Цензура на интернетот - SOPA/PIPA/ACTA/PCIP (Генерална дискусија)

Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
Еден големо браво за херојите на модерниот век кој за жал скоро сите 3ца ги стрпа у затвор по диригентска палка на америка

Еве денеска и Петер сунде заврши во затвор и жално е ова што се случува а ние и понатаму мрзеливо симнуваме и кур не боли
 
Член од
3 март 2013
Мислења
348
Поени од реакции
368
Да не ме сфатите погрешно, ама да не беше пиратеријата во Македонија (и сите останати држави со низок стандард), никој немаше да има слушнато за Windows, Office, Adobe, а воопшто па да не навлегувам во филмови, музика итн итн.
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.483
Поени од реакции
11.538
Протести во Унгарија против воведувањето на данок на Интернет, со кој сите Интернет корисници ќе мораат да плаќаат 0.50 евра за секој симнат Интернет гигабајт.

Добро е да се знае дека сеуште постојат луѓе со свест и одлучност да ја одбранат независноста на Интернетот.

http://www.24vesti.com.mk/orban-go-ogranichuva-internetot-vo-ungarija

Орбан го ограничува интернетот во Унгарија

28.10.2014 | 16:04

Илјадници демонстранти кои вчера кршеа дотраени компјутерски делови пред унгарското министерство за економија, најавија нови протести против одлуката на премиерот Виктор Орбан за воведување интернет оданочување.

Илјадници интернет корисници се плашат, не само од зголеменото вкупното даночно оптоварување, туку и ограничувањето на темелните демократски права и слободи.



Нацрт-законот, предложен од владејачката партија Фидес на премиерот Орбан, предвидува данок од 0,50 евра за еден гигабајт Интернет.

Организаторите на протестот изјавија дека потегот следи по серија алармантни антидемократски мерки на Обран со кои Унгарија дополнително се оддалечува од Европа.

Комесарот задолжен за дигиталната технологија Нели Крус ќе продолжи да ги поддржува протестите во Унгарија против воведувањето на такси за користењето на интернет. Тоа го изјави во вторникот Рајан Хит, портпарол на Крус, цитиран од агенциите.

„Не станува збор за тоа дали воведувањето на такви такси е легално или нелегално, тоа е дел одограничувањето на слободите, без да се цели за подобрување на состојбата на економијата или на општеството. Не е добро луѓето да бидат одвлекувани од интернет, се бориме за повеќе дигитализација“, изјави Рајан Хит – портпарол на еврокомесарот за дигитална технологија.

Германскиот печат коментира дека во данокот на интернет, владата на Орбан не гледа само дополнителни приходи, туку сака да ги замолкне и критичарите. Тоа би бил нов истрел кон слободата на мислењето и медиумите во Унгарија.

„Очигледно е дека Унгарците не излегоа на улиците само поради заканата од нови финансиски намети. Бидејќи тие не реагираа така кога беше воведен банкарски данок, кој исто така ги погодуваше сите. Но, се работи за материјално ограничување на слободното движење на интернет и со самото тоа и за слободниот пристап до информациите“, пишува Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Покрај поделбите во Фидес, Орбан ужива голема популарност во Унгарија и партијата годинава победи на три избора.

Меѓутоа неговите противници го осудија неговиот сe поапсолутистички стил на владеење и неговата блискост со претседателот на Русија Владимир Путин.


Ивана Соколовиќ Најдова
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.483
Поени од реакции
11.538
Продолжуваат протестите во Унгарија против воведувањето на данок на Интернетот, засега 100.000 луѓе излегоа на протест.

http://off.net.mk/vesti/internet/marshot-za-internet

Маршот за интернет

30 Октомври 2014 - 09:50

По втор пат во три дена Унгарците излегоа на протест во Будимпешта против планот за воведување на првиот данок на интернет во светот. Вториов пат излегоа 100.000 луѓе.



