- Член од
- 24 октомври 2010
- Мислења
- 2.434
- Поени од реакции
- 244
Немаш две чисти за тоа што лупаш глупости.Од на на Ристо бандата.
Оди си на ЧДА и зезај си се таму, иако ова твоево ми изгледа на некое посериозно
нарушување одколку чисти заебанции.
Немаш две чисти за тоа што лупаш глупости.Од на на Ристо бандата.
Чек Дис Аут или пак Чукни во Дрво Арамбаша.Зезање не зезање.Јас вервам во Бог.Тој бара од нас добро расположение.Немаш две чисти за тоа што лупаш глупости.
Оди си на ЧДА и зезај си се таму, иако ова твоево ми изгледа на некое посериозно
нарушување одколку чисти заебанции.
Jaс викам од тоа рапот ви се суши мозок...ама никој не ме слуша.Чек Дис Аут или пак Чукни во Дрво Арамбаша.Зезање не зезање.Јас вервам во Бог.Тој бара од нас добро расположение.
ЧЕКЕРАУЦJaс викам од тоа рапот ви се суши мозок...ама никој не ме слуша.
Ти си дефинитивно во некоја секта.Чек Дис Аут или пак Чукни во Дрво Арамбаша.Зезање не зезање.Јас вервам во Бог.Тој бара од нас добро расположение.
Jas nemam vreme da gubam so luge koi ne zasluzile da vidat dobrina od mene oti togas zemam od vremeto na onie koi ja zasluzile mojata pomos.Mora da se pravi selekcija, nevozmozno e da se sakaat site. kako sto kazal Dostoevski a prethodno istoto na drug nacin go rekol Pol Holbah a voedno i nasiov premier Demo-hristijanin go citirase ova na eden govor-Ako ja isterate prirodata od vrata taa ke vi vleze niz prozor, sto kazuva kolku stvarno vredat site tie pravila koi se protivni na osnovnite prirodni zakoni i na coveckata priroda voopsto!Затоа што: 1. не секој кој се декларира дека е христијанин го исполнува ова, 2. затоа што и за оние кои сакаат да го исполнат е многу, многу тешко. Јас сум првиот кој ќе признае дека е исклучително тешко. Сепак, има христијани (и луѓе воопшто) кои не враќаат со зло и кои „го вртат и другиот образ“. Ако се обидеш да го примениш овој принцип, ќе се изненадиш од резултатите. А да те прашам тебе, дали ти имаш еднакви критериуми за себе и другите кога се во прашање човечки слабости? Дали ти го исполнуваш се` она кое го посочи како позитивно на форумов? Што тебе, кој не го признаваш ниту применуваш вртењето на другиот образ, те прави подобар од останатите, поконкретно христијаните?
U globala dobro e, samo ova sto go boldirav, taa ljubov ke zgasne koga sadistot kako kraj na site ponizuvanja koj gi nanesuva najnakraj ke go ubie mazohistot (Markiz de Sad).Posle mora da bara drug mazohist.Еве нешто интересно за кое што Оsho ме поттикна да размислувам. Познатата божја заповед, ако те удри некој по левиот образ, сврти му го десниот.
Ова е толку погрешно бидејки го поттикнува насилството. Што ако тој што те мава е садист?
И еве да кажеме те удира по левиот образ и тој ужива во тоа а ти не се спротиставуваш. Му го даваш десниот и тој пак те шврка пошто тој толку ужива што би те мавал цел ден. И ти пак не само што го одобруваш насиството туку и го поттикнуваш повторно да се случи, го разгоруваш.
А што ако тој другиот, тепаниот во овој случај е мазохист? Тој па ужива да биде тепан. Уствари тоа и е совршената љубовна двојка. Да се најдат садист и мазохист. Таа љубов никогаш нема да згасне.
