Црквата е мафија или навистина религиозна организација?

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Да да да да.....
Теши се ти така......

Мене како мал ме учеа (бабите) дека ако верувам во Бог ништо лошо нема да ми се сличи. Тоа би требало да важи за сите луѓе. Ако веруваат во Исус, на вистинска патека се, и не би требало ништо лошо да им се случи. Ама, види мајката, не е тоа така! Колку сакаш ти верувај во било кој Бог, пак ќе ти се случуваат непожелни работи.
И од тука заклучок: Бог не постои!
Види..незнам со какви фрустрации се велечеш низ животот добиени од твоите баби...и можеш самиот себе пред огледало да се убедуваш дека Господ не постои колку сакаш..но сарказмот кои го корисите ти и уште некои други го покажува само непочитувањето кон определбите на другите луѓе..користејќи зборови кои за некој друг се навредливи...
А за донесеш заклучок треба многу повеќе од муабет на интернет...

Член од
30 јануари 2008
Мислења
18
Поени од реакции
0
Види..незнам со какви фрустрации се велечеш низ животот добиени од твоите баби...и можеш самиот себе пред огледало да се убедуваш дека Господ не постои колку сакаш..но сарказмот кои го корисите ти и уште некои други го покажува само непочитувањето кон определбите на другите луѓе..користејќи зборови кои за некој друг се навредливи...
Drugar..poshto mislam deka se odnesva ovoj tvoj brilijanten govor i na mene reshiv da ti repliciram. So shto tebe ili drugite ve navrediv? So toa shto rekov deka vilushkata bila zabraneta vo vremeto na inkvizicijata? ili so toa za machkata/machorot? Aj kazi mi zhiti se dali i mene me obvinvash pa ako e odgovorot "da",togash da ti izrepliciram pak.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Drugar..poshto mislam deka se odnesva ovoj tvoj brilijanten govor i na mene reshiv da ti repliciram. So shto tebe ili drugite ve navrediv? So toa shto rekov deka vilushkata bila zabraneta vo vremeto na inkvizicijata? ili so toa za machkata/machorot? Aj kazi mi zhiti se dali i mene me obvinvash pa ako e odgovorot "da",togash da ti izrepliciram pak.
Постот навистина не се однесуваше на тебе..ама ако толку ти влезе во очи нема проблем..
Работата беше да не се користат изрази кои ги навредуваат другите...кои во последно време ги користи Докторот...
Исус копук од Назарет...
Какво перверзно суштество е Бог!...
Ова е за мене доволно да реагирам..
Што се однесува до твојот пост...никогаш не сум ја оправдал ниту сега ја оправдувам инквизицијата и постапките на црквата кои се криви за смртта на милиони луѓе..Само треба веќе еднаш да се разграничат постапките на луѓето во црквата и тоа што црквата треба да претставува и каква(барем некои) ја бараме...
Исусовата црква е столб и потпора на вистината.. тоа е Божјата црква...ама никој не рекол дека католичката црква е вистинската...барем јас не...
П.С. Предходниот пост можеби не беше брилијантен...ама е доволно да ја оствари целата...

Член од
30 јануари 2008
Мислења
18
Поени од реакции
0
..но сарказмот кои го корисите ти и уште некои други го покажува само непочитувањето кон определбите на другите луѓе..
Konkretno,za ova pmisliv poshto kazvash vo mnozina pa taka da ova e toa shto me natera da komentiram.. Ako se odnesuva na drug togash,toj drugiot neka komentira.Od mene tolku.Pozdrav

Член од
4 јануари 2008
Мислења
611
Поени од реакции
9

Види, моите баби не ми набија никакви комплекси......
И не ми треба огледало, јас ЗНАМ дека Господ не постои (барем не сум го видел).....
А за сарказмот сега.... Затоа постојат форуми, за различни мислења, да мислевме сите исто немаше да се отвараат олку страни на една тема.....
Ако сум те навредил ИЗВИНИ, не ми била тоа намерата......
А заклучок не сум донесол од муабети на интернет.....

