Целата Вистина за бог

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Потврдена вистина е дека институционализираната религија (во зависност од степенот на политичка и извршна моќ што ја има) е опасна работа. Сепак, не се сите христијани (и религиозни луѓе воопшто) дел од институционализираните машинерии. Наивно е кога некој, сакајќи да ја протолкува Библијата, ја реди „во коцкички“ како нему му одговара и суди за Божјата природа според сопствениот ум и искуство. Верата е сепак мистично, метафизичко искуство кое не се прераскажува. Подфорумов религија има издржани постови, одлични прашања, ама изобилува со инаетења, мудрувања, бладања (од сите страни) на кои речиси по правило им недостасува толеранција. Силна е христијанската порака во „свртувањето на другиот образ“ и бесмислено е да се маргинализира нејзината длабочина со дрвење од каде потекнувала идејата. Со Христос не почнал светот и се разбира дека христијанството влече корени од источните религии и учења. Меѓутоа, никој пред Христа не го формулирал и исполнил овој нов, радикален пристап така доследно -- на агресија и омраза да се возврати не само со ненасилство, ами со љубов. Мислите дека е лесно да се сврти другиот образ? Ајде пробајте, ама без позирање, туку со смиреност, без да сметате дека сте подобри од другиот. Без крцкање со заби и омраза, туку со љубов. А ако не сакате, важи, ама не ги исмевајте оние кои се обидуваат така да постапуваат. Сосема сум свесен дека на постмодерниот циничен човек христијанството му е тапа, заостанато, селско, утопистичко...Свесен сум дека на огромен број луѓе Христовите пораки и живот му изгледаат сулуди, нереални, или недостижни. Но, не е фер да се плука кон сите оние кои се обидуваат да остварат нешто од тоа.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Pa tuka e problemot sto nikoj na sila, na nasilie, ne vozvraka so ljubov osven so ljubov da ti vrati adekvatno togas ok, plus toa pravilo da se vrati na nasilstvo so ljubov e pogresno bidejki protivreci na edno drugo pravilo a toa e Pravilata vazat za site ili ne vazat za nikogo! I najposle toa nikoj ne go pravi, a po delata ke gi poznaete, znaci prvo pogresno e toa pravilo, vtoro ispaga podobro ti da napadnes nekogo za da on ti vrati so ljubov i treto i najvazno toa NIKOJ ne go pravi duri i samiot Isus ne go toleriral zloto, setete se na negoviot istap na pazarot koga gi rusel tezgite.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Pa tuka e problemot sto nikoj na sila, na nasilie, ne vozvraka so ljubov osven so ljubov da ti vrati adekvatno togas ok, plus toa pravilo da se vrati na nasilstvo so ljubov e pogresno bidejki protivreci na edno drugo pravilo a toa e Pravilata vazat za site ili ne vazat za nikogo! I najposle toa nikoj ne go pravi, a po delata ke gi poznaete, znaci prvo pogresno e toa pravilo, vtoro ispaga podobro ti da napadnes nekogo za da on ti vrati so ljubov i treto i najvazno toa NIKOJ ne go pravi duri i samiot Isus ne go toleriral zloto, setete se na negoviot istap na pazarot koga gi rusel tezgite.
Погрешно е за тебе, но не за сите, особено не за христијаните. Или претендираш твојата интерпретација и став да се единствено исправни?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Погрешно е за тебе, но не за сите, особено не за христијаните. Или претендираш твојата интерпретација и став да се единствено исправни?
Ako ne e pogresno za hristijanite zosto togas taka ne postapuvaat?

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Ako ne e pogresno za hristijanite zosto togas taka ne postapuvaat?
Затоа што: 1. не секој кој се декларира дека е христијанин го исполнува ова, 2. затоа што и за оние кои сакаат да го исполнат е многу, многу тешко. Јас сум првиот кој ќе признае дека е исклучително тешко. Сепак, има христијани (и луѓе воопшто) кои не враќаат со зло и кои „го вртат и другиот образ“. Ако се обидеш да го примениш овој принцип, ќе се изненадиш од резултатите. А да те прашам тебе, дали ти имаш еднакви критериуми за себе и другите кога се во прашање човечки слабости? Дали ти го исполнуваш се` она кое го посочи како позитивно на форумов? Што тебе, кој не го признаваш ниту применуваш вртењето на другиот образ, те прави подобар од останатите, поконкретно христијаните?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Затоа што: 1. не секој кој се декларира дека е христијанин го исполнува ова, 2. затоа што и за оние кои сакаат да го исполнат е многу, многу тешко. Јас сум првиот кој ќе признае дека е исклучително тешко. Но, ако се обидеш да го примениш овој принцип, ќе се изненадиш од резултатите. А да те прашам тебе, дали ти имаш еднакви критериуми за себе и другите кога се во прашање човечки слабости? Дали ти го исполнуваш се` она кое го посочи како позитивно на форумов? Што тебе, кој не го признаваш ниту применуваш вртењето на другиот образ, те прави подобар од останатите, поконкретно христијаните?
Нихилиста убаво го посочи примерот на Исус кога зема стап и почнува да крши и урива тезги во храмот! Пример кој покажува дека никој па дури ни тој неможе да го практикува и применува тоа правило. Невозможно е да ги сакаш сите и на агресија да возвраќаш со љубов! Тоа е утописка замисла, која фаворизира само една крајност и тврди дека е возможно без другата. Но тоа не е можно, затоа што се што постои функционира на принципите на дуалноста.
Еве една хипотетичка замисла и воедно прашање до оние кој мислат дека тоа е возможно: Ако ги сакаш сите и немаш поим што е тоа омраза, како ќе знаеш дека сакаш?

