Цензура на интернетот - SOPA/PIPA/ACTA/PCIP (Генерална дискусија)

Член од
24 април 2008
Мислења
10.503
Поени од реакции
11.570
Од октомври 2011 па наваму, актуелна тема во Конгресот на САД е предлог законот за стопирање на користењето на Интернетот како средство за пиратерија, односно како средство за нелегална дистрибуција на дигитални содржини произведени во САД, а нелегално дистрибуирани преку веб сајтови надвор од САД.

Теоретски, овој закон се залага за блокирање на странски сајтови кои се занимаваат со нелегална дистрибуција на дигитални содржини кои се произведени во САД, но истовремено им дава одврзани раце на компаниите кои ги произвеле истите тие дигитални содржини да ги тужат сопствениците, уредниците и одржувачите на истите тие странски сајтови, но уште поважно, им дава одврзани раце на истите тие компании да побараат блокирање на истите тие странски сајтови без право на приговор од сопствениците, уредниците и одржувачите на сајтовите.

Први веб сајтови кои би се нашле на ваков удар секако би биле YouTube, Dailymotion, Vimeo и сите останати кои се занимаваат со бесплатна дистрибуција на видео записи преку Интернет.

Скептиците како Гугл велат дека ваквиот закон ќе им ги помати сметките во бизнисот со рекламирање и пребарување, бидејќи било какви содржини прикажани на Интернет пребарувач како конкретни резултати би можеле да се сметаат како копирани, односно украдени содржини, што за фирми како Гугл, Јаху и Мајкрософт (Бинг), на дебело би им ги поматило сметките.

Голем дел од скептиците веруваат дека ваквиот закон е предвесник за Интернет цензурата, бидејќи ако некој странски веб сајт ја критикува владата на САД, членовите на Конгресот и на Сенатот, припадниците на вооружените сили, на Пентагон и сите останати вработени во државната и јавната администрација на САД, истиот тој странски веб сајт може веднаш да биде блокиран во САД со само една поплака од некој "оштетен" од содржините на истиот тој странски веб сајт.

Нешто слично исто така во октомври 2011 беше најавено во Италија, каде што се подготвува закон, освен ако веќе го изгласале, кој ќе дозволува било кој, физичко лице или правно лице, да поднесе тужба против сопствениците и/или уредниците на приватни блогови или на било какви веб сајтови и да побара бришење на било какви содржини кои наводно го навредиле или го оштетиле истото тоа физичко или правно лице во рок од 48 часа, без притоа сопствениците и/или уредниците на веб сајтот кој наводно го навредил или оштетил физичкото или правното лице да имаат право да се бранат во судска или слична разрешница.

Со други зборови кажано, со овие законски акти во САД и Италија се отвораат вратите за цензурирање на Интернетот, нешто што е разбирливо за државите како Кина, Северна Кореја и други држави во кои до денешен ден на власт е социјалистичката диктатура, но дефинитивно е изненадувачки кога доаѓа од државите кои се залагаат за слобода и демократија како САД и Италија, кои баш изминативе година дена масовно ги поддржуваат борците за слобода и демократија во северна Африка и на блискиот Исток, каде што исто така за време на таканаречената Арапска пролет, Интернетот беше исклучен со цел да се оневозможи комуникација помеѓу припадниците на тамошните движења кои организираа протести, немири и блокади барајќи слобода и демократија.

http://on.net.mk/video/razno/malku-vnimanie

Малку внимание

SOPA или Stop Online Piracy Act е новиот закон кој по забрзана постапка се турка во американскиот Конгрес и колку и да му звучи фино и коректно на некого, станува збор за блесаво дебилен закон (ако си корисник). На кратко SOPA нема да ги спречи луѓето што сакаат да симнуваат какви било содржини од интернет, туку само ќе и даде право на ентертејмент индустријата да гаси сајтови по најразлични основи. Еве што е работата...

Не само што веб сајтовите би биле блокирани, туку и обични корисници на YouTube, Twitter и други Интернет сервиси можат да заработат дури и казна затвор до 5 години само затоа што објавиле аудио или видео запис во кој пејат песна од туѓ автор.
 

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.100
Поени од реакции
5.742
Aaaaaaaand it will never happen.
Зошто? Затоа што Америка не е центар на светот.
 

