Целата Вистина за бог

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ти ја прифаќаш теоријата дека човекот по природа е себичен и зол. Тука дијаметрално се разликуваме. Пак не одговори на прашањето - по што си подобар ако на зло враќаш со зло? На кој начин си различен од оној кој ти нанесол неправда или зло? Достоевски го цитираш вон контекст, но не е битно -- ако си го прочитал внимателно Достоевски, тој исто така верува дека убавината (т.е. добрината, љубовта, простувањето) ќе го спаси светот. Ќе те потсетам на реченицата од Ганди: An eye for an eye only ends up making the whole world blind. Навистина мислиш дека одмаздата ќе те направи посреќен?
Tie sto me znaat u karakter mi vikaat ti si so krstot na celo a jas sum ateist. Da ne zborime na prazno, tebe nekoj doma da ti dojde da te ograbi da ti siluva rodnini ili ne znam sto, ti kako ke reagiras? Ako se branis po tvoe ispaga deka stanuvas ist kako toj sto te napaga??!! No, onoj sto se brani ne moze da se izednaci so agresorot samo zatoa sto upotrebuva adekvatni sredstva!

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Tie sto me znaat u karakter mi vikaat ti si so krstot na celo a jas sum ateist. Da ne zborime na prazno, tebe nekoj doma da ti dojde da te ograbi da ti siluva rodnini ili ne znam sto, ti kako ke reagiras? Ako se branis po tvoe ispaga deka stanuvas ist kako toj sto te napaga??!! No, onoj sto se brani ne moze da se izednaci so agresorot samo zatoa sto upotrebuva adekvatni sredstva!
Пак го избегнуваш одговорот. Се разбира дека ќе се браниш -- особено ако ги нападнат оние кои ги сакаш и кои се незаштитени и недолжни. Да сакаш некого е да го заштитуваш од зло. Примерите кои ги наведе се екстремни -- војна, силување, итн. Те прашав за принципот -- на секое зло да враќаш со зло.

S

smexy

Гостин
Дали злото воопшто е апсолутно?
Ако не е,тогаш возможно ли е злото воопшто да не постои?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Пак го избегнуваш одговорот. Се разбира дека ќе се браниш -- особено ако ги нападнат оние кои ги сакаш и кои се незаштитени и недолжни. Да сакаш некого е да го заштитуваш од зло. Примерите кои ги наведе се екстремни -- војна, силување, итн. Те прашав за принципот -- на секое зло да враќаш со зло.
Gotovo jasno mi e a nejkam da se raspravame okolu samite zborovi.
Extremni ne extremni takov e zivotot.
--- надополнето: Aug 8, 2011 6:13 PM ---
Дали злото воопшто е апсолутно?
Ако не е,тогаш возможно ли е злото воопшто да не постои?
Vidi vaka, moze sto umiraat bebinja i mladi luge od strasni neizlecivi bolesti sto sekoj den bez vrska ginat luge i sto stradaat nevini deca, moze toa vo Seopstata celina sovrseno se vklopuva i voopsto ne e zlo, no koga te boli nesto sto vikas? Nema zlo mojata bolka e nuzna za celinata da e ok ili vikas aman neka prestane, na primer, zab te boli ili strasni maki, pa luge umiraat vo strasni maki zar toa e dobro samo zatoa sto mora da postoi toa i deka istoto vo CELINA e dobro???!!

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545

Vidi vaka, moze sto umiraat bebinja i mladi luge od strasni neizlecivi bolesti sto sekoj den bez vrska ginat luge i sto stradaat nevini deca, moze toa vo Seopstata celina sovrseno se vklopuva i voopsto ne e zlo, no koga te boli nesto sto vikas? Nema zlo mojata bolka e nuzna za celinata da e ok ili vikas aman neka prestane, na primer, zab te boli ili strasni maki, pa luge umiraat vo strasni maki zar toa e dobro samo zatoa sto mora da postoi toa i deka istoto vo CELINA e dobro???!!
Без навреда, но репликата „животот е таков“ не е одговор на прашањето, ами логичка заблуда која во реториката се означува како аrgumentum ad antiquitatem. Нема да се расправаме повеќе -- го почитувам твојот став, а мојот не го бутам никому со сила.

