Хип хоп културата во Македонија

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Демо... Чујте :) Лирикс инклудед.

--- надополнето ---

Колку години имаш се уплашив јас од тебе
бе кретен ништо не ми можеш со твојта рима беден
твојот мозок од политика украден од завчера не денес
лирикава те ебе како мравка што ебе микроорганизам
ти се дигна ама твојот мозок на ова сега здивна
брзо споро, не е важно мојaта рима те убива
што и да кажам, под лекови за вистина твојата глава клима
ако моето флоу го споредувам со твоето и тебе
амазон против река што почнала да тече од изворот денес
а римата ти е како стихотворба на прваче
не требаше да влегуваш во срањево ако сега ти се плаче
разликата е што ти го одбра рапот, а он мене
он те отфрла, јас го примив, тргни се надвор ден е
не сум рапер ни металец, ни ѕвонко ни патко
ја сум едно дете што почитува урбана култура бе батко
не треба да се преправам ко вас за да бидам хаце
психопат сум не си играј со мене ко куче со маче
поточно тигар, затоа што јас не сум лав
не сум створен од мајка и татко, ја сум од микрофон и кал

Ура скокате на кур дур пушите пура
како Шерлок Холмс ја откривам вашата пудра
на лице кур и секој дел од вашето тело
за лајк ќе пиете мочки и од машко бело
Во село кравите попаметни од вас
не сечам, но мојта рима ги убива 200 на час
крвишта плунки пушки и микрофон
јас бев еднаш дете и гледав ѕвон
и го чекав и чекам на часот секогаш да ѕвони
ова не е рап затоа што нема курви и коли
женски голи, знам вистината боли
од сите широки и тесни мене ми се згрози
Се надеван дека си спремен за критики:
Добра е траката, али тебе не те бива (флоуто ти се меша - не си константен, лириксот ти е чуден - си се фокусирал на рими па ти губи смисла + немаш еднаков број на слогови во секој стих (многу битно за почетник) + многу крвишта плунки курви мочки курови и не знам шо... ечетера ечетера..)
Искрено, или do your homework и научи ја теоријата убаво (ама убаво-убаво) па направи уште едно демо, или врати се на правење музика пошо траката ептен ми се сфиѓа.

а да, и најди поквалитетен mic + обложи го делот кај шо се снимаш (собата/ќошот) со картони од јајца за да го немаш оној reverb шо се слуша.

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
627
Се надеван дека си спремен за критики:
Добра е траката, али тебе не те бива (флоуто ти се меша - не си константен, лириксот ти е чуден - си се фокусирал на рими па ти губи смисла + немаш еднаков број на слогови во секој стих (многу битно за почетник) + многу крвишта плунки курви мочки курови и не знам шо... ечетера ечетера..)
Искрено, или do your homework и научи ја теоријата убаво (ама убаво-убаво) па направи уште едно демо, или врати се на правење музика пошо траката ептен ми се сфиѓа.

а да, и најди поквалитетен mic + обложи го делот кај шо се снимаш (собата/ќошот) со картони од јајца за да го немаш оној reverb шо се слуша.
Фала. Иначе тоа со слоговите, е намерно. Сакав да е неправилно, можам и обично со обично флоу како сите, али не ми беше тоа намерата стварно :) Забораив да спомнам дека е експериментално... :)

А тоа крвишта плунки е: (наместо) крвишта - плунки (наместо) пушки - микрофон

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Фала. Иначе тоа со слоговите, е намерно. Сакав да е неправилно, можам и обично со обично флоу како сите, али не ми беше тоа намерата стварно :) Забораив да спомнам дека е експериментално... :)
Задржи се на правилата, не за џабе се таму :)
It's not ALWAYS kewl to be unkewl...

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
627
Задржи се на правилата, не за џабе се таму :)
It's not ALWAYS kewl to be unkewl...
Аф корс. Има и такви срања, правилни што се според правилата, ќе ги пратам кога ќе снимам. Иначе микрофонот е тој од лаптопот што ми е вграден :)

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.547
Поени од реакции
5.856
брат битовите се твои ??
оцена 10+/10.. ауу заразно нешто.. ако се од тебе алал ти вера..
:smir:

3 се мои, а другите само музиките ги земав од некои рандом песни ставив драмс и на виртуал ДЈ ги едитирав :)

--- надополнето ---

и + правам уште многу други. Имам некои готови треба да ги ставам на јутуб. Мој другар исто прави на FL Studio 9 моментално. Утре очекувајте уште. Еве уште еден бит од мојот другар.

