од нешто или тоа да го наречам особа со две лица...инаку често посетувам црква но никогаш со шамија .
Одамна за тебе знаеме дека си грешна пред очите на Бога, ем си рамноправна со мажот, ем шамија не носиш. Убаво погоре имаш цитат дека треба да ти биде покриена косата, и никогаш да не се облекуваш во тесно. А ти, башка и си студирала.
Не си богоугодна.
--- надополнето: 5 март 2012 во 00:51 ---
Е за жал не прави.
Но ти изгледа не си го прочитал постот.
Јас не ја бранев црквата туку протестирав кон генерализација на нештата.
Не можеш да кажеш ако еден црнец силувал девојка дека сите се исти така и за црквата корумпираност има многу,но има и многу исклуцоци.
Нереално е да кажеш дека нема ниту еден исклучок,а членот борд_дроне ги стави сите на исто купче и добри и лоши
Сепак мнозинството се корумпирани.
Тоа ти е како со нашите собраќа - Албанците. Мојот најдобар другар, го сакам како брат и животот би си го дала за него - е Албанец. За мене има повеќе направено од било кој Македонец на светот, било кој рисјанин и било кој мој братучед. Но во глобала... знаеме какви се Албанците, дека се диви, некултурни и нецивилизирани. Исклучокот не ја менува целосната слика.
--- надополнето: 5 март 2012 во 00:53 ---
И затоа викам тоа е тоа.
И мајка ми не сфаќа, ама прифаќа.
Знае дека моите деца прв пат во црква/џамија/синагога ќе влезат после 18 години, ако им е волја.
Не и е по ќеиф, ама јбг ;)

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Jaс се до овој јануари, немав стапнато во црква добри 10-12 години. Овој пат морав, иначе ќе требаше да се пресметувам и објаснувам со 40 души.
И сепак, повеќе од сите нив заедно знам за нивната религија.
И најчесто е така - атеистите подобро ги знаат религиите од самите верници.
--- надополнето: 5 март 2012 во 00:49 ---

Одамна за тебе знаеме дека си грешна пред очите на Бога, ем си рамноправна со мажот, ем шамија не носиш. Убаво погоре имаш цитат дека треба да ти биде покриена косата, и никогаш да не се облекуваш во тесно. А ти, башка и си студирала.
Не си богоугодна.

Сепак мнозинството се корумпирани.
Тоа ти е како со нашите собраќа - Албанците. Мојот најдобар другар, го сакам како брат и животот би си го дала за него - е Албанец. За мене има повеќе направено од било кој Македонец на светот, било кој рисјанин и било кој мој братучед. Но во глобала... знаеме какви се Албанците, дека се диви, некултурни и нецивилизирани. Исклучокот не ја менува целосната слика.
--- надополнето: 5 март 2012 во 00:53 ---

И мајка ми не сфаќа, ама прифаќа.
Знае дека моите деца прв пат во црква/џамија/синагога ќе влезат после 18 години, ако им е волја.
Не и е по ќеиф, ама јбг ;)
Ајде де...кога нешто можеш да си завршиш сама или ќе те следи среќа тогаш си велиш дека бог непостои и дека не ти треба.Некогаш пак кога ќе имаш проблем што независи ни од тебе ниту пак од другите си велиш во себе дај бе Боже поможи... :):):):)
--- надополнето: 5 март 2012 во 01:13 ---
Кога завршува мојата моќ...започнува на Господ:)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ајде де...кога нешто можеш да си завршиш сама или ќе те следи среќа тогаш си велиш дека бог непостои и дека не ти треба.Некогаш пак кога ќе имаш проблем што независи ни од тебе ниту пак од другите си велиш во себе дај бе Боже поможи... :):):):)
Сигурно и србиве кога ќе речат: "сто му громова", чекаат да загрми, и еден по еден ги бројат громовите дали се сто.:)
Или кога некој ќе рече: "Пу, да ти ебам раката" има сексуални намери кон раката.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
--- надополнето: 5 март 2012 во 01:13 ---
До сега ниту еднаш не сум се потпрела на неговата ,,моќ,,.
Не можам во се да успевам во животот, и тоа е, барем за мене, нормално. Не може сите да ме сакаат и почитуваат, не може сите добро да ми прават, ниту пак сум јас семоќна, ниту пак е возможно да имам ,,среќа,, (ова како за на лото).
Животот е таков каков што е, го живеам најдобро што умеам и знам, и не очекувам некаква ,,надворешна сила,, да ми помогне.
Имаше една добра мисла, некаде ја прочитав (на англиски), вака: Ако наместо се молите, почнете да работите, веројатно вашите молитви навистина ќе се исполнат.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Тешка работа е инфантилноста. Чувството дека секогаш во животот некој ќе ти помогне. Тешко се живее без таа надеж. А без логиката се може, и онака кутрата логика не задоволува ниедна човечка желба...