S

smexy

Гостин

Добро-зло.
Зошто сите толку различно ги доживуваме?
Ако нешто постои зарем нема да биде апсолутно исто за сечија перцепција?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Добро-зло.
Зошто сите толку различно ги доживуваме?
Ако нешто постои зарем нема да биде апсолутно исто за сечија перцепција?
Ne e isto bidejki se e relativno to est se percipira vo relacija so nesto drugo. Ako apsolutno zlo bi bilo nepostoenjeto togas toa i ne e zlo bidejki nema svest, oset koj go podnesuva toa zlo.
--- надополнето: Aug 8, 2011 7:57 PM ---
Без навреда, но репликата „животот е таков“ не е одговор на прашањето, ами логичка заблуда која во реториката се означува како аrgumentum ad antiquitatem. Нема да се расправаме повеќе -- го почитувам твојот став, а мојот не го бутам никому со сила.
bez navreda, no ako na zlo treba da se vrati so ljubov togas toa e pravilo koe vazi apsolutno za site slucai a ne nie da naogame izgovor so extremni slucai za da ne se pridrzuvame do istoto. I jas go pocituvam tvojot stav.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Ne e isto bidejki se e relativno to est se percipira vo relacija so nesto drugo. Ako apsolutno zlo bi bilo nepostoenjeto togas toa i ne e zlo bidejki nema svest, oset koj go podnesuva toa zlo.

bez navreda, no ako na zlo treba da se vrati so ljubov togas toa e pravilo koe vazi apsolutno za site slucai a ne nie da naogame izgovor so extremni slucai za da ne se pridrzuvame do istoto. I jas go pocituvam tvojot stav.
Не е изговор -- кој може ќе седи рамнодушен ако физички му ги нападнат децата и семејството? Заштитата на блиските во таквите случаи Е одраз на љубов. Зборував за други примери кога на агресија и неправда се одговара со кроткост и љубов. Христос тоа го исполнил.

S

smexy

Гостин

Значи се работи за различни работи во кои веруваме.Јас во релативност не верувам.

Инаку за она погоре со Петар

We are but men, drawn to act in the name of revenge we deem to be justice.
But when we call our vengeance justice, it only breeds more revenge… forging the first link in the chains of hatred.

Јас вака мислам.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Значи се работи за различни работи во кои веруваме.Јас во релативност не верувам.

But when we call our vengeance justice, it only breeds more revenge… forging the first link in the chains of hatred.

Јас вака мислам.
Моето мислење се совпаѓа со твоето. Башка концептот за „правда“ е многу лизгав.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Како секогаш досега, ја цитираш Библијата со намера да обвинуваш. Сосема ми е јасно дека тоа е дел од твоето credo -- ти се декларираш како сатанист и следбеник на Големиот инквизитор, на обвинувачот. Ваљда тоа те прави заменик обвинител? Се извинувам за оф-топиков: кое е задоволството и среќата постојано да се обвинува? Која убавина ја наоѓаш во таа борба и омраза? Кога не би постоело христијанството (и се` она што ти пречи во него), со што ќе се занимаваат сатанистите како тебе? Кој е следниот на списокот обвинети?
Кое е задоволството да се обвинуваат нацистите? Кое е задоволството да се обвинуваат криминалците?
Јас ги обвинувам религиите затоа што ги сметам за зло! Затоа што сметам дека се одговорни за сите назадувања во кои западнало човештвото. Тие мои обвинувања ги поткрепувам со факти, со аргументи! Не е тоа омраза, туку револт кон милениумите зад нас поминати во манипулација, лажни надежи и лицемерие!
Прашуваш со што би се занимавале сатанистите ако непостоеа религиите? Незнам, но најмногу од се би сакал лично да дознаам.
За да обвиниш некого за лицемерие, неправда, насилство, итн. треба да си подобар. Што тебе и сатанската философија ве прави подобри од монотеистичките религии и верници? Сосема искрено те прашувам.
Јас не го наметнувам моето убедување на останатите! Не се расфрлам со лажна надеж! Не проповедам едно, за да правам сосема трето! Не замижувам пред фактите! Не ги потиснувам и не се срамам од своите нагони и особини, туку се обидувам да ги разберам и да уживам во нив! Не обвинувам никого, доколку не ја наметнува својата воља на мене! Не се покорувам никому, и не признавам господари! Ги почитувам оние кој го заслужиле тоа и ги презирам оние кој ми згрешиле....итн!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Moze da ne veruvas, no fakt e deka nekoj od 1, 80 e visok vo odnos na nekoj od 1,70 no nizok vo odnos na nekoj od 1,90. Ete ti primer za relativnost!