Quick Silver сум јас :pos: Се каравме кој ќе направи подобро :pos::pos:

Искрено, ми фали оној АмериЧки стил на рап. Хард кор со бонгови и 300 чуда. Незнам дали да продолжам да правам американски битови или ремиксови на други песни? Ќе ми треба ваша помош :smir:

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Drugar .. pravi go toa sto od srce go sakas a ne kako kje ti davat sovet ;) ... moze da primas kritika ama sovet za izbor na stil ne primaj .. ako sakas boom bap da pravis pravi go ................................ ete pozdrav od mene so moj stil na ritmovi.
Tvoite se nekako Premier stil :)) .... ok se :) mi se svigat poslednite 3 bita bez onaj jovan produkcija.Mak arena Rap bit i Silno bratstvo se super.
Produzi napred so bum bapo.Som toa ti nedostiga, togas pravi go toa za da se hranes so nego duhovno_Oti sam ako ne go napraves drug nema koj da go naprave.Ete i sam gledas i kazuvas deka sme u recesija na tvrdi bitovi ....

Ako takvo nesto ti nedstasuva brat, kako toa sto ti go pravis ili i slicno na moeto, togas se so mozam da ti kazam e da go slusas srceto i da produes da go praves toa nesto.
Ne pravi remixi na drugi, prosto kopaj dlaboko vo zvucite i kreiraj svoja umetnost bez nikakva kopija.Samo taka kje bides originalen, svoj i samo togaj muzikata kje bide tvoja licna karta na dushata.Vo sprotiven slucaj si nikoi i nisto .... samo edna zrtva na umetnickata tranzicija :p

Pa sega ti razmisli ;)
A za ocenka ? Ete od mene 10 :))) =p

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.547
Поени од реакции
5.856
Drugar .. pravi go toa sto od srce go sakas a ne kako kje ti davat sovet ;) ... moze da primas kritika ama sovet za izbor na stil ne primaj .. ako sakas boom bap da pravis pravi go ................................ ete pozdrav od mene so moj stil na ritmovi.
Tvoite se nekako Premier stil :)) .... ok se :) mi se svigat poslednite 3 bita bez onaj jovan produkcija.Mak arena Rap bit i Silno bratstvo se super.
Produzi napred so bum bapo.Som toa ti nedostiga, togas pravi go toa za da se hranes so nego duhovno_Oti sam ako ne go napraves drug nema koj da go naprave.Ete i sam gledas i kazuvas deka sme u recesija na tvrdi bitovi ....

Ako takvo nesto ti nedstasuva brat, kako toa sto ti go pravis ili i slicno na moeto, togas se so mozam da ti kazam e da go slusas srceto i da produes da go praves toa nesto.
Ne pravi remixi na drugi, prosto kopaj dlaboko vo zvucite i kreiraj svoja umetnost bez nikakva kopija.Samo taka kje bides originalen, svoj i samo togaj muzikata kje bide tvoja licna karta na dushata.Vo sprotiven slucaj si nikoi i nisto .... samo edna zrtva na umetnickata tranzicija :p

Pa sega ti razmisli ;)
A za ocenka ? Ete od mene 10 :))) =p
Фала брат :) Сега или вечерва ќе почнам да правам бит на FL Studio 9. Само од каде да најдам вокали кои јас ги сакам на пр. да ја отвори траката со DJ Risk? А за ремиксови од други песни ќе си продолжам кгоа ќе ми здосади од нешто и кога сум разочаран. Ете на пример Триглав ја правев додека бев разочаран и неможев да издржам си го отворив VDJ-то и почнав. Само ми доаѓа...

Ти на која програма правиш? На Cubese или исто FL?