кои во последно време ги користи Докторот
Па еве веќе сум 3 дена на религија.....затоа ти се во последни време....
И демек не се вистина?!
Под копук јас подразбирам сиромав човек.....Исус бил сиромав колку што знам....
А како може Исус да биде на чело на Црква (било која) која “оправдано“ убива луѓе, а да зборува за братство и љубов? Тоа е перверзност!

Ако сум те навредил, повторно ИЗВИНИ!:smir:

Ilidan

ак
Член од
19 февруари 2006
Мислења
1.574
Поени од реакции
5
пази дон корлеоне да не беше под црквата.....

Член од
6 декември 2007
Мислења
23
Поени од реакции
2
Za vistinata da e bide vistina ne e samo zborot da go napishehs tuku deloto sto go izvrshuva zborot, eden losh primer: ako tatko ti kako glava na semejstvoto (nosecki stolb) e gay neznaci deka i ti si neli ili obratno? Taka da ne izveduvaj greshni zaklucoci te molam. Pozdrav.

Devil-King

Пациентот од Бардовци
Член од
3 февруари 2007
Мислења
1.009
Поени од реакции
67
Обично ваквите теми до никаде не завршуваат, цело време се најдуваат факти дека господ постои , а потоа истите факти се разбиени со нови научни достигнувања.Еве на пример, порано колку луѓето беа убедени дека громот е божји гнев? И сите слични работи?Ама еве денес нормално докажано е дека сето е природна работа, веќе и мало дете знае што е срањето.
Сепак стојам на фактот дека шансите се 50/50 колку што има факти дека постои, толку има факти дека не пости.
Само јас велам , секоја религија , доколку би се почитувало само оној дел каде што е опишан начинот на живот на земјата во однос со другите луѓе,земјата и било кој дел од неа би бил најбезбедното место и најдобро за живеење.Не дека имаме и друго..:)
Како што напоменав, помагајќи си меѓу себе, и не да гледаме да имаме само некој си авторитет пред другите, односно гордоста да не е во нас, би можеле да створиме многу добри пријателства и соживот со било кој.Во тој случај доколку сите би биле добродушни,и сепак веруваме дека Кармата не се наоѓа во задгробниот живот туку во овој живот, така што колку добро ќе направиме толку добро ќе ни врати оној истиот.Многу би било подобро коа ќе те снајде некое срање, да ти помогне човек иако не го познаваш, него ли да останеш на улица нели? Но сепак денес тоа го нема. А да не забегувам од темата, искрено одам во црква...црквата не е ништо повеќе од обичен објект.А на луѓето им делува толку смирено затоа што стварно тишина е у црквата и сите мислат дека е божјо место и се осеќаат многу поинаку.Не дека нешто делува на нас, уствари самата психа не тера така да мислиме.

**Buli**

засекогаш дете!!!
Член од
3 декември 2007
Мислења
125
Поени од реакции
2
Како се развила темава у правец на верување или не верување во Господ- не знам, само мислам дека постоел или не постоел, ако е веќе Бог, тогаш сигурно не би барал 2000 денари за крштевање (како што прави црквата) туку примањето на верата би било доброволно, за да може и тој што нема леб да јаде да биде еднаков со тој што има палата, пошто нели пред Господ сите сме еднакви?? Ова веќе не е примање туку купување на верата....и не само крштевка, туку и сите религиозни обреди...се си оди по ценовник, и ај барем да се некои симболични цени, ама ова кошта бре....