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
ЗОШТО МОРА НЕКОЈ да ти кажува во што да веруваш. Зарем не можеш тие работи кои тој ги кажува да ги најдеш или дознаеш на друго место?
OSHO за мене е само еден обичен стенд ап комичар.
Тој не вели ништо лошо само вели дека треба да се слушаме самите, и да бидеме свесни, да се цениме себеси затоа што ние сме тие, луѓето кои што го создале ликот на бог и тоа го обожуваме. Што ако ние христијаните изумреме? Ке живее ли бог? Исто како некои народи со различна религија што изумреле, и сонив изумрела и нивната религија, така и христијанството би изумрело, бидејки кога нема кој да верува во нешто, тоа нешто го снемува.
Ако е за тоа хинду народите веруваат во сосема други работи и некои си богови со 7 глави 7 раце и сл. Дали можеби тие се во право за тоа што е бог?
Зошто па баш нашиот бог да е оној правиот вистинскиот, можеби ние не сме во право, можеби муслиманите се во право? И што тоа значи дека ке бидеме казнети кога ке умреме?Ако некоја личност се изедначи со љубов тогаш таа личност не познава казна т.е омраза. И сега ке се најде некој ке каже дека сме несовржени и затоа да му оставиме на совршениот да ја заврши работата.Или у превод попот ни вика остај ме мене да ти кажам како треба да правиш.И со тоа не само ме омаловажува туку лаже дека некогаш поради него ке добијам нешто најдобро нешто совршено, исто како што политичарите ветуваат а никогаш не исполнуваат. Е па нема да бидам таа овца. Можеби ке бидам овца ама единсвена бела овца меѓу сите црни ке бидам. И ке ви бодам во очи се додека не пробате да сватите дека се тоа е фикција. Лажни ветувања, поради пустата човекова потреба да излезе од мизеријата и да почувствува чиста среќа. И таа среќа ни е ветена ама никогаш не е добиена.Треба некој да не го сакаш т.е да го мрзиш за да го казниш. А додека ние се замараме со некој си свет кој што никогаш до сега не сме го виделе само ни е нешто ветувано, годините ке си поминат и ние ке си умреме фантазирајки. За мене тоа е кучешки живот.
Јас си одбирам за себе, и одбивам да одам против својата природа односно против себе само затоа што некој ми кажал дека тоа не трбеба да се прави така, него вака, како што на него му одговара. Одбирам да бидам посебен со свој разум да мислам макар и да сум единствен на светот со таков став.

Selekt3

Волшебник
Член од
3 август 2011
Мислења
254
Поени од реакции
45
Шо стори шо мислења почнаја да паѓат охохоохо мераци мераци :ROFLMAO:

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Нихилиста убаво го посочи примерот на Исус кога зема стап и почнува да крши и урива тезги во храмот! Пример кој покажува дека никој па дури ни тој неможе да го практикува и применува тоа правило. Невозможно е да ги сакаш сите и на агресија да возвраќаш со љубов! Тоа е утописка замисла, која фаворизира само една крајност и тврди дека е возможно без другата. Но тоа не е можно, затоа што се што постои функционира на принципите на дуалноста.
Еве една хипотетичка замисла и воедно прашање до оние кој мислат дека тоа е возможно: Ако ги сакаш сите и немаш поим што е тоа омраза, како ќе знаеш дека сакаш?
И тоа ви е најдобриот пример за постапките на Исус? Рушењето на тезгите ви е крунскиот доказ дека Христос не го исполнувал правилото? Од кај да почнам да набројувам за обратните случаи? И пак ќе речам: фино би било да имаш малку повеќе толеранција. Дозволи да постојат такви кои имаат многу или сосема спротивни убедувања од твоите и дозволи им да се трудат да живеат според таквите. А тоа дали е возможно, возможно е, но не секогаш и се разбира не за секого. За тебе е невозможно и утописки. Во ред. Сепак, тоа не значи дека твоите ставови се подобри, реални, или прифатливи за сите. Или и ти си над нас кои не се согласуваме со тебе?

