Хипстерите и филмовите

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.400
Поени од реакции
25.253
Тешко ми беше да одредам наслов на темава.
Ме поттикна еден поодамнешен пост на Kocka (ништо лично друже само те земам за пример :D ), поточно овој.
treba da prekinam da ja otvaram temava..od tolku hype za bb...pocnav da ja odsakuvam.....
А исто и неколку дискусии на форумот.

Па баш размислував. Дали хипстеризмот (го мразам зборот, ама тоа е) е некој модерен начин, ако можам да речам начин, на размислување и одредување вкусови.
Што го прави еден хипстер? Дали одењето контра општото мислење или искрениот вкус кон уметноста на филмот?
Дали ви се случило некогаш да одите контра вкусот на општата маса? Мене ми се случи да не го сакам Black Swan кога имаше огромна фама околу него. А пак пред тоа, се согласив дека Curious case of Benjamin Button е лош филм, како што сметаше и мнозинството од Филм и Тв.
Дали те прави хипстер првиот случај, и дали во вториот случај ако сите го мразат Батон, ти да го браниш, те прави исто хипстер?

Или во погорниот пример на Коцка, дали ви се случило да сакате нешто, на пример Брејкинг Бед што е многу добар пример. Ја сакате од почеток, ја следите, ама после гледате дека многу луѓе ја пратат серијата и интернетот е презаситен од слики, мемиња и цитати што ве тера да отстапите место на некој друг хардкор фан.

Која е потребата денес да се одвојуваме од мејнстримот и да бараме грешки во новите филмови само за да ја потврдиме нашата теза дека филмот веќе не чини?
Баш си мислам, ако премногу луѓе ја пратеа Louie, дали и јас ќе ја сакав толку, или вака ја сакам затоа што малку луѓе ја пратат... conspiracy keanu.
И за крај - кој е најголемиот хипстер во филм и тв? :D (без лутење, ако воопшто некој би се лутел за оваа титула)

п.с. овде зборуваме само за хипстеризмот во филмовите, ако можам така да го наречам. И никаков друг вкус или уметност не чепкаме. Само филм.
п.п.с. - колку толку мислам дека ја разјаснив поентата на темата, поинаку не знам, ама сигурно некој подолу ќе ме надополни, па бујрумте!

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Хипстерите одат контра општото мислење, а зашто на форумов сите се хипстери (и за музика и за филмови), на форумов хипстер ќе бидеш ако слушаш/гледаш мејнстрим работи

Ако хејташ ББ си хипстер зашто сите ја сакаат тука. А на фб зашто никој не ја сака, ќе бидеш хипстер ако ја хајпаш серијата

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.325
Поени од реакции
15.576
Хипстер е оној кој вика дека филмот не е за сите.
-Плух, кајгана форум

Хипстеризмот е најчесто вкус, односно имање и немање на вкус истовремено. Сепак e подобро од немање на вкус all the time...

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.715
Поени од реакции
13.419
Па то бе Џими!
Сум се осеќал вака хипстерски коа се зборело за Shawshank redemption и откако го изглеав, го убив хипстерот у мене, Онака хедшат директива.
Другото што го хејтав ради популарност испаднало дека сум у право. Рецимо ко ти шо викаш Бенџамин, и ја го доживеав ко тапа лимунада шугар овердоузд. Исто и за Аватар, Натали Кунис Авенџерс....
У принцип оставам поновиве филмови да им помине тро време, од страв да не ми срушат перцепција попаленковците. Пошо се иам неколкупати така изгорено со ептен фалби ваааууу и ај да бидам со масата - оп разочарење. Што не мора да значи дека после година дена ќе го има истиот горчлив шмек. Тоа веќе не е идење контра туку одлагање. Да сум идел у контра би требало да го имам глеано филнот па да јадам бабури.