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Не си богоугодна.

Јас сум грешна ,никогаш не викам дека не сум но која сте вие да судите госпоѓице ?????
--- надополнето: 5 март 2012 во 13:06 ---
До сега ниту еднаш не сум се потпрела на неговата ,,моќ,,.
Не можам во се да успевам во животот, и тоа е, барем за мене, нормално. Не може сите да ме сакаат и почитуваат, не може сите добро да ми прават, ниту пак сум јас семоќна, ниту пак е возможно да имам ,,среќа,, (ова како за на лото).
Животот е таков каков што е, го живеам најдобро што умеам и знам, и не очекувам некаква ,,надворешна сила,, да ми помогне.
Имаше една добра мисла, некаде ја прочитав (на англиски), вака: Ако наместо се молите, почнете да работите, веројатно вашите молитви навистина ќе се исполнат.
Сите сме под негова моќ ..но во твојот случај е што не сакаш да го прифатиш тоа ,горделивоста не ви го дозовлува тоа ...но само ме чуди до кога?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Не си богоугодна.

Јас сум грешна ,никогаш не викам дека не сум но која сте вие да судите госпоѓице ?????
--- надополнето: 5 март 2012 во 13:06 ---

Сите сме под негова моќ ..но во твојот случај е што не сакаш да го прифатиш тоа ,горделивоста не ви го дозовлува тоа ...но само ме чуди до кога?
Jaс сум само објективен посматрач ;)
И уживам гледајќи ве како се мачите, затоа што самите сте си криви.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
crkva so samija ubavo i pristojno oblecena a nadvor razgolenost, koga postavi prasanje ubavo bese da go postavis celosno dali treba da nosi samija zenata hristijanka ,
--- надополнето: 4 март 2012 во 17:35 ---

ti mislis samo muslimankite nosat samija . gadno si se zaebal.
Тоа што на муслиманките им е наредено значи приморани се да носат шамија не важи кај нас. Во црква кога влегуваш можеш да ставиш шамија ама не затоа што си приморан туку поради почит кон Светците. А тоа што шетаме надвор голи нас никој не ни го забранил за разлика кај муслиманките што денес носат пократки миничи и маички и од христијанките. Во куранот пишува дека жената својата убавина треба да ја покажува само на својот маж ама денешниве муслиманки посебно под нашето поднебле покажаа и многу повеке од колку што ке му покажат на својот маж знаши сепак не си ја почитуваат религијата колку и да ти го кажуваш спротивното а да не зборувам за лудувања по дискотеки до сабајле и за точење алкохол и др работи, ништо од тоа не е забрането кај нас, ниту па кај нас во Библејата не пишува дека жената треба да се чува до прва брачна ноќ што за разллика во Куранот е така ама и тоа муслиманкиве наши не го почитуваат

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Тоа што на муслиманките им е наредено значи приморани се да носат шамија не важи кај нас. Во црква кога влегуваш можеш да ставиш шамија ама не затоа што си приморан туку поради почит кон Светците. А тоа што шетаме надвор голи нас никој не ни го забранил за разлика кај муслиманките што денес носат пократки миничи и маички и од христијанките. Во куранот пишува дека жената својата убавина треба да ја покажува само на својот маж ама денешниве муслиманки посебно под нашето поднебле покажаа и многу повеке од колку што ке му покажат на својот маж знаши сепак не си ја почитуваат религијата колку и да ти го кажуваш спротивното а да не зборувам за лудувања по дискотеки до сабајле и за точење алкохол и др работи, ништо од тоа не е забрането кај нас, ниту па кај нас во Библејата не пишува дека жената треба да се чува до прва брачна ноќ што за разллика во Куранот е така ама и тоа муслиманкиве наши не го почитуваат
Целиот пост ти е погрешен, во потточки ќе ти пишувам, за се да разбереш:

1. Христијанките, исто така, треба да си ја покриваат косата, или да се ишишаат кратко;
2. Голи не смеете никаде да шетате, освен дома, пред својот маж. Не смеете да носите кратки ракави, кратки сукњи, тесна облека.
3. Шетање полуголи, лудувања по дискотеки и пијанчење, блудничење, исто така е грев според христијанството.
4. А во Библијата, и те како е важно не само жената, туку и мажот да немаат секс пред брак, ниту пак смеат да мастурбираат.

Научи си ја својата религија, најпрво, после кажувај какви се другите.

Kajgana Shop

На врв Bottom