Цени на горивата во Македонија (поскапување и поевтинување)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.368
Поени од реакции
18.498
оди од прилог зашто да не оди,само ценава на бензиниве тука е како орото,еднаш назад 2 пати напред..

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Сум приметил дека имаш одредени симпатии кон оваа влада, што е ок, мислам твој избор.

Инаку има тема за ова, каде генерално се дискутира за поскапувањето на дериватите и останати енергенски.

Минатиот пат го поевтинија пола денар, и демек сеа повторно го поевтинуваат. На обичниот граѓанин не му оди во многу прилог поевтинување од 4 денари. Да беше 14 ондак ок е. Јас секако за 1000 ставам па пола литар повеќе или помалку не ми игра многу улога!
:pos:
А за 1 денар се пцуевте, мамичето.
Не сум возач па да мрчам, ама некако на кој како му одговара. Поскапат 1 денар, сите опозиционери ми се „Ууу владава сака да го граби народот“. Поевтинуваат 4 денари „Па не игра некоја голема улога 4 денари, само глумат добри “
Владиниве обратно.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Сум приметил дека имаш одредени симпатии кон оваа влада, што е ок, мислам твој избор.

Инаку има тема за ова, каде генерално се дискутира за поскапувањето на дериватите и останати енергенски.

Минатиот пат го поевтинија пола денар, и демек сеа повторно го поевтинуваат. На обичниот граѓанин не му оди во многу прилог поевтинување од 4 денари. Да беше 14 ондак ок е. Јас секако за 1000 ставам па пола литар повеќе или помалку не ми игра многу улога!
Најмногу имам симпатии кон евтиниот бензин. Тема барав најдов една која носеше наслов "на здравје бричење пак поскап бензин". Мислам дека не одговараше таму да ја продолжам веста.
Иначе за секој еден денар покачување се отвараат теми. А ова за 1000 дека ставаш ќе те држам за збор следен пат кога ќе се зголеми за два денари кога највуваат пропаст на светот.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.593
Поени од реакции
22.315
Добро е но мислам дека треба да бидат уште поефтини, сепак 80МКД е некоја психолошка граница. Значи колку брзо се навикуваме на високите цени, пред некој месец 80МКД беше научна фантастика па сега се радуваме ко ќе падне под...тоа е.

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Digni cena 5 den. simni 3den pak zgolemi 4 den. simni 2 den . koja iluzija na narodot mu se prai nesto nevideno..

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Јас кажувам од свој џеб. 1000 ден. гориво ми е доволно за цела недела. Оние кои возат по 50-100 км секој ден ќе осетат некое олеснување ама сепак цената е превисока за наш стандард. Едно идење до Охрид, прво шо ти иде на ум е колку паrи ќе ме фати патот...Па нека намалат тоа администрацијата, по 6 души седат у канцеларија со две фотељи, земаат плати над 20,000 со клатење врата! До курца веќе со тие даноци и акцизи, го соголеја народов за да платат партиски непродуктивен кадар!!!

Само старите викаат кога отишол волот нека оди и оглавот!

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Поефтинувања на горивата се лош знак т.е. значи дека економијата таникира и нема побарувачка. Ова не е за радување. Подобро е цената да расте.

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Јас кажувам од свој џеб. 1000 ден. гориво ми е доволно за цела недела. Оние кои возат по 50-100 км секој ден ќе осетат некое олеснување ама сепак цената е превисока за наш стандард. Едно идење до Охрид, прво шо ти иде на ум е колку паrи ќе ме фати патот...Па нека намалат тоа администрацијата, по 6 души седат у канцеларија со две фотељи, земаат плати над 20,000 со клатење врата! До курца веќе со тие даноци и акцизи, го соголеја народов за да платат партиски непродуктивен кадар!!!

Само старите викаат кога отишол волот нека оди и оглавот!
Регулаторната комисија не ја формира цената, само ја регулира.
Бензинскиот олигопол ја формира, и доколку е основано нивното покачување на цената - регулаторната мора да го прифати, доколу е неосновано не смее да го прифати покачувањето на цената. Нема тука владата никаква улога во формирање на цена .

Лесно е да се пцуе дека они ја одобриле, ама со закон им е регулирано под кои услови и како цените на бензинот ќе бидат симнати/качени. Се што владата може да направи е да го намали/укине данокот за бензините, што е крајна мерак во високо развиени земји, а кај нас намалување/укинување на данокот би бил огромна оштета за буџетот кој ионака не ни е сјаен.

Не сум партиски обоен, само релативно запознаен со проблематикава.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Поефтинувања на горивата се лош знак т.е. значи дека економијата таникира и нема побарувачка. Ова не е за радување. Подобро е цената да расте.
Words of wisdom.

Тоа што цената на горивата „ни еба мајката“ низ годиниве е резултат што Македонија од економски аспект сега наликува на Норвешка и Швајцарија.

Или нешто грешка сум? М?

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Јееееејјејејеје на секое ставено кило бензин 95,ке заштедам пола мастика ОРБИТ :love:

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Words of wisdom.

Тоа што цената на горивата „ни еба мајката“ низ годиниве е резултат што Македонија од економски аспект сега наликува на Норвешка и Швајцарија.

Или нешто грешка сум? М?
Тоа што регулаторна им го...на Окта е друг муабет.
Проблемот е што пад на цената на нафтата значи пад на економијата и пораст на невработеноста...џабе ти е ефтина нафта кога немаш пари и работа.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Зезаат фјучерсите :P

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Регулаторната комисија не ја формира цената, само ја регулира.
Бензинскиот олигопол ја формира, и доколку е основано нивното покачување на цената - регулаторната мора да го прифати, доколу е неосновано не смее да го прифати покачувањето на цената. Нема тука владата никаква улога во формирање на цена .

Лесно е да се пцуе дека они ја одобриле, ама со закон им е регулирано под кои услови и како цените на бензинот ќе бидат симнати/качени. Се што владата може да направи е да го намали/укине данокот за бензините, што е крајна мерак во високо развиени земји, а кај нас намалување/укинување на данокот би бил огромна оштета за буџетот кој ионака не ни е сјаен.

Не сум партиски обоен, само релативно запознаен со проблематикава.
Мене не ми е битно кој е на власт, сакам поволни услови за живот! И ќе плукам/цпујам додека не го добијам она што го очекувам!
Кој ги поставува регулаторите? Владата индиректно учествува во формирањето на цените!

Кога има пари за пензионери да се праќаат на бања, да се возат бесплатно во ЈСП, да се креваат плати/пензии за 30%, да се градат споменици од 300 милиони евра. Така ќе има пари да се покријат дефицитите во буџетот од укинување на акцизата!

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Мене не ми е битно кој е на власт, сакам поволни услови за живот! И ќе плукам/цпујам додека не го добијам она што го очекувам!
Кој ги поставува регулаторите? Владата индиректно учествува во формирањето на цените!

Кога има пари за пензионери да се праќаат на бања, да се возат бесплатно во ЈСП, да се креваат плати/пензии за 30%, да се градат споменици од 300 милиони евра. Така ќе има пари да се покријат дефицитите во буџетот од укинување на акцизата!
И тогаш и сега прашувам која земја се има откажано од акцизите? Ниту една.

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394

Нема проблем друже, ај на баба ми ќе и скратат пензија за 7000 за ти да возиш по цена од 60 денари бензин.

Kajgana Shop

На врв Bottom