Цени на горивата во Македонија (поскапување и поевтинување)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Толку знаете како функционира економијата. Пад на цени како резултат на помала побарувачка секогаш е лош знак. Не за џабе невработеноста се зголеми а падна БДП. Сите економисти се плашат од пад на цените (дефлација) тоа е многу лош знак за економијата. Кај и да е ќе почнат да штампаат пари да ги дигнат цените.
Козо батали ти дефлација,Со плати во реален сектор од 7 000 до 12 000 денари неможе 90 литри бензи да бидат една плата.
Вештачки напумпани цени на деривати без никаква реална основа,за полнење на буџет и трпање пари во приватни џебови.
Неможе така да функционира,секако дека ке опадне побарувачката кога некој производ е прескап мора цената да му падне.
А ова е сега само БУВА ; ПАТКА како сакаш кажи за поскапувањето на струјата да помине полесно,не се секирај ти од септември пак ке иде нагоре до кај 100 денарчиња за литро дизел.
те поздравувам со паролата УКИНЕТЕ СУБВЕНЦИИ
Баба ти како е ?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Козо батали ти дефлација,Со плати во реален сектор од 7 000 до 12 000 денари неможе 90 литри бензи да бидат една плата.
Вештачки напумпани цени на деривати без никаква реална основа,за полнење на буџет и трпање пари во приватни џебови.
Неможе така да функционира,секако дека ке опадне побарувачката кога некој производ е прескап мора цената да му падне.
А ова е сега само БУВА ; ПАТКА како сакаш кажи за поскапувањето на струјата да помине полесно,не се секирај ти од септември пак ке иде нагоре до кај 100 денарчиња за литро дизел.
те поздравувам со паролата УКИНЕТЕ СУБВЕНЦИИ
Баба ти како е ?
Зборувам за цената на нафтата на светските берзи кој се зема за основа на македонската цена на бензинот. Инаку над цена има 40-50% се давачки кон државата кој се трошат за твоите омилени субвенции.:P Сакате субвенции епа плаќајте скап бензин.:)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Јас ставив за 3 денари поефтин бензин и ми цркна колата. Проколнале кога намалувале :)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Јас повеќе не турам никаков бензин... шитнав колата...со такси си одам....
.. скап бензин, нема кај да паркираш и скапо е, не плаќам цца 200 еура регистрација, кур ме боли за уље, сервис и дефекти, и гајле ми е дали сум испил пиво вишок.
Кога ќе срачунаш и поефтино ми доаѓа...
... аааа ги заборавив и парите во кеш за нова кола... а бе само со тие цел живот ќе се возам со такси, ама нема да ги пљукнам наенаш туку ден за ден...

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Јас повеќе не турам никаков бензин... шитнав колата...со такси си одам....
.. скап бензин, нема кај да паркираш и скапо е, не плаќам цца 200 еура регистрација, кур ме боли за уље, сервис и дефекти, и гајле ми е дали сум испил пиво вишок.
Кога ќе срачунаш и поефтино ми доаѓа...
... аааа ги заборавив и парите во кеш за нова кола... а бе само со тие цел живот ќе се возам со такси, ама нема да ги пљукнам наенаш туку ден за ден...
Eптен ако мораш да имаш кола инаку ич не ти се исплати. Ни јас немам кола. Ни планирам да купам.

S

Stef Bachatero

Гостин
Јас имам кола и ја користам во ретки случаеви.90 проценти идам пешки :)

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
За 6 часа нафтата на светските берзи скокна за 7.05$(нумекс) односно 5,77$(брент), еврото се искачи на 1,2667 во однос на доларот. И све ова заради ебаниот договор што го направи Меркел!

Очекувајте поскапување в понеделник!

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Доларот е рипнат 1 долар - 50 ден. од вчера. Ваљда кратко ќе трае...

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
За 6 часа нафтата на светските берзи скокна за 7.05$(нумекс) односно 5,77$(брент), еврото се искачи на 1,2667 во однос на доларот. И све ова заради ебаниот договор што го направи Меркел!

Пази сега во рок од 14 дена бензинот 89 денари,цело време паѓа и долар и бафта се прават на тошо не гледаат, е сега ке ги ококорат 28

Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50

Мора да се спаси Европа тоа ти е или змијата или магарето што викаат старите. Неможе и музика и пари.

Член од
30 декември 2007
Мислења
795
Поени од реакции
331

Значи цената горе долу остана иста, нафтата поскапе но доларот поевтина. За понеделник најверојатно поевтинување за 2 денари по литар.

Претходните цени беа по 98$ просечна цена на нафтата, за изминативе две недели просечната ќе биде околу 93-4$ за барел, додека доларот беше минимално поскап.

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Значи цената горе долу остана иста, нафтата поскапе но доларот поевтина. За понеделник најверојатно поевтинување за 2 денари по литар.

Претходните цени беа по 98$ просечна цена на нафтата, за изминативе две недели просечната ќе биде околу 93-4$ за барел, додека доларот беше минимално поскап.
Затоа после две недели ќе ги рокнат 5 денари +.:mad:

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
cenata otide u pm.....sea ke ima namaluvanje ama posle naednas ke ne sjebat 4-5 denari....ti ibm evropa i merkel i sve....ajde pa moze ekonomijta ke ni ripne malku so nivnoto oporavuvanje.....znaci kako sakat ne ebaavat bankite......stanavme zavisni....pa pocnaa i intervencii drzavni vo privatni banki i korporacii....ova mi lice na filmot sto go gledav za Bank of World....i world Goverment.....predvodeni od bankarite i korp.....:cautious:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
cenata otide u pm.....sea ke ima namaluvanje ama posle naednas ke ne sjebat 4-5 denari....ti ibm evropa i merkel i sve....ajde pa moze ekonomijta ke ni ripne malku so nivnoto oporavuvanje.....znaci kako sakat ne ebaavat bankite......stanavme zavisni....pa pocnaa i intervencii drzavni vo privatni banki i korporacii....ova mi lice na filmot sto go gledav za Bank of World....i world Goverment.....predvodeni od bankarite i korp.....:cautious:
Многу лош е последниот договор за помагање банкарски систем, многу лошо. Сега печатниците ќе ги отворат....

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.591
Поени од реакции
22.312
Што убо си паѓаше цената ама вчера рокна многу. Сепак ова ми изгледа како шпкулација дане падне пак за брзо цената како што си беше, ќе видиме. Ама и Еврото крена, не толку колку нафтата но сепак тоа е добро за цената на бензинот, што појјак Евро толку поефтин бензин.

Kajgana Shop

На врв Bottom