Планот на унгарската влада е од 2015-та на интернет провајдерите да им воведе данок од 2,2 евра по интернет корисник (како физичко лице), и 16 евра за бизнис корисници. Оригинално предлогот беше 0,4 евра (24 денари) за гигабајт сообраќај, па го сменија од страв од реакции.

За Унгарците целта на данокот е преку парите да се отежни пристапот до информации, со што Орбан сака да создаде "дигитална железна завеса околу Унгарија."

За ЕУ ваквиот данок е глуп затоа што Унгарија и онака е под просекот во сите дигитални индикатори "а дигиталниот дел од економијата веројатно е главната работа што спречува Европа да се врати во рецесија."

Оправданието на владата е дека овој данок само го надополнува данокот на телефонски разговори бидејќи луѓето се повеќе го користат интернетот за телефонирање. Плус ова ќе земе само дел од и онака големиот профит на телеком операторите, а парите ќе се користат за подобрување на интернет пристапот во руралните средини.

 

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.735
Поени од реакции
7.983
^ Секоја чест, така се протестира!!! ЕТЕ ВИ ПРИМЕР, МОЖЕБИ ЕДЕН ДЕН НАМ ТОА ЌЕ НИ ДЕСИ, И НЕ СМЕЕМЕ ДА ДОЗВОЛИМЕ!
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.483
Поени од реакции
11.538
Или со други зборови кажано:

Кога народот е обединет и одлучен за нешто, ништо не може да го спречи.

Честитки до Унгарците, успеаа на дело да покажат и докажат дека знаат да и удрат пенал на сопствената влада.

http://www.24vesti.com.mk/orban-ja-povlekuva-odlukata-za-odanochuvanje-na-internetot

Орбан ја повлекува одлуката за оданочување на интернетот

31.10.2014 | 16:50

Унгарската влада одлучи да се откаже од предлог законот за оданочување на користењето на интернетот.

Предлогот предизвика бурни реакции во јавноста како и два масовни протести во главниот град каде десетици илјади лица го истурија својот гнев врз канцеларијата на владејачката партија Фидес.



Контроверзниот премиер Виктор Орбан беше принуден да го повлече предлогот кој исто така беше критикуван од Брисел и Вашингтон.

Потпретседателката Кроуз е презадоволна од тоа што гласот на унгарците конечно беше слушнат и е горда затоа што Европската Комисија успеа да помогне во одбраната на европските вредности и на дигитална Европа.

Од враќањето на власт во 2010-та година, Орбан е во постојан конфликт со Брисел. Од донесувањето на новиот закон за медиуми, кој беше силно критикуван од Унијата дека сериозно ја ограничува слободата на медиумите, до контроверзниот договор со Путин во септември со кој се прекина испораката на гас од Унгарија во Украина, поткопувајќи ги напорите на Унијата да ја обезбеди енергетската сигурност на Киев.

Орбан досега повеќе пати докажа дека не се грижи за осудувања од Брисел и Вашингтон.

Повлекувањето на предлог законот според домашните политички аналитичари докажа една работа, а тоа е дека Орбан не е непобедлив. И покрај изборниот хет-трик кој Фидес го постигна оваа година, победа на парламентарните избори и обезбедено второ по ред двотретинско мнозинство, победа на локалните избори и победа на изборите за европскиот парламент, масовните протести го принудија премиерот да се повлече.

Орбан не е познат како политичар кој лесно отстапува од своите идеи. Предлог законот за оданочување на интернет трансферот успеа да ја обедини раскараната опозиција во Унгарија.

Обидот да се стави под контрола интернет заедницата заврши катастрофално, останува да се види дали опозицијата ќе успее да ги испегла своите разлики и дали ќе ја искористи оваа нова шанса којашто и се дава од владејачката Фидес.


Игор Трајков
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
This week, Obama announced a renewed push for tighter Internet regulations in Congress, citing the need for additional cyber-security in light of the recent hack on Sony.