ЛеоЛе07

Не биди трол
Член од
8 октомври 2010
Мислења
879
Поени од реакции
375
Сашо Ордановски кога велеше дека ќе го укинат интернетот му се смеевте. Е сега...

Јас и сега би му се смеел и нему и на овие со тие законите. Ако се случи вакво нешто ќе предизвика поголема револуција од Сирија и Египет заедно.
 
Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.290
Поени од реакции
15.508
Нема шанси, јутуб и останатите се преголеми да пропаднат...
 
Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Google, Facebook и Twitter заедно против законот за „онлајн“ пиратерија

Поголем број комапнии од дигиталната индустрија, меѓу кои Google, Facebook и Twitter и Ebay се здружија со цел да побараат од американските парламентарци да не гласаат за предлог законот против „онлајн“ пиратерија СОПА (Stop Online Piracy Act), објави францускиот весник „Монд“. Новиот предлог закон против „онлајн“ пиратерија ќе овозможи директно блокирање на Интернет страници за кои постои сомнеж дека овозможуваат Интернет пиратерија.

Компаниите заеднички финансираа објавување реклама на цела страна од весникот „Њујорк тајмс“ на која се бара повлекување на нацрт законот против „онлајн“ пиратерија.

Според компаниите новиот закон ќе го загрози слободното функционирање на Интернетот и дека ќе претставува кочница за новитетите.
http://www.idividi.com.mk/futurama/tehnologija/726715/index.html
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.503
Поени од реакции
11.570
И англиската Википедија го изразува својот протест против SOPA со тоа што моментално е недостапна.

http://en.wikipedia.org/

http://www.huffingtonpost.com/2011/12/12/wikipedia-blackout-sopa_n_1144580.html

Wikipedia Blackout Over SOPA? Founder Weighs Protesting Anti-Piracy Bill

Enjoy it while you can: Wikipedia could temporarily go off the air.

Wikipedia founder Jimmy Wales has asked users to weigh in on a potential Wikipedia blackout in protest of the Stop Online Piracy Act, a controversial bill targeting piracy that would give U.S. law enforcement sweeping powers to crack down websites and online services that facilitate copyright infringement.

Though Wales noted that there are no immediate plans to temporarily blank out Wikipedia pages, he launched an informal straw poll querying whether users would support such a move, noting that Italy's parliament backed down on a privacy law after the Italian Wikipedia took all of its pages offline. Wales described SOPA as "a much worse law" than Italy's wiretapping bill.
Според истиов извор, во Италија бил повлечен контроверзниот закон со кој сопствениците и/или уредниците на веб сајтовите, вклучувајќи ги и на приватните блогови ќе беа обврзани да избришат содржина која подлегнала на жалба, односно на поплака од било кое физичко или правно лице, без никаква судска постапка и без никакво право да се бранат.

Италијанската Википедија беше недостапна одреден временски период во знак на протест против ваквиот предлог закон кој наводно бил повлечен, се надевам дека е така и дека воопшто нема ни да се дискутира повторно за нешто толку апсурдно и антидемократски.

А во меѓувреме, членовите на американскиот Конгрес подготвуваат нова предлог верзија на SOPA, откако првата верзија наиде на остри критики и незадоволство кај корисниците на Интернетот, но и на амин од страна на Холивуд и забавната индустрија, кои секако, најмногу би профитирале од усвојувањето и стапувањето на сила на SOPA.

Но и новопредложената верзија на SOPA веќе наидува на остри критики и незадоволство кај корисниците на Интернетот, како и на амин од страна на Холивуд и забавната индустрија.

http://news.cnet.com/8301-31921_3-57341916-281/new-version-of-sopa-copyright-bill-old-complaints/

New version of SOPA copyright bill, old complaints

A new version of the Stop Online Piracy Act appears to be no more popular than the last one was.

In an effort to head off mounting criticism before a vote on the legislation this Thursday, Rep. Lamar Smith (R-Texas) today announced a series of tweaks (PDF) to SOPA, which is backed by Hollywood and major record labels but opposed by Internet firms and the Consumer Electronics Association.