Наредно нешто сакам да почнува и битот да биде како висок тон на глас нешто како химна или слично. Опера или незнам како да наречам :smir:

За твоите битови ќе кажам 11/10 затоа што искрено ти се кул, а не како денешниве рапери со гитари и слично :(

--- надополнето ---

ПС. Мене па Силно братство ич не ми се свиѓа :pos:

acermk

лавот во сенка
Член од
18 јуни 2009
Мислења
1.938
Поени од реакции
900
Фала брат :) Сега или вечерва ќе почнам да правам бит на FL Studio 9. Само од каде да најдам вокали кои јас ги сакам на пр. да ја отвори траката со DJ Risk? А за ремиксови од други песни ќе си продолжам кгоа ќе ми здосади од нешто и кога сум разочаран. Ете на пример Триглав ја правев додека бев разочаран и неможев да издржам си го отворив VDJ-то и почнав. Само ми доаѓа...

Ти на која програма правиш? На Cubese или исто FL?

Наредно нешто сакам да почнува и битот да биде како висок тон на глас нешто како химна или слично. Опера или незнам како да наречам :smir:

За твоите битови ќе кажам 11/10 затоа што искрено ти се кул, а не како денешниве рапери со гитари и слично :(

--- надополнето ---

ПС. Мене па Силно братство ич не ми се свиѓа :pos:
Не дека сакам битови со гитари ама секој со својот вкус воопшто не е лошо гитара во рап бит...
Инаку еве нешто подетално за настанов што ќе се случи на 4 јуни :)
150 ден влез

gooner4life

Arsenal-Maniak
Член од
11 јули 2008
Мислења
7.037
Поени од реакции
1.567
Еве едно мало инфо за сите дека на 4 јуни во Хавана ќе има една така да кажам underground хип хоп журка со настапи на неколку групи и плус се разбира old school звукот :)
Околу журкава... Јас сум еден од организаторите а воедно и настапувачите... па еве го ивентот на ФБ ..
http://www.facebook.com/event.php?eid=224938167516690
Повелете на дружба, влез 150, влез 19:30 часот, од 20:00 започнува сет на DJ-CJ ( Nightshift ) , потоа продолжува журката со Live-Act настап до кај 00:00 ( до тогаш е изнајмен просторот ).

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Фала брат :)

1. Ти на која програма правиш? На Cubese или исто FL?

2. За твоите битови ќе кажам 11/10 затоа што искрено ти се кул, а не како денешниве рапери со гитари и слично :(

- 1. Znaci brat, toa sto me pitas ti se vika PRINCIP NA PRODUKCIJA.
Inace ima mnooogu razlicni principi na produkcija.Se e individualen izbor, i celiot proces e premnogu subjektiven.
Nekoi luge kombiniraat razlicni programi, i sekoj zvuk go obrabotuvaat na razlicni programi, i na kraj go sklopat u eden program t.e. mix i masteringo go pravat da receme vo kraen program koj e po sofisticiran vo odnos na ENGINEto i algoritmite na samata programa i neiniot princip na export vo odnos na nekoi drugi ( primer: Cubase, Soundforge, Acid, Pro Tools, Ableton Live, Logic, Nuendo ).
A pred toa, zvuko obrabotkata ja sreduvat vo nekoj po lesen program da receme FL, oti FL lesno i brzo se raboti, osobeno ako so nego si izrastnal kako povekjeto od starata skola isto taka e i Cubase.
No i dvata programi imat golema razlika no nema da zboram za toa sega.

Ima drug tip na princip na produkcija, t.e. i zvuko obrabotka, i modeliranje na zvucite, i komponiranje, i mixanje i mastering i bukvalno se, da napravish vo eden program.Da recheme Cubase ili Pro Tools.
Taka da, kako shto ti kazav.Se e individualen izbor za principite na produkcija, i pred se, zvukot koj se vadi e strogo subjektiven proces na izbiranje na toa kako da ti zvuci mixot t.e. celata traka.
No seto toa neshto se uchi so godinite, i naj ubavo e ako se sam pravish t.e. eksperimentirash, se machish, sam uchish i so tek na vreme bez da razberesh go trenirash svojot princip na prodkucija, i kolku po aktivno toa neshto go pravis tolku povekje kje go usovrsuvas sobstvenio prinsip i subjektivnio proces koj sam si go kreirash.
Isto taka vo procesot na produkcija e ubavoto toa sto, mozes da si testiras nekolku programi, i da si izberes kombinacija na programi so koi kje rabotis.
Vo produkcijata ne e ubavo drug da ti kazuva kako da obrabotuvash zvuk, osven osnovite ;).Natamo treba sam da progresirash.

