Царина при прием на мали пратки

Член од
25 јули 2014
Мислења
28
Поени од реакции
8
Луѓе ај мала помош. Нарачав делови за точак во висина од 40 евра. Одам денес во пошта и ми вика службеничката дека ми е пратката царинета и дека треба да платам 1000 ден царина.

Моментално сум во бунило.

fenomen

Сезнајко
Член од
17 јули 2008
Мислења
387
Поени од реакции
51
Луѓе ај мала помош. Нарачав делови за точак во висина од 40 евра. Одам денес во пошта и ми вика службеничката дека ми е пратката царинета и дека треба да платам 1000 ден царина.

Моментално сум во бунило.
Прет се зависи дали праќачот го праќа проиозводот како поклон (Gift) или без тоа. Ако е со назнака (Gift) не треба ништо да плаќаш (евентуално само некоја минимална поштарина од 20 - 50 денари).
Јас како за пример порачав еден производ кој вредеше 350 евра и неплатив буквално ни денар плус.
За производи од 25 до 45 е. се плаќа само ДДВ. Така да слободно рекламирај. Не би требало повеќе од 450 ден да платиш.

Член од
1 декември 2009
Мислења
187
Поени од реакции
27
brat mi naraca noz spyderco 185 dolari i nisto neplati, jas naracav kaciga 65 dolari i mi stigna pred edna nedela i plativ 1500 denari. mozebi e do srekjata jbg

Член од
25 септември 2008
Мислења
369
Поени од реакции
250
Мене ми стигна микроскоп од кина ефтин сакаа да ми го царинат, и кога им пратив invoice бидејќи неможеа да го царинат а веќе го имаа отворено ми наплатија отварање и незнам уште што околу 550 денари.
Значи како на граница ако го мрзи царинарникот да ти буричка по торбица поминуваш ако не го мрзи ке си платиш. Исто случај пријателче порача 16 камери двр 500 м кабел хард диск 2 тера за некои си 800 долара тука плати царина 400 евра негде кога сметна те та те од мк да ги земеше ке му беа поефтини и поквалитетни.

Член од
22 декември 2014
Мислења
20
Поени од реакции
2
Вчера ми стигна писмо дека треба да платам царина на наслонувач за рака во вредност од 30 евра со испорака вклучена 539 денари. Пишува износ а за што е тој износ?Не ми стигна на адреса а платена испорака и уште царина.

Член од
16 март 2009
Мислења
187
Поени од реакции
76
Кратко прашање. Другар од Холандија по обична пошта треба да ми прати матична, со РАМ и процесор на неа. Му ја купувам за 100 евра. Дали во Македонија ќе треба да платам некаков данок или царина? Ви благодарам.

Член од
16 јули 2016
Мислења
37
Поени од реакции
8
Eve i jas da se nadovrzam na temata, imav naracano od amazon ( pratkata stigna od holandija) aparatce za cistenje zabi-kako voden konec-vrednosta so shiping bese vkupno 55 dolara. Po meil morav da pustam do carina order No,. faktura i izveshtaj od banka-kolku sum platila. (Toa si pisuva na livceto sto ke ti go donese postarot za da odish na carina). Im pustiv po meil sve, i odam da si go podignam paketot, vo posta plativ 1 380 MKD sve komplet. Znaci, carina, danok, postarina, lezarina, izvestuvanje, pregled, povtoren pregled itn). Popizdev nacisto. Zenata na shalter vo posta mi vika: ima lugje telefoni naracuvaat-i nisto ne plakaat !!! Znaci sve e LOTO !!! Random cases, zavisi kaj kogo ke se padnesh :). Ama posto popizdev, im pustiv meil do carina na site sto bea vo Top menadzmentot-direktor na carina, zamenik, bla bla i gi prashav dali moite 1 380 MKD im pomogna mnogu vo budzetot na carinskata uprava??
Ne mi odgovorija normalno na meilot-ama sum im napravila frka malce-me informiraa za ova !!!
Moj sovet-ako imate coece na carina-kaj nego direkt da ne odite po random biranje.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.227
Поени од реакции
9.835
Колку се плаќа царина и данок, вкупно за лаптоп, 184 +63 (шипинг) значи вкупно 250 долари купен.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Колку се плаќа царина и данок, вкупно за лаптоп, 184 +63 (шипинг) значи вкупно 250 долари купен.
На основната сума (без поштарина) се пресметува 18% ДДВ и (би требало) 15% царина. Но, со оглед дека тарифникот на царина постојано се менува, најдобро е на нивната страна да провериш. Ако ми се точни (сè уште) податоциве, вкупните давачки кон државата се: 33.12 евра данок + 27.6 евра царина, односно ~ 61 евро.

Едит: мислам дека имаа некое намалување на царина за електронски уреди (компјутери, печатари и сл.) ама провери за сигурно, да не те ошурат беспотребно.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
181
Поени од реакции
147
mene mi treba nekoj da mi objasni
ako od aliexpress poracam pratka koja e gabaritna otprilika 2 metri kvadratni metal, free shipping e no ne veruvam po posta da stigne a po sto pojma nemam , dal ke me carinat ako pisuva cena pomalku od 50 evra

Kajgana Shop

На врв Bottom