Мене само ако ме швркне некој, јас ке го швркнам 2 пати, за да не го охрабрам пак да ме швркне, да знае дека и јас сум силен и дека не може он што сака да прави. Но религијата вика сврти го и другиот образ. Па јас не сум бог за да го свртам другиот образ а не ни посакувам да бидам бог, бидејки тие што сакаат моќ го сакаат насилството сакаат да владеат над другите и ги сметаат за проста народна маса. Чист пример за егоисти се политичарите. Тие од што толку сакале да се докажат во својот живот дека се подобри од некој т.е дека се најдобри и дека се над некој друг, го поминале својот живот борејки се за стекнување на власт а нуикогаш не почувствувале искрена љубов и среќа, бидејки никогаш не биле задоволни од самите себеси, секогаш сакале повеќе и повеќе. Тоа сакање на се повеќе и повеќе нема лош корен, бидејки тие постојано ја бараат среќата ама на погрешен пат се, никогаш нема да ја најдат. Среќата со пари, со его и со потреба за надмоќ не се купува.
Da, no neli samoto pravilo vika Sakaj go blizniot kako sto se sakas sebesi a ne vika sakaj se sebe si kako sto go sakas blizniot!Религијата секогаш кажува сакај го твојот ближен, сакај го комжијата, сакај го господ... а никогаш не ни кажува а камоли да не учи да се сакаме самите себеси. Прво мораме да се сакаме самите себеси за да дознаеме што уствари е тоа љубов,да ја поувствуваме, па потоа да ја предаваме љубовта и да ги сакаме и другите. Од каде би дошла таа љубов ако ние не сме ја почувствувале воопшто?
Тоа е целата филозофија, што треба прво самите да се сакаме и да се почитуваме како посебна уникатна личност со свој разум и ум, па потоа да го споделиме то со другите.
А како да се сакам себеси кога ми се наметнати правилата, и не ми е дозволено да се пронајдам себеси. Отргнат сум од својата природа за чувството да сакаш, со тоа што ти се наметнува да треба да се докажеш да се истакнеш пред другите, да не правиш гревови, дека си роден со гревови поради некој што наводно скинал некое јаболко пред илјадници години. И сега сите ние сме грешни. Јас не се сметам за грешен затоа што некој сакал да проба јаболко од најважното дрво, најпосакуваното. Со тоа што господ го етикетирал и им рекол, не јадете од ова дрво, бидејки овадрво е дрво на мудроста, на тоа дрво му дал толку големо значење, и нормално, секој човек сака да знае, сака да научи за вистината и сака да ја почувствува вистината, и затоа адам го земал тоа јаболко, бидејки од илјадници дрва господ го посочил тоа како најважно највкусно. И господ поради тоа е најголемиот создавач на проблемот. Бидејки тој го посочил тоа, а да не го посочел се кладам дека ниту адам ниту ева ниту некој до сега ке пробале од тоа дрво, бидејки тоа дрво ке си било само обично дрво, немало да биде толку важно дрво, и немало адам да го направи гревот. Е тоа е несовршеноста на Бог. Тој е создавач на проблемот со дрвото. Тој е семето за сите проблеми и репресии кој човекот ги има и поради религиите човештвото се развива, сите ние мислиме дека се усовршуваме, и ние се усовршуваме, да, но во погрешна насока се усовршуваме. Се усовршуваме во насоката на целосно истребување на животот на оваа планета. Е тоа е нашата крајна дестинација нашиот врв, нашето совршенство. Не дека не можеме да го промениме, туку не сакаме да погледаме реално и да сватием дека целиот свет смрди на омраза.Da, no neli samoto pravilo vika Sakaj go blizniot kako sto se sakas sebesi a ne vika sakaj se sebe si kako sto go sakas blizniot!
Библискиот концепт за бог опиошан во трите монотеистички религии, е рефлексија на човечката опсесија за моќ, власт и суета! Опсесија да се биде величан, славен, обожаван но во исто време да предизвикува страв и ужас!И уште ни вика: Ке ги познаете по делата!
Па еве јас него го познавам по делата. Тој казнува, тој причинува проблеми и тој создава медиатори (попови) кои ги лажат луѓето и им даваат лажна надеж.
