nemam makedonska poddrska...ama podobro e da ode da pobara faktura zaso treba da plate...mos ja plaka i postarinata i carina ili lezarina toa e mnogu skapo..sepak faktura ke pomogne a ako ne ti se davat pari ne go ni zimajНема шанси на пратка вредна 8 евра,да ти бапнат царина 3000 ден.Нашава пошта не вервувам дека има врска со тоа,туку ДХЛ.
ДХЛ,ТНТ,ФедЕкс репаат со по минимум 3000 ден на секоја пратка.Затоа ги избегавам на велико.
Мој совет барај врски кај некој во ДХЛ.Шо да ти речам.
Царина или транспорт на пратката ви бараат?ПОМОШ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Вака сеа, пристигна пратка преку ДХЛ и не информираа дека треба да платиме околу 3.000 денари царина на пратката. Пратката е адресирана на правно лице.
Проблемот е следен:
1. Во профактурата пишува дека се работи за: Advertising Samples - not for sale.
- Исто и кај сумата, пишува: Free of charge
2. Дури и да го оданочуваат, целиот пакет е со вредност од 7,7 евра, нели е 3.000 денари премногу?
Ај некој што знае да ми каже точно, али во никој случај нема туку така да им ги платам, зашто веќе на иста пратка и тоа поголема не плативме царина.
Па царина најверојатно, транспортот е платен од испаќачот(преку ДХЛ).Царина или транспорт на пратката ви бараат?
На вредност 7,7 евра царина 50 евра не ми е логично. Веројатно транспортот не е платен од испраќачот, а тој чини толку колку што ти побарале.Па царина најверојатно, транспортот е платен од испаќачот(преку ДХЛ).
Средивме некако, али пак ќе треба да платиме некоја сума, утре ќе видам поточно што-како испаднало. А можно е и да е некој транспорт, не идеа кај мене документите ниту контактот со ДХЛ затоа не знам колку точно разбрале и ми пренеле..
Другар старо е ова меѓутоа е најблиску до мојот проблем.ПОМОШ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Вака сеа, пристигна пратка преку ДХЛ и не информираа дека треба да платиме околу 3.000 денари царина на пратката. Пратката е адресирана на правно лице.
Проблемот е следен:
1. Во профактурата пишува дека се работи за: Advertising Samples - not for sale.
- Исто и кај сумата, пишува: Free of charge
2. Дури и да го оданочуваат, целиот пакет е со вредност од 7,7 евра, нели е 3.000 денари премногу?
Ај некој што знае да ми каже точно, али во никој случај нема туку така да им ги платам, зашто веќе на иста пратка и тоа поголема не плативме царина.
Ке ти бараат колку е вредност на робата внатре. И нема да прифатат ако вредноста е 0,00. Најди си профактура со некоја минимална вредност (може и 0,01еуро по парче) и ако имаш среќа ке те пуштат без да платиш. Во спротивно ке треба да поднесеш молба до царина дека робата не е за царинење. За молбата правник од некоја шпедиција бараат од 500 до 1500ден плус административна такса 350ден.Другар старо е ова меѓутоа е најблиску до мојот проблем.
Значи стигната ми е пратка адресирана на правно лице, празни кутии се еве да речеме дека спаѓаат во advertising samples.
Што точно треба да се однесе у царина и дали ќе ми ебат матер со некои давачки?
Ќе добијам профактура денес каде што ќе пишува Free Of Charge, бев у царина и ме измалтретираа едно 30 минути натека навака додека да добијам било каков одговор за што треба.
Значи ми треба профактура и барање за ослободување од царинење, што друго?
Како се оценува вредност на целиот пакет?
Колку ти искочи на крај да платиш и дали плаќаш некаква лежарина во случај да се одолговлечи ова пошто пратката ми е стигната на 13.11, известувањето според печатот е пратено на 15.11 а ние го добивме дури денес.
Робата е уствари флаери/каталози/кутии од производи.Ке ти бараат колку е вредност на робата внатре. И нема да прифатат ако вредноста е 0,00. Најди си профактура со некоја минимална вредност (може и 0,01еуро по парче) и ако имаш среќа ке те пуштат без да платиш. Во спротивно ке треба да поднесеш молба до царина дека робата не е за царинење. За молбата правник од некоја шпедиција бараат од 500 до 1500ден плус административна такса 350ден.
Ова е од мое лично искуство.
Среќно
Контактирај некоја шпедиција и тие ке ти ја напишат молбата. Во молбата треба да стои дека по член тој и тој (правникот од шпедицијата го знае) робата не подлежи на царина. Исто така тој ке ти даде уплатница за административна такса од 350ден.Робата е уствари флаери/каталози/кутии од производи.
Се работи за прилично мала количина од 5-6 парчиња вкупно, тежината на целиот пакет е 1.5кг.
Значи според тебе да пишува дека секој од тие производи кошта да речеме 1 евро?
Дали шипингот треба да го има некаде?
Прееска бев во царина и ми кажаа дека мора и барање (не само про-фактура) каде според некој член се бара робата да не се царини.
Дали е тоа истата молба за која што ти спомна? Ако да како се плаќа административната такса?
Извини лаик сум за овие работи, претежно на физичко лице ми стигаат пратки ама сеа се заебав, не ми е за оние 500 - 1000 денари што ќе ги платам туку за целото малтретирање.