Jas inache ( me pituvash ja na sto rabotam ) vo momentot si se zamaram so FL, oti jas seushte ne sum sednal da spremam seriozen proekt i zatoa se si pravam u FL.Inache mojot princip e razlicen, i ne go kazuvam.Koga kje izdadam seriozen proekt togaj moze da raskazam kako rabotam.A za sega, ne se zamaram nogu za kvalitet.Ne gledam smisol u momento za takvo razvitie.Koga kje pocnam da izdavam po oficijalno so reklama na proektite so kje gi plasiram, togas kje sklopam silen mix i kje go rabotam sobstvenio princip po svoja sobstvena kombinacija ot programi.

-2. Inache mojte traki i do sega site instrunmentali so gi pravam vklucuvat nogu zvuci.Gitarite ne se problem nitu klishe i kich.
Problemo so ti go osekjas e ne raznoobrazieto na stilo koj u drzavava se razdava na sekade ;).
Site kopirat edni isti faci, eden isti stil na recitranje i lirika.Site kopirat i produkcija i bla bla bla se stiga do toa nesto da bides nezadovolen od sevkupnata produkcija u drzavata so opredeleni isklucoci kako da receme Brus i Fundament.
I :) ... fala za pozitivnata kritika za mojte bitovi ;) - jas ne sum kacuval dolgo vreme nova muzika i nema da kacuvam.
Moite traki ne se kul, prosto se po razlicni od se ostanato, samo zatoa sto si imam princip da pravam eden tip na organicen zvuk ;) i ne odstapuvam od nego .....

Pozdrav ...

A sega da gi pozdravam NRD klan, oti mi se svigat jazz trakite sto ste gi pravile, kako na primer:
Funky Storija, PROVOKATIVNO e strasno dobra traka vo odnos na produkcija i stil na lirika ( samo vezbajte go recitalot ima nekoi aritmicni momenti vo vokalo ), Detska Ludorija - perfektna traka.

Ne go menete stilot .. oti da receme traka kako FOliranti ne e harmonicna na globalniot vi stil koj go kreirate a toa e povekje bluz i jazz elementi kako sto gledam.
Zatoa onaka prijatelski sovet, kreirajte stil i nego go razvivajte.A gledam vi leze stilo bluzz i fank tipot.

Pozdrav za site koi citat ... 93 !

gooner4life

Arsenal-Maniak
Член од
11 јули 2008
Мислења
7.037
Поени од реакции
1.567
- 1. Znaci brat, toa sto me pitas ti se vika PRINCIP NA PRODUKCIJA.
Inace ima mnooogu razlicni principi na produkcija.Se e individualen izbor, i celiot proces e premnogu subjektiven.
Nekoi luge kombiniraat razlicni programi, i sekoj zvuk go obrabotuvaat na razlicni programi, i na kraj go sklopat u eden program t.e. mix i masteringo go pravat da receme vo kraen program koj e po sofisticiran vo odnos na ENGINEto i algoritmite na samata programa i neiniot princip na export vo odnos na nekoi drugi ( primer: Cubase, Soundforge, Acid, Pro Tools, Ableton Live, Logic, Nuendo ).
A pred toa, zvuko obrabotkata ja sreduvat vo nekoj po lesen program da receme FL, oti FL lesno i brzo se raboti, osobeno ako so nego si izrastnal kako povekjeto od starata skola isto taka e i Cubase.
No i dvata programi imat golema razlika no nema da zboram za toa sega.