И од ова можам слободно без никаков страв од казна, бидејки не постои таа служба што казнува, можам своеумно да заклучам дека тој Бог е злото. И да знаете ако пишам повторно некој пост, тоа значи дека не сум казнет поради ова што го кажувам. Ако казнува, тогаш казната стига веднаш нема да стигне после 1 година. Кога некој ке ме удри болката ја чувствувам веднаш, не ја чувствувам после саат време. Или кога јадеш некое убаво вкусно јадење, вкусот го чувствуваш веднаш не откаско ке се најадеш. Према тоа казната од тоа што го кажав дека бог е зло треба да стигне веднаш ама некако тешко, изгледа вчера бог имал луда журка горе на небото со ангелиците и пошто доживеалч многу убавини вечерта и се изморил, сега задремал малку, и не казнува никој.
Ти ја прифаќаш теоријата дека човекот по природа е себичен и зол. Тука дијаметрално се разликуваме. Пак не одговори на прашањето - по што си подобар ако на зло враќаш со зло? На кој начин си различен од оној кој ти нанесол неправда или зло? Достоевски го цитираш вон контекст, но не е битно -- ако си го прочитал внимателно Достоевски, тој исто така верува дека убавината (т.е. добрината, љубовта, простувањето) ќе го спаси светот. Ќе те потсетам на реченицата од Ганди: An eye for an eye only ends up making the whole world blind. Навистина мислиш дека одмаздата ќе те направи посреќен?Jas nemam vreme da gubam so luge koi ne zasluzile da vidat dobrina od mene oti togas zemam od vremeto na onie koi ja zasluzile mojata pomos.Mora da se pravi selekcija, nevozmozno e da se sakaat site. kako sto kazal Dostoevski a prethodno istoto na drug nacin go rekol Pol Holbah a voedno i nasiov premier Demo-hristijanin go citirase ova na eden govor-Ako ja isterate prirodata od vrata taa ke vi vleze niz prozor, sto kazuva kolku stvarno vredat site tie pravila koi se protivni na osnovnite prirodni zakoni i na coveckata priroda voopsto!
Како секогаш досега, ја цитираш Библијата со намера да обвинуваш. Сосема ми е јасно дека тоа е дел од твоето credo -- ти се декларираш како сатанист и следбеник на Големиот инквизитор, на обвинувачот. Ваљда тоа те прави заменик обвинител? Се извинувам за оф-топиков: кое е задоволството и среќата постојано да се обвинува? Која убавина ја наоѓаш во таа борба и омраза? Кога не би постоело христијанството (и се` она што ти пречи во него), со што ќе се занимаваат сатанистите како тебе? Кој е следниот на списокот обвинети? За да обвиниш некого за лицемерие, неправда, насилство, итн. треба да си подобар. Што тебе и сатанската философија ве прави подобри од монотеистичките религии и верници? Сосема искрено те прашувам.Библискиот концепт за бог опиошан во трите монотеистички религии, е рефлексија на човечката опсесија за моќ, власт и суета! Опсесија да се биде величан, славен, обожаван но во исто време да предизвикува страв и ужас!
Бог кој наметнува чуство на вина, кој без срам кажува дека е спремен да ги казнува децата до трето и четврто колено за грешките на татковците! Бог кој за да си ја нахрани суетата, му го стврднува срцето на фараонот за да не ги пушти робовите, а потоа тоа го користи како изговор за да нанесе ужас и страдање на целиот египетски народ! Бог кој им го ускратува сознанието за добро и зло на Адам и Ева, а потоа ги казнува затоа што згрешиле....а немале сознание за добро и зло?! Бог кој се плаши од еднаквите на себе а покажува сила на послабите! Како во случајот кога му го ускратува пристапот на Адам до дрвото на животот констатирајќи - "....но сега да не посегне по дрвото на животот, па да заживее вечно!"
Како и во случајот со вавилонската кула, кога гледа дека луѓето почнале да соработуваат и да работат на проект кој може да стигне до него! Што прави бог? - Им ги меша јазиците за да не се разберат, ги збунува и ги растура низ целата земја!
Низ целата библија овој карактер манипулира со луѓето, константно обвинувајќи ги сите само за тој да остане добар и совршен! Карактер кој е се само не совршен, кој е се само не бог! Карактер кој е одслкикување на себичната и суетна опсесија на племенските свештеници кој го измислиле за да манипулираат со луѓето како што сакаат.