Еве го мој одговор на хипотетичкото прашање: тешко е да ги сакаш сите и којзнае дали е возможно. Но, сосема е можно е да ги разбираш луѓето и да не ги осудуваш. Тоа е одличен почеток.

Selekt3

Волшебник
Член од
3 август 2011
Мислења
254
Поени од реакции
45
Е еве ви ново сознание.Статуата на Зевс која е една од 7 светски чида кога христијаните почнале да му рушат све на грците од страна на религиозни градби(храмови и статуи) Статуата на Зевс била преместена во Турција.Е тогаш бил измислен ликот на Исус и од тогаш почнал да се црта низ црквите.Е сега некои научници тврдат дека од Ликот на Зевс е создаден Исус.Колку е ова точно кажете ми вие

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Еве нешто интересно за кое што Оsho ме поттикна да размислувам. Познатата божја заповед, ако те удри некој по левиот образ, сврти му го десниот.
Ова е толку погрешно бидејки го поттикнува насилството. Што ако тој што те мава е садист?
И еве да кажеме те удира по левиот образ и тој ужива во тоа а ти не се спротиставуваш. Му го даваш десниот и тој пак те шврка пошто тој толку ужива што би те мавал цел ден. И ти пак не само што го одобруваш насиството туку и го поттикнуваш повторно да се случи, го разгоруваш.
А што ако тој другиот, тепаниот во овој случај е мазохист? Тој па ужива да биде тепан. Уствари тоа и е совршената љубовна двојка. Да се најдат садист и мазохист. Таа љубов никогаш нема да згасне.
Мене само ако ме швркне некој, јас ке го швркнам 2 пати, за да не го охрабрам пак да ме швркне, да знае дека и јас сум силен и дека не може он што сака да прави. Но религијата вика сврти го и другиот образ. Па јас не сум бог за да го свртам другиот образ а не ни посакувам да бидам бог, бидејки тие што сакаат моќ го сакаат насилството сакаат да владеат над другите и ги сметаат за проста народна маса. Чист пример за егоисти се политичарите. Тие од што толку сакале да се докажат во својот живот дека се подобри од некој т.е дека се најдобри и дека се над некој друг, го поминале својот живот борејки се за стекнување на власт а нуикогаш не почувствувале искрена љубов и среќа, бидејки никогаш не биле задоволни од самите себеси, секогаш сакале повеќе и повеќе. Тоа сакање на се повеќе и повеќе нема лош корен, бидејки тие постојано ја бараат среќата ама на погрешен пат се, никогаш нема да ја најдат. Среќата со пари, со его и со потреба за надмоќ не се купува.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
И тоа ви е најдобриот пример за постапките на Исус? Рушењето на тезгите ви е крунскиот доказ дека Христос не го исполнувал правилото? Од кај да почнам да набројувам за обратните случаи? И пак ќе речам: фино би било да имаш малку повеќе толеранција. Дозволи да постојат такви кои имаат многу или сосема спротивни убедувања од твоите и дозволи им да се трудат да живеат според таквите. А тоа дали е возможно, возможно е, но не секогаш и се разбира не за секого. За тебе е невозможно и утописки. Во ред. Сепак, тоа не значи дека твоите ставови се подобри, реални, или прифатливи за сите. Или и ти си над нас кои не се согласуваме со тебе?

Еве го мој одговор на хипотетичкото прашање: тешко е да ги сакаш сите и којзнае дали е возможно. Но, сосема е можно е да ги разбираш луѓето и да не ги осудуваш. Тоа е одличен почеток.
Јас лично, не можам. 90% од луѓето ми создаваат нагон за повраќање. Сметам дека човештвото може да се сака само апстрактно, од далеку. Кога имаме работа со конкретни луѓе, љубовта нагло исчезнува...

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Е еве ви ново сознание.Статуата на Зевс која е една од 7 светски чида кога христијаните почнале да му рушат све на грците од страна на религиозни градби(храмови и статуи) Статуата на Зевс била преместена во Турција.Е тогаш бил измислен ликот на Исус и од тогаш почнал да се црта низ црквите.Е сега некои научници тврдат дека од Ликот на Зевс е создаден Исус.Колку е ова точно кажете ми вие
Све ти е тачно. До задњи детаљ.

Kajgana Shop

На врв Bottom