Друга работа...зарем треба да влезеш во храм за да му се помолиш на тој што го славиш??...ако стварно Бог е на секаде, тогаш тој е и дома, и во пустина, и на тараса и доволно е да клекнеш и да му се обратиш...значи сепак нешто тука постои ради перење пари :toe:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Цитат од Докторот:
„Сево ова се случувало на тие места, се случува и ќе се случува зашто ГЕОГРАФСКАТА ПОЛОЖБА НА МЕСТАТА Е ТАКВА! Сите тие се во близина на поголеми водни површини, Бог нема никаква врска со природните појави, Тие се случувале и пред да станеме луѓе (од мајмуни) или ако го сакаш по твое, пред Адам и Ева!„
Коментар:
Да, и јас мислам дека проблемот е во „географската положба„ Ха-ха!
Каква црна географска положба!. Луѓе, просто ми е неверојатна една работа: кога на оние кои не веруваат им нудиш верски став-не веруваат. Кога им нудиш ОЧИГЛЕДНА вистина-пак не веруваат! Кога им нудиш научен став кон одредена работа-пак не веруваат! Па добро бе, што треба да почнам да пишувам? Треба да Ве лажам? А? Ако Ве лажам, ТОГАШ би прифатиле нешто од она кое го пишувам на форумов?
Да појаснам: Божјата казна може да биде КОЛЕКТИВНА и ПОЕДИНЕЧНА. Колектовот најчесто добива казни во облик од временски непогоди, епидемии, војни...Поединецот добива казни во облик од некоја тешка и обично неизлечива болест или ред од (психолошки) непријатни настани и сл...А сето тоа се случува поради гневот Божји кон поединецот или кон колективот, поради нивното БЕЗЗАКОНИЕ и чинење колективно или поедничено ЗЛО.
П.С. Војната во Македонија од 2001-та, и таа да не зависеше од македонската „географија„? Пред НАТО антихристите да ја бомбардираат Србија, дел од иконите од српските манастири на Косово просолзеа. Тоа беше ПРЕДЗНАК дека некоја колективна казна ќе ги стрефи србите! И би така! Колку се сеќавам, просолзе и икона од лешочкиот манастир! И би војна и кај нас! МАкедонскиот народ (колектив) Го заборави вистинскиот Бог!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Цитат од Докторот:
„Но, еве за момент да ПРЕТПОСТАВИМЕ дека си во право! 60 милиони луѓе се многу поголема бројка од неколку тела кои пловат по реките, или 20 илјади луѓе оставени без покрив над главата! А патем, нели Бог ги сака сите свои чеда? Зошто им го прави тоа? Нели ги сака?„
Коментар:
Бог ги сака своите творенија, без дискусија! Прашањето е дали ТИЕ Го сакаат Него! Кога Божјото трпение се исцрпува, доаѓа Божјиот гнев. Колективната казна Божја им се случува на народи кои КОЛЕКТИВНО го заборавиле вистнискиот Бог.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
611
Поени од реакции
9
Абе си реков себеси дека не пишувам повеќе на религија зашто несакајки сум навредил некого, ама...

Каква црна географска положба!. Луѓе, просто ми е неверојатна една работа: кога на оние кои не веруваат им нудиш верски став-не веруваат. Кога им нудиш ОЧИГЛЕДНА работа-пак не веруваат! Кога им нудиш научен став кон одредена работа-пак не веруваат!
Какви очигледни и научни ставови бе???

Зошто нема поплави во Сахара? Таму живеат бедуини (кои не се христијани), па мислам дека Бог треба и таму да им прати една или повеќе поплава и поројни дождови, за да ги научи дека грешат и да им ја покаже вистинската религија, ама сепак не го прави тоа. Зошто? Затоа што Сахара има таква географска положба (одалечена од поголеми водни површини)?! Или на нив им спрема друг метод?

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Абе си реков себеси дека не пишувам повеќе на религија зашто несакајки сум навредил некого, ама...
Оф топик..знам што те предомислило...:smir: Или барем се надевам дека е така...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да, има...соодветно на нивната „географска положба„...
Тоа што на бедуините наводно, ништо не им се случува, а нам не ни е достапно како сознание, незначи дека навистина ништо не им се случува. Во краен случај, дали се случува или не, зависи од Божјата волја и промисла, но зависи и од однесувањето од бедуните. Ако велиш дека ништо не им се случува и ако е тоа така, тоа значи дека тој народ/колектив е прилично мирен и не брлавее во безумие.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Нема потреба од поплави во Сахара. Полошо од високи дневни и ниски ноќни температури-здравје!
Патем кажано, за Божјата моќ, не е проблем да ја потопи и Сахара, Доволно е да се сетиме на Потопот, во кој ЦЕЛАТА Земја беше потопена.

Kajgana Shop

На врв Bottom