Ima drug tip na princip na produkcija, t.e. i zvuko obrabotka, i modeliranje na zvucite, i komponiranje, i mixanje i mastering i bukvalno se, da napravish vo eden program.Da recheme Cubase ili Pro Tools.
Taka da, kako shto ti kazav.Se e individualen izbor za principite na produkcija, i pred se, zvukot koj se vadi e strogo subjektiven proces na izbiranje na toa kako da ti zvuci mixot t.e. celata traka.
No seto toa neshto se uchi so godinite, i naj ubavo e ako se sam pravish t.e. eksperimentirash, se machish, sam uchish i so tek na vreme bez da razberesh go trenirash svojot princip na prodkucija, i kolku po aktivno toa neshto go pravis tolku povekje kje go usovrsuvas sobstvenio prinsip i subjektivnio proces koj sam si go kreirash.
Isto taka vo procesot na produkcija e ubavoto toa sto, mozes da si testiras nekolku programi, i da si izberes kombinacija na programi so koi kje rabotis.
Vo produkcijata ne e ubavo drug da ti kazuva kako da obrabotuvash zvuk, osven osnovite ;).Natamo treba sam da progresirash.

Jas inache ( me pituvash ja na sto rabotam ) vo momentot si se zamaram so FL, oti jas seushte ne sum sednal da spremam seriozen proekt i zatoa se si pravam u FL.Inache mojot princip e razlicen, i ne go kazuvam.Koga kje izdadam seriozen proekt togaj moze da raskazam kako rabotam.A za sega, ne se zamaram nogu za kvalitet.Ne gledam smisol u momento za takvo razvitie.Koga kje pocnam da izdavam po oficijalno so reklama na proektite so kje gi plasiram, togas kje sklopam silen mix i kje go rabotam sobstvenio princip po svoja sobstvena kombinacija ot programi.

-2. Inache mojte traki i do sega site instrunmentali so gi pravam vklucuvat nogu zvuci.Gitarite ne se problem nitu klishe i kich.
Problemo so ti go osekjas e ne raznoobrazieto na stilo koj u drzavava se razdava na sekade ;).
Site kopirat edni isti faci, eden isti stil na recitranje i lirika.Site kopirat i produkcija i bla bla bla se stiga do toa nesto da bides nezadovolen od sevkupnata produkcija u drzavata so opredeleni isklucoci kako da receme Brus i Fundament.
I :) ... fala za pozitivnata kritika za mojte bitovi ;) - jas ne sum kacuval dolgo vreme nova muzika i nema da kacuvam.
Moite traki ne se kul, prosto se po razlicni od se ostanato, samo zatoa sto si imam princip da pravam eden tip na organicen zvuk ;) i ne odstapuvam od nego .....

Pozdrav ...

A sega da gi pozdravam NRD klan, oti mi se svigat jazz trakite sto ste gi pravile, kako na primer:
Funky Storija, PROVOKATIVNO e strasno dobra traka vo odnos na produkcija i stil na lirika ( samo vezbajte go recitalot ima nekoi aritmicni momenti vo vokalo ), Detska Ludorija - perfektna traka.

Ne go menete stilot .. oti da receme traka kako FOliranti ne e harmonicna na globalniot vi stil koj go kreirate a toa e povekje bluz i jazz elementi kako sto gledam.
Zatoa onaka prijatelski sovet, kreirajte stil i nego go razvivajte.A gledam vi leze stilo bluzz i fank tipot.

Pozdrav za site koi citat ... 93 !
Фала прво на коментарите... во групата нажалост само јас сум огромен фан на фанк/блуз/соул музиката и семпловите а другите ми се повеќе наклонети кон бум-бап...и по хард рапот... поради што имаме и траки како Фолирантс. А за провокативно, таа ни е прва трака како група именувана НРД и е доста мн. стара поради што и знаеме и сами дека рециталот не е на исто ниво кое што сме сега ( иако ни требаат уште мноогу траки за искуство пред се па потоа да може да се биде некој во рапот , нели никој не станува преку ноќ освен ако не плати дебел ќеш кај квази рапери -цитирам слаткар-.)

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
;)

Vo odnos na toa sto go velis deka ti si povekje za jazzy/bluz stilot a prijatelite se povekje boom bap.
Ami brat tocno toa e idejata :) da napravete fuzija pomegu jazz vibracijata i boom bap ritamot :) i + koga kje stavete dobri vokali, mokjni, precizni, so dinamika i smisol, togas neli znaes deka rezultatot e potpolen uspeh i originalnost !
Se zavisi od vas ... tocno esencijalnoto nesto na rapot e boom bap ritamot so jazz zvuk.Napravete fuzija .....

Pozdrav ......

Kajgana Shop

На врв Bottom