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Кое е задоволството да се обвинуваат нацистите? Кое е задоволството да се обвинуваат криминалците?
Јас ги обвинувам религиите затоа што ги сметам за зло! Затоа што сметам дека се одговорни за сите назадувања во кои западнало човештвото. Тие мои обвинувања ги поткрепувам со факти, со аргументи! Не е тоа омраза, туку револт кон милениумите зад нас поминати во манипулација, лажни надежи и лицемерие!
Прашуваш со што би се занимавале сатанистите ако непостоеа религиите? Незнам, но најмногу од се би сакал лично да дознаам.

Јас не го наметнувам моето убедување на останатите! Не се расфрлам со лажна надеж! Не проповедам едно, за да правам сосема трето! Не замижувам пред фактите! Не ги потиснувам и не се срамам од своите нагони и особини, туку се обидувам да ги разберам и да уживам во нив! Не обвинувам никого, доколку не ја наметнува својата воља на мене! Не се покорувам никому, и не признавам господари! Ги почитувам оние кој го заслужиле тоа и ги презирам оние кој ми згрешиле....итн!
Хмм...далеку е, многу е далку пораката на Христос од нацистите и криминалците. Светлосни години далеку. ;) Селективно ги коментираш религиите (посебно христијанството) и врз основа на селективни анализи, ги прогласуваш за зло. Само го констатирам твојот метод и став. Од твоето излагање и претходните твои постови не гледам како сатанизмот на Шандор Ла Веј (твојот светоглед) е подобар од било која монотеистичка религија. Да се практикува сатанизмот не е потребен никаков морален напор, па оттаму не гледам како сатанизмот е супериорен. Ги обвинуваш религиите за сите назадувања во светот -- а за себе и твоите ги имаш сите оправдувања. Само констатирам -- се обидувам да не обвинувам. Очигледно, има кој да го прави тоа. Инаку, ниту јас некого убедувам, ниту некому нешто наметнувам. Секаква агресија од таков вид ми е одвратна. За разлика од вас сатанистите, не ги презирам оние кои ми згрешиле, затоа што сум згрешил на многумина, и допрва ќе грешам. Не можам себеси да се оправдам, а за другите да имам поинаков критериум. Затоа, проштевањето ми е многу поконструктивно бидејќи води кон толеранција и подобро разбирање. Кон сите, па и кон тебе. И на крај, не знам зошто ти се сите тие извичници -- ниту се посебно убедливи ниту пак оставаат особен впечаток. Освен непотребно повишен тон.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321

Јас вака мислам.
Moze da ne veruvas, no fakt e deka nekoj od 1, 80 e visok vo odnos na nekoj od 1,70 no nizok vo odnos na nekoj od 1,90. Ete ti primer za relativnost!
--- надополнето: Aug 8, 2011 10:10 PM ---
Не е изговор -- кој може ќе седи рамнодушен ако физички му ги нападнат децата и семејството? Заштитата на блиските во таквите случаи Е одраз на љубов. Зборував за други примери кога на агресија и неправда се одговара со кроткост и љубов. Христос тоа го исполнил.
Pa toa ti vikam ti od LJUBOV ne samo sto nema da go svrtis drugiot obraz kako sto velel Isus tuku ke gi skrsis od kutek!

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
--- надополнето: Aug 8, 2011 10:10 PM ---

Pa toa ti vikam ti od LJUBOV ne samo sto nema da go svrtis drugiot obraz kako sto velel Isus tuku ke gi skrsis od kutek!
Секоја понатамошна дискусија на темава со тебе изгледа беспредметна...

Kajgana Shop

На врв Bottom