The White House has been taking this opportunity to initiate strategies that had already been planed for years. Many Internet freedom activists actually expected these types of suggestions to be coming out of the White House after any type of Internet incident or irregularity.

http://www.activistpost.com/2014/12/obama-urges-congress-to-renew-push-for.html
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.483
Поени од реакции
11.538
This week, Obama announced a renewed push for tighter Internet regulations in Congress, citing the need for additional cyber-security in light of the recent hack on Sony.

The White House has been taking this opportunity to initiate strategies that had already been planed for years. Many Internet freedom activists actually expected these types of suggestions to be coming out of the White House after any type of Internet incident or irregularity.

http://www.activistpost.com/2014/12/obama-urges-congress-to-renew-push-for.html
Милина, особено ако било какви законски регулативи бидат усвоени пред да почне со работа новиот Конгрес од 3 јануари 2015.

Но уште поголемо изненадување ќе биде доколку новиот Конгрес и новиот Сенат, кои ќе почнат со работа на 3 јануари 2015, а ќе бидат со републиканско мнозинство, сепак ги протуркаат ваквите законски измени.

Со оглед на фактот дека таткото на SOPA, PIPA и PCIPA е конгресменот Ламар Смит од редовите на Републиканската Партија на САД, воопшто не се сомневам дека ќе успеат да ги протуркаат вакви законски измени, освен ако има масовни протести, демонстрации и затемнување на најпосетуваните веб сајтови на Интернетот, како што беше во случаите со SOPA, PIPA и ACTA.
 

Hyperz

Изгубен во времето и просторот...
Член од
13 август 2011
Мислења
715
Поени од реакции
423
Наместо Sony да биде казнет поради тоа што не успеа да ги заштити податоците, идиотиве.. глупи закони предлагаат:tapp: :facepalm:
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.483
Поени од реакции
11.538
Во Турција се подготвува нов закон за цензурирање на Интернетот, со кој ќе може владата без судски налог да блокира Интернет страници.

http://www.24vesti.com.mk/turskiot-premier-i-ministri-kje-mozhat-da-blokiraat-internet-stranici-bez-sudska-odluka

Турскиот премиер и министри ќе можат да блокираат интернет страници без судска одлука

20.01.2015 | 19:08

Турскиот премиер и министри ќе имаат право да блокираат интернет-страници без судска одлука врз основа на „заштита на јавниот ред“, согласно предлог-законот поднесен во Парламентот од пратеник на владејачката Партија на правдата и развојот (АКП).



Премиерот и министрите ќе можат да побараат од Дирекцијата за телекомуникации да ги блокира интернет-страниците или да отстрани одредени содржини во рок од четири часа, повикувајќи се на заштита на националната безбедност, заштита на јавниот ред или спречување на криминал.

Друг закон, со кој Дирекцијата за телекомуникации имаше слични права, беше изгласан од Парламентот на 10 септемвреи 2014 година. Тоа предизвика протести на групите за заштита на правата на корисниците на интернет, а најголемата опозициска Републиканско народна партија (ЦХП) на 15 септември побара од Уставниот суд да го поништи законот бидејќи дополнително го ограничува користењето на интернет во Турција и ја засилува контролата врз него.
 

Hyperz

Изгубен во времето и просторот...
Член од
13 август 2011
Мислења
715
Поени од реакции
423
Најважна е едукацијата, треба да се едуцира широката популација околу тоа како функционира интернетот, како правилно се користи енкрипција и зошто владата несмее да се меша во овие работи, т.е зошто несмее да има цензура од страна на владата.
Денес е Америка и Велика Британија, утре ке бидеме ние со изговор дека големите светски држави ги имале истите закони.
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.483
Поени од реакции
11.538
Пратениците во американскиот Сенат работат со полна пареа за забрзано усвојување на договорите за Транс Пацифичко Партнерство (ТПП) и за Транс Атлантска Трговија и Инвестициско Партнерство (ТТИП).