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.403
Поени од реакции
5.957
А демек комерцијала си ако свиѓаш филм шо на мнозинството му се свиѓа? :)
Не сфаќам шо е поентата, ако е добар е добар, не е само колку да се иде контра. Овие моди и помодарства, движења ко цинизмот, сарказмот и хипстеризмот го уништија и она малку што беше добро. Ќе фалам филм или серија шо ја гледаат само 5 луѓе на форум и посебна сум?

Па тогаш значи мнозинството ми диктира.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
А демек комерцијала си ако свиѓаш филм шо на мнозинството му се свиѓа? :)
Не сфаќам шо е поентата, ако е добар е добар, не е само колку да се иде контра. Овие моди и помодарства, движења ко цинизмот, сарказмот и хипстеризмот го уништија и она малку што беше добро. Ќе фалам филм или серија шо ја гледаат само 5 луѓе на форум и посебна сум?

Па тогаш значи мнозинството ми диктира.
Јас повеќе го сфаќам како зезанција, него како нешто сериозно, за мене единствениот предуслов да гледам одредена серија/филм е да се работи за квалитена креација, кој ја гледа истата, зошто, и дали.....апсолутно не ме интересира :)

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
Хипстерска идеологија што е само начин да кажеме колку ни смета мејнстримот и колку ние сме вистински уметници. И педерски облечени машки кои тој термин го дефинираат како - невообичаен стил за посилниот пол. Онака, ептен сме невообичаени, баш уметници, креативци. Абе алал да ни е. Просто да ни позавидат. Не ги восхитивме, ами ги превосхитивме тастатурите.
морав да те цитирам вака
(y)(y)

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.403
Поени од реакции
5.957
Браво за вас многу сте различни. Не ве интересира мислењето на другите и сакате квалитет. Ептен сте посебни сериозно.
Метахипстеризам. Оти обичниот е лејм. :D

Kocka

Manchild
Член од
1 август 2006
Мислења
3.531
Поени од реакции
2.752
odlicno napisano...ja taka u momentov se izraziv degenski...poso se prezasitiv od breaking bad...inaku tezok fan sum...i isto mrazam hipsteri...i sum daleku od hipster...se si e na mesto

i Rocky filmovite mi se u top filmovi so nekad sum gi gleal taka da mislam deka gi neam simptomite na hipster u mene...ali po nekad me nervira hypeot koga e pregolem i koa gleam faci do vcera teski fanovi na twilight i sea mi furaat BB ili slicno samo onaka kazano opsto

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.325
Поени од реакции
15.576
Мене Џорџе Балашевиќ ми се отслуша... Се чувствувам глуп сега како оние тинејџерките што постираат слики од вц...

Дали сум хипстер? :D

Темава за филмови е, али ај...

P

puppete dolly

Гостин
имам една другарка која долго време го помина како емовка,нели пред неколку години тоа беше хит кај тинејџерите,таквиот стил,фризури итн.Па викаше дека е многуу ранлива бла бла,дека не сака да оди по кафичи,да се движи со луѓе...не верувам дека навистина несакала,но нели,тежок и ранлив е емовскиот стил на живот..:Dникој не те сваќа! е сега,веќе повеќе од година тепа некој хипстерски филм,као демек одеднаш се отвори школката,еб*те се сите,јас сум посебна,јас сум чудо,јас сум сарказам во движење.Не и е јасно дека хипстер не те прават винтиџ алиштата и ланчиња со есенски лисја,бувови и 'рѓосан клуч кои си ги видел на интернет.И ептен ми е смешна...Понекогаш ја потсетувам на нејзиниот емо период и тоа и е слабата точка.И не само таа..Знам многу ''емовци'' кои преку ноќ се накурчија,престанаа да размислуваат за самоубиство и се во хипстер филм.Никој не им е достоен на нивните ставови и поглед на животот.Секој им се смее на обидите да докажат колку се посебни а со тоа го истакнуваат емовчето кое очајно сакаат да го скријат.

Kajgana Shop

На врв Bottom