But Smith, who heads the House Judiciary committee, stopped short of altering the core of SOPA--meaning that allegedly piratical Web sites could still be made to vanish from the Internet. Deep packet inspection could still be required. (See CNET's FAQ on SOPA.)

"There are still significant problems with the approach," said Public Knowledge attorney Sherwin Siy. The revised version of SOPA "continues to encourage DNS blocking and filtering, which should be concerning for internet security experts and human rights activists alike," he said. DNS stands for the Domain Name System.

Ryan Radia, associate director of technology studies at the free-market Competitive Enterprise Institute, says SOPA v2.0 is "better than the old one, and more carefully written in several places." But, Radia says, "it's still a very bad bill."
 

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
До пред малку гледав пренос од дебатата/гласањето за SOPA.. одамна не сум бил толку изнервиран. Еј, 70-годишни старци кои отворено кажуваат дека се технофоби и дека не знаат ништо за Интернет викаат дека ќе гласаат ЗА SOPA затоа што така ќе се спречеле странски хакери кои сакаат да ги исклучат машините за дијализа (?!). Имаат земено пари од RIAA и MIAA (легално, нели, "лобирање"!), па сега како роботи читаат претходно напишани говори од нивните "поддржувачи" од тие организации.

Ама ако.. сакам сега да помине во оваа најрестриктивна варијанта, па да ги затворат сите социјални мрежи/сајтови кои постојат само поради содржините кои ги качуваат нивните корисници. Е тек тогаш ќе биде масакр, и тоа не само виртуелен.

 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.503
Поени од реакции
11.570
До пред малку гледав пренос од дебатата/гласањето за SOPA.. одамна не сум бил толку изнервиран. Еј, 70-годишни старци кои отворено кажуваат дека се технофоби и дека не знаат ништо за Интернет викаат дека ќе гласаат ЗА SOPA затоа што така ќе се спречеле странски хакери кои сакаат да ги исклучат машините за дијализа (?!). Имаат земено пари од RIAA и MIAA (легално, нели, "лобирање"!), па сега како роботи читаат претходно напишани говори од нивните "поддржувачи" од тие организации.

Ама ако.. сакам сега да помине во оваа најрестриктивна варијанта, па да ги затворат сите социјални мрежи/сајтови кои постојат само поради содржините кои ги качуваат нивните корисници. Е тек тогаш ќе биде масакр, и тоа не само виртуелен.

Па токму во тоа е поентата.

Овој предлог закон го гласаат луѓе кои немаат појма од информатичка технологија, лобисти, првокласни идиоти кои немаат појма од тоа за кое што дискутираат.

Па истото им го направија и на Мајкрософт и на Бил Гејтс, се обидоа да ги натераат јавно да го објават изворниот код на Виндоус оперативниот систем, бидејќи наводно Мајкрософт бил монопол на пазарот на софтвер, а сега истите тие идиоти ќе го изгласуваат SOPA во знак на заштита на авторските права, првокласичен идиотизам.

Нас тоа не не засегнува директно бидејќи законот ќе важи само на територија на САД, но колку време ќе треба додека и европските држави да го копираат и да го применат истиот тој идиотски закон ?

Во тоа е проблемот, се надевам дека американците ќе се освестат и нема да дозволат ова срање од предлог да стане закон.
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.503
Поени од реакции
11.570
Еве нови предлози до предлагачите и тие кои ќе гласаат за усвојување на SOPA:

http://kajgana.com/kineskite-blogeri-gi-cheka-zadolzhitelna-registracija

„Блогери, не мрчете, знаеме каде живеете...“

Кинеските блогери ги чека задолжителна регистрација

Сите корисници на интернет кои сакаат да бидат дел од хиперактивната блогосфера мораат да се пријават со вистинско име и презиме, а потоа три месеци да чекаат на одобрување – објавија денес властите во Пекинг, пренесува Wall Street Journal.
Вака функционира Интернетот во Кина, САД се на добар пат да ги копираат и применат истите вакви кинески Интернет решенија, а и нашинциве можеби ќе ги копираат и применат истите овие Интернет решенија со новиот закон за медиуми кој го планираат, за кој веќе се шпекулира дека се подготвува забрана за Dreambox рисиверите на Dream Multimedia во Македонија, како и задолжително да мора да се платат 10000 евра за купување на Интернет домеин.
 
Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.846
Џабе се сите дискусиии, бојкотирања, спротиставувања и така натаму, во прашање е Америка, ако она одлучи да идеш во затвор ќе идеш, ако она одлучи дека си ретардиран, си ретардиран.

Ние ќе се молиме ова да не стапи на сила и толку.
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.503
Поени од реакции
11.570
Џабе се сите дискусиии, бојкотирања, спротиставувања и така натаму, во прашање е Америка, ако она одлучи да идеш во затвор ќе идеш, ако она одлучи дека си ретардиран, си ретардиран.

Ние ќе се молиме ова да не стапи на сила и толку.
Па американците не се баш многу среќни поради ваквиот предлог закон, а ние мораме да водиме дискусија, бидејќи ако молчиме, тогаш и на нас ќе можат нашинциве да ни го наметнат, или подобро кажано, да ни го подметнат истиот овој закон на нас.

Американците веќе дебатираат и остро се спротивставуваат на ваквиот предлог закон, а ние мораме да гледаме што се случува таму, бидејќи кога веќе сме свртени со погледите кон западот и сакаме да се метнеме на западот, треба да внимаваме кои западни стандарди ги воведуваме кај нас.
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.503
Поени од реакции
11.570
Основачот и прв човек на Википедија, слободната енциклопедија, Џими Велс, во знак на протест против SOPA, најави дека ќе ги префрли Интернет домеините кои им припаѓаат на Wikipedia и на Wikia од Интернет регистарот на домеини GoDaddy на друг Интернет регистар на домеини, поради поддршката која GoDaddy ја изрази кон предлог законот SOPA.

http://www.huffingtonpost.com/2011/12/26/wikipedia-godaddy-sopa_n_1170034.html?ref=technology

Wikipedia Ditching GoDaddy Over SOPA, Jimmy Wales Says




The Huffington Post
Bianca Bosker
First Posted: 12/26/11 01:45 PM ET | Updated: 12/26/11 03:34 PM ET

Wikipedia founder Jimmy Wales announced that domain names belonging to Wikipedia and Wikia would be transferred off of GoDaddy, an Internet domain registrar, to protest GoDaddy's support for the proposed Stop Online Piracy Act, a controversial anti-piracy bill under consideration by Congress.

"I am proud to announce that the Wikipedia domain names will move away from GoDaddy. Their position on #sopa is unacceptable to us," Wales wrote in a tweet. He later added, "Wikia is also moving several hundred domains from godaddy. Which registrar has quality and price right?"

GoDaddy has been hemorrhaging domains in a backlash against the company's endorsement of SOPA. Though GoDaddy said in a blog published December 20 that it was withdrawing its support for SOPA, GoDaddy CEO Warren Adelman acknowledged in a subsequent interview with TechCrunch that the company had not yet officially registered with Congress its plans to switch sides.

According to VentureBeat, GoDaddy has lost more than 37,000 domains in total. Other companies that have joined in the exodus include the Cheezburger Network, which runs popular sites such as FAIL Blog, Failbook and I Can Has Cheezburger. Cheezburger Network CEO Ben Huh tweeted, "Not happy with @godaddy. Emailed CEO, asking for clear, unequivocal dropping of SOPA support. Still planning on moving off." Commenters on Reddit have also called for a GoDaddy boycott and one Reddit user suggested December 29 should be "move your domain away from GoDaddy day."

The Next Web writes that GoDaddy has been "calling customers, begging them to stay," noting that one customer shared an anecdote about a conversation with a GoDaddy representative in which the company's rep attempted to clarify GoDaddy's stance on SOPA.

Wales previously contemplated protesting SOPA with a Wikipedia blackout that would have seen many or all English-language Wikipedia pages taken offline.

"A few months ago, the Italian Wikipedia community made a decision to blank all of Italian Wikipedia for a short period in order to protest a law which would infringe on their editorial independence. The Italian Parliament backed down immediately. As Wikipedians may or may not be aware, a much worse law going under the misleading title of 'Stop Online Piracy Act' is working its way through Congress on a bit of a fast track," Wales wrote on Wikipedia. "My own view is that a community strike was very powerful and successful in Italy and could be even more powerful in this case."
 

Kajgana Shop

На врв Bottom