Со овие долгонајавувани договори за слободна трговија со ЕУ (ТТИП) и со Австралија и некои држави од југоисточна Азија и од Јужна Америка (ТПП), предвидени се бројни олеснувања во меѓународната трговија, вклучувајќи и укинување на одредени регулативи кои се задолжителни со децении, како што се - укинување на задолжителното обележување на државата на потекло на храната увезена од странство, намалување на царините за увоз на американски производи од месната индустрија, и како што е општо познато со договорите за слободна трговија - олеснување на законските регулативи за странски инвестиции во државите со евтина работна сила кои се потписнички на договорот.

Но освен укинувањето на некои досегашни регулативи и ограничувања, барем еден од овие два договора - ТПП, предвидува воведување на Интернет рестрикции за Интернет корисниците на државите кои ќе го потпишат и ратификуваат договорот. Со ТПП се предвидуваат кристално истите правила и рестрикции кои беа предвидени со предлог законот SOPA - обврзување на Интернет провајдерите да ги набљудуваат, или подобро кажано, да ги шпионираат 24/7 Интернет активностите на своите корисници, затворање на Интернет портали без судски налог, а предвидени се и казни за Интернет портали како Викиликс и слични кои ќе објавуваат доверливи информации без претходна дозвола.

Преговорите за ТПП се водат зад затворени врати со години исклучиво помеѓу претставници на некои од најголемите корпорации во светот, а се очекува конечниот текст за ТПП да биде доставен до американскиот Конгрес и Сенат во текот на февруари 2015 или најдоцна до крајот на март 2015, кога се очекува да биде изгласан по забрзана постапка, со што пратениците во американскиот Конгрес и во американскиот Сенат нема да имаат доволно време за дебата и за темелно читање и проучување на договорот.


https://www.eff.org/deeplinks/2015/01/we-need-stop-white-house-putting-tpp-and-ttip-fast-track-ratification

We Need to Stop the White House From Putting TPP and TTIP on the Fast Track To Ratification

January 13, 2015

By Maira Sutton

Senators are now working around the clock to re-introduce a bill that would put trade agreements on the fast track to passage in the US after those deals are finalized. Deals like the Trans-Pacific Partnership (TPP) and the Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) have been negotiated in almost complete secrecy, except for private industry advocates serving on trade advisory committees who can read and comment on these texts. That has enabled these agreements to include extreme copyright and other digital policy provisions that would bind all signatory nations to draconian rules that would hinder free speech, privacy, and access to knowledge. Under fast track, also referred to as Trade Promotion Authority, lawmakers would only have a small window of time to conduct hearings over binding trade provisions and give an up-or-down vote on ratification of the agreement without any ability to amend it before they bind the United States to its terms.



One of the most sure-fire ways to block these secret trade agreements is to stop the passage of fast track. We cannot let US lawmakers shirk their constitutional responsibility over trade policy and let the White House and the US Trade Representative pass Internet rules in back room meetings—which continue to go on this very week. The TPP negotiations will likely remain completely closed off from the public until the deal is finalized. At that point, fast track would enable the US Trade Rep to get Congress to ratify the deal without lawmakers questioning or modifying it.

And while Europe is taking reasonable steps to release more information about TTIP, US trade officials haven't made a move. The US Trade Rep just released its latest fact sheet on transparency, grossly exaggerating the meager steps it has taken to allow public interest groups like EFF engage in these negotiations. For instance, it touts the "stakeholder events" it has organized, where civil society had an opportunity to meet and present to negotiators about our concerns with certain provisions. These events were better than nothing, but they were far from sufficient—not only were we only able to present about provisions we had never been allowed to see, we were given very little time to present. Moreover, they haven't held stakeholder events at their negotiation rounds for more than a year now.

The US Trade Representative is deluded enough to think that this process has already been transparent enough—and its views about the substantive merits of the copyright and patent policies it is pushing are similarly narrow and delusional. What will happen if fast track passes and even Congress no longer has the ability to hold hearings on the final text and keep these trade officials in check?

Fast Track Politics on the Hill

The White House and several Congress members are going to introduce a fast track bill in the coming weeks. Republicans seem to be more in favor of fast track than their Democratic counterparts, which means Republican control of both congressional chambers could mean the bill could sail straight through to approval. But there's also criticism among some lawmakers and a large coalition of lawmakers who are committed to fight it. Sen. Elizabeth Warren and Sen. Bernie Sanders have been vocally opposed to handing away such blanket powers to the Executive branch. And on the House side, Rep. Rosa DeLauro and other representatives organized a press event last week to announce their opposition to fast track. But while there is a movement to stop TPP and TTIP from being put on the fast track, it's still going to be a close vote. We can't risk the possibility that these deals could pass and bind our lawmakers to enact or maintain new draconian copyright rules. Lawmakers need to hear that users are vehemently opposed to Internet regulations being decided in secret trade negotiations.

How We Can Stop Fast Track

Sen. Ron Wyden now sits as the Ranking Member of the Senate Finance Committee, where he holds significant influence on how this version of fast track will look. His colleague, Senate Finance Committee Chair Sen. Orrin Hatch, introduced the bill that was defeated last year. Sen. Hatch is determined to pass a new version with superficial fixes that do nothing to address the secrecy or the private-industry-dominated process. That's why we have a petition directed at Sen. Wyden, calling on him to resist these weak compromises and reject any version of this bill that does not truly address these problems. As a long-time defender of digital rights and an outspoken critic of TPP's secrecy, we need to let him know that we're counting on him to stand up for Internet users at this critical time.

If and when the bill is on the floor, our next step is to pressure Congress members to oppose it and encourage their colleagues to vote against fast track. Many lawmakers may support the policy in order to not appear to oppose free trade, but these new omnibus trade agreements are about much more than that. They contain provisions that will have huge implications for our digital rights in the generations to come. That's why we'll need to bombard them with messages letting them know about these threats, and to call on them to defend users against secret deals.

Last year, a massive coalition of civil society organizations and individuals banded together to fight back against this undemocratic process and we defeated it. We can do it again this year, but we're going to need all the help we can get.

http://www.theguardian.com/business/2015/jan/20/barack-obama-trans-pacific-partnership-republicans

Trans Pacific Partnership: Obama ready to defy Democrats to push secretive trade deal

Siri Srinivas

http://twitter.com/@pjux

Wednesday 21 January 2015 04.38 GMT

The TPP has drawn the ire of Democrats including Elizabeth Warren who object it will destroy jobs, limit online freedom, increase outsourcing and derail climate agreements. Ironically, it has made allies of his GOP rivals

...
 
Последно уредено:

Hyperz

Изгубен во времето и просторот...
Член од
13 август 2011
Мислења
715
Поени од реакции
423
China Demands Tech Companies to give them Backdoor and Encryption Keys

A number of western companies are doing big business in China, but now they may have to pay a huge value for to do so.
China has introduced strict new banking cyber security regulations on western companies selling technology to Chinese banks. The Chinese government wants backdoors installed in all technologies that imports into the Middle Kingdom for the benefit of Chinese security services.
The latest rules also state that western companies must hand over the Encryption Keys and secret source code as well. The requirements are so absurd that it would be impossible for companies like Apple to comply, which could harm American businesses.
"The Chinese government has adopted new regulations requiring companies that sell computer equipment to Chinese banks to turn over secret source code, submit to invasive audits and build so-called back doors into hardware and software, according to a copy of the rules obtained by foreign technology companies that do billions of dollars’ worth of business in China," The New York Times reports.
The new requirements, detailed in a 22-page long document approved late last year, are in response to Edward Snowden’s revelations about the United States National Security Agency’s surveillance activities on Chinese networks.


In May 2014, Chinese government announced that it will roll out a new set of regulations for IT hardware and software being sold to key industries in their country. China have repeatedly blamed U.S. products and criticize that U.S. products are itself threat to national security, as they may also contain NSA backdoors, among other things.
The US Chamber of Commerce and other groups called these new rules by Chinese official "intrusive". They has also called Chinese government for talks on the issue.
An overly broad, opaque, discriminatory approach to cybersecurity policy that restricts global internet and ICT products and services would ultimately isolate Chinese ICT firms from the global marketplace and weaken cybersecurity, thereby harming China's economic growth and development and restricting customer choice," the paper read.
U.S. businesses fear that the latest regulations by China will effectively shove them out of the world's largest and fastest-growing market. Recently, it was announced that Apple became the biggest smartphone seller in China in the final quarter of last year. The scale of effect could be calculated from this.
Last week, it was revealed that Tim Cook had agreed to "security audits" of its products sold in the country, but Apple has always insisted that it will never allow backdoor access to its products nor compromise the encryption used by its products and services, "and we never will."
However, many firms may not find this demand to meet, due to intellectual property and security concerns. So just wait and watch how other companies respond to this fresh regulations of China demands backdoor access.​
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.483
Поени од реакции
11.538
This week, Obama announced a renewed push for tighter Internet regulations in Congress, citing the need for additional cyber-security in light of the recent hack on Sony.

The White House has been taking this opportunity to initiate strategies that had already been planed for years. Many Internet freedom activists actually expected these types of suggestions to be coming out of the White House after any type of Internet incident or irregularity.

http://www.activistpost.com/2014/12/obama-urges-congress-to-renew-push-for.html
Американската Федерална Комисија за Комуникации ФКК која, иако е владина комисија, сепак на хартија треба да функционира независно, предводена од Томас Вилер, најавува воведување на строги регулации на Интернетот во САД во знак на поддршка на повикот на претседателот на САД, Барак Хусеин Обама од ноември 2014 за воведување на строги Интернет регулативи.

Наводно со цел да се спречат плановите на најголемите Интернет провајдери во САД за воведување на посебни претплати за побрз пристап до одредени веб сајтови и со цел за задржување на неутралноста на Интернетот, американската ФКК најавува регулирање на Интернетот како јавна услуга која треба да биде еднакво достапна за сите граѓани на САД, исто како водата и струјата. Ваквото регулирање на Интернетот во САД наводно треба да ги спречи плановите на најголемите Интернет провајдери во САД за привилегирање на одредени веб сајтови со побрз Интернет пристап до нив за одредена дополнителна претплата наспроти дискриминирањето на останатите веб сајтови кои не ја плаќаат истата таа дополнителна претплата со побавен Интернет пристап до нив.

Но истовремено, Вилер најавува дека со овие нови Интернет регулации, американската ФКК ќе може да блокира одредени Интернет содржини уште пред истите да бидат воопшто објавени на Интернет, со цел да спречи штетни содржини да бидат достапни на Интернет. Ваквата регулација покрива широк спектар на содржини, почнувајќи од вируси и детска порнографија, до доверливи документи од разузнавачи како Едвард Сноуден и веб сајтови како Викиликс, и се разбира - пиратски содржини.

Американските Интернет гиганти како Гугл, Фејсбук, Амазон и Нетфликс ги поддржуваат Интернет регулациите кои ги планира американската ФКК, со оправдание дека истите тие регулации ја бранат деловната Интернет иновативност и слободата на изразување.

http://www.nytimes.com/2015/02/05/technology/fcc-wheeler-net-neutrality.html?_r=0

F.C.C. Plans Strong Hand to Regulate the Internet

By STEVE LOHR FEB. 4, 2015


Tom Wheeler, F.C.C. chairman, has been working for the last year on new rules for the Internet. Credit Alex Wong/Getty Images

For the last year, Tom Wheeler, chairman of the Federal Communications Commission, has been working on new rules to ensure so-called net neutrality, or an open Internet. Over that time, his hints and comments have shown a steady shift toward stronger regulation — and a more direct confrontation with the cable television and telecommunications companies that provide high-speed Internet service to most American homes.

But on Wednesday, Mr. Wheeler went further than some industry analysts had expected and even beyond the recommendations of President Obama, who in November urged the commission to adopt the “strongest possible rules,” in a surprising public admonition to an independent agency.

First, Mr. Wheeler proposed regulating consumer Internet service as a public utility, saying it was the right path to net neutrality. He also included provisions to protect consumer privacy and to ensure Internet service is available for people with disabilities and in remote areas.

Mr. Wheeler’s plan would also for the first time give the F.C.C. enforcement powers to police practices in the marketplace for handling of data before it enters the gateway network into people’s households — the so-called interconnect market. For good measure, he added a “future conduct” standard to cover unforeseen problems.

Some industry analysts expected Mr. Wheeler to leave some rules out of this order, partly to create a narrower target for legal challenges. Yet he chose to add the other provisions to the main thrust of his plan, which is to reclassify high-speed Internet service as a telecommunications service, instead of an information service, under Title II of the Telecommunications Act.

“Once you’ve decided to take the bold step — apply Title II — and open yourself up to attacks from the industry and in court, it makes sense to put in everything you want,” said Kevin Werbach, a former F.C.C. counsel and an associate professor at the Wharton School of the University of Pennsylvania.

Mr. Wheeler announced the basics of his plan in an op-ed article on Wired’s website Wednesday morning. Senior F.C.C. officials elaborated at a briefing later in the day.

The open Internet order, the F.C.C. officials said, will give the commission strong legal authority to ensure that no content is blocked and that the Internet is not divided into pay-to-play fast lanes for Internet and media companies that can afford it and slow lanes for everyone else. Those prohibitions are hallmarks of the net neutrality concept.

Mr. Wheeler was widely expected to take the Title II approach after President Obama urged the commission to do so. And the politics surrounding net neutrality were influenced by the nearly four million public comments the F.C.C. received last year, the vast majority urging forceful action.

Mr. Wheeler also plans to place mobile data service under the open Internet order and its Title II powers. Since the 1990s, mobile voice service has been regulated under Title II, using the light-touch model Mr. Wheeler intends to apply to broadband Internet service. That approach, for example, has shunned the regulation of pricing decisions made by cellphone operators and most business dealings between private companies to manage their mobile networks.

Mr. Wheeler has taken an ambitious step to forge a net neutrality policy, but its path ahead is anything but certain.

Mr. Wheeler will circulate his proposal to other F.C.C. commissioners on Thursday, and the plan could be modified. The proposal is subject to a vote by the full commission on Feb. 26. The commission typically decides major decisions by 3-2 votes, with the two other Democrats joining Mr. Wheeler.

If the proposal is approved, as expected, the cable and telecommunications companies have vowed to fight it in court.

“The agency is reaching for very broad powers here,” said Justin Hurwitz, an assistant professor at the Nebraska College of Law. “Whether Title II applies to the Internet is very open to debate.”

In Congress, Republicans are circulating draft legislation that embraces the essence of net neutrality by prohibiting content blocking and the creation of fast and slow lanes on the Internet. But their proposal would prevent the F.C.C. from issuing regulations to achieve those goals.

The opponents of utility-style rules, led by the cable and telecommunications companies, view the approach as opening a door to heavy-handed regulation that will deter investment and innovation, ultimately harming consumers.

Michael Powell, F.C.C. chairman in the Bush administration and president of the National Cable and Telecommunications Association, said in a statement that Mr. Wheeler’s plan would place a “heavy burden” on broadband services and go “beyond the worthy goal of establishing important net neutrality protections.”

Supporters of the Title II model include major Internet companies like Google, Facebook, Amazon and Netflix, as well as start-up companies and many public interest groups. They view the strong rules as a necessary safeguard because the Internet is increasingly the essential gateway of communication and commerce in modern life. A robust regulatory framework, they say, will ensure continued business innovation and diversity of expression.

Gene Kimmelman, president of Public Knowledge, a public advocacy group that backs Title II rules, called Mr. Wheeler’s proposal a “historic initiative” to preserve an Internet system of innovation and free expression.

But Mr. Kimmelman, a former antitrust official in the Obama administration, said Mr. Wheeler’s proposal represented a “natural progression” as government tries to find an appropriate regulatory framework for rapid technological change, powerful corporations and the public interest.
[DOUBLEPOST=1423191874][/DOUBLEPOST]
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom